חדש על המדף

מאי 2023

חינוך היסטורי : זירות וזיקות

חינוך היסטורי : זירות וזיקות

נמרוד טל ואייל נווה

חינוך היסטורי הוא תהליך שבו חברה נתונה מטפחת ומעצבת תודעת עבר לחבריה. במסגרת החינוך ההיסטורי עוזבת ההיסטוריה את כותלי מוסדות המחקר, משתחררת במידה רבה מכללי העיסוק המדעי ונרתמת למטרות שונות. מגוון השימושים האפשרי בהיסטוריה, ריבוי הזירות והנפשות הפועלות וכן האינטראקציה ביניהן הופכים את החינוך ההיסטורי לתהליך מורכב ודינמי. בישראל, שבה לעבר תפקיד מכונן, זהו גם תהליך בעל משמעויות פוליטיות וחברתיות עמוקות, ולכן הוא רווי מתחים ומחלוקות.
'חינוך היסטורי: זירות וזיקות' מציע מבט רחב ומקיף וראשון מסוגו על זירות מרכזיות שבהן מתקיים חינוך היסטורי בישראל וכן על מגוון הזיקות שבין הזירות, כגון כיתות הלימוד, משרד החינוך, מכללות להוראה, המרחב הדיגיטלי, המרחב הציבורי, ספרי לימוד, קולנוע, מסמכי מדיניות ועוד. את המאמרים שבאסופה כתבו אנשי ונשות מחקר ומעשה שלקחו ועודם לוקחים חלק מוביל בעיצוב החינוך ההיסטורי בישראל מתוך התבוננות מבפנים על הזירות השונות ועל זיקות הגומלין שביניהן. -- מעטפת אחורית.

חינוך היסטורי : זירות וזיקות

מוקף באידיוטים : איך להבין את מי שאינם ניתנים להבנה

מוקף באידיוטים : איך להבין את מי שאינם ניתנים להבנה

תומס אריקסון 

"פגישה עם איש עסקים זועם, שהיה בטוח שכל העובדים שלו אידיוטים, הביאה את חוקר ההתנהגות תומס אריקסון להשקיע שנים במחקר מאומץ, שבמהלכו התברר לו שבני האדם נחלקים לארבעה טיפוסי התנהגות עיקריים: דומיננטים ושאפתנים (אדומים), חברותיים ואופטימים (צהובים), יציבים ואדיבים (ירוקים) ואנליטים וזהירים (כחולים). לכל אחד מהטיפוסים האלה יש סגנון התנהגות אחר. ועם כל אחד מהטיפוסים האלה כדאי לתקשר בדרך אחרת. 'מוקף באידיוטים' מתאר את המאפיינים הבולטים של ארבעת הטיפוסים ואת הדרך הנכונה לתקשר איתם. הוא מסביר כיצד נוכל להתאים את עצמנו לכל טיפוס התנהגות ולהשפיע עליו (או להוציא אותו מדעתו), מספר על שיטות לשיפור שפת הגוף והתקשורת שלנו עם הבוס והעמיתים לעבודה, וגם מדגים איך תזהו מי אתם ותבינו טוב יותר את עצמכם. אז מי אתם? ומי הטיפוס שעומד לידכם? 'מוקף באידיוטים' יעזור לכם להשיב על השאלות האלה, להבין את הסובבים אתכם ולהשפיע עליהם. 'מוקף באידיוטים' יעזור לכם להתמודד עם עולם שיש בו לא מעט... (אתם כבר יודעים מה)." -- מעטפת אחורית.

מוקף באידיוטים : איך להבין את מי שאינם ניתנים להבנה

התהליך הטקסי : מבנה ואנטי-מבנה

התהליך הטקסי : מבנה ואנטי-מבנה

ויקטור טרנר

עבודתו של ויקטור טרנר (1920-1983) השפיעה בצורה עמוקה על תחומי דעת רבים במדעי החברה והרוח, במיוחד בתחומי האנתרופולוגיה ולימודי הדתות. טרנר היה אחד החברים המובילים בתנועה האתנוגרפית הטרנס-אטלנטית לאנתרופולוגיה סמלית, והוא אחראי – יחד עם אנתרופולוגים ספורים אחרים – לשינוי דרמטי בהתייחסות של האנתרופולוגיה לחקר הדת; הוא תרם לשינוי שהזיח את הדיסציפלינה מהתבוננות חברתית יובשנית על תופעות דתיות אל עבר מבט הומניסטי שהפיח חיים במעשה הדתי.
בשנים 1950-1954 ערך טרנר עבודת שדה בקרב הנדמבו. הוא נטל חלק בחיי היומיום שלהם ולמד ממקור ראשון את הפרקטיקות החברתיות, הכלכליות, הפוליטיות והדתיות לפי המונחים ששימשו את דוברי הנדמבו. ניסיון זה הניב סדרה של כתבים, אשר המפורסם שבהם הוא התהליך הטקסי (1969).
בספר זה, המרכז את עיקר דיונו של טרנר ב"טקסי מעבר", הוא מרחיב את המסגרת האנליטית של ואן גנפ, שלפיה ההתנהלות הטקסית מורכבת מתהליך בן שלושה שלבים: התנתקות משטף הפעילויות היומיומיות; מעבר דרך מצב לימינלי אל עולם טקסי – המרוחק מהמושגים היומיומיים של חלל וזמן – שבמסגרתו זוכים המבנים היומיומיים של החיים לפיתוח ולקריאת תגר כאחד; וכניסה מחדש אל עולם היומיום. בשלב הלימינלי מתרחשת הדרמה החשובה מכול, זו הנוגעת בנורמות היומיומיות באמצעות ביצוע של פעולות חתרניות מבחינה חברתית והופכיות מבחינה טקסית. אי לכך, נקודת המוצא של טרנר שוללת מכול וכול את אחת המוסכמות המרכזיות הדומיננטית באנתרופולוגיה החברתית-תרבותית בכלל, ובפרט באנתרופולוגיה הבריטית אשר על ברכיה התחנך – הכוונה להנחה בדבר אופיים הצייתני של בני האדם.
אחד ממושגי המפתח הקשורים לשלב השני (הלימינליות) ואשר סיפק תובנות רבות בניתוח האנתרופולוגי היה הקומיוניטס – אותה תחושת אחווה המשתררת בין אלו העוברים את טקס המעבר. מושג זה הצית את הדמיון, אך גם עורר חילוקי דעות נוקבים לגבי עצם האפשרות להיווצרותה של תחושת אחווה מבטלת-היררכיות בין בני אדם… האם חוויות דתיות יכולות ליצור, ולו לרגע, שותפות ושוויון בין אלו החולקים אותן?

התהליך הטקסי : מבנה ואנטי-מבנה

על ההזדקנות : מרד וכניעה

על ההזדקנות : מרד וכניעה

ז'אן אמרי

בספרו על ההזדקנות מתבונן ז׳אן אמרי (1912-1978) בתהליך ההזדקנות בעיניים פקוחות לרווחה. חמשת פרקי הספר בוחנים את ההזדקנות מנקודות מבט שונות: חוויית הזמן־מרחב הייחודית של המזדקן, הקשר בין זיקנה, זרות ופיצול פנימי, הגוף הדועך והנחלש, מקומה של החברה ויחסה למזדקניה, היחס בין המזדקן לתרבות ולשינוייה המסחררים, ולבסוף, האופן בו המוות הקרב מקבל נוכחות גדלה והולכת לקראת סוף חיינו. בכתיבה חדה, כנה ולא מתפשרת המשלבת בין דיון פילוסופי, סוציולוגי וספרותי, מפגיש אותנו אמרי עם כמה מהשאלות הנוקבות ביותר של החיים האנושיים, ובפרט, מעמת אותנו עם האופן בו הן עולות לקראת סוף החיים. כתיבתו הייחודית, המשלבת בין האישי והפילוסופי, הופכת את חווית ההזדקנות שהוא מתאר לחלק בלתי נפרד מחיי הקוראים, ומאפשרת להם להביט פנימה, בכנות ובישירות, מבלי להדחיק ועם זאת מבלי להציע פתרון או נתיב מילוט. -- מעטפת אחורית.

