משאבי אנוש ומגיפת הקורונה


כתבה: גילה אילני, מרכזת קורס ניהול משאבי אנוש בתפנית, בית הספר למנהלים של האוניברסיטה הפתוחה.


אלו ימים מאתגרים עבור כולנו. הקורונה נכנסה אל חיינו בסערה, והשגרה של כולנו, ובכלל זה אנשי משאבי אנוש, כרוכה בהתמודדויות בתחומים שונים. איזה תפקיד יכולים למלא ארגוני למידה בימים אלה? במה עלינו להשקיע?
כולנו שרויים בתקופה מיוחדת, אחרת, מוזרה, שונה, חדשה ומאתגרת, עקב מגיפה עולמית שחולל וירוס הקורונה.
נראה שהיא תפסה אותנו לא מוכנים, והתארגנות תוך כדי תנועה, מרגע לרגע, מיום ליום, מאפיינת את עשייתנו.


אני מגלה שזו תקופה מורכבת, תקופה של "רכבת הרים" עם עליות ומורדות, בשלל היבטים – הרגשי, החברתי, המשפחתי, המקצועי, האישי ועוד. יחד עם זאת, כאנשי משאבי אנוש מוטלת גם עלינו האחריות הארגונית לגבש, לתכנן, לסייע וליישם תוכניות בערוצים מגוונים.


שוטטתי קצת במרחבי הרשת, בקבוצות פייסבוק מקצועיות שונות, קראתי את השאלות ואת התשובות, בחנתי את הרעיונות ואת הכלים שמוצעים בהם, ואין לי ספק שאנשי משאבי אנוש, האחראים על מעגל חיי העובד, הם ציר מרכזי ומשמעותי בניהול תהליכים ארגוניים מגוונים בתקופה זו.

הנה כמה תובנות – מה על אנשי משאבי האנוש לעשות בימי קורונה:


1. גיבוש "סידורי העבודה החדשים" -

לקבוע מי עובד מהבית, מי יהיה בחופשה, מי יוּצָא לחופשה ללא תשלום (חל"ת), מי ימשיך לעבוד במשרד במסגרת הכללים החדשים וכדומה. זה לא פשוט, במיוחד להוציא עובד לחל"ת, ומדובר בעובדים רבים כל כך, שללא הכנה מוקדמת ועם הרבה אי-ודאות נאלצים להתמודד עם מפנה זה בחייהם.


2. פיתוח תהליכי עבודה מותאמים -

אין ספק שאפליקציית "זום" תופסת מקום מכובד ומשמעותי במגיפה זו. ארגונים רבים החלו לנהל פגישות עבודה וליישם תהליכי למידה ב"זום". כך שומרים על קשר, מתעדכנים, מפתחים ולומדים באופן שהכי קרוב לפגישות פנים-אל-פנים.


3. התעדכנות ושיתוף בעדכונים משפטיים -

זכויות וחובות של המעסיק והעובדים בתקופת הקורונה. בתחום המשפטי מתרחשים כעת שינויים בתדירות גבוהה, ואנשי משאבי אנוש חייבים להיות מעודכנים בכל שינוי, ולעדכן את המעסיק ואת העובדים לגביהם.


4. פיתוח כלים להתמודדות עם אי-הוודאות ועם החרדות שמגיפת הקורונה מביאה עימה -

עצות לבניית חוסן אישי ומשפחתי, רעיונות להתמודדות עם אי-הוודאות, והמלצות להפחתת החרדות והחששות.


5. ריכוז מקורות פנאי ובידור לכל השוהים בבית או בבידוד, בני כל הגילים -

בעידן הנוכחי יש לנו שפע של כלים, קבצים, סרטונים, והיצע עצום לניצול שעות הפנאי: פעילות ספורטיבית, משחקים משותפים, פעילויות יצירה, בישול ואפייה, סרטי למידה, פודקאסטים ועוד.


6. הכנה ושליחה של ערכות לעובדים ולבני משפחותיהם השוהים בבית -

יש ארגונים שלא ויתרו על היחס האישי, ואף שלחו מתנות לעובדים. יש ששלחו ערכות של משחקי קופסה או ערכה לפעילות ספורט בבית, ואחרים שלחו חלות ועוגות לשבת או פרחים, ובכך סייעו לחקלאים ועוד.


זו, מן הסתם, רק רשימה חלקית וקטנה מכל מה שאנשי משאבי אנוש נוקטים בימים אלו בארגונים. אך היא מציגה עד כמה חשוב ומורכב תפקידם: עליהם לעסוק בהיבטים משפטיים לצד היבטים ארגוניים, חברתיים, אנושיים ועוד.
הם נדרשים לראות את העובד במכלול חייו, ולתת מענה במעגלי חייו השונים.