תכנית ה-MBA של האוניברסיטה הפתוחה
קוצרת שבחים בינלאומיים
- המשך

ועדת מומחים בינלאומית בחנה את לימודי מינהל העסקים בישראל, ושיבחה באופן מיוחד את האוניברסיטה הפתוחה.
לאחרונה פורסם דוח של "ועדת מומחים בינלאומית" שבחנה 14 תכניות לימוד במינהל עסקים במוסדות האקדמיים השונים. הוועדה הוקמה כמרכיב מרכזי בבדיקת איכות עצמית שהמועצה להשכלה גבוהה משיתה כחלק מתכנית רב-שנתית על הדיסציפלינות השונות באוניברסיטאות ובמכללות בישראל. כל שנה נבדקות דיסציפלינות אחרות, והשנה הגיע תורם של לימודי מינהל עסקים והיסטוריה בכל האוניברסיטאות והמכללות.
אף שהאוניברסיטה הפתוחה מקיימת באופן שוטף ובדרך שגרה הליכי הערכה ובדיקת איכות, ההליך שיזמה המועצה להשכלה גבוהה היה הזדמנות נוספת לבחינה של לימודי מינהל העסקים, לרבות החזון של התכנית, המודל הפדגוגי, תכניות הפיתוח וקשרי הגומלין עם כל מרכיבי האו"פ.

חוות דעת חיובית ונלהבת של ועדת בדיקה חיצונית אינה עניין של מה בכך, ולעתים קשה שבעתיים לקבל כיסוי אוהד בתקשורת. אך הפעם דברי השבח היו רבים: הוועדה שיבחה במילים חמות את תרומתה הייחודית של האו"פ להשכלה הניהולית הגבוהה והתקשורת דיווחה על כך בהרחבה. השבחים בלטו במיוחד על רקע הביקורת החריפה על כמה מן התכניות האחרות שנבדקו. הוועדה ציינה מספר נקודות המאפיינות לדעת חבריה את הוראת הניהול באו"פ:


הוועדה ציינה כי יש להגדיל באופן משמעותי את תקצוב האו”פ על ידי רשויות המדינה לאור שליחותה הייחודית החברתית-האקדמית והישגיה.

הוועדה דרשה וקיבלה דוח עב-כרס על הליך מורכב ותובעני של בדיקת האיכות העצמית שביצעה המחלקה לניהול וכלכלה ועל ממצאיו. בסיום ההליך ביקרה הוועדה בקמפוס ברעננה ונפגשה עם ההנהלה, עם הסגל האקדמי של התכנית ועם סטודנטים הלומדים בה.

הוועדה הגישה שני דוחות: הראשון - דוח ספציפי לכל מוסד שנבחן, והשני - דוח כללי על ההכשרה הניהולית הגבוהה בישראל, ובו הודגשה התרומה האקדמית הייחודית של האוניברסיטה הפתוחה.

אומר ד"ר אריה נחמיאס, ראש תכנית ה- MBA באו"פ: "ניהול הִוא מקצוע לכל דבר, וככל מקצוע הוא מחייב לימוד סדור ושיטתי. גם אם יש המאמינים כי מנהלים ניחנים בתכונות מנהיגות מולדות, עדיין כל מי שעוסק בקבלת החלטות ברמות בינוניות ובכירות חייב לרכוש השכלה ניהולית שיטתית שבה שלובים יחדיו רכיבים תאורטיים, אנליטיים ויישומיים. במציאות חסרת-הוודאות שבה אנו פועלים אין נוסחאות פלא או מרשמים בדוקים, ולכן חשוב להקנות לסטודנטים "ארגז כלים" ניהולי ייעודי וגמיש. אני מסכים עם חברי הוועדה שקבעה כי תכנון והשקעה הולמים יהפכו את ההשכלה האקדמית הניהולית לנכס אסטרטגי למדינה ולכלכלתה".

ממשיך ד"ר נחמיאס ואומר: "תכנית הלימודים שלנו ממשיכה לצעוד קדימה בחתירה למצוינות ולאיכות ובתנופת צמיחה. בחודש מאי 2007 הענקנו כ-150 תוארי מוסמך במינהל עסקים, ובחודש ספטמבר 2007 הענקנו עוד כ-100 תארים. סך הכול נעניק השנה כ-250 תארים. זהו מחזור הגדול בכ-65% מהמחזור של השנה הקודמת. אנחנו מתברכים בסטודנטים איכותיים, מעוררי גאווה המשולבים בתפקידי ניהול והנהגה בחברות פרטיות וציבוריות, במגזר העסקי ובמגזר הציבורי. אם תאומצנה המלצות חשובות אלו של הוועדה על ידי הגורמים הנוגעים בדבר, נוכל להצעיד את ההשכלה הניהולית הבכירה בישראל רחוק יותר, להתמיד בחתירה למצוינות ואיכות למדנית ומדעית ולתרום בכך לתרבותה, רווחתה ושגשוגה של החברה בישראל".

סגור חלון