סטודנטים יקרים,

ושוב אנחנו כאן עם גיליון חדש של קצרים או"פטימיים, ובו מקבץ אירועים ועדכונים מן האוניברסיטה הפתוחה. הפעם אנו שמחים לבשר לכם על מיזם פא"ר (פתיחת אוצרות רוח) - יוזמה ייחודית וחדשנית של האוניברסיטה להעלאתם לאינטרנט של עשרות ספרי לימוד אקדמיים לשימוש חופשי.
כמו כן, אנו טופחים לעצמנו (קלות) על השכם ומדווחים כאן בהרחבה על ממצאי ועדת המומחים הבינלאומית אשר בחנה את תכניות לימודי מינהל העסקים בישראל, וחלקה שבחים רבים לתכנית ה-MBA של האו"פ. בהמשך תוכלו להתעדכן בתכניות לימוד חדשות, בקורסים החדשים, בספרים החדשים שיצאו לאור לאחרונה, בהרחבת גבולות טכנולוגיות הלמידה ועוד.
שנת לימודים פורייה, ולהתראות בגיליון הבא!
דיקנט הלימודים האקדמיים
זה עתה יצאו - תכניות לימוד חדשות תכניות לימוד חדשות
לאחרונה הצטרפו לרשימת תכניות הלימוד המוצעות באוניברסיטה הפתוחה שש תכניות לימוד חדשות:
  • תכנית לתואר בוגר בסוציולוגיה
    במתכונת חד-חוגית ובמתכונת חד-חוגית עם חטיבות
  • תכנית לתואר בוגר בניהול עם חטיבה ביחסי עבודה
  • תכנית לתואר בוגר בתקשורת במתכונת דו-חוגית
  • תכנית לתואר בוגר במדעים בהדגשת מדעי המחשב
  • תכנית לתואר בוגר בפילוסופיה במתכונת דו-חוגית
  • תכנית לתואר בוגר במזרח התיכון ותרבויותיו
    במתכונת דו-חוגית
תעודת הוראה בהיסטוריה
בסמסטר א2008 נפתח לראשונה באו"פ מסלול לימודים לתעודת הוראה בהיסטוריה. המסלול מיועד לבעלי תואר ראשון בהיסטוריה, וכן לסטודנטים הנמצאים בשלבים מתקדמים של לימודיהם בתחום.
הלימודים לתעודת ההוראה נערכים במתכונת של הרצאות וסדנה, במסגרתם מתוודעים הסטודנטים לשיטות הוראה ולאסטרטגיות שונות לניהול שיעור היסטוריה. הסדנה מאפשרת לסטודנטים גם להתנסות בכלים אלו וליישמם על עמיתיהם ללימודים במסגרת קבוצת הלימוד. לצד לימוד מתודות ההוראה, עוסקת הסדנה גם בסוגיות עיוניות מתחומי ההיסטוריוגרפיה, הפילוסופיה של ההיסטוריה והוראת ההיסטוריה.  המשך...
מבזקים
פא"ר - פתיחת אוצרות רוח
מטרת המיזם הייחודי: הגברת הנגישות להשכלה הגבוהה והעמדת הידע האקדמי שנצבר באו"פ לטובת הציבור הרחב.
האוניברסיטה הפתוחה עומדת להעלות גרסאות מקוונות של עשרות ספרי לימוד אקדמיים, מערכי שיעור, מצגות וחומרי עזר אחרים לשימוש חופשי ברשת האינטרנט. ספרי הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה ידועים בזכות רמתם האקדמית הגבוהה, והם משמשים כיום את המרצים והסטודנטים בכל המוסדות להשכלה גבוהה בישראל.
בשלב הראשון של המיזם, שייפתח באפריל 2008, יועלו לרשת ספרי הלימוד של עשרה קורסים בתחומי דעת שונים, וכן עשרות שיעורים מוקלטים וחומרי לימוד אחרים. בשלב השני, יועלו לרשת ספרים רבים נוספים בתחומי מדעי הרוח, מדעי החברה והמדעים המדויקים.
הספרים יועלו בפורמט אלקטרוני מלא שיאפשר לקוראים, בין היתר, לסמן ("למַרְקֵר") בספרים המקוונים, לחפש בתוכם באמצעות מילות מפתח, ולקשר מתוכם אל מקורות מידע נוספים ברשת.  המשך...

מלגות פוסט-דוקטורט לחוקרים באו"פ
הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) העניקה השנה לראשונה שתי מלגות לבתר-דוקטורנטים (פוסט-דוקטורנטים) המעוניינים לחקור בשיתוף פעולה עם חוקרים מקרב אנשי הסגל הבכיר של האוניברסיטה הפתוחה. מקבלי המלגות הם:
ד"ר מעוז רוזנטל, בעל תואר דוקטור מאוניברסיטת תל-אביב בתחום מדע המדינה. נושא המחקר שלו: ירידת אמון האליטות בישראל במגזר הציבורי. המחקר יבוצע בהנחיית פרופ' תמר הרמן. (קבוצת המחקר כוללת גם את יובל לבל מהמחלקה לסוציולוגיה, מדע המדינה ותקשורת).
ד"ר מוסטפה עספור, בעל תואר דוקטור מאוניברסיטת תל-אביב בתחום גיאופיסיקה וחשמל אטמוספרי. נושא המחקר שלו: חקר הקשר בין סופות ברקים לשיטפונות במדינות הים-התיכון. המחקר יבוצע בהנחיית ד"ר יואב יאיר וד"ר ברוך זיו. (קבוצת המחקר כוללת גם את פרופ' ראובן אביב ממכללת תל-חי).