על ההזדקנות : מרד וכניעה

 כל השאר הוא אלמוות : פרשת חייהם של צביה לובטקין ויצחק (אנטק) צוקרמן

כל השאר הוא אלמוות : פרשת חייהם של צביה לובטקין ויצחק (אנטק) צוקרמן

שרון גבע

צביה לובטקין ויצחק (אנטק) צוקרמן היו מראשי הארגון היהודי הלוחם (האי"ל) בפולין ומבכירי הלוחמים והלוחמות במרד גטו ורשה, שפרץ בתשעה־עשר באפריל 1943 ומאז היה שם נרדף לגבורה בתקופת השואה. הם נשארו בחיים ועלו לארץ, כאן אומצו אל ליבו של הקיבוץ המאוחד והשמאל הציוני. בה בעת, כולם, בלי הבדל מפלגתי, העלו אותם על נס וראו בהם גיבורים לאומיים. עדויותיהם נישאו ברוב עם ופורסמו בכתובים, עלילות גבורתם נרשמו בספרי ההיסטוריה ושמותיהם הונצחו על מפת הארץ, אך עם הזמן היטשטשו קווי דמותם. 80 שנה אחרי המרד ולמעלה מארבעה עשורים אחרי מותם נותר רק הסמל: שם יישוב ושמות רחובות, בית ספר ומרכז קליטה, לוח זיכרון ותמונות על הקיר.
כל השאר הוא אלמוות הוא ביוגרפיה כפולה של זוג לוחמי הגטאות צביה לובטקין ויצחק צוקרמן עם תום ימי הכיליון והמרד ואחרי שנות המלחמה ההן, החל מסוף שנות הארבעים של המאה העשרים ועד מותם. הספר מביא את פרשת חייהם בישראל בין מוות בגטו ובמרד לבין חיים בצל השואה ולאור הגבורה, בין חרישת תלם עברי באדמה נטושה בגליל המערבי לבין ייסודו של מוזיאון השואה הראשון בעולם, בין ביסוס קיבוץ של ניצולים לבין קריאה להחרים את גרמניה, בין צריף ההורים שעברו את השואה לבין בית הילדים של הדור השני, בין כמיהה לימים של שקט לבין קריירה פוליטית ומועמדות לכנסת, בין עדויות מסעירות מעל בימות ובמשפט אייכמן בירושלים לבין הידיעה המייסרת שמי שלא היו שם לעולם לא יוכלו להבין. -- מעטפת אחורית.

כל השאר הוא אלמוות : פרשת חייהם של צביה לובטקין ויצחק (אנטק) צוקרמן

 על שפת הלשון : עברית וערבית בין דקדוק לתרבות

על שפת הלשון : עברית וערבית בין דקדוק לתרבות

 יאיר עדיאל-כורם

האם ניתן לתאר את הלשון תיאור ניטרלי? מהו מעמדם התרבותי של חוקי הלשון? מדוע נתפסים חוקי לשון באופן מיידי כעניין שהוא בראש ובראשונה טכני? ובאיזה אופן מיוצגת התפיסה הטכנית של הלשון ביחסים הלשוניים־הפוליטיים שבין העברית לערבית? ספר זה מבקש לחשוף הנחות תרבותיות ופילוסופיות שמאחורי גישות לשוניות ודקדוקיות המשתקפות בטקסטים וביצירות תרבותיות שעניינם הוא היחסים בין עברית לערבית. בין הנושאים הנידונים - מבטא, תרגום, שמות פרטיים, כתיב, עירוב בין השפות, הון לשוני, פעולות דיבור ועוד. בין היוצרים והיצירות שנידונים בספר הם סדרת הטלוויזיה "עבודה ערבית" מאת הסופר והתסריטאי סייד קשוע, טקסטים של דיוני האקדמיה ללשון העברית בנוגע לשימוש בשם "פלסטין", "פינות לשון" וטורים עיתונאיים, הסרט התיעודי "האולפן" של הבמאי דוד אופק וספרות מחקרית סוציולוגית וסוציו־בלשנית.-- ‏מעטפת אחורית.

על שפת הלשון : עברית וערבית בין דקדוק לתרבות

סירוניות בבית המדרש : פואטיקה, פולקלור ופרשנות במדרש ויקרא רבה

סירוניות בבית המדרש : פואטיקה, פולקלור ופרשנות במדרש ויקרא רבה

גלית חזן-רוקם

בסיפורי מדרש האגדה הארץ ישראלי על ספר ויקרא נחשף עולם מפתיע בדינמיות שלו, הנעה משגרת חיי היום יום למאורעות היסטוריים, מבית המלוכה ובית המקדש לתנור האפייה הביתי. בדמויות: נשים הרות ויולדות, קיסרים רומאים, חכמים בבית המדרש וחקלאים ובעלי אדמות, וכן דמויות מקראיות ומיתולוגיות. המנעד החווייתי המתגלם בסיפורים אף הוא רחב באנושיותו: מלאות ההיריון והלידה, שגב הבריאה, וחוויות אישיות וקהילתיות של פגיעה, אובדן ואבל. מן הסיפורים עולים פעמים רבות קולות של דמויות שאינן נמנות עם המעמד השליט או המנהיג דווקא, ובהם קולות חתרניים ממש. בעשרת המאמרים, שנכתבו במשך כמה עשרות שנים ועובדו ונערכו לקראת הכללתם באסופה זו, המחברת מנתחת סיפורים משלהי העת העתיקה בכלים בני זמננו ומקומנו. הדיון בסיפורים נדרש לשלושה מוקדי מחקר עיקריים: תורת הספרות – הפואטיקה; הפולקלור והתרבות העממית; והפרשנות – עיון בפעילות הפרשנית המרכזית לשיח של חז"ל, והתבוננות ביקורתית ומעורבת בדרכי הקריאה הפרשנית המחקרית העכשווית.
בדיון מובא גם ההקשר ההיסטורי של ארץ ישראל במחצית הראשונה של האלף הראשון לספירה הנוצרית. בסיפורים באים לידי ביטוי יחסים רוויי מתחים בין הקבוצות השונות הפעילות בחברה בת הזמן: יהודים ויהודיות מלומדים, וגם המרוחקים יותר ממוסדות הלימוד הרבניים, וכן נוצרים ופוליתאיסטים, באזור המזרחי של אגן הים התיכון ואף במרכזה של האימפריה השלטת בעיר רומא. הדיון במה שמכונה כאן 'דו־שיח סיפורי' מעלה זיקות ושאילות בין־תרבותיות ובין־דתיות. מדרש ויקרא רבה מוצג בספר כאחד מאוצרות הספרות העברית העתיקה, מלאכת מחשבת ספרותית רבת־ערך. ‬-- מעטפת אחורית.

סירוניות בבית המדרש : פואטיקה, פולקלור ופרשנות במדרש ויקרא רבה

פטריוטים חסרי מולדת

פטריוטים חסרי מולדת

אלכס גורדון

בספר זה, הנושא את הכותרת הפרדוקסלית "פטריוטים חסרי מולדת", מספר המחבר כיצד סופרים, מדענים ופוליטיקאים בולטים ממוצא יהודי ענו או נמנעו מלהשיב על השאלה היהודית, כיצד הגיבו לחייהם בגולה, שהכתיבו להם נוירוזות ותסביכי נחיתות לאומיים. בספר מתוארים ניסיונותיהם של גיבוריו ליצור עולם חדש, ידידותי ליהודים. המחבר מראה איך מחשבותיהם ופעולותיהם של גיבורי הספר בתור רפורמיסטים, מהפכנים או טרוריסטים השיגו תוצאה הפוכה: הם תרמו לחיזוקה של האנטישמיות. הספר מתאר את מאבקם, את חקיינותם ואת האסקפיזם של דמויותיו בתנאי האנטישמיות הממלכתית והעממית. ספר זה הוא אוסף של דיוקנאות ספרותיים, מסות היסטוריות וביוגרפיות.-- ‏מ‏עטפת אחורית.

פטריוטים חסרי מולדת

ביון ברומא : הסמינרים האיטלקיים

ביון ברומא : הסמינרים האיטלקיים

וילפרד ר' ביון

בספר זה מובאות במלואן ההרצאות שנתן הפסיכואנליטיקאי הבריטי וילפרד ביון ברומא בשנת 1977, כשנתיים לפני מותו, במסגרת סדרת סמינרים פסיכואנליטיים שקיים בנוכחות בתו הבכורה פרתנופה ביון-תלמו, אשר תרגמה סימולטנית את דבריו מאנגלית לאיטלקית. בשונה מספריו התיאורטיים, אשר פעמים רבות אינם נהירים לנו בקריאה עצמאית ודורשים העמקה ולימוד משותף, יש בסמינרים אלו בהירות-ניסוח והמחשות קליניות המאפשרות לנו להרחיב את הבנתנו בנוגע ליישום חשיבתו של ביון למעשה הטיפולי עצמו. העריכה המדעית של המהדורה העברית תורמת להנגשת דברי ביון לקורא. לספר זה מצורפים פתח-דבר מאת המתרגמת והעורכת המדעית יעל מגל, פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית בחברה הפסיכואנליטית בישראל, ואחרית דבר מאת עמית פכלר. -- מעטפת אחורית

ביון ברומא : הסמינרים האיטלקיים

ציון והתפוצות : עבר הווה ועתיד

ציון והתפוצות : עבר הווה ועתיד

יוסי טרנר וארי אקרמן

ספר זה דן בסוגיית 'ציון והתפוצות' מבחינה מחקרית והגותית־פילוסופית. המונחים 'ציון' ו'התפוצות' (או 'הגולה') רוויים במשמעויות הנישאות בזיכרון ההיסטורי ארוך הטווח של העם היהודי. אך הם גם מעלים שאלות הקשורות בתקוות, במחלוקות ובמשברים של הקיום היהודי בהווה. מחברי המאמרים, מהשורה הראשונה של הוגים וחוקרים במדעי היהדות בארץ ובחו"ל, דנים בנושא מבחינה היסטורית, ספרותית, אמנותית והגותית.הספר, על שלל פרקיו, נועד לקדם דיון ציבורי מלומד ומעמיק בשאלות ובאתגרים הקשורים בעתיד הקיום היהודי בישראל ובתפוצות. -- מעטפת אחורית.

