חדש על המדף

ספטמבר 2020

עבודה לא משחררת

עבודה לא משחררת

גדי כפיר
 
רבות סופר על אודות השואה, אולם סיפורם של הילדים היהודים שעבדו בכפייה בגטאות עדיין לא נודע במלואו. ספרו של פרופסור אביהו רונן "נידונה לחיים" מביא את קורותיה של שרה קליינר, בת 10 ועוד כ-150 ילדים ייצרו משחקים בנגרייה בסוסנוביץ, פולין, לשימוש חיילים גרמנים. כיום שרה חיה בתל אביב ולה נכדים ונינים רבים. סיפורה הביא למחקר מרתק הקשור באלפי ילדים שעבדו בגטאות בבתי מלאכה ובמפעלים יזומים. תנאי חייהם  ועבודתם היו מחפירים, דרישות הייצור היו מחמירות, הילדים נדרשו להקפדה על איכות ועמידה בזמנים. תמורת עבודתם קיבלו הילדים מנת מרק יומית דלה, פרוסת לחם, ו"כרטיס עובד" שאמור היה להוות מעין תעודת ביטוח חיים משום שמי שלא עבד – הומת. הוריהם עשו כל שביכולתם להצילם, כולל מעשי תרמית ושחיתות. מעטים מהם שרדו והיו לעובדים מקצועיים, איכותיים, יוצרים ובונים, חלקם הגיעו לארץ והשתתפו בתקומת מדינת ישראל. זהו סיפורם וניצחונם -- אתר המו"ל.

עבודה לא משחררת

איך להיות טוב : מדריך מקוצר לפסיכולוגיה של המוסר

איך להיות טוב : מדריך מקוצר לפסיכולוגיה של המוסר

יאיר בן דוד

גם אם איננו מבחינים בכך, בכל יום ויום אנו עוסקים בשאלות של צדק ומוסר. למעשה, בכל צעד כמעט שאנחנו עושים, מביקור במכולת השכונתית ועד הצבעה לכנסת, אנו מתמודדים עם דילמות מוסריות. הפילוסופים של המוסר עוסקים בעקרונות המוסר ובשאלות של טוב ורע, ואילו הפסיכולוגים של המוסר חוקרים את ההתנהגות שלנו בפועל ואת הכוחות שמנחים אותה. הם שואלים שאלות כמו: כיצד אנו מקבלים החלטות מוסריות? האם לגברים ולנשים יש מוסר שונה? מה ההבדל המוסרי בין ימנים לשמאלנים? האם דתיים מוסריים יותר מחילונים? כיצד הלאום שלנו משפיע על המוסר האישי שלנו? מה לרובוטים ולדילמות מוסריות? איך להיות טוב מאת ד"ר יאיר בן דוד פותח צוהר לשדה מרתק. כשהוא מצויד במחקרים, בסיפורים ובנתונים, ד"ר בן דוד מסביר מה מניע את בני האדם להיות מוסריים יותר ומה גורם להם להיות מוסריים פחות. בתוך כך הוא מסייע לנו להכיר את עצמנו טוב יותר ולהביט מחדש על הדילמות היומיומיות של חיינו -- אתר המו"ל.

