ישראלים - סדרת ספרים בשיתוף מכון בן־גוריון לחקר ישראל והציונות

עד כמה הישראלים כקולקטיב באמת מכירים את עצמם? מהו ה-ד.נ.א של הישראליות ובאיזו מידה הוא ייחודי? האם הישראליות היא תופעה דינמית או שמא יש בה גורמים קבועים שהזמן אינו משנה? ומי הם גיבורי התרבות שלנו?
"למדא עיון" והוצאת הספרים של מכון בן־גוריון לחקר ישראל והציונות שבאוניברסיטת בן־גוריון בנגב, חברו יחדיו בהוצאה לאור של סדרת ספרים חדשה בשם "ישראלים". הספרונים הרואים אור במסגרתה עוסקים בנושאים מהותיים ולעיתים "כבדים" שבלב ההוויה הישראלית העכשווית, אך בצורה מזמינה וקלה לקריאה. "ישראלים" נועדה לגשר בין המחקר האקדמי בתחומי ההיסטוריה, הפילוסופיה, הסוציולוגיה, חקר התרבות, לימודי המגדר ועוד, לבין העניין של קוראים רבים לבחון ולהבין את עצמם כיחידים וכקולקטיב.

למי נועדו ספרוני הסדרה? למי שדיונים קצרים (יחסית) בשאלות זהות ומהות מורכבות מושכים אותם, למי שזמנם קצוב – לנוסעים המתמידים ברכבת, לנופשי סופי שבוע בצימר הגלילי, להולכים בשביל ישראל שהגיעו לחניון הלילה ומחר ישכימו עם שחר, לחיילים בתורנות משמימה, לשומרי שבת אחרי התפילה, לסטודנטים שהנושא קרוב לתחום לימודיהם ולאנשי תקשורת המעוניינים להעמיק מעט יותר במושאי כתבותיהם. 

אם ברשותכם כתבי יד בנושאים שעניינם היבטים כאלה ואחרים של החברה הישראלית, תרבות ישראלית, גיאוגרפיה של ארץ ישראל, כלכלה, משפט וכיוצא באלה, והיקפם אינו עולה על 38,000 מילים, אנו קוראים לכם לשלוח אותם אלינו.

מעבר לפורמט המוקפד של הספרים (מבחינת עריכה וגרפיקה), הסדרה גם מצטיינת במהירות ההוצאה לאור של כתבי היד הנבחרים לפרסום (כשלושה חודשים מרגע קבלת כתב היד הסופי).

הנחיות להגשת כתב היד:
1) כתב היד יוגש בקובץ word ללא שם המחבר וללא פרטים מזהים אחרים בגוף הטקסט.
2) כתב היד יכלול שער, תוכן עניינים, גוף הטקסט עם הערות שוליים, ורשימה ביבליוגרפית.
3) לפני ההגשה יש לבצע עריכת לשון וסגנון, בהתאם להנחיות ההגשה המפורטות בהמשך.
4) יש לצרף התחייבות לבלעדיות, בנוסח הבא: "אני_________ ת.ז__________ מתחייב/ת כי כתב היד_________ לא פורסם קודם לכן, במלואו או בחלקו, בכל שפה שהיא, ולא הוגש במקביל להוצאות ספרים או לכתבי עת אחרים. כן אני מודע/ת לכך כי משיכת כתב היד לאחר שנשלח לשיפוט תחייב בשיפוי ובפיצוי הוצאת הספרים בגין ההוצאות שנגרמו לה, וזאת עד לתקופה של חצי שנה ממועד הגשת כתב היד לשיפוט".

