על אודות מרכז שה"ם

עפרה הנמן  -מנהלת היחידה הפדגוגית

לחצו לצפות במבנה הארגוני

מה אנחנו עושים?

מאז היווסדה שומרת האוניברסיטה הפתוחה על היותה מוסד מוביל וייחודי בפיתוח ספרי לימוד איכותיים ושיטות הוראה מרחוק לטובת סטודנטים ברחבי הארץ והעולם.
הטכנולוגיה מאפשרת למנף את הייחודיות הזאת ולשם כך הוקם מרכז שה"ם (המרכז לשילוב טכנולוגיות בהוראה מרחוק) בשנת 1995 שאלה יעדיו:

• לתרום לשמירת מעמדה המוביל של האוניברסיטה הפתוחה בתחום שילוב הטכנולוגיה בפיתוח קורסים ובהוראתם;
  • לשדרג ולשפר את שיטות ההוראה מרחוק ואת חומרי הלימוד של האוניברסיטה ולהתאימם לעדין הדיגיטלי;
  • לפתח תובנות ומוּדעוּת בדבר הפוטנציאל הפדגוגי של הטכנולוגיות, להנחילן והלטמיען באוניברסיטה.
לשם מימוש היעדים הללו פועל מרכז שה"ם בכמה ערוצים:

• פיתוח והפעלה של סביבת למידה מקוונת המאפשרת להקים אתר עבור כל קורס, המכיל את כל חומרי הלימוד, ולקיים באמצעותו תהליכי הוראה ולמידה מקוּונים ותקשורת מהירה ויעילה בין כל השותפים ללמידה;
  • העמדת תשתית טכנולוגית לשם קיום מפגשי הנחיה מקוונים סינכרוניים
  • פיתוח והפקה של גרסאות דיגיטליות לחומרי הלימוד - ספרים דיגיטליים אינטראקטיביים, ספרים קוליים, הרצאות מצולמות, לומדות אינטראקטיביות וכד', תוך מימוש הפוטנציאל הטמון במדיה הדיגיטלית לשיפור חווית הלמידה
  •   ליווי הסגל הבכיר בפיתוח הקורסים המקוונים במודל של רצפי למידה באתרי הקורסים
  •  הדרכת סגל ההוראה אשר מיישם טכנולוגיות שונות במסגרת הוראת הקורסים, הטמעתן של הטכנולוגיות בקִרבם, ותמיכה בהם
  • איתור מתמיד של כלים וטכנולוגיות חדשות ושל גישות פדגוגיות חדשניות, בחינתן, ניהול ניסויים לגביהן, והתאמתן לצורכי הקורסים. זאת במטרה לסייע למלמדים ולאפשר לסטודנטים ללמוד מכל מקום, בצורה גמישה, בקצב אישי  ובחווית למידה איכותית ומהנה​

מרכז שה"ם כולל ארבע יחידות, ובהן פועלים מעצבים פדגוגיים, מפתחים, מומחי וידאו ומפעילי שידור ואנשי טכנולוגיה בעלי התמחויות מגוונות:

היחידה הטכנולוגית אחראית לפיתוח המערכות הטכנולוגיות השונות, ובעיקר פיתוח סביבת הלמידה המקוונת ואתרי הקורסים. היחידה כוללת מתכנתים, אנשי תשתיות, אנשי בדיקות תוכנה ותומכים טכניים.

יחידת הווידאו והאולפנים אחראית להקמה ולתחזוקה של אולפני הווידאו ומערכות השידור, ולהפעלה של מערך ההוראה באמצעות שידורי וידאו חיים ומוקלטים. היחידה כוללת טכנאי וידאו וקול ומומחים למערכות שידור ולאולפני טלוויזיה.

היחידה לחומרי לימוד אינטראקטיביים עוסקת בהפקה של חומרי לימוד מקוונים  -קורסים מצולמים, ספרים דיגיטליים ומשאבי למידה אינטראקטיביים. היחידה כוללת מפתחי אינטראקטיב ומומחים בתחום צילום, בימוי, תסריטאות, עריכת וידאו ואפטר אפקטס.

היחידה הפדגוגית אחראית על תכנון ופיתוח פדגוגי של הקורסים ועל הטמעת פתרונות באתרי הקורסים במודל של רצפי למידה. כמו כן היחידה אחראית לליווי, הדרכה והטמעת טכנולוגיות הלמידה בקרב סגל ההוראה והסטודנטים. היחידה כוללת מומחים פדגוגיים ומעצבי למידה, מנתחי מערכות ומנהלי פרויקטים.

מרכז שה"ם פועל בשיתוף פעולה הדוק עם המחלקות האקדמיות ועם המחלקה לפיתוח אקדמי  והוצאה לאור במטרה לשלב רכיבים דיגיטליים כבר משלבי התכנון של פיתוח קורס חדש ולהציע קורסים מקוונים הבנויים במודל של רצפי למידה . כמו כן מרכז שה"ם נעזר רבות בשירותי המחלקה להערכה - לשם בחינה והערכה של הפעילות המקוונת ולטיוב מתמיד של אתרי הקורסים, התכנים הדיגיטליים ושיטות ההנחיה מרחוק; ועובד בשיתוף פעולה עם המחלקות המינהליות ובעיקר מינהל המחשוב התומכות בהפעלה ובתחזוקה של השירותים והמערכות השונות.

עוד על פעילות המרכז במוסף "על הזמן" של עיתון "הארץ". ​

עקבו אחרינו