איך להיות טוב : מדריך מקוצר לפסיכולוגיה של המוסר

הצחוק : מסה על משמעות הממד הקומי

הצחוק : מסה על משמעות הממד הקומי

אנדרי ברגסון
 
פילוסופיה אינה עיסוק מצחיק, היא עוטה ארשת רצינות וכובד ראש. מה לפילוסופיה ולצחוק? למרות האמור פילוסופים ואנשי מדע רבים עסקו בצחוק, החל מאריסטו ועד ימינו. כבר אריסטו זיהה את העובדה שהצחוק מייחד רק את המין האנושי. למרות זאת, הצחוק אינו מבטא את מהות האנושי. האדם הוא יש חושב, יצור רציונלי, וצחוק אינה תופעה רציונלית. עובדת יסוד זאת עומדת בתשתית העיסוק ארוך השנים בצחוק. תופעת הצחוק נבחנה מבעד לעדשה הרציונלית, ולפיכך שאלת היסוד הייתה: למה האדם צוחק, כלומר, איזו פונקציה ממלא הצחוק בחיי האדם? התשובות לשאלות הללו היו מגוונות, אבל היסוד המשותף להן הוא דחיית העיסוק בשאלה: מהו הצחוק.אַנרי בֶּרגסוֹן (1941-1859), מגדולי ההגות הפילוסופית במאה העשרים, עיצב פילוסופיה שתשתיתה היא הסירוב לראות ברציונליות את תמצית הקיום האנושי. הוא לא הכחיש כי האדם הוא יצור רציונלי, אבל סירב לראות באדם רק יצור רציונלי. לפיכך השאלה היסודית שהציב הייתה: מהו הצחוק? כלומר מה המשמעות של תופעת הצחוק כשלעצמה. מיקוד זה מפנה את הזרקור לשאלה: מה מצחיק אותנו, ולא לשאלה למה הדברים מצחיקים אותנו. הסטת נקודת הכובד לתופעה מבטאת סירוב עמוק לרדוקציוניזם, המבקש להעמיד את כל תופעות הקיום האנושי על יסוד אחד; האדם הוא יש צוחק, כדרך שהוא יש אוהב, סובל וכו’, ולא רק יש חושב. החיבור הקטן בהיקפו על הצחוק הוא בעל חשיבות רבה, לא רק משום שהקנה חשיבות ליסוד שנחשב שולי ולא מהותי; אלא גם משום שהמיקוד בצחוק מאפשר לנו לחשוב מחדש על ניסיון חיינו ועל תודעתנו האנושית הקונקרטית. -- אתר המו"ל.

הצחוק : מסה על משמעות הממד הקומי

מסע האנושות : מפץ הציוויליזציות הגדול

מסע האנושות : מפץ הציוויליזציות הגדול

עודד גלאור, אורי כץ
 
במשך אלפי שנים הסיפור חזר על עצמו.שוב ושוב ושוב.מזמן לזמן המציאו בני האדם טכנולוגיה חדשה שהגדילה מאוד את כושר הייצור שלהם, וכתוצאה מכך נוצרו עודפי מזון שהגדילו את עושרה של האוכלוסייה. אבל לשיפור הזה התלוו גם עלייה בילודה וירידה בתמותת התינוקות, ואלה הביאו לעלייה בצריכה ולחזרה של בני האדם לרמת החיים של אבותיהם.כך נמשך הסיפור במשך מאות אלפי שנים עד שלפני מאתיים שנה בקירוב, בעקבות המהפכה התעשייתית, החלה עוד נסיקה ברמת החיים של בני האדם. אלא שבפעם הזאת, בניגוד לכל הפעמים הקודמות, העלייה ברמת החיים לא הובילה להתרסקות ולחזרה אל נקודת ההתחלה. בפעם הזאת בני האדם השתחררו מהמלכודת, ותקופת השגשוג נמשכה עוד ועוד, עד היום.בספר מרתק ושובר מוסכמות בודקים פרופ׳ עודד גלאור וד״ר אורי כץ מהם הכוחות שהניעו את תהליך ההתפתחות של האדם, מה אִפשר להם להיחלץ ממלכודת העוני, מי זינק להצלחה ועושר (ומדוע) ומי נשאר מאחור. בתוך כך הם סוקרים את תולדות המין האנושי מאז הופעת האדם הנבון ועד ימינו, תוך שהם מדלגים בתיאוריהם מהסוואנות של אפריקה אל המפעלים המודרניים הראשונים של בריטניה ומהמהפכה הניאוליתית אל הרעב הגדול באירלנד, ומחברים את חלקי הפאזל של ההיסטוריה האנושית לתמונה אחת כוללת. -- אתר סטימצקי.