ערב פתוח למתעניינים
ערב פתוח למתעניינים - כרזה ערב פתוח למתעניינים בלימודים לתואר ראשון ושני התקיים בקריית האוניברסיטה הפתוחה ברעננה לקראת ההרשמה לסמסטר הסתיו. מאות המשתתפים באירוע נפגשו עם ראשי המחלקות האקדמיות וסגל ההוראה, קיבלו הסבר על תכניות הלימודים ועל שיטת הלימוד הגמישה של האוניברסיטה, והשתתפו בפגישות אישיות עם יועצים אקדמיים.
גיל ונטורה, פסיכולוג ויועץ קריירה, הרצה בנושא בחירת כיוון בלימודים ובקריירה. האירוע הסתיים בהופעה של הזמרת קרן פלס ברחבת הכיכר המרכזית.
ערב פתוח למתעניינים באוניברסיטה הפתוחה ערב פתוח למתעניינים באוניברסיטה הפתוחה

מינויים חדשים באוניברסיטה
  • ד"ר אביעד בר-חיים התמנה ליו"ר הוועדה להכרה בלימודים קודמים, החל מה-1 באוקטובר עם סיום כהונתה של פרופ' שרה גורי- רוזנבליט.
  • ד"ר זאב רוזנהק התמנה ליו"ר ועדת המשנה למדעי החברה ויו"ר ועדת המשנה התחומית לסוציולוגיה, מדע המדינה ותקשורת, החל מה-1 באוקטובר עם סיום כהונתו של ד"ר אביעד בר-חיים.
  • ד"ר ענת לרנר התמנתה ליו"ר ועדת המשנה למתמטיקה ולמדעי המחשב החל מה-1 באוקטובר עם סיום כהונתו של פרופ' אלי לוין.
  • ד"ר שרה שוורץ התמנתה לראש התכנית לתואר שני במחשבה הביולוגית החל מה-1 באוקטובר כמחליפתה של פרופ' שמעונה גינצבורג, שיצאה לשבתון.
  • ד"ר מנור מנדל התמנה לתפקיד ראש התכנית לתואר שני במדעי המחשב החל מה-1 ביולי עם סיום כהונתה של ד"ר ענת לרנר.
  • ד"ר בני פרל התמנה לראש המחלקה לספרות, לשון ואמנויות החל מה-1 באוגוסט כמחליפו של ד"ר רון וידברג שיצא לשנת שבתון.
  • פרופ' מוטי רגב התמנה ליו"ר ועדת ההיגוי האקדמית של מערך לימודי החוץ החל מה-1 באוקטובר עם סיום כהונתו של פרופ' יאיר אורון.
  • ד"ר אורן סופר התמנה ליו"ר ועדת המשמעת החל מה-1 באוקטובר עם סיום כהונתו של ד"ר אמיר הורוביץ.
תודות למסיימים את כהונתם אשר מילאו את תפקידם נאמנה, וברכות ואיחולי הצלחה לבעלי התפקידים החדשים.

לימודים בשפה הרוסית לתואר B.A.
של האוניברסיטה הפתוחה

לראשונה בישראל - לימודים לתוארי ראשון בשפה הרוסית האוניברסיטה הפתוחה מציעה מזה שנים רבות בחבר המדינות העצמאיות (ברה"מ לשעבר) מגוון קורסים במדעי הרוח והחברה בשפה הרוסית. יחידות הלימוד וכל חומרי הלימוד הם בשפה הרוסית כולל בחינות הגמר והמטלות. במטרה לתרום לרווחתם של עולים חדשים ממדינות אלה היא גם איפשרה לשלב את הקורסים המתורגמים במהלך לימודיהם בארץ. עתה, לראשונה, החל מסמסטר סתיו א2008, האוניברסיטה הפתוחה מציעה לסטודנטים בארץ גם תכנית לימודים מלאה בשפה הרוסית לתואר בוגר (B.A.).
ניתן ללמוד בשפה הרוסית לתארים:
  • בוגר במדעי הרוח והחברה
  • בוגר במדעי הרוח והחברה עם התמקדות בהיסטוריה של עם ישראל.   המשך...
טקס הענקת תארים
2,443 בוגרים חדשים לאוניברסיטה הפתוחה
בשני טקסי הענקת תארים שהתקיימו לראשונה במתחם קריית האוניברסיטה הפתוחה ברעננה הוענקו 2,443 תארים, מהם 2,095 תוארי בוגר אוניברסיטה 313 ,(BA) תוארי מוסמך (MA) ו-35 תעודות הוראה.
הטקס הראשון התקיים ב-4 בספטמבר 2007 ונשא בו דברים מר זאב בילסקי, יו"ר הסוכנות היהודית. בטקס השני שהתקיים ב-5 בספטמבר נשאה דברים שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר, והוענק תואר עמית כבוד לפרופ' אריה ורדי.
ברכות לבוגרים ואיחולי הצלחה בהמשך הדרך!
נתונים על הבוגרים           התפלגות לפי תארים             התפלגות לפי גיל בתואר ראשון