ציון והתפוצות : עבר הווה ועתיד

חידושים בגיאומטריה אוקלידית : תיאוריה של מרובע קמור ומעגל היוצר נקודות פסקל על צלעותיו

חידושים בגיאומטריה אוקלידית : תיאוריה של מרובע קמור ומעגל היוצר נקודות פסקל על צלעותיו

דוד פרייברט

"ספר זה חוקר קשר חדש בין מרובע ומעגל, נושא בגאומטריה אוקלידית שטרם נחקר בעבר. בספר מוגדרים מושגים חדשים כגון נקודות פסקל, מעגל היוצר נקודות פסקל, מרובע ומלבן המוגדרים בעזרת מעגל זה ועוד. כמו כן מוצגים מעל ל-50 משפטים המתארים את תכונותיהם של המושגים הללו. בסוף כל פרק מובאות בעיות בנייה ובעיות חישוב המדגימות יישומים שונים למשפטים החדשים." -- מעטפת אחורית

חידושים בגיאומטריה אוקלידית : תיאוריה של מרובע קמור ומעגל היוצר נקודות פסקל על צלעותיו

פרשים ביום ונזירים בלילה : כיבושי האסלאם במסורת הערבית

פרשים ביום ונזירים בלילה : כיבושי האסלאם במסורת הערבית

בעז שושן

הכיבושים הגדולים של הערבים במזרח התיכון לאחר מות מֻחמד, נביא האסלאם, הניבו דיווחים היסטוריים עשירים ומורכבים עוד בראשית האסלאם. מניתוח ביקורתי של דיווחים אלה עולות סוגיות שונות, ובעיקר מודגם בו כיצד שיפצו, ואף המציאו, כותבים מרוחקים זה מזה תיאורי קרבות בין הערבים, שזה מקרוב קיבלו עליהם דת חדשה, ובין הביזנטים הנוצרים מזה והפרסים מזה. דיווחים אלה חוזרים בתדירות על כמה מוטיבים, כגון ניצחון מעטים על רבים, או ידע מוקדם שהיה לשליטי האימפריות על מפלתם הקרובה מידי מאמיני הדת החדשה. מן הספר מתברר עד כמה אינם דומים דיווחיהם של כותבים מוסלמים לאלה של כותבים נוצרים, ועד כמה הרחיבו כותבי הערבית את היריעה בתיאוריהם. אפיזודות רבות ממהלך הקרבות נועדו להראות כיצד עמדו הערבים בפני פיתויים חומריים, כגון בפני השלל שנקרה בדרכם במסעות הכיבושים. הן גם מתארות תמונה אנכרוניסטית שמתיימרת להציג את קיומה של אחדות ערבית בין המוסלמים ששטפו מחצי האי ערב ובין "אחיהם האובדים". המצג של אחדות ערבית אינו מתיישב עם מה שעולה מעיון מדוקדק: קיומו של מתח בין-שבטי בתוך העדה המוסלמית הצעירה, מתח שהיה המשך ישיר לחלוקה ולמאבקים השבטיים בערב של קדם-האסלאם. מעל לכול משרתים הדיווחים ההיסטוריים רעיון אחד גדול: ניצחון המוסלמים על אויביהם כפרי תוכנית אלוהית. ניצחון זה בא לידי ביטוי מיוחד בכיבוש המוסלמי של ירושלים. התיאורים של כיבוש זה, שנכתבו עשרות שנים לאחר המאורע עצמו, בזמן שכבר עמדו כיפת הסלע ומסגד אל-אקצא על תילם, מציגים את כניסתו של הח'ליף עומר לעיר הקדושה כהתגשמות רעיון משיחי יהודי - הפעם בדמות השליט המוסלמי המנצח עליו. -- מעטפת אחורית.

פרשים ביום ונזירים בלילה : כיבושי האסלאם במסורת הערבית

המשולש החדש : על חוויות אדיפליות במשפחות חד-מיניות

המשולש החדש : על חוויות אדיפליות במשפחות חד-מיניות

יפעת איתן-פרסיקו

בעשורים האחרונים הצטברו ממצאים מחקריים המעידים על כך שילדים הגדלים במשפחות חד־מיניות מתפתחים היטב. ממצאים אלה, שאינם עולים בקנה אחד עם תחזיותיה של התיאוריה האדיפלית, חושפים את הטיותיה של התיאוריה ומחייבים בחינה מחודשת של הנחות היסוד שלה.המשולש החדש, ספר פרי מחקר פורץ דרך, מקבל עליו את האתגר ויוצא לחקירה שיטתית של מאפייני המשפחה החד־מינית המפירים את ציפיותיו של המודל האדיפלי. באמצעות המחשות שובות לב, שלוקטו מתוך מפגשים עם 33 ילדים ומשפחותיהם, ותוך שיתוף בהליך הפרשני, פותח המשולש החדש צוהר לעולם עשיר של פנטזיות וקונפליקטים לא־מודעים ומשרטט תמונה מגוּונת ומורכבת של יחסי שארוּת.מטפלים, אנשי חינוך וקובעי מדיניות ציבורית; הורים חד־מיניים, הורים שנעזרו בתרומת זרע או ביצית והאנשים המלווים אותם בדרכם; ולמעשה כל אדם המתעניין בתהליכי ההתפתחות האנושיים ובדרכי השפעתו החמקמקות של השיח החברתי על הנפש האינדיבידואלית, יוכלו כולם למצוא בספר זה אוצר של ידע מקיף ומעמיק -- מעטפת אחורית.

המשולש החדש : על חוויות אדיפליות במשפחות חד-מיניות

קולדיץ : סיפורה של טירת השבויים בלב גרמניה הנאצית

קולדיץ : סיפורה של טירת השבויים בלב גרמניה הנאצית

בן מקנטייר

מלחמת העולם השנייה נחקקה בזיכרון הקולקטיבי כתקופה של שפיכות דמים, עוינות מרה בין אויבים ואובדן צלם אנוש. אך בלב כל הטירוף, על צוק נישא במזרחה של גרמניה, עמדה טירה שבין חומותיה התנהלו החיים אחרת – זו היתה קולדיץ. בטירה זו, בת מאות שנים, החזיקו הנאצים את השבויים הבכירים ביותר מקרב בעלות הברית – מקצינים רמי דרג, חלקם יהודים, ועד להרפתקנים שנמלטו בעבר ממחנות שבויים אחרים. טירת קולדיץ נחשבה למקום שאי אפשר לברוח ממנו, אך לאסירים הכלואים בה היו תוכניות אחרות – הם חפרו מנהרות, עסקו בבניית הסוואות ואפילו בנו כלי טיס מאולתר. אחדים אכן הצליחו להימלט ממנה באופן פלאי כמעט.
ספרו של בן מקנטייר, קולדיץ, עוסק במובלעת אחת של שפיות יחסית בתוך התופת. יש בו פסיפס מרתק של דמויות אנושיות, הנתונות משני צידי המתרס – גרמנים מול מתנגדיהם, גיבורים מול בוגדים, וגם מאבקי מעמדות ובריתות חשאיות. חיי השבי קשים, משפילים ועלולים להביא את השבויים עד לגבול השפיות, ולעתים אף מעבר לו. אבל בתוך העולם הקיצוני של שבויים וסוהרים, הם עדיין נוהגים זה בזה בכבוד הדדי, לפעמים אף בהומניות, תוך עצימת עיניים בלתי נתפשת מהזוועות המתחוללות בחוץ, קילומטרים ספורים מהטירה, ביערות, במחנות הריכוז ובמפעלים בהם עובדי כפייה מנוצלים עד מותם. -- מעטפת אחורית.

