מעשה תמר

שלומית אברמסון


מעשה תמר

 

על רקע נופיה הקדומים של ארץ כנען, אנחנו פוגשים את הדמויות המוכרות לנו מספר בראשית כדמויות של בשר ודם, קרובות אלינו מאוד באהבתן, בקנאתן ובמאבקי הכוח שהן מנהלות ביניהן. יחסי יעקב ובניו, קנאת האחים ביוסף, אהבתו האסורה של ראובן לבלהה, מסירותו של יהודה לבת-שוע הכנענית-  מוצגים כאן במבט מפתיע ומאתגר.


פרשיות האהבה והתשוקה, ספוגות רגש ולהט יצרים, מתוארות ביד אמן רגישה. אבל לא רק הן. הסופרת מצליחה ליצור רצף של תמונות מלאות חיים המתחלפות זו בזו: נדודי השבט, עבודת הפרך של הנשים, חוויות של לידה וקבורה, פגישות אסורות ליד הבאר ובתוך כל אלה: בדידותה של נערה שהובאה לשבט זר.


זוהי גיבורת הרומן, תמר אשת ער. הסיפור שלה מגלה לעינינו עולם שבטי- גברי, שבו הנשים הן קניין הגבר, רתוקות אל האוהל ואל מטלות הקיום היומיומי -  תחת עין צופייה וללא זכויות משלהן.


זה מה שקורה לה, לתמר, בתחילת הסיפור. בכל זאת, למרות החיים בתוך השבט הזר של אנשי ההר העיקשים והנזעמים, למרות הבדידות והגעגועים, למרות עבודת-הפרך ביום ועלבון הדחייה שהיא סופגת בכל לילה מן הבעל שלמענו נותקה מאוהל הילדות שלה, תמר לא נשברת. בזכות כוחה זה היא זוכה באהבה שמאירה לה פתאום.


וכאשר האושר המובטח נלקח ממנה באכזריות, היא לוקחת את גורלה בידיה ועושה מעשה - מעשה תמר.


זהו ספרה הראשון של שלומית אברמסון, הכתוב בראייה חודרת ובלשון גמישה וזורמת. אברמסון יצרה מחומרי הסיפור התנ"כי והמיתוס המסופוטמי הקדום עולם שבו חיות הדמויות באופן טבעי, ובנתה בתוך העולם הזה סיפור שיש בו הכוח לרתק בשעת קריאה ולעורר מחשבות ותגובות לאחריה.