המפגשים מתקיימים
בקריית האוניברסיטה הפתוחה ע"ש דורותי דה רוטשילד, דרך האוניברסיטה 1, רעננה
(הכניסה לחניה דרך צומת רעננה צפון; החניה ללא תשלום, על בסיס מקום פנוי)


הרצאה וסרט
בין יהודים למוסלמים – דיאלוג של זיכרונות
מאת: ד"ר דניס שרביט

יום שני, ב' בכסלו תשע"ה, 24 בנובמבר 2014, בשעה 19:00

שם הסרט: טינריר-ירושלים, הדים מהמלאח, (צרפת, 2013) 86 דקות

טינריר-ירושלים הוא סרט תעודי של הבמאי כאמאל השקאר, אשר נולד בצרפת להורים מוסלמים שהיגרו בשנות השישים מכפר בהרי האטלס שבמרוקו. מתוך עניין ביהודים וביהדות הוא שב לכפר, ושאל את תושביו הזקנים על היהודים שחיו איתם ולידם מאות שנים, עד שבראשית שנות השישים עלו כולם כאיש אחד לישראל. הבמאי לא הסתפק רק בעדותם של המוסלמים על היחסים שהיו עד לרגע הפרידה, שהייתה קשה לשני הצדדים. הוא למד עברית, נסע לישראל, ויצא לחפש את יהודי טינריר וצאצאיהם בצפת, באשדוד, בחיפה, ביבנה. ברגישות רבה מצליח הבמאי לפתוח בהם את מחוזות הזיכרון, שהיו נעולים שנים רבות, על הכפר שהותירו מאחוריהם וגם על החיים בישראל. הסרט מציג לכאורה סיפור ייחודי על היחסים בין מוסלמים לבין יהודים בהרי האטלס, אך למעשה הוא עוסק בחוויית ההגירה בכלל, בסיכויים שהיא יוצרת וגם באובדן שכרוך בה.

ד"ר דניס שרביט, המחלקה לסוציולוגיה, למדע המדינה ולתקשורת. ראש תחום מדע המדינה באוניברסיטה הפתוחה. פרסם מספר מאמרים וספרים העוסקים בשאלת האומה בישראל ובצרפת.

סיום משוער: 21:30



הרצאה וסרט
השלום - מדוע לידתו כרוכה בכאבים?
מאת: ד"ר אריה גרוניק

יום שני, ז' בטבת תשע"ה, 29 בדצמבר 2014, בשעה 19:00

שם הסרט: Clinton - מהסדרה
Israel and the Arabs: elusive peace (1999/2000).
(59:45 דקות, הסרט רובו באנגלית, ללא כתוביות תרגום)

זהו סרט תיעודי הבוחן שש שנים של תהליך השלום הערבי־ישראלי מנקודת מבטם של נשיאים וראשי ממשלות, אנשי צבא ושרים, ושל אלה העומדים מאחורי פיגועי ההתאבדות וההתנקשויות. הסרט מגלה מה התרחש מאחורי הדלתות הסגורות עם התמוטטותו של תהליך השלום ופריצת מעשי האלימות במסגרת האינתיפאדה השנייה.

ד"ר אריה גרוניק, המחלקה לסוציולוגיה, למדע המדינה ולתקשורת
מרכז הוראה בקורס ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה הפתוחה ומרצה בתכנית לפתרון סכסוכים וגישור ע"ש אוונס לתואר שני באוניברסיטת תל־אביב.

סיום משוער: 21:00



הרצאה וסרט
ילדות, נשים ואלמנות בהודו הבריטית
מאת: ד"ר אייזיק לובלסקי

יום ראשון, כז בטבת תשע"ה, 18 בינואר 2015, בשעה 19:00

שם הסרט: מים (קנדה, 2005) 112 דקות
הסרט "מים" מספר את סיפורה של אלמנה, שלמרבה התדהמה היא בת 8 בלבד וכבר הספיקה להינשא ולאבד את בעלה המבוגר. דרך סיפורה הנוגע ללב הצופים מתוודעים ליחסה של החברה ההודית לנשים בכלל ולאלמנות בפרט, בתקופה בה נשלטה הודו בידי אנגליה, טרם העצמאות של 1947. עלילת הסרט מתרחשת ברובה באשראם קטן בעיר הקדושה ואראנאסי, על גדות הגאנגס, שם מתגוררות נשים שלאחר שהתאלמנו נאלצו לפרוש מהחברה, על פי כללי המסורת ההינדואית. הסרט מתאר באופן מעודן ובהומור שזור בעצב את סיפוריהן של מספר דמויות מרתקות, ודרכן כמה מזרמי התודעה המרכזיים שאפיינו את החברה ההודית בתקופה הקולוניאליסטית.

ד"ר אייזיק לובלסקי, המחלקה לסוציולוגיה, למדע המדינה ולתקשורת
היסטוריון, מרכז הקורס "ג'נוסייד" באוניברסיטה הפתוחה ומרצה בתכנית הבינתחומית במדעי הדתות, אוניברסיטת תל־אביב.

סיום משוער: 22:00

 
ברק הבארוק - הקונצ'רטי המדהימים של ויוואלדי
מאת: ענת שרון

יום שני, ד' באדר תשע"ה, 23 בפברואר 2015, בשעה 19:00

סרט על חיי ויוואלדי בוונציה (60 דקות, וידאו). כומר או מורה למוסיקה? על רקע ונציה הטובלת בצלילים, הקרנבל הצבעוני והגונדולות השטות בתעלות, הלחין "הכומר האדום" מאות יצירות לכל כלי אפשרי בעבור הבנות המוכשרות של בית היתומות שבו לימד מוסיקה. האפקטים האקוסטיים, הכלים יוצאי הדופן, וחיקויי קולות הציפורים ורחשי הטבע מותירים אותנו מלאי פליאה גם כיום. יצירותיו מלאות החיים, השובות כל לב, השפיעו על גדולי המלחינים בזמנו ויצרו סגנון בפני עצמו: "סגנון האלגרו" (הסגנון השמח), הזוכה לפופולריות עצומה, כאז כן היום.

ענת שרון, המחלקה לספרות, ללשון ולאמנויות. בוגרת האקדמיה למוסיקה ובעלת M.A. במוסיקולוגיה; מרצה בקורסי מוסיקה באוניברסיטה הפתוחה ובקורסים של האזנה מודרכת למוסיקה; עורכת, מנחה ומבצעת סדרות של קונצרטים קאמריים באו"פ.

סיום משוער: 21:00


הטבה לבוגרי האוניברסיטה הפתוחה ובני זוגם:
מחיר כרטיס 30 ש"ח לאדם
ניתן לרכוש זוג כרטיסים נוסף במחיר זה