הענקת תואר עמית כבוד לפרופ' אריה ורדי
במהלך טקס הענקת התארים שהתקיים ב-5 בספטמבר העניקה האוניברסיטה תואר עמית כבוד לפרופ' אריה ורדי.
להלן נימוקי מועצת האוניברסיטה הפתוחה להענקת התואר:
"לאות הוקרה על פועלו בענף בארץ ובעולם במשך שנים רבות, כמוזיקאי השואף להביא את המוזיקה לכל אדם, אריה ורדי נמנה עם צמרת הפסנתרנים בישראל ויצא לו מוניטין בינלאומי. כבר בנעוריו הופיע כסולן בקונצרטים ומצעירותו השתתף בתחרויות בישראל ובמדינות אחרות.   המשך...
טקס הענקת תארים - תמונה טקס הענקת תארים - תמונה המהנדסים הראשונים של האו"פ
האוניברסיטה הפתוחה גאה להציג את "העשירייה הפותחת" - עשרת בוגרי המחזור הראשון (B.Sc) בהנדסת תעשייה וניהול. בוגרים אלו עברו מסלול לימודים קשה ומאתגר, אשר עוצב על ידי טובי המרצים מהאו"פ, מהטכניון, מאוניברסיטת תל-אביב ומאוניברסיטת בן-גוריון בנגב. המהנדסים הללו למדו בהצלחה למעלה מ-35 קורסים, וצברו יותר מ-155 נקודות זכות במהלך ארבע שנים בלבד!
הפרויקטים שעשו הבוגרים לקראת סיום התואר וכתנאי לקבלתו נשאו אופי של שיפור מערכות ארגוניות, והדגימו לכול את יכולתם של המהנדסים החדשים לתרום לרווחיות ולרווחה של הארגונים והגופים שבמסגרתם בוצעו הפרויקטים. כך למשל, אחד הבוגרים, ליאור אביטן, תכנן מחדש שרטוט של קו הייצור את קו הייצור במפעל "לימת" שבקיבוץ גבעת חיים מאוחד, והוא יושם בדקדקנות בהתאם לתכנונו. פרויקט זה תורם למפעל תוספת רווח של למעלה מ-200,000 ש"ח מידי חודש. לסקרנים מבין קוראינו מובא שרטוט ובו התכנון מחדש של קו הייצור וכן תמונה של יישום התכנון בשטח:   המשך...

שרטוט של תכנון קו הייצור במפעל "לימת" מאת ליאור אביטן, בוגר האו"פ

הרשמה לסדנאות הדרכה בלמידה
באמצעות מערכת שאילתא

יחידת המחשב של האו"פ פיתחה מערכת ידידותית להרשמה לסדנאות במיומנויות למידה באמצעות מערכת שאילתא הפועלת החל מסמסטר א2008 (זאת בנוסף לדרכי ההרשמה שהיו נהוגות עד כה - מוקד הפניות והמידע וטופסי הרשמה במרכזי הלימוד).
ההרשמה בשיטה החדשה מתבצעת כך: כניסה למערכת שאילתא, הקשה על תפריט "הרשמה", ומשם מעבר ל"הדרכה בלמידה" ול"סדנאות במיומנויות למידה". בפני הנכנסים בדרך זו מוצג מגוון של תכניות המתאימות להם בהתאם לקורסים שאליהם הם רשומים, וכן מידע על התכניות והסדנאות המוצעות במרכזי הלימוד השונים כולל מועדי ההנחיה. כאמור, הנכנסים יכולים להירשם באמצעות המערכת החדשה לתכנית המתאימה להם, במרכז הלימוד ובמועדים שיבחרו.

תכנית אימון לשיפור וייעול כישורי למידה
החל מסמסטר א2008 מציעה האוניברסיטה הפתוחה לתלמידיה תכנית אימון לשיפור וייעול כישורי הלמידה. מטרת התכנית היא להקנות כלים הנחוצים ללמידה אקדמית. התכנית כוללת ארבעה מפגשי סדנה לאורך הסמסטר, הנותנים מענה למגוון צרכים לימודיים: המפגש הראשון והשני עוסקים בארגון הלמידה, קריאה אקדמית ודרכים לסיכום ועיבוד מידע. המפגש השלישי עוסק בניתוח שאלות וכתיבת תשובות, ולקראת סיום הסמסטר מתקיים מפגש רביעי, העוסק בהכנה לבחינה. בנוסף, אנו מציעים תכניות אימון ייחודיות בנות ארבעה מפגשים לתלמידי הקורסים: "מבוא למיקרוכלכלה", "מבוא לפסיכולוגיה" ו"ביולוגיה כללית א". מידע על תכניות האימון ניתן למצוא כאן.