מסע האנושות : מפץ הציוויליזציות הגדול

בדממה וקול : ליבוביץ בהקשר ישראלי

בדממה וקול : ליבוביץ בהקשר ישראלי

 גדעון כ"ץ
    
במשך שישה עשורים פרסם ישעיהו ליבוביץ מאמרים העוסקים בעניינים רבים: אמונה, הכרת האלוהים, ההלכה, עבודה זרה, הבעיה הפסיכו-פיזית, חילוניות, הומניזם, פשעי מלחמה, סכנת הלאומניות ועוד. בספר זה מוצע פירוש מקיף להגותו, ולפיו עיקרה נעוץ בחתירה לבטא יהדות חיה, שיש לה מה לומר על מציאות ההווה. יהדות זו נשמעת בחרון ובזעם, וגם משמיעה את דממתה של אמונת האמת, את מה שאין לו ביטוי. הזמן שחלף, כך נראה, הפך את ההגות הזאת לנוקבת ולרלוונטית יותר.גדעון כ"ץ הוא חבר סגל במכון בן גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן גוריון בנגב. ספריו הקודמים הם הנפש גדולה והחיים קטנים שניות הנפש וסכסוכיה לפי פיידון ומדינה לאפלטון (מאגנס, 2005); לעצם החילוניות ניתוח פילוסופי של החילוניות בהקשר ישראלי (יד יצחק בן צבי, 2011).עד כמה הישראלים כקולקטיב באמת מכירים את עצמם? מהו הדנ"א של הישראליות ובאיזו מידה הוא ייחודי? האם הישראליות היא תופעה דינמית או שמא יש בה גורמים קבועים שהזמן אינו משנה? ומי הם גיבורי התרבות שלנו? הספרים הרואים אור בסדרה ישראלים עוסקים בנושאים מהותיים ולעתים. -- אתר המו"ל. 

בדממה וקול : ליבוביץ בהקשר ישראלי

החיים הוראות שימוש

החיים הוראות שימוש

ז'ורז' פרק​
 
"החיים הוראות שימוש", ספרו הגדול של הסופר היהודי-צרפתי ז'ורז' פרק, לוקח את קוראיו אל מסע מתחת לפני הרגיל, אל מה שנעלם מן העין מרוב שימוש ומרוב קירבה. המפתיע במסע הפרקי נמצא, כפי שידעו חכמי כל הדורות, דווקא אי-כאן, בלב לבם של חיי היומיום, אלה שלא ניתנים לתיאור מושלם ושלא ייתמו לעולם. דניאל אפשטיין על ספר שאין לו סוף "לא יכולתי לא לראותו: הוא היה כאן, על דוכן בחנות הספרים, רעמה נדיבה מעטרת את ראשו וחיוך של ספינקס על פניו. הוא ניבט אלי מבעד לחלון הצרפתי הגבוה, כמזמין לפתוח את ספרו המונומנטלי, "החיים הוראות שימוש", בתרגומו הנפלא של עידו בסוק. במהדורה הצרפתית בת 700 העמודים (כמספר עמודי המהדורה העברית, או להיפך. עוד פלא שמתחולל כאן), ז'ורז' פרק נראה אחרת: הוא תמונה בפאזל שחסרים בו כמה חלקים. ועוד הבדל: הספר נקרא בצרפתית "La vie mode d'emploi", החיים הוראת שימוש, בלשון יחיד. ואכן, הוראות שימוש רבות עד אינספור לחיים, המופיעים בעברית תמיד בלשון רבים, ולסיפור שכתב, או הרכיב, פרק. מכל הספרים שכתב פרק - יותר מ-30, בלי להביא בחשבון את הספרים שבהם השתתף ואת התרגומים מאנגלית - הספר הזה נראה "אובייקטיבי" מכולם, או הפחות אישי אם תרצו. מה יכול להיות יותר אובייקטיבי ופחות אישי מתיאור מדויק של בית דירות פריסאי, קומה אחרי קומה, לרבות המרתפים, המחסנים, חדר המדרגות והמעלית (כולל המנוע)? אבל פרק לא נמצא כאן רק כעיטור לשער הספר: הוא נמצא באופן אישי לחלוטין, בכל אחת משורות הספר, בדקויות, ברמזים, במשחקי התעתועים, במבוכים, בסיפור המסגרת ובסיפורי המשנה, בדמויות המפתח ובאלה שרק חולפות ברקע." -- "הארץ" ספרים.