קולדיץ : סיפורה של טירת השבויים בלב גרמניה הנאצית

מדבר, אי, חומה : נופים סמליים והפוליטיקה של המרחב בתרבות הישראלית

מדבר, אי, חומה : נופים סמליים והפוליטיקה של המרחב בתרבות הישראלית

יעל זרובבל 

מִדבר, אי, חומה בוחן בראייה תרבותית־היסטורית רחבה את ריבוי המשמעויות המורכבות והמנוגדות של מרחב המדבר כאזור גאוגרפי וכנוף סמלי בתרבות העברית הלאומית ובחברה הישראלית. מתחילת ההתיישבות בארץ ישראל התייחסו המתיישבים הציונים אל המדבר כאל נוף שמייצג קשרים שונים בין מרחב ובין זיכרון, ומשלב בין העבר הקולקטיבי ובין החזון הלאומי. דימויי המדבר אצרו בחובם את דמויותיהם של האבות המקראיים וגילמו את שורשי האומה במזרח, אך בה בעת המחישו את השלכותיה של תקופת הגלות על נוף הארץ. המדבר היה מושא היקסמות ומקור השראה לדמות היהודי החדש, הארץ־ישראלי, אך נתפס גם כאיום על היישוב, שראה עצמו כאי מוקף במדבר שיש להיאבק בו ולהתגונן מפניו.
לאחר 1948 המשיכו זירות תרבות ומעגלי שיח ועשייה שונים לבטא את ריבוי פניו ומשמעויותיו של המדבר, ששטחו במדינת ישראל היה גדול ממחציתה. בשיח ההתיישבות הצטייר הנגב כסְפָר מדבר מאתגר ומוזנח, שניוּת שעיצבה את מדיניות הממשלה באזור הנגב, ובכלל זה את היחס כלפי תושביו הבדואים. ברבות הזמן ובראייה רחבה מבעבר התחזק בתרבות הישראלית דימויה של המדינה כולה כאי של קִדמה במזרח התיכון הזקוק להגנה מן המרחב הנחשל סביבו. בשיח הסביבתי התהפכו היוצרות: תנופת הבנייה של היישוב היא שמציבה סכנת כליה למדבר ולסביבתו האקולוגית. בשיח התיירות המדברית שהתפתח בישראל בעשורים האחרונים הגישות המנוגדות הללו מתקיימות זו לצד זו תוך כדי התעלמות מהסתירות ביניהן. חקר המדבר כנוף סמלי מעניין במיוחד בגלל חשיבותה של ההתיישבות בחזון הלאומי של התנועה הציונית והשפעתה על התוויית פעולותיהם של המתיישבים, מוסדות ההתיישבות ומדינת ישראל. להבדיל מ'הקוד המרחבי' של החברה היהודית הציונית בארץ, שהתמקד ביישוב העברי והציב את המרחב המדברי כרקע לו, ספר זה מעמיד את המדבר במרכז דיונו. מזווית זו זרובבל בוחנת את הקשרים התרבותיים והמנטליים שיצרו המושגים מדבר, אי וחומה, ודנה בהשפעתם על תפיסת מקומה של ישראל במרחב הים־תיכוני. -- מעטפת אחורית.

מדבר, אי, חומה : נופים סמליים והפוליטיקה של המרחב בתרבות הישראלית

ג׳ו על ענן : בינה מלאכותית, סינגולריות טכנולוגית ושאלת ערך האדם

ג׳ו על ענן : בינה מלאכותית, סינגולריות טכנולוגית ושאלת ערך האדם

אלי ברודרמן

מיהו ג’ו? איך הוא קשור לחיי כל אחד מאתנו, והאם הוא טומן בתוכנו את זרעיו? האם ג’ו הוא ישות עצמאית? האם יום אחד יפַתֵּח הכרה והכרה-עצמית? האם הוא מורכב משברי הרצונות, הבחירות והמאוויים שלנו עצמנו, של משתמשיו, או שמא אינו משקֵף אלא את כוחם הדורסני של חברות המידע והבינה המלאכותית הגדולות? הספר ג’ו על ענן הוא אריג של תובנות, שאלות וחוויות שנקודת המוצא שלהן היא סוגיית האתיקה של הבינה המלאכותית (ב"מ), והן שזורות בתוך מרקם של וידוי אישי, הגות, הומור עוקצני ודאגה עמוקה לעתיד החברה והתרבות האנושית. המחבר נסמך לא רק על פילוסופים מתחום המדע, הטכנולוגיה והבינה המלאכותית, כגון אלברט בורגמן, סטיוארט ראסל וניק בוסטרום, אלא גם על כמה מעמודי התווך של הפילוסופיה המערבית – כאפלטון, הגל, קאנט, היידגר, בובר ומרקוזה.
בצד הביקורת על מגמות הפיתוח וההפצה של טכנולוגיות ב"מ מוצע גם פתח לחשיבה אחרת. השינוי נעוץ בהבחנה היסטורית בין אידאולוגיות מודרניסטיות ופוסט מודרניות, שהיו המגדלור וגם אבן הנגף של המאה העשרים ותחילת המאה הנוכחית, ובין תנועות חברתיות קהילתיות, שהמחבר מכנה אותן "היפו- מודרניות". המושג "היפו-מודרניזם" מוצג כמפתח להסתכלות הומנית על האדם והחברה וכמפתח להנחת תשתית אנושית, לא תועלתנית, בפיתוחו של ג'ו. עקב תובנה זו נקראים אנשי הפיתוח בתחום הבינה המלאכותית לאמץ את המושג הזה לחיקם ולהיות לפעילים החברתיים של העתיד. חלקו האחרון של הספר כתוב כולו כדיאלוג סוקראטי, שאחד ממשתתפיו הוא המחבר עצמו. בעזרת הטכניקה הספרותית ששימשה את אפלטון לפני כמעט 2,500 שנה, יוצק המחבר את הסוגיות שעלו לאורך הספר אל תוך תבנית דרמטורגית מלאה חושניות והומור. בשעה שהדמויות בדיאלוג מציגות את הקונפליקטים האתיים, מציעות עצם התמונות החיות המצטיירות בו אלטרנטיבה תרבותית המחבקת את הממשי ואת הגופני, כנגד תרבות דיגיטלית המאיינת את הגוף ואת המרחב. -- מעטפת אחורית.

ג׳ו על ענן : בינה מלאכותית, סינגולריות טכנולוגית ושאלת ערך האדם

מצוד הנכבדים

מצוד הנכבדים

אן סינקלייר 

"סיפור זה רודף אותי מאז ילדותי…” מעידה על עצמה אן סינלקייר, הסופרת ואשת הטלוויזיה הנודעת. בבואה לחקור את מעצרו של ליאונס שוורץ, סבהּ מצד אביה, והצלתו המופלאה מגירוש למחנה ריכוז, היא שופכת אור על פרק עלום בתולדות הכיבוש הנאצי, הידוע בשם: “מצוד הנכבדים”. בפקודה מברלין, עוצרים הגרמנים ב־12 בדצמבר, 1941 בפריז, 743 יהודים, עורכי־דין, שופטים, סופרים ורופאים. כדי להגיע למכסה של 1,000 עצורים, מצורפים אליהם 300 יהודים ממחנה המעצר דְרַנסי. האסירים שוהים במחנה המעצר קומפיין־רוייאלייה שמצפון לפריז במשך שלושה חודשים, ורובם מגורשים ממנו לאושוויץ. “זהו מחנה ללא עבודת כפייה, ללא עינויים, ללא השמדה, מקום שהתליין נותר בו סמוי מן העין, הוא פשוט מניח לקרבנותיו לגסוס אט אט”, כותב פרנסואה מוריאק. חרף הפער השורר בין האסירים היהודים ילידי צרפת, פטריוטים ומתבוללים ברובם, לבין העצורים היהודים ממזרח אירופה, האמונים על פרעות, יהפוך המחנה לתחנה האחרונה של כולם." -- מעטפת אחורית.

מצוד הנכבדים

דיבור לאינסוף : שפה ואלוהות בתורת ר' דב בער ממזריטש

דיבור לאינסוף : שפה ואלוהות בתורת ר' דב בער ממזריטש

אריאל אבן-מעשה

לר' דב בער פרידמן, "המגיד ממזריטש" (1772-1704), היה תפקיד מכונן בגיבוש החסידות, תנועת ההתחדשות המיסטית שהפכה לאחד הכוחות החשובים והמצליחים ביותר ביהדות המודרנית. ב"דיבור לאינסוף" אריאל אבן־מעשה פונה לדרשותיו של המגיד כדי להבין את מקומן של המילים בחוויה המיסטית. לטענתו, תורת השפה של המגיד היא המפתח להבנת התיאולוגיה המיסטית המופשטת שלו, ולחיי הדבקות ועבודת השם אליהם ביקש להוביל את תלמידיו. הספר בוחן את חײו של מיסטיקן מופנם זה על בסיס סיפורים, אגדות ומקורות היסטוריים שונים, ומבדיל את הדמות ההיסטורית מהדמות העולה מהמערך המורכב של מסורות טקסטואליות ומסורות בעל־פה שעיצבו את זכר המגיד ואת מורשתו.
אבן־מעשה מראה כיצד תפיסת השפה של המגיד ממזריטש עוצבה מתוך מפגשיו עם הבעל שם טוב (הבעש"ט), שמשנתו הציגה תפיסה רדיקלית של אימננטיות אלוהית. המגיד פירש את האימננטיות כחיוניות לשונית הפועמת ומהדהדת בחלל העולם. מתוך פרשנות זו פיתח המגיד את התפיסה שכל המילים האנושיות, בכל שפה, ואפילו בשימושים היומיומיים ביותר, יכולות להתקדש כאשר תוחזרנה למקורן האלוהי. בחינת הכתיבה ההגותית של המגיד ממזריטש מעמידה בפנינו את דמותו של הוגה חסידי יצירתי ומהפכני. מבחינות רבות, טוען המחבר, המגיד ממזריטש - ולא הבעש"ט - היה המייסד האמיתי של תנועת החסידות והמעצב הראשי של התיאולוגיה שלה. -- מעטפת אחורית.

