הקיבוץ בחברה הישראלית: פתולוגיה של משבר

יוסף לניר



הקיבוץ בחברה הישראלית: פתולוגיה של משבר

הקריסה הרעיונית והתפקידית שבפניה עומדת היום התנועה הקיבוצית הוא הנושא המרכזי של ארבע המסות המובאות כאן. סיבותיה: המשבר הכלכלי- חברתי העמוק המעוגן במשבר דמוגרפי ותעסוקתי.

 

בארבע המסות חושף המחבר את היחסים המורכבים של הקיבוץ עם סביבתו החברתית והפוליטית ואת חולשתו, שבעטיה היא מתקשה להתגבר על המגמות האנטי קיבוציות המתפשטות במערכת הפוליטית. במסות, המהוות למעשה ארבעה פרקים של חיבור אחד, נוטש המחבר את המתודולוגיה המחקרית ופונה לכתיבה תיאורית ופובליציסטית, תוך שהוא שומר על רקע מחקרי וביבליוגרפי רב-גוני המבסס את הבנותיו ותפיסותיו לגבי דמותו החברתית-מדינית, הכלכלית והדמוגרפית של הקיבוץ בתקופתנו. מתוך כך מצביע המחבר על כשלון המנהיגות הקיבוצית להציג חלופה התיישבותית ליש"ע, בנגב ובאזורי הספר בצפון המדינה מאז מלחמת יום כיפור, כשלון שהיה בין הגורמים לקריסה הסוציו- פוליטית של הקיבוץ כתנועה רעיונית.

 

 המחבר מקדיש את חיבורו בראש ובראשונה לצעירי הקיבוצים, העומדים בפני הצורך לבחור את דרכם בין קיבוץ ל"לא קיבוץ", והוא מדגיש: "בתנאי הכלכלה של הקיבוצים חשוב שחברי הקיבוץ הצעירים יוכלו להגיע בעתיד למסלולי התמחות וקידום אישי בתחומי תעסוקתם על פי הכישורים האישיים ותוך חופש בחירה סביר, שבצירוף אפשרויות התעסוקה מחוץ לקיבוץ, משתווה פחות או יותר לזמינות התעסוקה בסביבת הקיבוץ".

 

 ד"ר יוסף לניר - חבר גבעת ברנר בוגר הפקולטה לחקלאות, השתלם באוניברסיטת אוקספורד והשלים את התואר השלישי באוניברסיטת בר אילן. בגיל גבוה יחסית, לאחר פעילות משקית וכלכלית בקיבוצו ובמשק הישראלי, הסב עצמו למחקר הקיבוץ והצטרף ליד טבנקין, שם הקים את מגמת המחקר הסוציו-מדיני. בין מחקריו וספריו הקיבוץ כמערכת מדינית (בהוצאת הקיבוץ המאוחד ויד טבנקין), תקשורת ומינהל בקיבוץ, המשבר הדמוגרפי בקיבוץ, המשבר התעסוקתי ועבודות ומאמרים רבים אחרים.