בנוסף יש לשלוח את הפריטים הבאים (בפורמט word, כקבצים נפרדים):
  • תקציר בעברית (כ-600 מילים) ובאנגלית הכולל את שם המחבר/ים
  • קורות חיים ורשימת פרסומים של המחבר/ים
  • מכתב פנייה (עד עמוד אחד) להוצאת הספרים ובו: הגדרת נושא כתב היד, תיאור קצר של תוכנו, הצגת החידוש שבו והערות נוספות שברצון המחבר/ים להביא לידיעת המערכת 
כללי הגשת כתב היד:
  • הטקסט יוקלד בגופן דוד, בגודל 12 נק', רווח וחצי בין שורות ופיסקאות 
  • ההפניות להערות ימוספרו בכל פרק מחדש
  • הפניות יובאו בתחתית העמוד בנוסח מקוצר; הפרטים המלאים יופיעו ברשימה הביבליוגרפית בסוף כתב היד
  • לכללי הכנת הטקסט המלאים יש ללחוץ כאן

 
את הקבצים הדיגיטליים יש לשלוח לכתובת הדוא"ל:  oui-press@openu.ac.il

למדא

הזיות סיפוח: עוברים כל גבול במזרח התיכון / חגי ארליך

ספר זה בוחן את תופעת "הזיות הסיפוח" במזרח התיכון במחצית הראשונה של המאה ה־20 - חזונות לאומיים מרחיקי לכת שהתנפצו על סלעי המציאות. פרופ' חגי ארליך מציג את חלום סיפוח סודאן של מצרים, את חזון "לבנון הגדולה", את סיפוח הגדה המערבית בידי ירדן, את שאיפתו הפאן־ערבית של נאצר, את עמדת ה"כול או לא כלום" הפלסטינית – וגם את פנטזיית "מלכות ישראל השלישית". הספר מבקש לחשוף כיצד חציית גבול האפשרי הפכה שוב ושוב למתכון להרס עצמי. 

למידע נוסף ולרכישה

למדא

בדממה וקול: ליבוביץ בהקשר ישראלי/ גדעון כ"ץ

במשך שישה עשורים פרסם ישעיהו ליבוביץ מאמרים בנושאים מגוונים: אמונה, הכרת האל, הלכה, עבודה זרה, הבעיה הפסיכו־פיזית, חילוניות, הומניזם, פשעי מלחמה, סכנת הלאומנות ועוד. ספר זה מציע פירוש מקיף להגותו, ולפיו עיקרה נעוץ בחתירה לביטוי של יהדות חיה – כזו שיש לה מה לומר על מציאות ההווה. יהדות זו נשמעת בחרון ובזעם, אך גם בדממתה של אמונת אמת שאין לה ביטוי. עם הזמן, נדמה שההגות הזאת רק נעשית נוקבת ורלוונטית יותר.

למידע נוסף ולרכישה

למדא

ח"י הצעות לישראליוּת / תמר הרמן ועופר שיף (עורכים)

אסופת חיבורים קצרים המבקשים להציע נקודות מבט אישיות על מושג הישראליות. הכותבים – מהבולטים בתרבות, באקדמיה ובחברה הישראלית – נבחרו בקפידה כדי לייצג פרשנויות שונות לחוויה הישראלית ולעיצובה.
לשיחות של העורכים עם המחברים

למידע נוסף ולרכישה

למדא

שבויה בדימויה: קיצור תולדותיה וקווים לדמותה של מדינת תל אביב / מעוז עזריהו

ספר זה מתחקה אחר מקורה וגלגוליה של "מדינת תל אביב" – מטבע לשון שהפך בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מהשיח הציבורי על העיר ועל מקומה המרכזי, ולעיתים השנוי במחלוקת, בהוויה הישראלית. הספר בוחן כיצד הפכה תל אביב לקלישאה רווחת בדיבור היומיומי, ומשרטט קווים לדיון בהיסטוריה התרבותית של הדימויים, השאיפות והרגישויות שעיצבו את הישות הרעיונית המכונה "מדינת תל אביב".
לשיחה של העורכים עם המחבר