יום הסטודנט 2007
באווירה חגיגית התקיים בסוף שנת הלימודים הקודמת יום הסטודנט של האוניברסיטה הפתוחה בקמפוס ברעננה. נינט טייב, ברי סחרוף ומוש בן ארי, שנבחרו על ידי הסטודנטים כאמנים המועדפים בסקר מקדים, זכו לתגובות נלהבות של הקהל. האירוע נפתח בהופעת אמנים יוצרים מקרב הסטודנטים.
יום הסודנט באוניברסיטה הפתוחה יום הסודנט באוניברסיטה הפתוחה
המשתתפים נהנו ממתחמי פעילות שונים שמוקמו ברחבי הקמפוס, שעוצב וקושט לקראת האירוע: יריד אמנים, שירה בציבור עם תופים, מתחם לטיני עם מוסיקה וריקודים לטיניים, בתי קפה ופינות ישיבה אלטרנטיביות, ברים ודוכני מזון מגוונים. בין הסטודנטים הוגרלו חופשות בארץ ובחו"ל. מופע זיקוקי דינור מרהיב חתם את אירועי יום הסטודנט שנמשכו לתוך הלילה.
יום הסודנט באוניברסיטה הפתוחה יום הסודנט באוניברסיטה הפתוחה

ברכות
  • פרופ' יהודית גל-עזר מן החטיבה למדעי המחשב היא כלת הפרס השנתי היוקרתי של SIGCSE - Special Interest Group for Computer Science Education-תת-הקבוצה לנושאי הוראת מדעי המחשב של ה-ACM - Association for Computing Machinery - האיגוד הגדול והוותיק המאגד את כל העוסקים בעולם במקצועות המחשב לסוגיהם. המשך...
  • ד"ר רם בן שלום מהמחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות הוא חתן פרס טולדאנו. הפרס, המוענק מדי שנה בירושלים, נקרא על שם שמואל (סאם) טולדאנו ז"ל, שהיה ממחדשי היישוב היהודי בספרד וממנהיגיו. הפרס מוענק לחוקר אחד בארץ ולחוקר אחד מספרד, על הישגיהם בחקר היהודים בספרד. ד"ר בן שלום קיבל את הפרס על ספרו "מול תרבות נוצרית: תודעה היסטורית ודימויי עבר בקרב יהודי ספרד ופרובנס בימי הביניים", שראה אור בהוצאת יד בן-צבי.
  • מלגות ופרסים לסטודנטים בתכנית החשבונאות
    בטקס שהתקיים ב-25 באוקטובר 2007 העניקה לשכת רואי החשבון מלגות ופרסים לסטודנטים מצטיינים. בקרב הסטודנטים היו גם שלושה סטודנטים הלומדים בתכנית החשבונאות של האוניברסיטה הפתוחה. פרס על הצטיינות בלימודים הוענק לוויקטור בוארון. מלגות הוענקו לאולגה לבקוביץ ולליאור שי.

סקר הוראה ב2007 - הגרלת מלגת לימודים!
סקר ההוראה הוא אחד האמצעים המרכזיים שבאמצעותם יכולים הסטודנטים באו"פ לחוות את דעתם בכל הקשור להנחיה בקורסים שבהם הם לומדים. ממצאי הסקר מועברים למנחים, למרכזי ההוראה, לראשי המחלקות האקדמיות ולהנהלת האוניברסיטה ומסייעים באיתור קשיים והצלחות בקורס.לפיכך, מייחסת האוניברסיטה חשיבות רבה בעידוד הסטודנטים להשתתף בסקר, לחוות דעה ולהשפיע על איכות ההוראה.
כדי לעודד השתתפות בסקר, נערכת בין המשתתפים מאז סמסטר א2006, הגרלה של שלוש מלגות לימודים לקורס, כל אחת בשווי שכר לימוד בסיסי לקורס אחד (1,740 ש"ח). כל משתתף בהגרלה יכול לזכות במלגת לימודים לקורס אחד בלבד.
בהגרלה שנערכה בסמסטר ב2007, זכו במלגת לימודים לקורס הסטודנטים: דורון ניסני, יפעת אייזנשטט ושושנית הנגבי. הזוכים קיבלו הודעה על זכייתם, ולביתם יישלח שובר המלגה. החל מסמסטר זה יפורסמו שמות הזוכים גם באתר הבית של האו"פ.
אנו מבקשים להודות לכל הסטודנטים שהשתתפו בסקר ההוראה בסמסטר זה ומצפים להשתתפותם של סטודנטים רבים בסקר הבא שייערך בסיומו של סמסטר א2008!
שישים שניות על... קורס חפירות ארכיאולוגיות באו"פ
בקיץ 2007 יצא לדרך הקורס "חפירה ארכיאולוגית לימודית" (10745). במסגרת הקורס השתתפו סטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה במשך שבוע בחפירה ארכיאולוגית שנערכה בתל עיטון השוכן בשפלה. הסטודנטים התוודעו לשיטות החפירה השונות ונטלו חלק בגילוי הממצאים, מהשלב שבו הוצאו מן האדמה ועד למיון שנעשה לאחר מספר ימים במחנה המשלחת. במהלך החפירות נחשפו ממצאים יוצאי דופן וחשובים העשויים ללמד רבות על החיים באתר למן שלהי האלף השני ובמהלך האלף הראשון לפנה"ס. בין הממצאים ניתן לציין מבנה גדול מן התקופה שנהרס בידי האשורים, ואשר על רצפתו התגלו כלים שהונחו בערב החורבן.
פרט לחפירה השתתפו הסטודנטים גם בהרצאות וסיור הקשורים להיסטוריה ולארכיאולוגיה של תקופת המקרא.
הקורס מתקיים בשיתוף עם משלחת החפירות לתל עיטון מטעם אוניברסיטת בר-אילן, ובראשה עומד ד"ר אבי פאוסט. ההשתתפות בקורס אפשרה לסטודנטים להתנסות בעבודת שדה ארכיאולוגית וזאת לצד חוויית המפגש וההיכרות עם סטודנטים מאוניברסיטה אחרת הלומדים תחום דעת דומה.
חפירות

