חדש על המדף

המיתולוגיה הבריטית

לבנה ליטני

לקטלוג


המיתולוגיה הבריטית

 

המיתולוגיה הבריטית, ספר נוסף בסדרה מיתוסים, מביא לראשונה אל הקורא העברי את אוסף הסיפורים העומדים עד היום בבסיס המורשת הלאומית הבריטית. המחברת, לבנה ליטני, ליקטה וערכה את הסיפורים העיקריים מתוך שפע עצום של מקורות וגירסאות. המלך ארתור, גוויניבר אשתו, לנסלוט האביר, מרלין המכשף, אקסקליבור, חרב הפלאים של ארתור, והגביע הקדוש - כל הסיפורים האלה ורבים אחרים, שזכו עד היום לאינספור עיבודים בכל ערוצי התקשורת האפשריים, מופיעים כאן בצורתם המקורית.

 

חלקו הראשון של הספר עוסק במיתולוגיה הוולשית, ובו סיפורים המשמרים בחלקם את דרך החשיבה הקלטית, המערבת יסודות של עולם המציאות ועולם הדמיון. בסיפורים אלה מופיעה לראשונה דמותו של ארתור, אך עדיין לא עם כל המאפיינים המוכרים שלו. החלק השני מביא בקצרה את עלילת היצירה המפורסמת 'ביאוולף' (מן המאה ה-8 לספירה), החשובה מבין היצירות שנכתבו באנגלית עתיקה. זהו אפוס אנגלו-סקסוני המתאר את שורשיהם הקדומים של העמים הגרמניים תושבי סקנדינביה שצאצאיהם התיישבו ברבות הימים באי הבריטי. החלק השלישי מתאר את ההיסטוריה של בריטניה כפי שנכתבה בידי ההיסטוריון ג'פרי ממונמות' במאה ה-12. ג'פרי, וולשי במוצאו, ניסה לבנות בסיפוריו ההיסטוריים-מיתולוגיים תשתית לסיפור לאומי בריטוני (לעתיד בריטי). כאן נקבעה דמותו המוכרת של ארתור, המלך הלוחם, המקים בחצרו מסדר אבירים ומרחיב את גבולות הממלכה הבריטונית. החלק הרביעי והאחרון מביא מבחר מגוון של סיפורים מתוך מחזור אגדות המלך ארתור כפי שהתפתחו והתגבשו במהלך המאות 12- 15.

 

לספר נוספו הקדמה ואחרית דבר מאת יהודה ליטני, שחיבר יחד עם ליטני את המיתולוגיה האירית.

 

לבנה ליטני, ילידת תל-אביב, למדה מתמטיקה ולימודים קלאסיים  באוניברסיטה העברית בירושלים, בעבר עבדה בתיאטרון החאן, והיום עובדת בתחום המחשבים. בשנים האחרונות היא עוסקת בחקר המיתוסים הקלטיים.

 

הספר המיתולוגיה האירית שכתבה ביחד עם יהודה ליטני, ראה אור אף הוא בסדרה מיתוסים.