דיבור לאינסוף : שפה ואלוהות בתורת ר' דב בער ממזריטש

מחקרים חדשים של הגליל. ספר שלישי

מחקרים חדשים של הגליל. ספר שלישי

ציונה גרוסמרק, חיים גורן, מוסטפא עבאסי וזאביק גרינברג

הספר מכיל 18 מאמרים בתחומי ידע ומחקר שונים – סוציולוגיה, ביולוגיה, ארכיאולוגיה, אמנות ועוד – כולם עוסקים בגליל ובסביבותיו. המאמרים נכתבו על ידי 41 חוקרים, מהם בעלי שם עולמי ומהם בתחילת דרכם. המאמרים שמכונסים בשער 'אמנות נוצרית בגליל' מוקדשים לזכרה של פרופ' נורית כנען־קדר.
מאמרים אלה הינם המשך להרצאות שניתנו בכנס השנתי 'מחקרים חדשים של הגליל וסביבותיו', שבאפריל הקרוב יתקיים 18 שנה. בשנת 2009 יצא לאור קובץ המאמרים הראשון, וכעת יוצא קובץ המאמרים השני.
רבים מהמאמרים הינם פורצי דרך בתחומם ולא מעט מהם רלבנטיים לחיים ולבריאות של תושבי ישראל בכלל, ביניהם:
- הרעלות מים ודגים בעמק החולה ובכנרת, ובעצם הרעלות מי השתייה של כלל תושבי ישראל;
- מתחים בין תושבים חדשים ובין תושבים ותיקים, שמלווים מעבר של משפחות מהמרכז לחיים בהרחבות בקיבוצים;
- הקשיים של סטודנטיות ערביות שעוזבות את כפרן על מנת ללמוד במוסדות אקדמיים, וחיות וגרות בסביבה חדשה, לא ערבית ולא מסורתית;
- מסעותיו של הרופא-הנוסע-החוקר-ההרפתקן אולריך זטצן, שנע במזרח הפראי במאה ה-19, מחופש לערבי, לאחר שהתאסלם לכאורה, וחקר ומיפה את האזור עד שנרצח;
- על ממצא ארכיאולוגי – חותם-גליל – שנתגלה בחורבת עומרית שמעיד על מסלול ההגליה של עשרת שבטי ישראל על ידי המלך האשורי סרגון השני.

מחקרים חדשים של הגליל. ספר שלישי

מסה על הגרוטסקי : מניפסט התיאטרון הרומנטי

מסה על הגרוטסקי : מניפסט התיאטרון הרומנטי

ויקטור הוגו 

בשנת 1827 פרסם ויקטור הוגו (1802-1885) את המחזה "קרומוול" ואת ה"הקדמה לקרומוול" המוגשת כאן תחת השם 'מסה על הגרוטסקי'. מדובר במניפסט עז הבעה פרי עטו של צעיר נלהב ומסמך מכונן של הספרות הרומנטית; אוסף הערות מעשיות לכותבי מחזות במאה ה-19 וסיפור בריאה רצוף תובנות תיאולוגיות; כתב הגנה על הגרוטסקי וכתב האשמה נגד השמרנות - כל אלה נמצאים בספר זה. כאמור, תכליתו המקורית של הטקסט הייתה לשמש הקדמה ל"קרומוול", אבל בחלוף השנים המחזה נשכח ודווקא ההקדמה נקראת ונלמדת עד היום. המושג המרכזי שהוגו מציג בהרחבה וטוען בזכותו הוא הגרוטסקי. לפי הוגו אמנות נדרשת לייצג את כל הקיים במציאות, ואם לא תעשה כן תחטא בגאווה שכן תציב את עצמה מעל לאל אשר ברא בעצמו את הגרוטסקי. בכך קושר את עצמו הוגו לאסתטיקה שרווחה גם בגרמניה בתקופה הרומנטית, ושבה ניתן לראות את שורשי הריאליזם, שכן הבחירה לייצג את המציאות על צדדיה הגרוטסקיים לא הייתה זרה לכותבים כמו גתה ופרידריך שלגל. מתוך תפיסה דומה של הגאונות גם הם הטיפו "לא להותיר דבר בחוץ", שכן האינדיווידואל כולל בתוכו גם צדדים גרוטסקיים. ערן הורוביץ תרגם את הספר והוסיף מבוא והערות. -- מעטפת אחורית.

מסה על הגרוטסקי : מניפסט התיאטרון הרומנטי

מעשה אורג : סיפורים והקשרים במסכת קידושין

מעשה אורג : סיפורים והקשרים במסכת קידושין

שולמית ולר, צחי ומיכל בלאו, רחל גרובייס, עודד רוזנבלום, שרה רז

קובץ המציג סיפורים ומעשים המשולבים בסוגיות הלכתיות במסכת קידושין. באמצעות עיון ודיון בכל סיפור ומעשה בהקשריהם השונים הוצגו תפקידיהם בסוגיות, הנושאים והדילמות שעמדו על סדר היום הציבורי של החכמים, ומערכות היחסים ביניהם. הסיפורים משקפים את עמדות יוצריהם ביחס להלכות או למחלוקות הנדונות בסוגיות. יש מהם שנועדו לתמוך בהלכות או בעמדות המוצגות בדיונים, יש המבטאים מגמה להגמיש אותן, ויש סיפורים המהווים הוכחות להתנגדות להן. ייחודו של הספר הוא חשיפת האופן שבו נארגו סיפורי התלמוד בסוגיות, וגם האופן שבו הוא עצמו נארג: הליך הלימוד של כל סיפור שילב ניתוח עצמאי של כל אחד מחברי צוות הכותבים עם לימוד משותף בדרך של שיג ושיח בבחינת 'בית מדרש זוטא'. -- מעטפת אחורית.

מעשה אורג : סיפורים והקשרים במסכת קידושין

ממקום קטן למקום גדול : חג הסגד באתיופיה ובישראל

ממקום קטן למקום גדול : חג הסגד באתיופיה ובישראל

רחל שרעבי 

כותרת הספר היא סימבולית ומשקפת את המסע הפיזי והרוחני של היהודים בחג הסֶגְד באתיופיה ולאחר עלייתם לישראל, בציר הזמן והמרחב. הספר מסיק, שבחג הסֶגְד יהודי אתיופיה עלו לרגל אל "מקום קטן"-זמני, קרוב, גלותי, ומשם ערכו מסע אל "מקום גדול"-לאומי, רחוק ומיוחל בארץ ישראל. התפילות בסֶגְד הן שחיברו בין המקומות ובין הזמנים: ה"זמן הקטן"-צעדי דריכה קטנים של חיי היומיום, וה"זמן הגדול"- צעדי דילוג גדולים אל עבר היסטורי-מיתולוגי. לאחר עליית יהודי אתיופיה לישראל, התפתח בדפוסי חגיגות הסֶגְד ביוזמת מנהיגים חברתיים פוליטיים מהעדה סינקרטיזם, שמשמעו ערבוב של מסורות דתיות ותרבותיות שונות. הדגשת רעיון הרלוונטיות הפאן-יהודית והפאן ישראלית בסֶגְד, יצרה הגדרה אחרת של מקום במרחב הישראלי, המשמש לעולים עוגן של זהות ושייכות בתוך חברה רב-גונית. -- ‏מ‏עטפת אחורית.

ממקום קטן למקום גדול : חג הסגד באתיופיה ובישראל

Resistance : the underground war against Hitler, 1939-1945

Resistance : the underground war against Hitler, 1939-1945

Halik Kochanski

"A monumental history that finally integrates the many resistance movements against Nazi hegemony across Europe into a single, sweeping narrative. It's almost shocking to think that now, more than seventy years after the Nazi surrender in 1945, there is not a single volume that has attempted to unify the resistance movements that convulsed Europe during the brutal years of occupation. In her extraordinary work, Resistance, Halik Kochanski does just that, creating a prodigiously researched account that becomes the first to bring these disparate histories into a single narrative. Taking us from France in the west to parts of the Soviet Union in the east, Resistance reveals why and how small bands of individuals undertook actions that could lead not merely to their own deaths, but to the destruction of their entire communities. As Kochanski demonstrates, most who joined up were ordinary people who would not have been expected-even by themselves-to become heroes. Simultaneously panoramic and heartbreakingly intimate, Resistance is an incomparable history necessary for any home library" -- Provided by publisher.

Resistance : the underground war against Hitler, 1939-1945

 גנטיקה, משפט והלכה

גנטיקה, משפט והלכה

שלמה יעקובוביץ 
מבוא -- פרק א. כללי הכרעה במציאות מסופקת במשפט העברי: בין רוב לבין חזקה -- פרק ב. על מקומה של ראיה מדעית -משפטית -הלכתית בממלכת הראיות -- פרק ג. השימוש בבדיקת רקמות בבתי הדין הרבניים בקביעת אבהות והנגזרות הממוניות הכרוכות בבדיקה זו -- פרק ד. קביעת מוות והתרת עגונות באמצעות בדיקה גנטית במדינת ישראל -- פרק ה. קביעת זהותו של מועמד לגיור על בסיס בדיקה גנטית -- סוף דבר.
גנטיקה משפט והלכה עוסק בממשקים שבין המדע, המשפט הישראלי וההלכה בכל הנוגע לבדיקות הגנטיות. עליית רמת מהימנות של הבדיקות הגנטיות מחד ושילוב המדע בעניינים משפטיים מאידך שב ומציף את השאלה ביחס לאופן השילוב של השימוש בבדיקה הגנטית בבתי המשפט בישראל. הספר סוקר בין היתר את כללי ההכרעה במציאות מסופקת במשפט העברי, מיקומה של ראייה מדעית בדיני הראיות בישראל, השימוש בבדיקת רקמות בבתי הדין הרבניים לקביעת אבהות והשימוש בבדיקת D.N.A להיתר עגונות. בספר נידונה סוגיה חדשה בה עוסקים בתי הדין הרבניים ובתי המשפט לענייני משפחה והוא השימוש של מועמד לגיור בנסיבות מסוימות בדנ"א המיטוכונדרי כאמצעי לזיהוי ולייחוס. כמו כן, הספר עוסק בשימוש בגנטיקה בתחומים נוספים כדוגמת המחקר סביב גן הכהונה. -- ‏א‏תר נבו.