בעין בוחנת תכנית ה-MBA של האוניברסיטה הפתוחה
קוצרת שבחים בינלאומיים

ועדת מומחים בינלאומית בחנה את לימודי מינהל העסקים בישראל, ושיבחה באופן מיוחד את האוניברסיטה הפתוחה.
לאחרונה פורסם דוח של "ועדת מומחים בינלאומית" שבחנה 14 תכניות לימוד במינהל עסקים במוסדות האקדמיים השונים. הוועדה הוקמה כמרכיב מרכזי בבדיקת איכות עצמית שהמועצה להשכלה גבוהה משיתה כחלק מתכנית רב-שנתית על הדיסציפלינות השונות באוניברסיטאות ובמכללות בישראל. כל שנה נבדקות דיסציפלינות אחרות, והשנה הגיע תורם של לימודי מינהל עסקים והיסטוריה בכל האוניברסיטאות והמכללות.
חוות דעת חיובית ונלהבת של ועדת בדיקה חיצונית אינה עניין של מה בכך, ולעתים קשה שבעתיים לקבל כיסוי אוהד בתקשורת. אך הפעם דברי השבח היו רבים: הוועדה שיבחה במילים חמות את תרומתה הייחודית של האו"פ להשכלה הניהולית הגבוהה והתקשורת דיווחה על כך בהרחבה. השבחים בלטו במיוחד על רקע הביקורת החריפה על כמה מן התכניות האחרות שנבדקו. הוועדה ציינה מספר נקודות המאפיינות לדעת חבריה את הוראת הניהול באו"פ: * דרישות אקדמיות ללא פשרות.  * השקעה רבה וקפדנות אקדמית בפיתוח קורסים (ספרי לימוד, מדריכי למידה, טכנולוגיות הוראה מרחוק).  *  פיתוח חומרי הלימוד המשמשים את כל האוניברסיטאות ובכל רמות הלימוד.  *  מודל פדגוגי המעודד חשיבה עצמית ומצריך משמעת עצמית - תכונות חיוניות ביותר לניהול בכיר.
הוועדה ציינה כי יש להגדיל באופן משמעותי את תקצוב האו”פ על ידי רשויות המדינה לאור שליחותה הייחודית החברתית-האקדמית והישגיה. המשך... מקבץ קטעי עיתונות
שבחים גם לתכנית הלימודים בהיסטוריה
בנוסף לתכניות הלימוד במינהל עסקים נבדקו השנה גם הלימודים בחוגים להיסטוריה ולהיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטאות בישראל. הוועדה הבינלאומית שעסקה בנושא הביעה הערכה ללימודי ההיסטוריה באוניברסיטה הפתוחה. היא שיבחה את איכותם של הקורסים, תוך שהיא מדגישה את הצורך בעדכונם השוטף. נוסף על כך המליצה הוועדה על שיתוף בין המחלקות ההיסטוריות השונות באוניברסיטאות, המלצה המקובלת עלינו הן ברמה האידאית והן ברמה הפרקטית. ואכן, באוניברסיטה הפתוחה לא קיימת חלוקה בין מחלקות שונות להיסטוריות (היסטוריה אירופית, היסטוריה של עם ישראל והיסטוריה של המזרח התיכון) ותכנית הלימודים מאגדת את ההיסטוריות השונות תחת גג אחד.
יש לציין כי בפתח הדוח הכללי שהגישה, הביעה הוועדה דאגה מהירידה בביקוש לתחומים השונים במדעי הרוח, והיסטוריה בכלל זה. מצב זה מדאיג משום ההשלכות שלו על מערכת החינוך, על רמת המורים שבה ועל התרבות בישראל בכללותה.
פרומו האוניברסיטה הפתוחה מקיימת ימי עיון ואירועים בקמפוס החדש ברעננה. אנו שמחים להזמינכם לאירועים הקרובים. תכנית מפורטת של כל אירוע תמצאו בקישור המצורף.
קצרצרים
  • שר המדע, התרבות והספורט מבקר באו"פ
    שר המדע, התרבות והספורט, גאלב מג'אדלה, ביקר בקמפוס האו"פ ברעננה ב-15 בנובמבר 2007. במהלך הביקור נפגש השר עם נשיא האוניברסיטה, פרופ' גרשון בן-שחר ועם מספר חברי סגל בכיר וממלאי תפקידים שסקרו את הנעשה באוניברסיטה. בין השאר הוצגו בפני השר פעילות המחקר הנעשית באוניברסיטה, המיזם החדש של תרגום קורסים לערבית והטכנולוגיות החדישות להוראה מרחוק שהאו"פ משלבת בלימודיה.
  • מִחשוב הקמפוס בוואדי ערה
    אנו שמחים לבשר על פתיחת חדר מחשבים בקמפוס ואדי ערה בגבעת חביבה. חדר המחשבים הכולל שלושה מחשבים עם חיבור לאינטרנט ומדפסת נועד לשרת את קהל הסטודנטים הלומדים בקמפוס.
  • "אם יש את נפשך לדעת - אל בית המדרש סור"
    זו השנה השנייה שהאו"פ מפעילה בית מדרש בשיתוף עם ארגון "רבנים שומרי משפט". בית המדרש פתוח לכל הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה. בבית המדרש לומדים פעם בשבוע סוגיות מוסריות עקרוניות בנושא זכויות אדם תוך עיון במקורות יהודיים, ונפגשים עם מרצים מתחומים שונים. הסטודנטים מתחייבים לפעילות התנדבותית שבועית קבועה ונהנים ממלגה לסמסטר כהוקרה על פעילות זו. נותרו מקומות ספורים לשנה זו. סטודנטים המעוניינים להצטרף לבית המדרש יפנו אל [email protected].
  • חוק זכויות הסטודנט התשס"ז
    החל מיום 1 בספטמבר 2007 נכנס לתוקפו חוק זכויות הסטודנט. הסברים על משמעויות החוק באוניברסיטה הפתוחה ניתן למצוא כאן.
  • האו"פ איתך גם בשטח האוניברסיטה הפתוחה
    איתך גם בשטח