למידע נוסף ולרכישה

למדא

גיוון: נשות קריירה פלסטיניות אזרחיות ישראל / עמליה סער והואזן יונס

ספר זה עוסק בשילובן של נשים פלסטיניות בתחומי המשפט, הרפואה וההייטק בסביבות קריירה בישראל. דרך סיפוריהן האישיים נחשפת פריצת הדרך שלהן אל תוך מעגלי תעסוקה רווחיים ויוקרתיים, שבעבר היו חסומים כמעט לחלוטין בפני פלסטינים אזרחי ישראל – וביתר שאת בפני נשים.
לשיחה של העורכים עם המחברות

למידע נוסף ולרכישה

למדא

שיטת הערבה: אנתרופולוגיה של טבע, תרבות וחקלאות / לירון שני

הספר מבוסס על מחקר אתנוגרפי העוסק במערכות היחסים המורכבות שבין טבע לאדם בערבה התיכונה. שיטת הערבה פורש את השפעותיה של ההתיישבות החקלאית האינטנסיבית על החי, הצומח והחברה המקומית, ובוחן את יחסי הגומלין בין השחקנים השונים בשדה החברתי של האזור. דרך נקודת מבט אתנוגרפית נבחנות תפיסות מגוונות של לאומיות, יחסים עם המדינה ומוסדותיה, והשפעתה של כלכלה גלובלית על עיצוב המרחב.
לשיחה של העורכים עם המחבר

למידע נוסף ולרכישה

למדא

ילדות במרחב רדיקלי: סיפורם של ילדי דור המייסדים בחברון 1971-1968 / עמליה שחף

ספר זה עוסק בתולדות היישוב היהודי החדש בחברון, מנקודת מבטם של ילדי דור המסיידים – 21 בנות ובנים שחיו בין השנים 1968–1971 עם משפחותיהם בבית הממשל הצבאי בעיר. שבילי ילדותם נמתחו על פני ציר של כשלושה קילומטרים, שחיבר בין שלושה מרחבים: המרחב הסגור – מרחב השליטה והכוח שבמרכזו בית הממשל הצבאי; המרחב הפתוח – נופי חברון הכפריים והעירוניים; והמרחב המקודש – שבלבו מערת המכפלה. הספר היה מועמד לפרס ברנשטיין לשנת 2023 מטעם התאחדות בעלי הוצאות הספרים בישראל.
לשיחה של העורכים עם המחברת

למידע נוסף ולרכישה

למדא

כ"א מחשבות על ממלכתיות ישראלית / תמר הרמן ועופר שיף (עורכים)

האסופה כ"א מחשבות על ממלכתיות ישראלית כוללת מסות קצרות ומגוונות מאת אנשי ציבור, חוקרים והוגים מובילים, המייצגים קשת רחבה של תפיסות בנוגע למהות המונח "ממלכתיות" בישראל של ימינו – ובהתאם לכך, גם לשאלות על מהותו ומשמעותו של ה"אנחנו" הישראלי.

למידע נוסף ולרכישה

למדא

נחלת הכלל: השיכון החברתי והציבורי בארץ, 1967-1945 / דן פרייס

הספר בוחן מחדש את נושא השיכון החברתי והציבורי שנבנה בישראל בשנים 1945–1967, ושואף לזקק את ההישגים התכנוניים והערכים הייחודיים שטמונים בו. זוהי היסטוריה ביקורתית של הנרטיב ההיסטורי, האידאולוגי והאדריכלי של התקופה, שבמהלכה, בתנאים יוצאי דופן וחסרי תקדים, הצליחו כ־650,000 איש לספק קורת גג ומקלט לכ־1,200,000 עולים.

למידע נוסף ולרכישה

למדא

אי של שוויון: כיצד ניסו בתי הספר הדו־לשוניים לשנות את ישראל וכיצד שינתה ישראל אותם / אמין ח'לף

עשרים שנות פעילותם של בתי הספר המשותפים ליהודים וערבים בישראל עומדות בלב חיבור זה, המבקש לברר האם חינוך לשלום מצליח להשפיע על המציאות שמחוץ לכותלי בית הספר, או שמא גם המרחב החינוכי המשותף נבלע בתוך דפוסי הסכסוך שהוא מנסה לערער. באמצעות עדויותיהם של מחנכים, אנשי מקצוע ובעלי תפקידים במערכת החינוך, נפרשת תמונה מורכבת של מאבק, תקווה ומציאות חינוכית טעונה.