גנטיקה, משפט והלכה

מחויבות כפולה : הפרקטיקות הפרטיות של הרופאים במערכת הציבורית

מחויבות כפולה : הפרקטיקות הפרטיות של הרופאים במערכת הציבורית

בתיה טמיר 

"גיבורי הספר הם רופאים מומחים, מנהלי מחלקות בבתי החולים הממשלתיים בישראל. הספר מתחקה אחר מאבקם לקבלת היתר לעסוק ברפואה פרטית, גם בהיותם מנהלים במשרה מלאה בארגון ציבורי. הראשונים לדרוש היתר לעבודה פרטית, כבר בשנת 1949, היו עשרה רופאים בבית החולים הממשלתי חיפה. שלוש שנים קודם לכן כשל מאבקם של מנהלי המחלקות בבית החולים בלינסון, שבבעלות קופת חולם הכללית, לקבל היתר כזה, כישלון שייצג את חולשת מעמדם בארגון. על רקע זה דרישתם לקבלת ההיתר סמלה את התנתקותם מערכי הארגון ואת הגבול שסמנו למחויבותם ללקוחותיו.מאבק הרופאים-המנהלים במוסדות הקופה היה התשתית הרעיונית של רופאי בתי החולים הממשלתיים. נחושים לעבוד גם ברפואה פרטית, הם גיסו את ההסתדרות הרפואית לתמוך במאבקם וקראו לחרם על המנהל הכללי של משרד הבריאות – מתנגד מוצהר של העבודה הפרטית. בתמיכתה בדרישות המנהלים הפקירה ההסתדרות הרפואית שליש מחבריה, רופאים פרטיים שאיבדו את מעט הלקוחות שהיו להם לטובת המומחים. בקיץ 1953 ניתן למנהלים בבתי החולים הממשלתיים היתר מגביל לעסוק ברפואה פרטית. תנאי ההיתר הופרו על ידי הרופאים עוד בטרם יבש הדיו על המסמך. ניסיונותיהם להרחיב את גבולות ההיתר לא צלחו. במגמה לגמד את השפעתו הוצג ההיתר כפתרון מקומי, הטבה שניתנה למספר קטן של רופאים בכירים. למעשה, ניתן למצוא את נוכחותו בכל היבט של מערכת הבריאות בישראל כיום: באחיזתם של המנהלים במערכת הציבורית, בשמירה על חופש התמרון שלהם בין הפרטי לציבורי, בזליגה מתמשכת של הציבורי לפרטי". -- מהמעטפת האחורית.

מחויבות כפולה : הפרקטיקות הפרטיות של הרופאים במערכת הציבורית

החתירה לקהילה : מסה על יסודות החברה החופשית

החתירה לקהילה : מסה על יסודות החברה החופשית

רוברט ניזבט

הסוציולוג רוברט ניסבט הוא אחד ההוגים החשובים שפעלו ברנסנס השמרני לאחר מלחמת העולם השניה. ספרו החתירה לקהילה שראה אור בשנת 1953, עודנו נחשב לאחד המסמכים המשכנעים ביותר שעוסקים בדילמות העומדות בפני העולם המודרני, ובדרכים העומדות בפניו לקיים חברות חופשיות.
ניזבט טוען שעליית כוחה של המדינה המודרנית שחקה את מקורות העוצמה המסורתיות של הקהילה: המשפחה, השכונה, אתר הפולחן הדתי והגילדות המקצועיות. כתוצאה מכך, הוא מסביר, צמחו ניכור ובדידות והפכו למאפיינים המרכזיים של האדם המודרני. אך זוהי רק מחצית הדרך: משהקשרים המסורתיים נפרמו, הדחף האנושי לקהילתיות הוביל אנשים למצוא את השתייכותם בממשלה עצמה, מה שאפשר למדינות סמכותניות - ואפילו לטוטליטריות - לפרוח.
 הספר פורסם בתקופה שבה חיים קהילתיים הלכו ודעכו. המהדורה העברית מתפרסמת לנוכח פריחה מחודשת של אידיאות שמרניות בישראל בתחומי הכלכלה, המשפט והפוליטיקה. החתירה לקהילה מראה שהתובנות של ניסבט עוד רלוונטיות לישראל של היום, כפי שהיו בעת כתיבתם.

החתירה לקהילה : מסה על יסודות החברה החופשית

החוש המוסרי : האם בני האדם נולדים עם חוש מוסר טבעי?

החוש המוסרי : האם בני האדם נולדים עם חוש מוסר טבעי?

ג׳יימס ק'. וילסון 

בעיני המאמינים בתרבות, האדם הוא חברתי ; בעיני המאמינים באינטרס האנוכי, האדם הוא חיה. בעיניי, האדם הוא חיה חברתית, והוא נאבק להשלים בין החלקים היריבים בטבעו האוניברסלי. בתקופת השיא של הרלטיביזם המוסרי, ב- 1993, הופיע הספר החוש המוסרי וערער את המוסכמות. ג'יימס ק' וילסון הוכיח בו, על יסוד שפע מחקרים במדעי ההתנהגות, את אשר עתיד היה להראות מדע המוח בשנים הבאות: הוא הראה שהמוסר הוא תופעה שיש לה בסיס מולד. השיפוט המוסרי, מוכיח וילסון, אינו רק תוצר תרבותי, אלא יש בו יסודות המשותפים לאנושות כולה ; ואינו מתבסס רק על התבונה, אלא הוא נטוע ברגש, באינטואיציה, ובהיותו של האדם יצור חברתי ומשפחתי מטבעו. וילסון מזהה חושי מוסר שונים, ובראשם ההוגנות, ההזדהות עם הזולת, השליטה העצמית ותחושת החובה, שאנשים מוסריים בני תרבויות או מגדרים שונים עשויים להכריע ביניהם בצורות שונות.
התרבות, בתורה, עשויה לעדן את חוש המוסר של היחיד כך שיחול גם מעבר לגבולות המשפחה והשבט. זהו הישג ייחודי של תרבות המערב מימי הביניים ואילך, אך ההקצנה שלו בזמננו מזמנת למוסר האנושי סכנות מסוג חדש. למה אנשים טורחים להצביע בבחירות על אף שהסיכוי שקולם ישנה משהו - אפסי? מדוע מעדיפה האבולוציה גברים מחויבים על פני כאלה הנקשרים לנשים רבות? אם גם גברים וגם נשים מצפים להוגנות, למה הציפיות שלהם שונות כל כך? כיצד פרצו הכנסייה הקתולית והאיכרים האנגלים את הגבולות השבטיים של המוסר? - כריכה אחורית.

החוש המוסרי : האם בני האדם נולדים עם חוש מוסר טבעי?

בשם החוק : על בית המשפט, החוקה ושלטון החוק

בשם החוק : על בית המשפט, החוקה ושלטון החוק

אנטונין סקאליה
מתוך ההקדמה מאת שר המשפטים לשעבר וחתן פרס ישראל לחקר המשפט, פרופ' דניאל פרידמן: "פרסום קובץ הכתבים של השופט אנטונין סקאליה, מי שהיה שופט בית המשפט העליון בארה"ב, הוא אירוע בעל חשיבות רבה לחינוך המשפטי בישראל ולתרבות המשפטית בארץ. החומר הוא מרתק ובכוחו להוסיף ממד של עומק ועניין לדיון המתנהל כיום בישראל בשאלות של אקטיביזם שיפוטי והיחסים שבין הרשות השופטת לרשות המחוקקת."השופט סקאליה הוא אחד האידיאולוגים והדוברים המוערכים ביותר של הזרם המתואר בארצות הברית כשמרני. שמרנות מזוהה לעתים עם נוקשות, לאומנות, דבקות בעבר וצרות אופק, לעומת הליברליות המתוארת כפתיחות וקדמה. עיון בכתביו ובפסקי דינו של השופט סקאליה מפריך לחלוטין את הדעה הקדומה הזו. סקאליה, דמות ססגונית, נואם מרתק ומחונן ובעל חוש הומור, הינו אינטלקטואל המבסס את גישתו על רקע תרבותי והיסטורי רחב, ידע משפטי ויכולת אנליטית מרשימה, בצד הבנה עמוקה של התהליכים הפוליטיים ותפקידו של בית המשפט במשטר חוקתי-דמוקרטי. הוא גם מוכיח שבמסגרת השמרנות יש כר נרחב לא רק לניתוח היסטורי ואנליטי אלא גם למקוריות ולהתפתחות". מהו הבסיס המבטיח זכויות אדם: הסדרת היחסים בין הרשויות, או מגילת זכויות? כמה חופש צריך להיות לשופטים לצקת משמעויות חדשות .