    במהלך אימון טנקים ברמת
    הגולן יושב הסטודנט
    רועי שטיינר על מדף המפקד ולומד פיסיקה סטטיסטית.
גולשים חיפוש באתרי האוניברסיטה הפתוחה - OpSearch
החיפוש באתר הבית של האוניברסיטה הפתוחה מתרחב ומשתכלל. כל פונקציות החיפוש רוכזו בדף אחד על מנת להעניק לסטודנטים ולמתעניינים פתרון פשוט, מהיר ויעיל לחיפוש מידע ותכנים באתר. אפשר לחפש מידע באתר הבית לפי נושאים, או טקסט חופשי, וכן אפשר לעשות חיפוש ממוקד לפי קטגוריות.
חיפוש באתרי האוניברסיטה הפתוחה דף החיפוש נמצא כאן.
ניתן להגיע אליו מאתר הבית של האו"פ דרך הכפתור "חיפוש".

או"פ חו"ל
סמסטר קיץ - מעתה גם לסטודנטים בחו"ל!
החל מסמסטר קיץ ג2008, יוכלו גם הסטודנטים בחו"ל להירשם לכל הקורסים המוצעים בסמסטר קיץ והנלמדים בחו"ל. מועדי ההרשמה לסטודנטים הלומדים בחו"ל יפורסמו בחוברת העדכונים לסמסטר קיץ ובאתר האוניברסיטה הפתוחה.
או"פטק
אופק ללא גבולות
מידי סמסטר מעביר המנחה אבי טילמן את השיעורים בקורס "כלכלת עבודה" לסטודנטים במחלקה לניהול וכלכלה באמצעות שידור "אופק". אלא שהפעם, עם תחילת סמסטר ב2007 שהה אבי באוניברסיטת קולומביה בניו-יורק, והיה עליו להעביר את השיעור משם. הבעיה היתה כיצד לשמור על המתכונת הרגילה של שיעור "אופק", המאפשרת תקשורת באמצעות קשר טלפוני וצ'אט בין הסטודנטים והמנחה במהלך השיעור.
הפתרון שנבחר היה "פשוט" לכאורה: מאוניברסיטת קולומביה הועבר השיעור לאולפן "אופק" כווידאו קונפרנס, שם הומר השידור ל"אופק" סטנדרטי והופץ דרך האינטרנט לסטודנטים. כדי לאפשר זאת, צויד אבי במחשב TabletPC - מחשב נייד, שהמסך שלו משמש גם כלוח כתיבה דיגיטלי. במחשב הותקנה תוכנת וידאו קונפרנס, וכך יצא אבי לדרכו כשהוא מצויד ב"אולפן" קומפקטי, מותקן כולו במחשב נייד אחד.
אם עד היום שימשה מערכת "אופק" לשידור מהאולפן ברעננה החוצה, בין השאר גם לסטודנטים השוהים בחו"ל, הרי שהפעם הכיוון היה הפוך.
דוגמה מתוך השיעור (השיעור המלא ארך כשעתיים).

השמעת? הידעת? - קורסים מוקלטים באו"פ
כחלק בלתי נפרד מההשקעה המתמדת של האוניברסיטה הפתוחה בטכנולוגיות למידה, פותחו עד היום גרסאות קוליות של יחידות לימוד בכ-10 קורסים נלמדים. במסגרת מיזם פא"ר יפותחו בשנה הקרובה יחידות קוליות בכ-50 קורסים נוספים.
למידה באמצעות האזנה לקלטות עשויה לסייע לסטודנטים רבים: סטודנטים עם לקויות למידה המתקשים בקריאה, סטודנטים בעלי ראיה לקויה וסטודנטים בעלי נכות המקשה עליהם לדפדף בדפי הספר. הגרסה הקולית עשויה לסייע גם לסטודנטים שסגנון הלמידה שלהם שמיעתי ויכולת הלימוד שלהם בהאזנה לקריינות של הטקסט עולה על זו שבקריאתו. קריאה המשולבת בהאזנה עשויה לשפר את הלמידה גם אצל סטודנטים שעברית אינה שפת אמם. יתר על כן, אפשר להוריד את הגרסה הקולית של יחידות הלימוד לנגן MP3, ולהאזין להן ברכב (בפקקי התנועה), ברכבת, בצעדת הבוקר או בכל מקום אחר.   המשך