החיים הוראות שימוש

הערת משורר : עיונים בפרשות השבוע

הערת משורר : עיונים בפרשות השבוע

מירון ח. איזקסון
 
השירה היא אפשרות נוספת לתפיסת העולם והמציאות. ספרו החדש של מירון ח. איזקסון מבקש להציע קריאת משורר בפרשיות התורה: האירועים והדמויות מקבלים משמעות מקורית ולעִתים מפתיעה, כל זאת מתוך נאמנות רבה לפסוקי התורה עצמם. מסתבר שהפלאיות הטמונה בתורה מאפשרת לגלות בה פנים נוספות ובכך לחזק את התפיסה שהתורה עצמה היא מעין שירת הדורות הנמשכת. קרבה לשונית בין מילים שונות, ביטויים המאפיינים דמויות מסוימות דווקא, שכבות נפשיות נסתרות – כל אלה צפוֹת ובאות לידי ביטוי בפירוש הייחודי והרגיש המוצע כאן.ספרו של איזקסון אינו מתיימר להיות מאמרוֹ של תלמיד חכם ולא פרשנות מחייבת, אלא פועל יוצא של קריאה, לימוד ושיחה של שנים רבוֹת בתודעתו של מאמין ומשורר. -- אתר המו"ל.

הערת משורר : עיונים בפרשות השבוע

 הקולנוע ומנגנון ההשמדה הנאצי : בעקבות אלן רנה, מרסל אופולס וקלוד לנצמן

הקולנוע ומנגנון ההשמדה הנאצי : בעקבות אלן רנה, מרסל אופולס וקלוד לנצמן

ארז פרי

ספרו של ארז פרי בוחן בקפדנות את ייצוג מנגנון ההשמדה הנאצי כפי שהוא משתקף בקולנוע התיעודי הפוסט-מלחמתי; דרכו הוא מבקש לחשוף מבנים גלויים וסמויים של המנגנון הקולנועי המעידים על פוטנציאל האלימות והמניפולטיביות הגלומים בו. במוקד הספר עומדים שלושה סרטי תעודה קאנונים – "לילה וערפל" (1955) של אלן רנה; "זיכרון הצדק" (1976) של מרסל אופולס ו"שואה" (1985) של קלוד לנצמן – שתיעדו לאחר מלחמת העולם השנייה את תהליך ההשמדה הנאצי. חשיפת הממד האלים והמתעתע של המנגנון הקולנועי נעשית לתֶמה מרכזית בסרטים אלה, אשר מתלבטים תדיר בין מה ראוי "להראות" ומה ראוי "להסתיר", בשאלה כיצד ניתן ל"הראות" את מה שראוי "להראות", לצד השאלה מהם הגבולות האתיים והאסתטיים של הפרקטיקה התיעודית לאחר אושוויץ. ספרו של פרי מציע קריאה רדיקלית בטקסטים הקולנועיים על מנת לטעון שככל שסרט מעמיק בחקירת נבכי מנגנון ההשמדה הנאצי, כך הוא נדרש להתמודד עם המניפולציה המסוכנת העומדת בתשתיתו, ולפיכך מצביע על הדהוד הדדי של שתי פרקטיקות – הקולנוע וההשמדה – וזורה עליהן אור חדש. הקולנוע ומנגנון ההשמדה הנאצי משלב בין תפיסות תרבותיות ודיונים אתיים באמנות ובתרבות לבין התייחסות למבע, למסורת ולהיסטוריה של הקולנוע כדי לבדוק את הקשר בין אירועים היסטוריים לבין הפרקטיקה הקולנועית. זאת ועוד, הספר מבקש לעמוד על ההשפעה של הקולנוע על קהל הצופים, על תהליכים חברתיים ותרבותיים, ועל המסורות שהתגבשו לאורך ההיסטוריה של הקולנוע, כמו גם על האפשרויות לחתור תחתן. -- אתר המו"ל.

