חדש על המדף

הירושימה: סיפורם של שישה ניצולים

ג'ון הרס

אחרית דבר מאת אסא כשר

לקטלוג


הירושימה: סיפורם של שישה ניצולים

 

"על כל בן תרבות חלה חובה לקרוא את הספר הזה". כך אמר המבקר של "סאנדיי רוויו אוף ליטרטור" על "הירושימה", שמספר את סיפורם של שישה ניצולים מהפצצה האיומה ההיא. אבל עוד לפני החובה, זוהי זכות גדולה לקרוא את הספר הזה. משום שהוא מרתק ועוצר נשימה (מושגים שחוקים אך נכונים), ומשום שאת הגיבורים שלו - גיבורים באמת - פשוט אי - אפשר לשכוח.

 

עד כדי כך הוא עוצר נשימה, שכשקראו עורכי "ניו יורקר" בשנת 1946 את כתב היד שהגיע אליהם - שהיה אמור להתפרסם כסדרת מאמרים שנה לאחר ההפצצה - הם הקדישו לו גיליון שלם, ומלבדו לא הופיעו בגיליון עוד מאמרים, גם לא הקריקטורות שהופיעו בו דרך קבע וגם לא רוב מודעות הפרסומת שיועדו לו. הגיליון חולל טלטלה עזה בארצות הברית ומחוצה לה. שלוש מאות אלף עותקים של המהדורה הראשונה שלו אזלו בתוך שעות ספורות, ובקשות להדפסות חוזרות זרמו מכל רחבי העולם. ב"ניו יורק טיימס" נכתב כי "כאשר יופיע כספר, יאמרו המבקרים שלפי טיבו מדובר בקלאסיקה".

 

"הירושימה" נמכר ביותר משלושה מיליון עותקים, ומהדורות שלו ממשיכות לראות אור גם בימינו. הספר הוא קריאת חובה לכל בן תרבות בגלל ההומניזם הנושב ממנו, ובגלל המחשבות שהוא מעורר על אודות המלחמה ההיא ומלחמות בכלל, ומשום שאנו - כולנו - חייבים את זה לששת גיבוריו - תופרת אלמנה, כומר מתודיסטי, רופא מתמחה, פקידה במפעל, רופא ותיק וכומר גרמני ישועי.

 

כעבור ארבעים שנה הוסיף ג'ון הרסי פרק נוסף, ובו הוא מתחקה אחר גורלם של השישה. פרק זה נכלל גם הוא במהדורה המובאת בזאת. הספר השלם מופיע כיום בכל רשימה של ספרות קלאסית, והוא קריאת חובה ברבים ממוסדות החינוך בארצות הברית.

 

 

ג'ון הרסי עיתונאי וסופר זוכה פרס פוליצר, נולד בסין להורים מיסיונרים וגדל והתחנך באמריקה. הוא היה בין המערבים הראשונים שהגיעו להירושימה אחרי הפצצה, ואת ששת הניצולים שבספר זה בחר לאחר שקיים ראיונות עם מאות אנשים.

 

אסא כשר, מן הקתדרה לאתיקה מקצועית ולפילוסופיה של הפרקטיקה באוניברסיטת תל אביב, הוסיף לספר אחרית דבר, ובה מחשבות מגרות - עניין על הירושימה, העיר, האירוע ההיסטורי, והספר.