אולפן שלישי ל"אופק"
לאור הביקוש הגובר והולך מצד סטודנטים ומרכזי הוראה, החליטה האוניברסיטה להקים אולפן "אופק" נוסף, שלישי במספר. האולפן הנוסף כבר פועל החל מסמסטר א2008 ומאפשר להרחיב את היצע הקורסים המשודרים.
זה עתה יצאו - קורסים חדשים
התאטרון הישראלי: קונפליקטים ותהליכי שינוי
מה קורה כשמתנחל קיצוני, צ'חצ'ח מזרחי ומחבל פלסטיני, נפגשים על הבמה? מדוע סיפורי אהבה בין ערבים ליהודים בתאטרון הישראלי מסתיימים בכישלון? כיצד נולדה דמות המזרחי כ"מרוקו-סכין"?
כיצד מתנחלות דתיות מוחות נגד אוסלו באופן פמיניסטי על הבמה?
עם שאלות אלה ואחרות מנסה להתמודד הקורס "התאטרון הישראלי: קונפליקטים ותהליכי שינוי" (10919). הקורס עוסק בתאטרון ישראלי תוך שימת דגש על היבטיו החברתיים והתרבותיים. במרכזו שלושת מהשסעים החברתיים העיקריים של ישראל: הסכסוך הישראלי-פלסטיני, המתח האתני בין אשכנזים למזרחים ומלחמת התרבות בין דתיים לחילונים.   המשך...
פרטים נוספים על הקורס ניתן למצוא כאן.

ז'אנרים של המותחן בקולנוע
מה מפחיד אותנו במותחנים? מה מושך בהם?
אילו חרדות ופנטזיות מעובדות במותחנים פסיכולוגיים, במותחני בלש, בפילם נואר? מה מייצגת המפלצת בסרטי אימה? מדוע לבחורות נעריות יש סיכוי טוב יחסית לשרוד מפגשים עם מפלצות? מהי משמעות הוויכוחים הקולניים השכיחים בין שוטרים ומפקדים במותחני משטרה? מדוע סרטי אסונות מופיעים דווקא בתקופות מסוימות? במה שונים גיבורים של סרטי מותחנים מגיבורים של סרטי הרפתקאות?
שאלות אלו ונוספות עומדות במרכז הקורס "ז'אנרים של המותחן בקולנוע"
(10911), הבוחן את המוסכמות של שמונה ז'אנרים: מותחן הבלש, מותחן המשטרה, מותחן הריגול, מותחן האימה, המותחן הפסיכולוגי, פילם נואר, סרטי אסונות וסרטי הרפתקאות.   המשך...
פרטים נוספים על הקורס ניתן למצוא כאן.

מבוא לספורט וחברה
הקורס עוסק במכלול נושאים, תופעות ושאלות הקשורים למקומו של הספורט בחיים החברתיים, ומטפל בהם מנקודת מבט היסטורית ועכשווית כאחד. בין הנושאים הנדונים: הגלובליזציה של הספורט, המסחור של הספורט, זהות והשתייכויות פרטיקולריות בעולם הספורט, ספורט ופוליטיקה, תקשורת הספורט וכמובן, דיון בספורט הישראלי. כל הדיונים האלה מלווים במושגים מתחום הסוציולוגיה של הספורט. חובבי ספורט יכולים למצוא בקורס עניין מיוחד - השלמה ייחודית לזווית ההסתכלות האישית שלהם על התחום. ואולם, הקורס מיועד לכל מי שמתעניין בסוציולוגיה של התרבות, גם אם אינו חובב ספורט כלשהו. זהו קורס מתקדם (10583) וניתן לכתוב במסגרתו עבודה סמינריונית. פרטים נוספים על הקורס ניתן למצוא כאן.

סוגיות בסוציולוגיה של האינטרנט
ושל התקשורת המקוונת

החלפת קבצים, עזרה הדדית, תמיכה וייעוץ ברשת אינן תופעות מובנות מאליהן. לכאורה אפשר היה לצפות שהפעילות באינטרנט תהיה מוצפת באנוכיות ובעוינות, במקום זאת בולטת צמיחתם של יחסי חליפין המבוססים על אמון הדדי. איך אפשר להסביר את שיתוף הפעולה המקוון?
הצירוף של תרבות השיתוף והתשתית הטכנולוגית עם הנכונות של רבים ליטול חלק ביצירה של מוצרים תרבותיים, מטשטש את ההבדלים בין יוצרים למשתמשים ומשנה את יחסי הכוח בין תאגידים לצרכנים. איך משתנה ההפצה של מוצרים תרבותיים? איך אפשר לשמר ולטפח זהות ייחודית כאשר הפעילות התרבותית היא על-לאומית?
מנועי חיפוש באינטרנט מעניקים יתרונות לסוגים מסוימים של אתרים על פני אחרים. עיון בפוליטיקה של מנועי החיפוש מעלה ספקות עמוקים באשר ליכולת של "כוחות השוק" לתקן את ההטיה הזו. כיצד משפיע הדבר על מעמדו של האינטרנט כמשאב ציבורי?
אלו הן אחדות מהשאלות שבהן דן הקורס "סוגיות בסוציולוגיה של האינטרנט ושל התקשורת המקוונת" (10921)   המשך...
פרטים נוספים על הקורס ניתן למצוא כאן.
חדש על המדף בטהובן - מורד ורומנטיקן / רון וידברג
בטהובן - כריכת הספר סדרת הספרים "בטהובן - מורד ורומנטיקן" סוקרת הן את חייו של לודוויג ואן בטהובן (1827-1770) והן את יצירותיו. הסדרה פותחת בשורשי יצירתו של בטהובן, בעיר בון, ובמעברו לווינה, המלווה בהתמזגותו עם הסגנון הקלסי המאוחר, עד היותו לממשיכם המובהק של היידן ומוצרט. עם תחילת המאה התשע-עשרה נעשה סגנונו יותר ויותר עצמאי, והדבר קשור באופן הדוק למשברים בחייו וברוח התקופה, לתמורות הפוליטיות של זמנו, ולתובנות שפיתח באשר למעמדם של היוצר והיצירה במסגרת החברה.   המשך...

