חמימות מזהמת: 

קמיני עצים, מעמד הביניים והפער בין מודעות סביבתית לפרקטיקות יומיומיות

ד"ר דנה קפלן (האוניברסיטה הפתוחה), ד"ר מירי לביא-נאמן (מכון הערבה), ד"ר ויקטור צ'רנוב (המכללה האקדמית להנדסה בראודה בכרמיאל)

 אודות המחקר:

שריפת עץ לשם חימום ביתי באמצעות קמינים ואמצעים אחרים נפוצה בקרב קהילות שונות בישראל, המובחנות זו מזו מבחינה אתנית ומעמדית. אף כי בישראל המודעות לנזקים הבריאותיים והסביבתיים של החימום בקמיני עץ הולכת וגדלה, נתח בלתי מבוטל ממשקי הבית באזורים עירוניים וכפריים כאחד מבעיר עץ לשם חימום ביתי, גם אם מסיבות שונות. 

המחקר המוצע מבקש לעורר מודעות לבעיית השימוש בקמינים ולקדם שינוי התנהגותי. זאת בהתבסס על ההנחה שחימום ביתי באמצעות קמינים מהווה רכיב מרכזי של סגנונות חיים (בלתי)-מקיימים, והוא מאופיין בפערים הקשורים בידע, ובשונות חברתית ותרבותית, בעיקר מבחינת: 1) נגישות לאמצעי חימום ולאנרגיה ביישובים ובשכונות מאשכולות סוציו-אקונומיים שונים; 2) מודעות סביבתית ובריאותית; 3) תפיסות של אחריות אזרחית וסולידריות סביבתית; 4) דפוסי צריכה תרבותיים משתנים. 

הנחות אלה לא נבדקו מעולם בהקשר של צריכה אנרגטית בישראל, ובפרט לא בהקשר של חימום ביתי. מחקר זה מבקש למלא את החסר באמצעות חילוץ אופני ומניעי השימוש הביתי בקמינים, לצד המאבקים החברתיים שמתעוררים סביבם. חקר סגנונות החיים הנקשרים בהפעלת קמינים יהווה תשתית הכרחית לעיצובה של מדיניות מקומית ולאומית מבוססת-נתונים המותאמת לצרכים חברתיים, תרבותיים וכלכליים שונים של משתמשים מקבוצות חברתיות שונות ולפיתוחם של כלים להעלאת מודעות אישית וציבורית לנושא.

 צוות המחקר:

 דו"ח המחקר

ד"ר דנה קפלן

האוניברסיטה הפתוחה

ד"ר קפלן היא מרצה בכירה במחלקה לסוציולוגיה, מדע המדינה ותקשורת באוניברסיטה הפתוחה. תחומי ההתמחות העיקריים שלה הם ניתוח תרבותי מעמדי, וסוציולוגיה של מין. במחקריה השונים היא מתמקדת באופני הסימון של גבולות חברתיים וסמליים תחת תנאי הקפיטליזם הניאו-ליברלי ובדפוסי מתן ערך והערכה במגוון זירות חברתיות כגון: יופי אנושי, הון מיני, צריכה אתית, ועוד. מאמריה על התחדשות יהודית-דתית ועל עוני בישראל זכו בפרסי הוקרה. שניים ממחקריה, האחד עוסק ביופי בישראל והשני במין דיגיטלי מומנו על ידי הקרן הלאומית למדע. ספרה ?What is Sexual Capital (עם אווה אילוז) אשר יצא לאור בשנת 2022 בהוצאת Polity, תורגם לשבע שפות.

ד"ר מירי לביא נאמן

מכון הערבה

ד"ר לביא נאמן היא אקולוגית פוליטית וחברת פקולטה במכון הערבה ללימודי סביבה שם היא מנהלת את המרכז לחקר סוציואקולוגיות של אזורים צחיחים. היא מלמדת קורסים בתחום האקולוגיה הפוליטית של המזרח התיכון ושל שינויי אקלים במכון הערבה ובתכנית הבינלאומית לתואר שני בהבטי חברה ומדיניות של לימודי אקלים באוניברסיטת תל אביב. לד"ר לביא נאמן דוקטורט בגיאוגרפיה מאוניברסיטת קליפורניה ברקלי ופוסט דוקטורט מבית הספר למשפטים בברקלי. תחומי העניין שלה הם בתחום התיאוריה הביקורתית והאפיסטמולוגיה של פיתוח, שימור, ושינויי אקלים. היא מובילה קבוצות מחקר בשיתוף פעולה בינלאומי עם חוקרים מהמזרח התיכון ומארצות הברית העוסקים בביטחון תזונתי, מרעה, סוגיות אקלימיות באזורי גבול ושוליים במזרח התיכון, תכנון אגרואקולוגי בעידן של אי ודאות אקלימית, היבטים תרבותיים וחברתיים של מעברי אנרגיה.

ד"ר ויקטור צ'רנוב

המכללה האקדמית להנדסה בראודה כרמיאל

ד"ר צ'רנוב השלים את לימודי הדוקטורט שלו בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון בשנת 2010. בין השנים 2010 ל-2012 הוא התמחה במעבדה לחקר השריפה באוניברסיטת טורונטו, שם נחשף לנושא היווצרות חלקיקי פיח בלהבות. במסגרת התמחותו, עסק בפיתוח מודלים חישוביים לתהליך היווצרות הפיח וכן במדידות אופטיות של ריכוז הפיח בלהבה. כיום מכהן ד"ר צ'רנוב כמרצה בכיר במחלקה להנדסת מכונות במכללה האקדמית להנדסה בראודה בכרמיאל, וממשיך לעסוק במחקר בנושאי שריפה ופיח. בתקופה האחרונה החל להתמקד בזיהום הנגרם משריפת עץ, ובימים אלה הוא מקים מעבדה חדשנית לביצוע ניסויים מתקדמים בשריפת עץ לצורכי חימום ביתי, מתוך מטרה לפתח מודלים משופרים לתהליך זה. בנוסף, הוא משתף פעולה עם חוקרים מצ'ילה ופרו בתחום בעירת עץ, תוך שילוב גישות חדשניות כגון למידת מכונה לאפיון ולשיפור תהליכי השריפה.