למידע נוסף מלא/י פרטיך
אני מסכים/ה לקבל מידע, עדכונים ודבר פרסומת מהאוניברסיטה הפתוחה בדוא"ל ו/או מסרונים
מירב » מאמרים » זה הסתיו עם העיטוש

השילוב של הרפואה המסורתית/אינטגרטיבית בעולם המדעי/קונבציונלי

ריפוי, רפואה, רופאים ומטפלים קיימים כמה אלפי שנים, כנראה מתחילת דרכה של האנושות. עד לפני כמאה שנים התבססו גישות הטיפול ששלטו בעולם על תיאוריות ופילוסופיות עתיקות, כגון הרפואה היוונית העתיקה, הרפואה הסינית, הרפואה ההודית - ה"אונני טיב", על הרפואה האיסלאמית העתיקה על פי איבן סינא, או על רפואת הרמב"ם.

רוב הגישות הללו דגלו בגישה טיפולית הוליסטית; כלומר, במוקד הטיפול עומד האדם - ולא המחלה. הטיפוליים או התרופות התבססו על תכשירים שמקורם בטבע בלבד, ובצורתם השלמה, מבלי לבודד חומרים מסוימים מהמקור הטבעי שלהם.

השימוש בצמחי מרפא מתועד בספרות כבר אלפי שנים, באזורים שונים בעולם, וישנן תיאוריות שונות לגבי אופני הטיפול וכיצד ידעו מטפלים לזהות את השפעתם של צמחים. כך, למשל, במסגרת "תורת החתימות" שייכו מטפלים סגולות רפואיות לצורתו של צמח, לצבעו או לטעמו.
לדוגמה, פרי העוזרר, שצבעו אדום, וצורתו מזכירה את שריר הלב, היה ידוע כצמח המחזק את פעילות הלב והמערכת הקרדיו-וסקולרית, דבר שהוכח בשנים האחרונות בצורה מדעית. הכורכום, צמח מריר ופיקנטי, שצבע השורש שלו הוא צהוב, כצבעו של מיץ המרה, שימש לטיפול במחלות כבד משך מאות ואלפי שנים, ובשנים האחרונות אנו מוצפים במידע ובמחקרים עדכניים על יכולתו לשפר את תיפקודי הכבד.

בשנים האחרונות נחקרות תכונות טיפוליות של מרכיבים פעילים ספציפיים בצמחים, והם זוכים לשמות משלהם. כך, למשל, נחקר רבות הרכיב כורכומין. במסגרת הרפואה הסינית המסורתית או הרפואה ההודית המסורתית, האיורוודה, משתמשים בכורכום השלם, אשר מכיל כמות גבוהה של חומרים פעילים שאינם כורכומין, וככל הנראה יש להם חלק משמעותי בפעילות הצמח, ומעניין לציין, שבשורש צמח הכורכום ישנם 3%-5% כורכומין בלבד. זאת ועוד, כאשר הכורכום נצרך, הגוף מפיק ממנו את המיטב. אך כאשר אדם צורך כורכומין בלבד, הגוף אינו מזהה חומר זה, שכן אינו טבעי, והכבד מייצר מיד כמה אנזימים אשר מפרקים אותו. לאחר מכן הוא מפונה, באמצעות הצואה והשתן, אל מחוץ לגוף, מבלי להפיק ממנו תועלת רפואית.

דוגמא נוספת היא השימוש שנעשה לאחרונה בצמח הפְֶּרַע, או בשמו המקצועי, היפריקום. על צמח זה ידוע כבר מאות שנים כי הוא מזין את מערכת העצבים ותומך בה, והוא משמש לטיפול בתסמינים של דיכאון וחרדה. בעקבות מחקרים מדעיים רבים, אשר ניסו להבין מה הם המרכיבים הפעילים בצמח זה, יוצרו תרופות כדוגמת "רמוטיב", אשר מתבססות על מרכיב פעיל אחד בלבד של הצמח – היפריצין. הן משוּוקות כתרופות המבוססות על צמחי מרפא, אך למעשה נחשבות לתרופות פסיכיאטריות לכל דבר, שיש לשימוש בהן תופעות לוואי אשר אינן קיימות בשימוש בצמח השלם.