בשם החוק : על בית המשפט, החוקה ושלטון החוק

ביבי : סיפור חיי

ביבי : סיפור חיי

בנימין נתניהו 
"נולדתי שנה אחרי הקמת המדינה. כלוחם, מפקד ומדינאי הקדשתי את חיי למאבק בכוחות שביקשו להשמידנו ולעשיית שלום עם אלו שהושיטו לנו יד. בסיפור חיי שזורים יגון ושמחה, כישלון והצלחה, לקחים שלמדתי ואנשים שאהבתי. הסיפור האישי שלי כרוך בסיפור תקומתו של עמנו. הוכחנו שעם אמונה ונחישות ניתן לגבור על כל מכשול ולהבטיח עתיד מזהיר למדינתנו. אני נרגש לחלוק עמכם את סיפורי בתקווה שהפסגות, התלאות והתובנות שאספתי לאורך הדרך יספקו השראה לכל המבקשים לחיות חיים בעלי משמעות". - כריכה אחורית

ביבי : סיפור חיי

אפוקליפסה אף פעם : כיצד הירוקים מנציחים עוני ופוגעים בכולנו

אפוקליפסה אף פעם : כיצד הירוקים מנציחים עוני ופוגעים בכולנו

מייקל שלנברגר

אני מאמין שההומניזם הסביבתי יגבר על הסביבתנות האפוקליפטית. רובם המוחלט של האנשים רוצים לחיות בעולם שיש בו שגשוג וטבע, ולא טבע בלי שגשוג. רק אנשים בודדים בעולם יכולים להתחרות עם מסירותו ארוכת השנים של מייקל שלנברגר להגנת הסביבה, להתמודדות עם משבר האקלים ולהגנה על בעלי חיים. בשנים האחרונות גברה אצלו ההכרה כי התנועה הסביבתית העולמית איבדה את דרכה. דובריה המרכזיים מבהילים את אוכלוסיית העולם בלי הצדקה, מאיימים עליה בתרחישים חסרי שחר, מסלפים נתונים, וחמור מכול: מפריעים למאמץ להשיג אנרגיה נקייה וחסכונית. דווקא "סביבתנים" אלה מסכנים את האדם ואת הסביבה - מתוך בורות ואפילו בשירותם של בעלי אינטרס בתעשיית הפחם והנפט. את המידע הרב והממוסמך שברשותו חולק עכשיו שלנברגר עם הציבור בספרו אפוקליפסה אף פעם. זהו ספר חובה לכל מי שעתיד האקלים, העולם והאדם יקר לו, ואשר מבקש לגבש עמדה מושכלת כלפי הסוגיות הבוערות הנוגעות לסביבה: משאלת הטבעונות, דרך סוגיית מחזור הפלסטיק והפגיעה בחיות הים, עד לשאלת האנרגיות המתחדשות, הדלקים המאובנים והאנרגיה הגרעינית. הייתכן שהצמיחה הכלכלית מגדילה את שטחי היער בעולם? כיצד דווקא הפלסטיק והנפט הצילו את הפילים, הצבים והלווייתנים? מהי האנרגיה היעילה והנקייה בעולם.

אפוקליפסה אף פעם : כיצד הירוקים מנציחים עוני ופוגעים בכולנו

איך לנצח מגפה : כך נתגבר על המשבר ונוביל את ישראל לשגשוג כלכלי

איך לנצח מגפה : כך נתגבר על המשבר ונוביל את ישראל לשגשוג כלכלי

נפתלי בנט

בהיסטוריה הארוכה שלנו ידענו אתגרים ביטחוניים, חברתיים וכלכליים. כאשר עבדנו ביחד, הצלחנו להתגבר עליהם. גם על המשבר הזה נתגבר ביחד. אני בטוח בכך בכל ליבי. בעבודה נחושה ומשותפת, המשבר הזה יכול וצריך להיות מקפצה אדירה למדינת ישראל. הוא מזמין אותנו להשתנות, להתפתח וליצור כלים יצירתיים לעוללם החדש שנוצר ממש מול עינינו. השינויים האלו נפלאים. קומות חדשות ייבנו על הבסיס הקודם, ואם נשכיל לעלות בהן, נוכל לחיות ברווחה לצד הקורונה, לחזק את מעמדה הבינלאומי של ישראל, להעלות מאות אלפי יהודים לארץ ולעודד את הקמתן של ענקיות טכנולוגיות כחול לבן שיסייעו לעולם להתגבר על האתגרים שיגלגל לפתחו המשבר הנוכחי. כמו תמיד: מי שייזום ומי שיוביל - ינצח. הקורונה קוראת לישראל להפוך לגרסה טובה יותר, מעודכנת יותר וחדשנית יותר של עצמה - ובכך לתרום לאנושות כולה. אני משוכנע שאנחנו יכולים להצליח בכך. זו התוכנית שלי. - כריכה אחורית

איך לנצח מגפה : כך נתגבר על המשבר ונוביל את ישראל לשגשוג כלכלי

להיות אדם : 12 כללים נוספים לחיים

להיות אדם : 12 כללים נוספים לחיים

ג'ורדן ב. פיטרסון

בשנת 2018 פרץ ג'ורדן פיטרסון בסערה לחיינו עם הספר 12 כללים לחיים, שלימד מיליוני אנשים ברחבי העולם להשליט סדר בחייהם. כעת, פיטרסון עושה זאת שוב. בספר להיות אדם, אשר מרגע פרסומו בארה"ב הפך גם הוא לרב מכר בינלאומי, משרטט פיטרסון 12 כללים נוספים שמטרתם לתת מקום לכאוס בחיינו, ולהצעיד את האדם צעד נוסף אל המשמעות המסתתרת מאחורי הסדר. בלהיות אדם מסייע לנו פיטרסון להתגבר על המנגנונים הפסיכולוגיים המשעבדים אותנו לסדר ומשמעת, ומציע תכנית פעולה לחיים זורמים, יצירתיים ומשמעותיים יותר. לפי פיטרסון, אנחנו מוכרחים ללמוד לסמוך על יכולותינו ועל האינסטינקטים הבריאים שלנו. דווקא מתוך חוסר האונים שמזמנים לנו החיים המודרנים - עלינו לבחור בעצמנו. להיות אדם: 12 כללים נוספים לחיים מציע מתכון מנצח לאיזון בין הכאוס לבין הסדר, לטובת חיים טובים יותר. מדוע עלינו להיות מלאי הכרת תודה גם לנוכח סבל? מה יקרה אם תחדיר יופי לחדר אחד בביתך? כיצד ומדוע עלינו להיגמל מיהירות ומנטירת טינה? מה הסכנות שבאימוץ אידאולוגיה כמצפן לחיים? - כריכה אחורית.

להיות אדם : 12 כללים נוספים לחיים

המדריך למשקיע המתחיל : השיטה ששינתה את עולם ההשקעות ותעזור לכם להרוויח בשוק ההון

המדריך למשקיע המתחיל : השיטה ששינתה את עולם ההשקעות ותעזור לכם להרוויח בשוק ההון

ג'ון בוגל

בשנת 1951 כתב סטודנט צעיר מאוניברסיטת פרינסטון תזה על חברות השקעות. הוא לא חלם שהמסקנות שלו יגרמו לרעידת אדמה בשוק ההון ויחסכו למיליוני משקיעים ברחבי העולם מאות מיליארדי דולרים. ג’ון בוגל חשף את השיטה שבה כל אחד יכול להפוך למשקיע מצליח בבורסה, והסביר מדוע הדרך הטובה והבטוחה ביותר לקנו
ת חלק בחלום הקפיטליסטי היא לקנות נתח מהשוק כולו ולא להמר על חברה בודדת. בוגל היה הראשון שניסח אלטרנטיבה ופיצח את סוד הרווח בעולם ההשקעות. אם אי אפשר לנצח את השוק, הוא חינך, צריך להצטרף אליו. חמוש בתובנה הזו פיתח בוגל את קרנות הנאמנות מחקות המדדים, שמאפשרות למשקיעים לפזר את החסכונות שלהם בין מאות חברות ולקצור את התשואה הממוצעת של כולן יחד. זו היתה הפעם הראשונה שלשוק יצא מוצר שמציע מקסימום רווח במינימום סיכון. זו היתה תחילת המהפכה.

