נתונים סטטיסטיים על הבוגרים והמוסמכים

האוניברסיטה הפתוחה גאה ב-3,901 הבוגרים והמוסמכים שסיימו את לימודיהם וישתתפו בחמישה טקסי הענקת תארים במהלך חודש מאי 2017
במהלך חודש מאי 2017 ייערכו ברחבת הדשא שבקריית האוניברסיטה הפתוחה ברעננה חמישה טקסים חגיגיים (בתאריכים 18-16 ו-22-21 במאי)  ובהם יוענקו תארים ל-3,113 בוגרי תואר ראשון, 590 בוגרי תואר שני, 148 בוגרי תעודת הוראה, 21 בוגרי לימודי תעודה, ו-29 בוגרי חוג לאחר תואר.

בטקס שיתקיים ביום ראשון 21.5.17 תעניק האוניברסיטה הפתוחה תואר עמית כבוד לשלושה אנשים שהאוניברסיטה מוקירה את פעילותם לאורך השנים. התארים יוענקו לגב' אבתיסאם מראענה-מנוחין - תסריטאית, במאית, מפיקה, צלמת, מרצה לקולנוע ופעילה חברתית שעוסקת בחברה הערבית-הפלסטינית בישראל; לפרופ' זאב צחור ז"ל, שהלך לעולמו בחודש ינואר, מומחה להיסטוריה של עם ישראל, מייסד מכללת ספיר בנגב ונשיאה (את התואר יקבל בנו, ד"ר דן צחור);  ולמר אחיה קמארה, בעבר נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בישראל, שעוסק במשך שנים רבות בתחום השילוב והקידום של אנשים עם מוגבלות בישראל.

גישתה הייחודית של האוניברסיטה הפתוחה משלבת לימודים ברמה אקדמית גבוהה ומוקפדת עם חתירה למצוינות מדעית ומחקרית, לכל המבקשים ללמוד בה ללא תנאי קבלה כלשהם.
ייחודה של האוניברסיטה הפתוחה הוא במגוון שיטות למידה: בהנחיה פנים אל פנים בקבוצות קטנות ב-60 מרכזי לימוד ברחבי הארץ, לימוד באמצעים אינטראקטיביים מקוונים ולימוד עצמי, המאפשרים לסטודנטים גמישות מרבית בבניית תכנית הלימודים.

נתונים כלליים על הבוגרים:
הנתונים הסטטיסטיים נלקחו מדוח שכתבה אתי גודר מהמחלקה להערכה :
גיל - גילם הממוצע של הבוגרים הוא 36, והגיל החציוני הוא 30. הגילים נעים בין 19 ל-70.
מין - 64% נשים והן מהוות רוב בקרב מקבלי התואר הראשון.
מגזר ערבי -  263 בוגרים הם מהמגזר הערבי (8%).
מגזר חרדי -  49 בוגרים הם מהמגזר החרדי (2%).
אזור מגורים – 56% מאזור המרכז, 18% מאזור חיפה והצפון, 13% מאזור ירושלים, 11% מאזור הדרום, 2% מתגוררים בחו"ל.

מאפייני הלומדים לתואר ראשון
התארים שיוענקו לבוגרים הם ב-129 תחומים ומסלולים שונים, בהם: 29% מדעי החברה והרוח, 19% ניהול וכלכלה, 15% חינוך ופסיכולוגיה, 14% מדעי החברה, 10% מדעי הרוח, 5% חשבונאות, 2% מדעי הטבע והחיים, 2% סוציולוגיה, מדע המדינה ותקשורת, 2% מתמטיקה ומדעי המחשב.
נשים מהוות רוב (למעלה מ-90%) בתחומי מדעי החברה בהדגשת חינוך, מדעי החברה בהדגשת מדעי ההתנהגות, פסיכולוגיה וחינוך.
גברים מהווים רוב (למעלה מ-70%) בתחומים הבאים: מדעי המחשב, ניהול ומדעי המחשב, ניהול, מדע המדינה ויחסים בינלאומיים, והנדסת תעשייה וניהול.
התואר השכיח בקרב בוגרים במגזר הערבי הוא מדעי החברה והרוח.
1,160        בוגרים השיבו על שאלון המשוב (32% ממקבלי השאלונים). המשיבים מייצגים את כלל הבוגרים במרבית המשתנים שנבדקו.
המשך לימודים לתואר שני: 206 בוגרים (18% מהמשיבים) דיווחו כי החלו בלימודים לתואר שני. תחומי הלימוד השכיחים: מינהל עסקים, חינוך, מדעי החברה, פסיכולוגיה, מדעי הרוח, מדע המדינה. מוסדות הלימוד השכיחים: האוניברסיטה הפתוחה, אוניברסיטת תל-אביב, אוניברסיטת בר-אילן, האוניברסיטה העברית בירושלים, אוניברסיטת חיפה.
עיסוק: 945 בוגרים (82% מהמשיבים) דיווחו שהם עובדים. הבוגרים מתפלגים על פני מגוון רחב של מקצועות כמו טכנולוגיה, הוראה וחינוך, ניהול במגזר הפרטי והציבורי, מקצועות חופשיים. 153 בוגרים פירטו בהערות מילוליות שינויים שחלו בתחום התעסוקה בעקבות קבלת התואר: 92 שינו את מקום העבודה או את תחום עיסוקם, 56 בוגרים קיבלו קידום או העלאה בשכר.

גיל -  גילם הממוצע של המוסמכים הוא 39 והגיל החציוני הוא 36. טווח הגילים נע בין 24           ל-73.
מין - 322 מוסמכות (54%) ו-268 מוסמכים (46%).
מגזר ערבי - 61 מוסמכים הם מהמגזר הערבי (10%).
לימודים לתואר ראשון: 65% מהמוסמכים סיימו תואר ראשון באוניברסיטאות בארץ (28% סיימו תואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה), 25% סיימו תואר ראשון במכללות, 7% הם בוגרי מוסדות להכשרת עובדי הוראה ו-2% למדו באוניברסיטאות בחו"ל או בשלוחותיהן.
המוסמכים סיימו את לימודיהם לתואר הראשון לפני 10 שנים בממוצע, החציון - 6 שנים והטווח נע בין שנה ל- 35 שנים.
תחום התואר השני: מינהל עסקים (63%), חינוך: טכנולוגיות ומערכות למידה (15%), לימודי דמוקרטיה בין-תחומיים (13%), מינהל, מדיניות ומנהיגות בחינוך (4%), מדעי המחשב (3%), לימודי תרבות (2%), 2 מוסמכים סיימו תואר במחשבה ביולוגית ואחד בפסיכולוגיה חברתית.
תרומת התואר ומאפיינים ייחודיים של המשיבים על השאלונים:
226 מוסמכים השיבו על השאלון (34%). המשיבים מייצגים את כלל המוסמכים במרבית המשתנים שנבדקו.
עיסוק: 205 משיבים (90%) דיווחו כי הם עובדים. הם מתפלגים על פני מגוון רחב של מקצועות.
המוסמכים נשאלו אם חל שינוי במצבם בתום הלימודים בהשוואה למצבם בתחילת הלימודים. 49 משיבים (23% מהמועסקים) דיווחו על קידום מקצועי, חלקם אף שינו את מקום עבודתם או את תחום עיסוקם.

אפרת אברהם-ליבנה, דוברת האוניברסיטה