קדמוניות נופי ארץ ישראל: הביוגרפיה של העם על- פי הגיאוגרפיה של ארץ ישראל

מנשה הראל


קדמוניות נופי ארץ ישראל

 

חמש טכנולוגיות המציא עם ישראל הקדום בישיבתו בארץ, טכנולוגיות שהוריש לאנושות כולה ואשר תרמו לעיצוב נופי הארץ, ואלה הן: חקלאות המדרגות, אגירת המים והובלתם, חרושת העץ, האבן והמתכת, הארכיטקטורה וסלילת מסילות ומעלות בהר. אל המסקנה הזאת, כמו גם האבחנה כי עם ישראל היה כנראה הראשון בתולדות הארץ שנטע עצי חורש, הגיע מחבר הספר בתוך חמישים שנות מחקר ושישים וחמש שנות סיור לאורכה ולרוחבה של ארץ ישראל.

 

קדמוניות נופי ארץ- ישראל מביא את תוצאות אותן שנות סיור ומחקר, והוא מגולל את תולדותיו של עם ישראל בארצו מתוך גישה מקורית וראשונית - הגישה הגיאוגרפית. באמצעות העצמים השונים בגיאוגרפיה של ארץ- ישראל, כאלה שנוצרו בידי הטבע

וכאלה שיצר האדם, פורש מחבר הספר לפני הקורא את חייו של העם על כל היבטיהם: הנדודים,המלחמות, מקומות היישוב, החקלאות, התעשייה, המסחר. טבע הארץ ונופיו עם מעבדת המחקר שלו, ואילו מן התנ"ך שואב המחבר את פרטי המידע שאותם הוא בודק בשטח: את סיפורי העלילה מחד גיסא ואת שמות האתרים, המרמזים על פעילות האדם או בעלי החיים בהם מאידך גיסא. פרשנויות היסטוריות, ארכיאולוגיות, ספרותיות ואחרות של כל ארץ משתנות בדרך כלל. ואילו הפרשנות הגיאוגרפית היא שיטה מדעית אמינה יותר, כי הנוף הטבעי של הארץ אינו משתנה, וכך, מתוך הפרשנות הגיאוגרפית של התנ"ך יחד עם התצפיות בשטח, מתפענחות חידות הקשורות לחיי העם בארצו, למן יציאת מצרים ועד ימי הכיבוש הרומאי. קדמוניות נופי ארץ-ישראל הוא מסע מרתק בנופי הארץ, וממנו עולה כי הישראלי הקדום היה בעל תחכום ויכולת בלתי מוגבלים,  ומפעליו נעשו מתוך מחשבה ותכנון, עם חזון ועוצמה, ובעמל ויזע בלתי נדלים.

 

פרופ' מנשה הראל גיאוגרף היסטורי, חתן פרס ישראל לחקר ידע ארץ ישראל לשנת תשס"ב (2002), הוא מראשוני הסיירים של הפלמ"ח ואיש שדה מובהק, שטיפס לכל פסגות ההרים בארץ וגלש בכל גיא וערוץ בחבליה. הוא חוקר המצטיין בראייה מקורית של הנוף הטבעי והאנושי, בבקיאות עיונית ומעמיקה ובאהבה גדולה למושא מחקריו. פרופ' הראל מלמד את הגיאוגרפיה ההיסטורית של הארץ מאז שהיה מפקד בית הספר למפקדי הסיירים בצה"ל ומרצה בבתי מדרש למורים, בטכניון, באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל-אביב. פרסם שניים עשר ספרי גיאוגרפיה ועשרות מאמרים, וזכה בפרס יצחק בן -צבי על ספרו מסעי סיני, בפרס דוד ילין לחכמת ישראל על ספריו זאת ירושלים ומסעי מדבר יהודה וים המלח, ובפרס ז'בוטינסקי על הספר הגיאוגרפיה ההיסטורית של ארץ ישראל.