המרכז למחקרי סביבה וקיימות באוניברסיטה הפתוחה

המרכז הוקם בשנת 2023 בתמיכת קרן ברכה במענה למשבר האקולוגי והאקלימי העכשווי. המרכז מבצע מחקרים בין-תחומיים חדשניים בתחומים של קיימות עירונית ועירוניות ירוקה וחכמה. מטרתנו לשמש חממה לחוקרים ממגוון רחב של דיסציפלינות המבקשים לתרום לקידום מחקר יישומי בעל תרומה ממשית לקידום מדיניות סביבה איכותית בישראל, עם דגש על המישור העירוני והמקומי.




לפרטים נוספים:





ביצוע מחקרים חדשניים
קידום שיתופי פעולה
תמיכה בחוקרים צעירים
הפצת ידע מחקרי איכותי

מהו האתגר שלנו? מהי משימתנו? ואיך אנו פועלים? 

בבואנו לצייר תמונה עתידית של החיים העירוניים במדינת ישראל אנו יכולים לשער בדמיוננו את השפעות של הצפיפות העירונית בתחומים השונים. בנייה צפופה של מגדלים לגובה, מעט שטחים ירוקים ביניהם, מיעוט שירותים לאוכלוסייה המקומית והתמודדות עם צפיפות בנתיבי התחבורה בעיר והגברת זיהום האוויר, הם רק מעט מן המאפיינים והתרחישים העומדים לפתחה של עיר העתיד הישראלית. בשנת 2020 למעלה מ 90% מתושבי המדינה התגוררו בישובים בעלי אופי עירוני ועד לשנת 2065 מספר זה צפוי לגדול לרוב מוחלט של 95%.

העולם גם הוא, אינו מתעלם מההשלכות העתידיות על הערים. יעד 11 מבין יעדי האו"ם לפיתוח בר קיימא  (SDGs) מבקש לקדם את הערים כמקומות מגורים בני קיימא.  יעד זה מכוון זרקור  לערים ולחלק המרכזי שהן משחקות בהשגת ומימוש יתר 16 היעדים לפיתוח בר קיימא של האו"ם. לגישת האו"ם הפיכת ערים למקיימות פירושה פיתוח כלכלות איתנות, יצירת הזדמנויות קריירה ועסקיות, דיור בטוח ובמחיר סביר. מימוש היעד כרוך בהשקעה בתחבורה ציבורית, ביצירת שטחים ציבוריים ירוקים ושיפור התכנון והניהול העירוני בדרכים משתפות ומכילות.

משקל ואחריות רבים יוטלו על הערים שעד שנת 2050 צפויות לאכלס כשני שלישים מתושבים כדור הלכת ולא פחות מ 6.5 מיליארד תושבים.  כדי להתמודד עם האתגרים ערים תצטרכנה לרתום את העוצמה הטמונה בטכנולוגיות חדשות וביכולת הדמיון האנושית לטובת התמודדותה העתידית עם האתגרים העירוניים. לאור התפתחות ההבנה באשר לחשיבות תכנון העיר העתידית והסכנות הטמונות בהיעדר תכנון שכזה, גיבוש מדיניות של קיימות עירונית שתתמוך בפיתוח בר קיימא, הוא כורח המציאות.

מטרתו של המרכז היא להוות שחקן מפתח בקידום יוזמות מדעיות ומחקריות שיסייעו בהובלת תהליכי שינוי בשלטון המקומי העירוני וקבלת החלטות המבוססות מדע אמפירי. מחקרי המרכז יניחו תשתית לקידום ההתמודדות עם סוגיות הליבה של המדיניות הסביבתית בישראל ויעניקו מענה מקיף ורב-תחומי לבעיות הסביבה והעירוניות המורכבות.




במבט לעתיד הלא רחוק, כאשר אתגרי הצפיפות העירונית, ההתמודדות שינויי האקלים, צמצום השטחים הירוקים ועוד רבים אחרים מורגשים והופכים לאיום ממשי ואין תושב שלא מושפע מכך בצורה כזו או אחרת, עשייה בשיתוף פעולה מצד כלל הגורמים הוא המפתח להתמודדות עם האתגרים העירוניים העתידיים.





הבחירה בעתיד העירוני הרצוי היא בידיים שלנו.

לשם כך אנו נפעל לספק את הידע ואת הכלים למעבר מהמציאות הקיימת בערי ישראל לעתיד מקיים וירוק הרבה יותר. 

צוות המרכז

ראשת המרכז

.

ד"ר אור קרסין

חברי ועדת ההיגוי

פרופ' עופר לוי

פרופ' עופר לוי

ד"ר רועי דור

ד"ר רועי דור

ד"ר דנה קפלן

ד"ר דנה קפלן

ד"ר אורלי לחמי

ד"ר אורלי לחמי

ד"ר אורן שלמה

ד"ר אורן שלמה

חוקרים וצוות המרכז

ד"ר בני פירסט

ד"ר בני פירסט

חוקר עמית בכיר

ד"ר שולה גולדן

ד"ר שולה גולדן

חוקרת עמיתה בכירה

ד"ר אחמד מטלק חיג'אזי

חוקר עמית בכיר

ד"ר טל גולן

ד"ר טל גולן

חוקרת עמיתה

רוני אבנרי

רוני אבנרי

עוזרת מחקר

עו"ד נמרוד גבע

עו"ד נמרוד גבע

רכז מחקרים