הקולנוע ומנגנון ההשמדה הנאצי : בעקבות אלן רנה, מרסל אופולס וקלוד לנצמן

מדוע שלום? : המניעים הפוליטיים להצטרפות אש"ף לתהליך אוסלו

מדוע שלום? : המניעים הפוליטיים להצטרפות אש"ף לתהליך אוסלו

שמעון כרמי
 
מדוע יבקש ארגון טרור להיכנס לתהליך שלום? מדוע החליטה הנהגת אש"ף להיכנס לשיחות שלום עם הישראלים? מה היו המוטיבציות הפוליטיות של יאסר ערפאת וחבריו להצטרף לתהליך השלום שהלך ונרקם עם ישראל? ספר זה מפצח לראשונה את הנסיבות, המניעים והראיות שהובילו את הנהגת אש"ף להחליט על כניסה לשיחות שלום עם ישראל. הספר בודק כיצד החלטה בעד המו"מ התיישבה עם אסטרטגיית "המאבק המזויין" אשר מצויה באמנה הלאומית הפלסטינית; הוא מצביע על הגורמים שהביאו למקם את המו"מ המדיני עם ישראל במרכז המפה הפוליטית של אש"ף; הוא מבהיר כיצד התגבשה פוליטיקה פלסטינית אחרת המעדיפה באופן זמני את התהליך המדיני כדרך הראויה להשגת המדינה הפלסטינית המיוחלת. הספר דן בתהליך אוסלו ומסיים בכישלונו המדמם.שמעון כרמי לוקח אותנו למסע בזמן הכולל ניתוח היסטורי מרתק הנפרש מראשית המאבק הלאומי הפלסטיני, דרך תחנות חשובות בגיבוש אסטרטגיית האלימות של תנועת הפת"ח, מאבקי הפנים והחוץ שלה והעליות והמורדות במעמדה הפוליטי בקרב הפלסטינים. דרך העיסוק במניעים הפוליטיים להצטרפות אש"ף לשיחות השלום ניתן ללמוד על אודות הקונפליקט הישראלי-פלסטיני עצמו ומרכיבי המפתח שלו: השחקנים החשובים, האירועים המשפיעים והפוליטיקה שלהם. תקוות המחבר שמסקנות ספר זה יתרמו לגיבוש רעיונות לקידום תהליך השלום הישראלי-פלסטיני, רעיונות המתבססים על מציאות חיה, לא רק על משאלות לב. -- אתר המו"ל.

מדוע שלום? : המניעים הפוליטיים להצטרפות אש"ף לתהליך אוסלו

בדרכן : נשות עין חרוד, 1948-1921

בדרכן : נשות עין חרוד, 1948-1921

תמי קמינסקי

בדרכן : נשות עין חרוד, 1948-1921

 באנו הנה להביא את המערב : הנחלת היגיינה ובניית תרבות בחברה היהודית בתקופת המנדט

באנו הנה להביא את המערב : הנחלת היגיינה ובניית תרבות בחברה היהודית בתקופת המנדט

דפנה הירש

באנו הנה להביא את המערב : הנחלת היגיינה ובניית תרבות בחברה היהודית בתקופת המנדט

עולים במשורה : מדיניות ישראל כלפי עלייתם של יהודי צפון אפריקה, 1956-1951

עולים במשורה : מדיניות ישראל כלפי עלייתם של יהודי צפון אפריקה, 1956-1951

אבי פיקאר

עולים במשורה : מדיניות ישראל כלפי עלייתם של יהודי צפון אפריקה, 1956-1951

משפט מנהלי

משפט מינהלי (4 כרכים)

דפנה ברק-ארז

משפט מנהלי

סוציאל-דמוקרטיה מקומית – עלייתו של דור פוליטי חדש במפלגת העבודה הישראלית (2006 – 2009)

סוציאל-דמוקרטיה מקומית – עלייתו של דור פוליטי חדש במפלגת העבודה הישראלית (2006 – 2009)

סיגל עוזרי-רוייטברג

סוציאל-דמוקרטיה מקומית – עלייתו של דור פוליטי חדש במפלגת העבודה הישראלית (2006 – 2009)

