לימודי התעודה בתוכנית הלימודים בימוי קולנועי כיתת והפקה מקנים נקודות זכות לשילוב לימודים לתואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה במסגרת הלימודים האקדמיים, או להמשך הלימודים בה. הסטודנטים אשר לומדים גם במסלול האקדמי וגם במסלולים המקצועיים מקבלים הנחה בשכר הלימוד ללימודי התעודה.
קורס בימוי קולנועי והפקה - סדנה שנתית עם הגב' שרית חיימיאן
בסדנה זו נלמד את השפה הקולנועית ואת העשייה הקולנועית תוך תירגול מעשי. הסדנה מבוססת על עבודות הסטודנטים. נעמיק את הלמידה ביחס לרעיון העומד בבסיס כל סרט ולגבי היכולת לספר סיפור, נתוודע לתסריט, לצילום, לקומפוזיציה, לתאורה ולפס הקול, ונלמד על המשחק, על האווירה ועוד.
סדנת השפה הקולנועית
נתוודע למושגי יסוד בקולנוע בצילום (קלוז-אפ, מדיום שוט וכדומה) ולתפקידם, למרחקי צילום, לזוויות צילום ולתנועות מצלמה, ונלמד כיצד ניתן להשתמש בהם כדי ליצור משמעות ולספר סיפור. נכיר היבטים שונים של מיזנסצינה, התנהגות הדמויות, ובניית הרגש במיזנסצינה.
סדנת פרשנות הבמאי
נלמד כיצד מתווה נקודת מבטו הייחודית של הבמאי את אופי הסרט ואת משמעותו.
סדנת עיצוב דמות קולנועית
נלמד כיצד מעצבים דמות קולנועית – מה הם הכלים העומדים לרשות הבמאי, ומאפשרים לו לעצב דמות חד-פעמית בקולנוע.
סדנת תיק הפקה
נכיר מקרוב את הסט, את העבודה המוחשית של בימוי סצינה. נלמד איך מכינים תיק הפקה, איך בונים סטורי-בורד, פלור-פלאן וברייק-דאון, ואיך מבצעים בדיקת מוּכנוּת לקראת ההפקה.
סדנת בימוי שחקנים
נלמד איך עובד הבמאי עם שחקנים על-פי תסריטים.
סדנה מעשית מרוכזת בצילום וידאו
לקראת הפקות גמר, בעזרת צלם, נלמד כיצד מתכוננים לצילומים, ומהי מערכת יחסים האידיאלית בין צלם לבמאי.
עריכה
בתחום זה נתמקד בקונבנציות ובכללי עריכה שיש להכירם כדי לתכנן נכון את מהלך הצילומים. נלמד מה בין שלב הצילומים לעריכה, ומה תפקידו של הבמאי בחדר העריכה.
בעריכת סרטי הגמר יתקיים שיתוף פעולה בין בוגרי מסלול עריכה ופוסט-פרודקשן לבין בוגרי התוכנית בימוי קולנועי.
ליווי סרט הגמר והנחיה אישית וקבוצתית בסרט הגמר
במהלך הסמסטר השני – בליווי המרצה – תהיה הקבוצה עסוקה בהכנות, בצילומים, ובעריכה של סרטי הגמר, עד לשלב בו הסרט יהיה מוכן להקרנה. הליווי כולל צפייה בחומרי גלם של סרטי גמר וניתוחם.
תסריטאות –
סדנת יסודות התסריט
בסדנה זו נרכוש את הכלים הבסיסיים לכתיבת תסריט – הפורמט, התוכן והסגנון – ונתוודע לעקרונות היסוד של הכתיבה הדרמטית לקולנוע ולטלוויזיה. נלמד את הגדרת התסריט, בניית תבנית תסריט לקולנוע, בחירת כותרת הסצינה ותהליך הכתיבה, משלב הרעיון דרך סינופסיס–טריטמנט, ועד לתסריט. נכיר את המבנה הקלאסי של התסריט – שלוש המערכות, פרוטגוניסט, אנטגוניסט, אירוע מחולל, רצון דרמטי של דמות, בחירה של דמות, הקונפליקט, איפיון דמות, ביוגרפיה של דמות פיקטיבית, דמויות אמיתיות כמקור השראה ועוד.
סדנת התסריט הקצר – לימוד, ניתוח, ותירגול של כתיבת תסריט קצר
נלמד על מאפייני התסריט הקצר, התאמת סיפור קולנועי לפורמט קצר, סיטואציה ויזואלית כמקור השראה לתסריט קצר, דמות כמקור השראה, רגש שמחולל תסריט קצר, מתֶמָה למאורע מחולל, שאלות הבסיס בתסריט קצר, ז'אנרים בתסריט הקצר, מבנה ארבעת המהלכים, חוויה אישית כמקור השראה, אמירה אסתטית מול אמירה תמטית, עיבוד שירה וסיפורת לתסריט קצר, וניתוח תסריטים קצרים.
עבודת הסיכום תהיה כתיבת תסריט קצר.
שיטת ההוראה: הרצאה בליווי מצגת: הקרנה וניתוח של סרטים ותסריטים קצרים, דיון בתסריטים של התלמידים.
קורס המבע הקולנועי בראי התקופה
הסדנה תעסוק בהקניית מושגי יסוד וידע על דרכי המבע הייחודיות של המדיום הקולנועי מנקודת המבט של צופים ויוצרים בקולנוע הקלאסי, ובעידן הדיגיטלי של המדיום. יוצגו טכניקות קולנועיות – ממבנה הפריים והשוט (shot) ועד טכניקות קולנועיות היוצרות תובנות ותגובות רגשיות. הסטודנטים ילמדו כיצד לשכלל את יכולות ניתוח הסרטים כצופים ביקורתיים, תוך התייחסות לעריכה ולפס הקול. הלימוד ישלב ניתוח של סרטי קולנוע, סרטים קצרים, סדרות טלוויזיה, וידאו-קליפים ועוד.
סדנת משחק מול מצלמה
בסדנה זו יוקנו כלים מעשיים הנדרשים בעבודת הבמאי מול שחקנים, וכן לצורך תקשורת והכוונת השחקנים על הסט. נלמד מהו משחק, וכן עקרונות ושיטות משחק – סטניסלבסקי, יז'י גרוטובסקי, מיכאיל צ'כוב, מהי מטרת הסצינה – חלוקה לביטים ופעולות בסצינה, דיאלוג בין שחקנים, Give and Take – הדינמיקה בין הדמויות, מונולוג פנימי, ההבדל בין קומדיה לדרמה, דמויות ומצבי קיצון (נכה, דמות רוצח סדרתי), התנסות אישית בעבודת השחקן ובימוי שחקנים.