הפילוסופיה של התנ"ך כיסוד תרבות ישראל: עיון בסיפור, בהוראה ובחקיקה של החומש

אליעזר שביד

קטלוג


 

התנ"ך - "התורה שבכתב" - הוא המקור שכונן את תרבות ישראל, וממנו היא התחדשה מדור לדור. לא רק חזקתו כ"תורה מן השמים" ריתקה אליו את העם, אלא חיוניותו הארצית כיצירת ספרות, המתעלה לגובה על-זמני בהתמודדותה עם הבעיות הראשוניות של הקיום האנושי בטבע, בציביליזציה, בחברה ובמדינה.

 

בזמן החדש התפתחה תרבות העם היהודי במגוון צורות, המתאחדות בזיקתן אל התנ"ך. השואה חוללה בתרבות היהודית המודרנית משבר עמוק, אך מגילת העצמאות של ישראל, כמדינה נועדה לשיקום העם בחומר וברוח, נאחזה שוב ב"ספר הספרים הנצחי" כמקור המעצב את זהותה.

 

הפילוסופיה של התנ"ך כיסוד תרבות ישראל הוא ניסיונו של פילוסוף יהודי בן-זמננו לפרש את המסר הפילוסופי הכולל של התנ"ך בכלים העכשוויים של חקר הספרות והפילוסופיה, כדי למצוא בו תשתית עמוקה להתמודדות עכשווית עם בעיות היסוד הגדולות של זהות העם, חברתו, תרבותו ומדינתו.

 

אליעזר שביד, חתן פרס ישראל, הוא מגדולי החוקרים של מחשבת-ישראל בימינו. עד צאתו לגמלאות היה פרופסור מן המניין בחוג למחשבת-ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים, וממשיך ללמד בה בהתנדבות עד היום. מכהן כפרופסור בכיר ב"מכון שכטר" ללימודי היהדות בירושלים. פירסם עשרות ספרים ומאות מאמרים בנושאי התרבות היהודית מן התנ"ך עד זמננו, ובכלל זה על בעיות הציונות, היהדות כתרבות, וישראל כמדינה יהודית-דמוקרטית.

ספרו, הפילוסופים הגדולים שלנו, ראה אור בסידרת יהדות כאן ועכשיו בהוצאת ידיעות אחרונות, 1999.