מחתרת הנייר : המלחמה על אוצרות הרוח של ירושלים דליטא

מחתרת הנייר : המלחמה על אוצרות הרוח של ירושלים דליטא

דוד פישמן

מחתרת הנייר : המלחמה על אוצרות הרוח של ירושלים דליטא

שתי גדות לוואדי : סיפור חיי

שתי גדות לוואדי : סיפור חיי

ריאד כבהא

שתי גדות לוואדי : סיפור חיי

לחשוב / למיין

לחשוב / למיין

ז'ורז' פרק

לחשוב / למיין

הפואטיקה של החלל

הפואטיקה של החלל

גסטון בשלאר

הפואטיקה של החלל

עיר שסועה לה יחדיו : דו לאומיות בחיי היומיום ביפו

עיר שסועה לה יחדיו : דו לאומיות בחיי היומיום ביפו

דניאל מונטרסקו

עיר שסועה לה יחדיו : דו לאומיות בחיי היומיום ביפו

שפה אחת ודברים אחדים : עיונים במשפט, הלכה וחברה

שפה אחת ודברים אחדים : עיונים במשפט, הלכה וחברה

פנחס שיפמן

שפה אחת ודברים אחדים : עיונים במשפט, הלכה וחברה

מנהיגות 3.0 : על ניהול, הובלת צוותים, ואושר בעולם ממהר

מנהיגות 3.0 : על ניהול, הובלת צוותים, ואושר בעולם ממהר

דר' מיכל חמו לוטם

מנהיגות 3.0 : על ניהול, הובלת צוותים, ואושר בעולם ממהר

המעבר לאוקיינוס הכחול : חמשת השלבים ליצירת עתיד מבטיח ללא מתחרים לעסק שלכם

המעבר לאוקיינוס הכחול : חמשת השלבים ליצירת עתיד מבטיח ללא מתחרים לעסק שלכם

פרופ' וו צ'אן קים, פרופ' רנה מובורן

המעבר לאוקיינוס הכחול : חמשת השלבים ליצירת עתיד מבטיח ללא מתחרים לעסק שלכם

לשם שינוי : על שינוי בקריירה ומציאת ייעוד ומשמעות

לשם שינוי : על שינוי בקריירה ומציאת ייעוד ומשמעות

רעיה יואלי

לשם שינוי : על שינוי בקריירה ומציאת ייעוד ומשמעות

דחיפות קלות : איך לשפר את ההחלטות שלכם הנוגעות לבריאות, לעושר ולאושר

דחיפות קלות : איך לשפר את ההחלטות שלכם הנוגעות לבריאות, לעושר ולאושר

ריצ'ארד ה' תיילר וקאס סאנסטיין

דחיפות קלות : איך לשפר את ההחלטות שלכם הנוגעות לבריאות, לעושר ולאושר

ערי המחר - תכנון, צדק וקיימות היום?

ערי המחר - תכנון, צדק וקיימות היום?

עורכים : טובי פנסטר ואורן שלמה

ערי המחר - תכנון, צדק וקיימות היום?

על הרודנות : עשרים לקחים מהמאה העשרים

על הרודנות : עשרים לקחים מהמאה העשרים

טימותי סניידר

על הרודנות : עשרים לקחים מהמאה העשרים

נזירים ונזירות : היבטים של קדושה מהמקרא לספרות חז"ל

נזירים ונזירות : היבטים של קדושה מהמקרא לספרות חז"ל

אהרון שמש 

נזירים ונזירות : היבטים של קדושה מהמקרא לספרות חז"ל

משנת ארץ ישראל : מסכת בכורות (קודשים ד)

משנת ארץ ישראל : מסכת בכורות (קודשים ד)

זאב ספראי

משנת ארץ ישראל : מסכת בכורות (קודשים ד)

משנת ארץ ישראל : מסכת זבחים (קדשים א)

משנת ארץ ישראל : מסכת זבחים (קדשים א)

זאב ספראי

משנת ארץ ישראל : מסכת זבחים (קדשים א)

משנת ארץ ישראל : מסכת חולין (קדשים ג)

משנת ארץ ישראל : מסכת חולין (קדשים ג)

זאב ספראי

משנת ארץ ישראל : מסכת חולין (קדשים ג)

משנת ארץ ישראל : מסכת תמורה (קדשים ו) ; מסכת מעילה (קדשים ח)

משנת ארץ ישראל : מסכת תמורה (קדשים ו) ; מסכת מעילה (קדשים ח)

זאב ספראי

משנת ארץ ישראל : מסכת תמורה (קדשים ו) ; מסכת מעילה (קדשים ח)

משנת ארץ ישראל : מסכת ערכין (קדשים ה) ; מסכת קנים (קדשים י)

משנת ארץ ישראל : מסכת ערכין (קדשים ה) ; מסכת קנים (קדשים י)

זאב ספראי

משנת ארץ ישראל : מסכת ערכין (קדשים ה) ; מסכת קנים (קדשים י)

משנת ארץ ישראל : מסכת כריתות (קדשים ז)

משנת ארץ ישראל : מסכת כריתות (קדשים ז)

זאב ספראי

משנת ארץ ישראל : מסכת כריתות (קדשים ז)

משנת ארץ ישראל : מסכת תמיד-מידות (קודשים ט)

משנת ארץ ישראל : מסכת תמיד-מידות (קודשים ט)

זאב ספראי

משנת ארץ ישראל : מסכת תמיד-מידות (קודשים ט)

ספרים מחודשים קודמים