למידע נוסף ולרכישה

למדא

כשהגיטרה מנסרת שיר געגועים: גיטרות חשמליות ומזרחיוּת בפופ-רוק הישראלי / מוטי רגב

ספר זה מציג גרסאות וגוונים של מזרחיות במוזיקת הפופ־רוק הישראלית, במטרה להאיר את תפקידם של צלילים מוזיקליים בעיצוב המציאות התרבותית. באמצעות התמקדות בשורה של מוזיקאים — ובראשם נגני גיטרה חשמלית — הספר מתחקה אחר הדמויות שהטביעו חותם משמעותי על עיצובה של מוזיקת הפופ־רוק בישראל, משנות השישים של המאה ה־20 ועד ימינו.

למידע נוסף ולרכישה

למדא

כיצד הפכו האשכנזים לישראלים? הגירה ורגשות במשפחות ממעמד הביניים / רותם לשם

מחקר ראשוני המבוסס על סיפורי חיים במשפחות מהגרים אשכנזיות שהגיעו לישראל ממזרח וממרכז אירופה לאחר מלחמת העולם השנייה. הספר בוחן את השינויים שחלו בשיח הרגשי של בני ובנות המשפחה לאורך הדורות, ומציע קריאה מחודשת של חוויית ההגירה האשכנזית. בניגוד לתפיסה הרווחת הרואה באשכנזים קבוצה הגמונית, מוצגות כאן משפחות מהגרים שחיו בתנאי דוחק, ועברו תהליך מורכב של השתלבות תרבותית ומיינסטרימיזציה.

למידע נוסף ולרכישה

למדא

את אלה שכחו: דן בן-אמוץ, עמוס קינן, אורי זהר והבוהמה התל אביבית / אלעד וקסלר

הספר מתמקד בפעילותם הפוליטית והיצירתית של שלושה מהבוהמיינים הבולטים שפעלו בישראל בשנות ה־60 וה־70: דן בן־אמוץ, עמוס קינן ואורי זהר. הוא בוחן את האידיאלים והמטרות שהניעו אותם, את החברות העמוקה שנרקמה ביניהם, ואת ניסיונם להשפיע על דמותה של מדינת ישראל הצעירה באחת מתקופות המפנה הרגישות בתולדותיה.

למידע נוסף ולרכישה

למדא

עומדים בפני עצמם: על סוציולוגיה עירונית ומזרחיוּת בישראל / מירב אהרון גוטמן

קריאה מחודשת בשיח על מזרחיות בישראל, תוך ערעור על הסטריאוטיפים השחוקים של אפליה ודיכוי. דרך אפיזודות מעוררות השראה — ובהן ההתפתחות העירונית באשדוד, הקמת התזמורת האנדלוסית הישראלית ופסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר — נחשפת הצלחתם של מזרחים בני מעמד הביניים בעשורים האחרונים. במקום להיתקע בכאב ובפערים, הספר מציע מבט על שינוי עירוני ותרבותי המוביל למציאות חדשה של כוח, יצירה והתקדמות.

למידע נוסף ולרכישה



 * המחברים ישתתפו בעלויות ההפקה. פרטים נוספים יימסרו עם קבלת כתב היד לשיפוט.

** השגת זכות השימוש בחומרים המוגנים בזכויות יוצרים חלה על המחבר/ת, ובכלל זה התשלום (במידה שנדרש).
*** זכויות היוצרים על הספרים שיתקבלו לפרסום יועברו לידי הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה.
**** חברי המערכת של למדא עיון ועובדי ההוצאה אינם רשאים להגיש כתבי יד.