מירב » מאמרים » טיפים לצום וזיכרון בראי הרפואה הטבעית

טיפים לצום וזיכרון בראי הרפואה הטבעית

מאת: *עדי יוגב אלצפון נטורופתית R.Na והרבליסטית קלינית Cl.H, MIHA
בילדותי הארוחה המפסקת - זו שמתקיימת ממש בסמוך לצום - הייתה ההכנה לצום, כי מה אם לא ארוחה דשנה ומפנקת לפני הפסקת אכילה בת 25 שעות?
מסתבר שיש דרכים יעילות יותר להקלה על הצום, ולא מדובר ב"אכול כפי יכולתך, כי מחר נצום" :-)

אז במה מדובר?

ביממה שלפני הצום ועד לארוחה המפסקת מומלץ להקפיד על ההרגלי האכילה הבאים:
  • 1. להפחית את צריכת המלח למינימום.
  • 2. להרבות בשתיית מים, כמה שיותר יותר טוב (13-12 כוסות), וכמובן להימנע משתיית משקאות ממותקים ומוגזים.
  • 3. לאכול לאורך כל היום ארוחות קטנות ומפוזרות, שכן יש חשיבות לשמירה רמות סוכר יציבות לאורך כל היום, מומלץ לשלב פירות עם אגוזים או שקדים כארוחות ביניים.
  • 4. לשלב שמנים בריאים בארוחות כמו טחינה, אבוקדו, שמן זית ושקדים, מה שיתרום לתחושת השובע לאורך היום ולמחרת.
  • 5. להפחית את צריכת הקפה ככל שניתן, שכן הקפאין גורם לאיבוד נוזלים בשתן.
  • 6. לשלב פחמימות מורכבות כגון פסטה מלאה, אורז מלא, שיבולת שועל, כוסמת וכו', בכדי שיתרמו לתחושת השובע לאורך זמן.
  • 7. לאכול חלבונים איכותיים כגון ביצים, דג או חזה הודו, אבל לא להפריז, שכן גם פסולת חלבונית מופרשת בשתן, מה שעשוי לגרום לאיבוד נוזלים מיותר.
  • 8. כמובן, נסו גם להימנע ככל שניתן מכל מה שקשור בסוכר וקמח לבן ומאוכל מטוגן, מתובל וחריף.

ועכשיו לארוחה מפסקת עצמה

מומלץ להתחיל את הארוחה כשעתיים לפני תחילת הצום, לאכול במתינות, באיטיות, לא במטרה "להעמיס":
  • 1. בססו את הארוחה על שילוב של דגנים מלאים – אורז מלא, קינואה, כוסמת עם ירקות מוקפצים או אנטי פסטי (ירקות בתנור) של ירקות קלים לעיכול כמו קישוא, גזר, בטטה.
  • 2. שלבו בארוחה קטניות, אך העדיפו שעועית על סוגיה, חומוס ולא עדשים, הנחשבות כמעוררות צמא.
  • 3. אם אתם לא מחובבי החלבון צמחי, אכלו חלבון מהחי כגון דג, בשר (לא שמן מדי) או חזה עוף.
  • 4. שלבו בארוחה שומן איכותי כגון: שמן זית, אגוזים ושקדים לא קלויים, טחינה או אבוקדו כדי לשמור על תחושת שובע לאורך זמן.
  • 5. הימנעו ממזונות שעשויים ליצור "גזים" כגון: כרוב, כרובית, קטניות.
  • 6. הימנעו מבישול מטוגן, מתובל מדי, מלוח או חריף.
  • 7. המשיכו לשתות כוס מים מדי שעה, גם לאחר הארוחה, עד כניסת הצום.

מה בין צמחים, צום יום הכיפורים וזיכרון ילדות ?

אומרים שזיכרון של ריח אינו מרפה. כזה הוא ריח קופסת הפלאים הכסופה שעברה מיד ליד בבית הכנסת של סבי בשכונת פלורנטין של סוף שנות ה-70 של המאה הקודמת, בעיצומו של יום הכיפורים. היא עברה מיד ליד ברוב קדושה והדר כאילו הכילה את תמצית הנצח, כך לפחות חשבתי. היא הגיע לידיי ומשום שלא קיבלתי כל הסבר, חיכיתי את הזקנים לפניי והצמדתי את פתחה ישר לאפי, ריח עז מילא את חלל אפי ומיד התעטשתי ברצף. אהבתי את הריח ועמו את תחושת הריחוף הקל שאפפה אותי, ונדמה היה לי כי אותה קופסת פלאים החזירה את צבע לפניהם של המתפללים המבוגרים בבית הכנסת. רק לימים הבנתי שמדובר בבשמים להרחה שהכילו תערובת כתושה היטב של ציפורן ומיני בשמים (תבלינים) נוספים שאז עוד לא הצלחתי לזהות. לימים גם למדתי שריחות עוברים ישר מחלל האף למוח, ולכן השפעתם עוצמתית ומיידית.
ואם זקני פלורנטין ניעורו, למה לא אתם?

היעזרו בצמחים שידועים כמחזקים, מעוררים ומשפרי זרימת דם ומצב רוח כמו ציפורן, רוזמרין ובזיליקום. מנסיוני האישי, בעצם כל ריח תבלין, צמח או שמן אתרי בהרחה, שעושה לכם טוב, יסייע גם כאן.
שנה טובה י ש ר א ל
וגמר חתימה טובה.

*הכותבת היא חברת סגל בית ספר "מירב" מבית האוניברסיטה הפתוחה, מנחה בקורסי תזונה בשלוחות השונות.

לפרטים נוספים והרשמה נא לפנות לטלפון: 1-700-703-100.