סעודיה - ממלכת נפט במבוכי הדת והפוליטיקה / עוזי רבי
סעודיה - כריכת הספר ספר זה הִנו אחד מהספרים בסדרת "המזרח התיכון בימינו" הממשיכה את הסדרה "מבוא להיסטוריה של המזרח התיכון בעת החדשה" ואת סדרת "המזרח התיכון בין מלחמות העולם".
הספר עוסק בתולדות מדינה המזוהה עם משפחה אחת (משפחת סעוד, שנתנה למדינה את שמה), ועם תורה דתית אחת - הוַהַאבִּיַה - שעיקרה פרשנות נוקשה של האסלאם. הספר סוקר ובוחן את המדינה מימיו של אבי המדינה המודרנית, עבד אל-עזיז אבן סעוד, ועד ימינו, תוך הצגת מכלול האתגרים הקיומיים שהציבו בפני מדינה זו רצף התמורות באזור ובעולם של ימינו.

דרכים לחשיבה פמיניסטית - מבוא ללימודי מגדר / עורכות:
ניצה ינאי, תמר אלאור, אורלי לובין וחנה נווה

דרכים לחשיבה פמיניסטית - כריכת הספר הספר מציג התפתחויות מרכזיות במחשבה פמיניסטית מודרנית ופוסטמודרנית בתחומי הפילוסופיה, ההיסטוריה, הספרות, הסוציולוגיה, הפסיכולוגיה, האנתרופולוגיה, המשפט והרטוריקה. הספר מעלה בפני הקוראים והקוראות היסטוריה אינטלקטואלית, חברתית ופוליטית שיצרה ועיצבה את לימודי המגדר במאה העשרים. באמצעות כתיבה מקורית של חוקרות ישראליות נבחנות ומוּערות 12 יצירות קאנוניות חשובות בעלות השפעה מכוננת על לימודי המגדר. הדיונים ביצירות אלו ממקדים, בכל פרק, את התקופה, את האתגר האינטלקטואלי של כל יצירה, ואת הוויכוחים שהתנהלו סביבה.
יחדיו, כל הפרקים מציגים ביקורת חשובה על הסדר החברתי המגדרי, על אי-השוויון החברתי והתרבותי, ועל יחסי ניצול פאטריארכליים ופוסט-קולוניאליים. על סדר היום תכנית הדרכה למנחים ולמרכזי הוראה
במגזרים דוברי הערבית

בימים אלה מפתחת האוניברסיטה הפתוחה תכנית הדרכה המיועדת למנחים ומרכזי הוראה במגזר דוברי הערבית. התכנית מופעלת מראשית סמסטר
א2008, בעקבות צרכים ובקשות ש"עלו מן השטח" וכחלק מפעולות האו"פ לקידום ההתמדה בקרב הסטודנטים.
התכנית מתמקדת בהכרת נקודות החוזק והחולשה של סטודנטים דוברי ערבית, באינטראקציה בין המנחים לסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה, ובהקנייה ורכישה של כלים לפיתוח מיומנויות ואסטרטגיות למידה עצמית בקרב הסטודנטים. מטרת תכנית ההדרכה היא להעשיר את הידע והמיומנויות של המנחים, ובעקבות כך לשפר את יכולות הלמידה של הסטודנטים. הפעילות מלווה על ידי ועדת היגוי שבה משתתפים חברים דוברי ערבית ועברית.
את המפגש הראשון במסגרת התכנית פתחו דיקן הלימודים האקדמיים, פרופ' תמר הרמן, יו"ר ועדת ההיגוי לסטודנטים דוברי הערבית, פרופ' חגי ארליך וחבר הוועדה, ד"ר מוסטפא כבהא.

יש לכם הערות, הארות, הצעות? נשמח לקרוא. שלחו את תגובותיכם אל: [email protected]. תגובות קוראים/ות יפורסמו לפי בחירת המערכת. קצרים או"פטימיים יוצא לאור על-ידי דיקנט הלימודים האקדמיים בעריכת יוכי ריץ ונגה שי. עריכה לשונית: אפרת אבינרי. עיצוב גרפי: זאב פרל. בנייה: ליזה גשיקטור ואורית פודכלבניק. כתובת המערכת: [email protected].