למעשה, על פי גישות הטיפול ההוליסטיות, קיימות מעט מאוד מחלות.
וכך, רוב המחלות המוּכרות כיום ברפואה המערבית, נחשבות בגישות הטיפול ההוליסטיות לתסמינים בלבד. למשל, קונפליקט או מצוקה רגשית, כגון התלבטויות רבות בחיים וקושי לקבל החלטות, או מתח רב, הם הבסיס לרוב המחלות המוּכרות כיום ברפואה המערבית. מצבים אלו פוגעים לרוב בחילוף החומרים בגוף, בעיקר באיברים כמו הכבד, הלבלב והכליות, ומשם עשויים להיווצר תסמינים שונים כמו מחלות עור, אלרגיות, רמת שומנים גבוהה בדם, סוכרת, מחלות לב ועוד. כל ניסיון לדכא תסמין כמו אלרגיה או מחלות עור בעזרת תכשירים נוגדי-דלקת (סטרואידים) או נוגדי-אלרגיה (אנטי-היסטמינים), גורם לדיכוי של התסמין, ואינו מאפשר לגוף לפַנות עודפים אשר הצטברו ברקמות. בשל כך נשארת המחלה בתוך הגוף, ובשלב מסוים עשוי הגוף לפתח מחלה קשה יותר.

כך, למשל, דיכוי של אטופיק דרמטיטיס, המכונה "אסטמה של העור", עלול לגרור התפרצות של אסטמה בדרכי הנשימה. דיכוי של דלקת מעיים (קרוהן או קוליטיס) באמצעות סטרואידים ותרופות לדיכוי חיסוני עלול להוביל בהמשך להיווצרות של פוליפים במעי ואף סרטן של המעי. טיפול ברמת כולסטרול גבוהה בדם באמצעות סטטינים (התרופות המקובלות כיום לטיפול במצב זה), נחשב לבעייתי ביותר, שכן תרופות ממשפחה זו מדכאות את ייצור הכולסטרול בכבד, ופוגעות בתיפקודו של האיבר החשוב ביותר לגוף בכל מה שקשור לחילוף החומרים. פעילות זו יוצרת תופעות לוואי קשות, ועלולה אף להגביר את הסיכון למחלות כגון סוכרת, יתר לחץ דם וסרטן.

אם כן, גישות טיפול טבעיות והוליסטיות, כגון רפואת הצמחים המודרנית, הנטורופתיה או הרפואה הסינית, דוגלות בטיפול באדם, ולא במחלה, ושואפות להבין כיצד פועל הגוף, ומדוע נוצר "קלקול" כזה או אחר. כאב ראש, חרדה, בעיות שינה, כאבי פרקים ועוד, הם רק תסמינים אשר נוצרים כתוצאה ממתח מתמשך, עקב פינוי לקוי, תזונה לקויה ועוד, וכל ניסיון לטפל בהם נקודתית יגרום להופעת תסמינים נוספים, ויהפוך את המצב לכרוני.

על הכותב:


יניב מורסיאנו הוא הרבליסט קליני (מומחה ברפואת צמחים), נטורופת ומטפל סיני. הוא עוסק בתחום הטיפול הטבעי זה 20 שנה, מכשיר מטפלים העובדים בקופות החולים ובבתי החולים, ובעצמו טיפל במסגרת מוסדות מובילים בישראל, כמו "מרכז דוידוף" בבית החולים "בילינסון", במחלקה לטיפול אינטגרטיבי בחולי סרטן. בנוסף, הוא משמש כראש המסלול ללימודי רפואה טבעית באוניברסיטה הפתוחה, והוא מבעלי חברת "ראן פארמה", הנחשבת למובילה בתחומה בישראל ובעולם בייצור הכנות צמחיות העומדות בסטנדרטים פרמצבטיים (רוקחיים).
יניב מתמחה בטיפול בחולי סרטן, במחלות נפש, בתינוקות ובילדים, ובמחלות מטבוליות, כמו שומני דם, סוכרת, השמנה ומחלות לב, ומלווה תהליכים לאורח חיים מאוזן ובריא.

לפרטים נוספים והרשמה נא לפנות לטלפון: 1-700-703-100.




אני מסכים/ה לקבל מידע, עדכונים ודבר פרסומת מהאוניברסיטה הפתוחה בדוא"ל ו/או מסרונים

דף הבית
לצור קשר דרך טלפון
השארת פרטים