20930 האקולוגיה וההתנהגות של הזנבן הערבי
20930 האקולוגיה וההתנהגות של הזנבן הערבי1
3 נקודות זכות ברמה מתקדמת ללא אפשרות לכתיבת עבודה סמינריונית
שיוך: מדעים / מדעי הטבע והחיים / מדעי החיים
תנאי קבלה: הקורסים נושאים בהתנהגות בעלי חיים, מעבדת שדה: ביולוגיה של הזנבן הערבי, אקולוגיה, וכן עמידה בדרישות האנגלית ובדרישות ההדרכה הביבליוגרפית בספרייה. ידע קודם מומלץ: אבולוציה, חולייתנים בארץ ישראל2, הסקה סטטיסטית, מבוא לסטטיסטיקה ולהסתברות למדעים.
פיתוח הקורס: ד"ר רוני אוסטרייכר
אחראית אקדמית: פרופ' ענת ברנע
מחקר הזנבנים בערבה התחיל בשנת 1971 על ידי פרופ' אמוץ זהבי מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל-אביב ונמשך מאז ברציפות. במשך השנים הורחב שטח המחקר ומספר הקבוצות הנחקרות גדל משש לשלושים. בד בבד, שטחי החקלאות בערבה הולכים ומתרחבים, מרחב המחייה של הזנבנים מצטמצם, והשפעת האדם על האקולוגיה ועל ההתנהגות החברתית של הזנבנים הולכת וגדלה. אנו מנסים להבין את התנאים האקולוגים המעודדים או מעכבים שיתוף פעולה ועזרה הדדית, וחוקרים היבטים רבים בהתנהגות החברתית של הזנבנים, כגון חיפוש מזון, שמירה, רבייה, לינה, תקשורת קולית, התגוננות מפני טורפים, תגובות להשפעת האדם ועוד.
הקורס הוא המשך לקורס קודם, מעבדת שדה: ביולוגיה של הזנבן הערבי (20496), והשתתפות במעבדת השדה היא תנאי קבלה לקורס זה. הקורס יתקיים אחת לשנה, בסמסטר אביב, כדי שהמשתתפים יוכלו לצפות בהיבטים שונים של תהליך הרבייה אצל הזנבנים.
מטרות הקורס
-
ללמוד לבצע מחקר ולהתנסות באופן אישי במחקר שדה.
-
ללמוד פרקים מתקדמים בהתנהגות חברתית של בעלי חיים על ידי התנסות במחקר.
-
להתמודד עם קשיים ובעיות מתודולוגיות ומוסריות הכרוכות במחקר שדה.
-
להדגיש את החשיבות של קריאת מאמרים מקצועיים עדכניים כרקע לעבודת מחקר.
-
להדגיש את החשיבות והצורך לסכם עבודת מחקר במתכונת של מאמר מדעי.
מבנה הקורס
-
חזרה על החומר התאורטי והמעשי שיידרש בעבודת השדה, בחירת נושא למחקר, איתור שני מאמרים עדכניים הנוגעים לנושא שנבחר וקריאתם, בניית תכנית עבודה והגשת ממ"ן (משקל המטלה – 30 נקודות). כל סטודנט בוחר נושא שונה משל חבריו, והעבודות, לפיכך, שונות.
-
מעבדת שדה שתארך 4 ימים רצופים ותתקיים בשטח המחקר בשמורת שיזף בערבה. לאחר סיור הכרות בשטח המחקר, נפגוש קבוצת זנבנים ונתרגל שיטות עבודה בסיסיות. בהמשך יקיימו הסטודנטים תצפיות עצמאיות בזוגות, כאשר כל זוג צופה בקבוצת זנבנים שונה, ויאספו נתונים על התנהגות הזנבנים. בהפסקות שבין התצפיות נסכם ונעבד את הנתונים. בנוסף לכך יתקיימו הרצאות ודיונים.2
-
לאחר הסיור הסטודנטים מתבקשים לקרוא 5-4 מאמרים נוספים ונדרשים להגיש עבודת גמר במתכונת של מאמר מדעי הכולל תקציר, מבוא, שיטות עבודה, תוצאות, דיון ורשימת מקורות (משקל המטלה – 70 נקודות). בדיון הסטודנטים צריכים להציג את עבודתם על רקע המידע הקיים בספרות ולהתייחס למחקרים שפורסמו. בתום הקורס, יתקיים בקמפוס ברעננה מפגש מסכם של משתתפי הקורס שבו הסטודנטים יציגו את עבודתם.
-
אין בקורס מבחן גמר והציון יקבע על פי הממ"ן ועבודת הגמר.
1 בקורס זה אין אפשרות לכתיבת עבודה סמינריונית.
להשלכות על צבירת נ"ז בשל חפיפה עם קורס(ים) אחר(ים), ראו פירוט החפיפה.
2 בעבר נקרא הקורס ביולוגיה של חולייתנים יבשתיים: מבט ישראלי.