הנכם מוזמנים להרצאתו של
ד"ר אסף פינקוס (אוניברסיטת תל-אביב)

במסגרת הסמינר המחלקתי של
המחלקה לספרות, ללשון ולאמנויות

יום שני, ב בתמוז תש"ע, 14 ביוני 2010, בשעה 11:00
בקריית האוניברסיטה הפתוחה ע"ש דורותי דה רוטשילד, דרך האוניברסיטה 1, רעננה
(הכניסה לחניה מרחוב ויצמן; החניה ללא תשלום)

תוקפנות חזותית: אלימות וקדושה בפיסול הגרמני

מפלצות נאבקות, אבירים נלחמים ועינויי המקוללים בגיהינום הם חלק מאוצר דימויים שנתפס כאָלים באמנות המונומנטלית של ימי הביניים. אלו פורשו במחקר על פי רוב כנושאי משמעות אלגורית ומורליסטית. לעומת אלה, הפיסול המונומנטלי במאה ה-14 וה-15 מעלה במרחב דובר הגרמנית קשת רחבה של דימויים ריאליסטיים של אלימות, המוצגים לצופה באופן בלתי אמצעי, כמעט ללא הקשר אלגורי. אלו מתארים כריתת ראשים, פיצוח גולגולות, עקירת עיניים, איברים תלושים, פצעים מדממים, השחתה של איברי מין ועוד. "תוקפנות חזותית" זו מתייחסת הן לתכנים המתוארים בייצוגים השונים והן לאופן פנייתם אל הצופה והפעלתו. מתוך העלאת הבעייתיות הגלומה באמנות מונומנטלית-פומבית זו ותוך דיון בסוגיות תאורטיות של חקר אמנות ימי הביניים והרנסנס, אבקש לטעון בהרצאתי כי בניגוד לעבר, האלימות מוצגת עתה לראשונה כבעיה אתית בפני עצמה, והייצוג האמנותי הוא חלק מהשיח המשפטי והתאולוגי סביב המונח "אלימות", המתנהל בתקופה זו באירופה.

ד"ר אסף פינקוס מתמחה באמנות הגותית הגרמנית (המאה ה-13 עד ה-15) ובציור האיטלקי של המאה ה-14. בשנת 2002 סיים את לימודי הדוקטור בהצטיינות בהדרכתה של פרופ' כנען-קידר. ספר המבוסס על עבודת הדוקטורט ומחקר חדש בנושא ראה אור ב-2006 וזכה במלגת הצטיינות מטעם Geschwister Boehringer Ingelheim Stiftung f?r Geisteswissenschaften. בסיוע מלגת מינרווה (Minerva, Max-Planck-Gesellschaft) כתב בין השנים 2006-2004, בשיתוף עם פרופ' וילהלם שלינק (Wilhelm Schlink), עבודת פוסט-דוקטורט באוניברסיטת פרייבורג. העבודה עסקה באמנות הנרטיבית של אסכולת פרלר (Parler) ובהרגלי הצפייה של המאה ה-14. בראשית 2009 יצא מחקר זה לאור כספר תחת הכותרת Patrons and Narratives of the Parler School בסדרה המדעית Kunstwissenschaftliche Sudien Band 151 של Deutscher Kunstverlag. הספר הוגש מטעם בית ההוצאה לתחרות של עבודות אקדמיות וזכה בפרס הצטיינות מטעם VG WORT (Verwertungsgesellschaft WORT). ב-2007 הוענקה לאסף פינקוס מלגת אלון. מחקרו העכשווי, הממומן על-ידי מלגת GIF Young Scientists' Program , מתמקד במציצנות באמנות ובפולחן של שלהי ימי הביניים. נושא ההרצאה באוניברסיטה הפתוחה נובע מפרויקט זה.