המדריך למשקיע המתחיל : השיטה ששינתה את עולם ההשקעות ותעזור לכם להרוויח בשוק ההון

המוכר המאתגר : לגרום ללקוחות לדבר בשפה שלך

המוכר המאתגר : לגרום ללקוחות לדבר בשפה שלך

מת'יו דיקסון וברנט אדמסון

עד שיצא הספר שאתם אוחזים בידכם, האמינו רוב נציגי המכירות כי לפני הכל - איש מכירות צריך להיות נחמד. הדעה הרווחת היתה שהסוד להצלחה במכירות מורכבות הוא השקעה בבניית מערכות יחסים, הפגת חששות ויצירת אווירה נעימה. האמת לא יכולה להיות שונה יותר.
מחקר מקיף שערכו מת'יו דיקסון וברנט אדמסון התחקה אחרי הביצועים וסגנונות המכירה של אלפי נציגי מכירות בכל העולם. התוצאות המפתיעות הובילו לרעידת אדמה ששינתה את תחום המכירות. מסתבר שנציגי המכירות ה"נחמדים" מסיימים אחרונים בדירוג, ואלו הכובשים את הצמרת הם המוכרים המעיזים לאמץ את שיטת המכירה המאתגרת.
מה הופך נציג מכירות ל"מאתגר"? אסרטיביות, יצירתיות, שליטה מוחלטת במוצר שלו ומוכנות להציג תובנה חדשה ולהילחם עליה, גם מול הלקוח. הספר The Challenger Sale נמכר במעל לחצי מיליון עותקים ברחבי העולם, וחינך דור חדש, נועז ואפקטיבי מתמיד של נציגי מכירות.
אם ההצלחה שלכם תלויה ביכולתכם למכור לעסקים פתרונות, מיזמים או שירותים מורכבים, אתם מוכרחים לקרוא את הספר הזה.

המוכר המאתגר : לגרום ללקוחות לדבר בשפה שלך

מנגנון החריגה ("פסקת ההתגברות") בין קנדה לישראל

מנגנון החריגה ("פסקת ההתגברות") בין קנדה לישראל

צבי כהנא 
"מחקר מדיניות זה עוסק במנגנון החריגה (המכונה לעיתים "פסקת התגברות") בישראל ובקנדה וטוען כי מנגנון החריגה הקנדי אינו ראוי לאימוץ בישראל. מנגנון החריגה מאפשר למחוקק חוק החורג מדרישות החוקה, תוך הצהרה מפורשת כי חוק זה נחקק על אף האמור בחוקה ("חוק חורג"). החוק החורג עומד בתקפו מספר שנים, וניתן לחדש את תקפו. בישראל, מנגנון חריגה מצומצם כבר קיים בחוק-יסוד: חופש העיסוק, והוא מאפשר חריגה מן הזכות לחופש העיסוק .

מנגנון החריגה ("פסקת ההתגברות") בין קנדה לישראל

מודל ליצירת שקיפות אלגוריתמית

מודל ליצירת שקיפות אלגוריתמית

גדי פרל, תהילה שוורץ אלטשולר

"מערכות מבוססות בינה מלאכותית יכולות לספק פתרונות יעילים בסביבות מורכבות ובתחומים שדרשו עד כה כוח אדם מיומן ושבידיו הופקד שיקול דעת לביצוע המשימה. אלא שלצד התועלות הברורות, מקרים אחדים שהתפרסמו לאחרונה - כגון דירוג אשראי מפלה והטיות אלגוריתמיות בתכנים רשתות החברתיות - מעלים חשש הן מפני תפקוד לקוי בשל הסתמכות על מאגרי נתונים מוטים או מפלים והן מפני הקושי לאתר תקלות ולתקנן בשל אופי ה"קופסה השחורה" וחוסר השקיפות - ה"עכירות" המובנית - בדרך פעולתן של מערכות בינה מלאכותית. במענה לבעיית העכירות חוקרים ורגולטורים מעודדים הגברת חובות של "שקיפות אלגוריתמית", בכוונה לספק למשתמשים מידע על אודות דרך פעולתן של מערכות אלגוריתמיות. ברם, לא ברור למה הכוונה ב"שקיפות אלגוריתמית" זו. הכתיבה הקיימת אינה מספקת מענה ברור למהות השקיפות ולדרישות שיש להציב כדי לממשה. פער זה יוצר אי-בהירות באשר לחובות שיוטלו בפועל, פוגם בציפייה לוודאות בעניין רמת האחריות והחובות שיוטלו ועלול להביא גם לפגיעה בזכויות המשתמשים וגם באינטרסים של היצרנים

מודל ליצירת שקיפות אלגוריתמית

מהו סייבר? : חלק ב: אתגרי האסדה של הגנת הסייבר

מהו סייבר? : חלק ב: אתגרי האסדה של הגנת הסייבר

רחל אבידור הרשקוביץ, תהילה שוורץ אלטשולר

דומה שאין צורך להסביר היום את עוצמת הנזקים של מתקפות סייבר. החל בפגיעה במערכות מחשוב של בתי חולים ועצירת טיפולים מצילי חיים, עובר במניעת הזרמת דלק לתחנות דלק וכשלים במערכות החשמל והמים, וכלה בדלף של מידע רגיש ואינטימי או חסימת גישה למערכות מחשב בעסקים קטנים. התגברות מתקפות הסייבר נובעת מכשלי שוק היוצרים הגנת סייבר חסרה. כשלים אלה מצדיקים התערבות של המדינה לשם אסדרת ההגנה על מרחב הסייבר. אסדרה כזאת בישראל מחייבת למידה מניסיונן של מדינות אחרות וכן התמודדות עם אתגרים טכנולוגיים ועם הצורך באוריינות דיגיטלית בקרב מקבלי ההחלטות. אתגר נוסף שיש צורך להתמודד עימו הוא ריבוי הכובעים של המדינה בבואה לאסדר את הגנת הסייבר: כובע של רגולטור, כובע של בעלים על תשתיות, כובע של שחקן במרחב הבינלאומי ועוד.

מהו סייבר? : חלק ב: אתגרי האסדה של הגנת הסייבר

הסרת חסמים לקידום חדשנות אקלים בישראל : תובנות והמלצות בעקבות דיוני צוות חדשנות אקלים, יוני 2022

הסרת חסמים לקידום חדשנות אקלים בישראל : תובנות והמלצות בעקבות דיוני צוות חדשנות אקלים, יוני 2022

דפנה אבירם-ניצן, ארז סומר, איתמר פופליקר
דוח זה מציג את עיקרי התובנות שהעלה "הצוות לקידום מדיניות תומכת חדשנות אקלימית". צוות זה, שכלל כ־60 יזמי אקלים, הוקם במטרה לסייע לממשלת ישראל, ובמיוחד למנכ"ל משרד ראש הממשלה וצוותו, ליישם בהצלחה את החלטת ממשלה 544: "עידוד חדשנות טכנולוגית למאבק בשינויי האקלים" מ־24 באוקטובר 2021, שהטילה עליו "לפעול להסרת חסמים רגולטוריים למחקר, לפיתוח, ליישום ולהטמעה של טכנולוגיות בתחום ]...[ לאור מאפייניה ויתרונותיה הייחודיים של מדינת ישראל בתחומי הטכנולוגיה והחדשנות". הדוח מתבסס על ניסיונם האישי של יזמי האקלים, בצד היכרותם עם תהליכים דומים ברחבי העולם

הסרת חסמים לקידום חדשנות אקלים בישראל : תובנות והמלצות בעקבות דיוני צוות חדשנות אקלים, יוני 2022

הבחירות בישראל 2021-2019

הבחירות בישראל 2021-2019

מיכל שמיר, גדעון רהט ; עריכת הטקסט: קרן גליקליך
הבחירות בישראל – 2021-2019 הוא הספר ה־ 16 בסדרת הפרסומים "הבחירות בישראל". שלא כקודמיו, שהתמקדו במערכת בחירות אחת, הוא נסב על ארבע מערכות בחירות ארציות שהתקיימו בישראל בין אפריל 2019 למרץ 2021 – שלוש בפחות משנה, וארבע בשנתיים. מדובר באירוע חסר תקדים בישראל ויוצא דופן בעולם הדמוקרטי. תקופה זו של בחירות תכופות התאפיינה בכהונה נמשכת של ממשלות מעבר, בשינוי תדיר של כללי המשחק, בחוסר משילות בשל שיתוק המערכת הפוליטית ומשרדי הממשלה, ובראש ממשלה מכהן שנחקר, הואשם והועמד לדין על עבירות של שוחד והפרת אמונים. מדובר אפוא בו בזמן במשבר פוליטי, חוקתי ותפקודי. אירוע זה גם הביא לידי ביטוי מרוכז ודרמטי את משבר הדמוקרטיה בישראל. ארבע מערכות הבחירות בשנים אלו היו, יותר מכול, ממוקדות באדם אחד - בנימין נתניהו, ראש הממשלה שכיהן בשנת 2009 - ולכן הפכו במידה רבה למשאל עם על המשך כהונתו. לפיכך החלק הראשון בספר זה מוקדש לפרסונליזציה ופרסונליזם פוליטיים ולנתניהו עצמו. החלק השני מנתח את השחקנים המסורתיים בבחירות: הבוחרים, המפלגות והתקשורת. המאמרים בספר מסתמכים על ניתוח אמפירי, בכלל זה שימוש נרחב בנתוני מחקר הבחירות הישראלי. הנושאים השונים נבחנים מנקודת מבט תאורטית, השוואתית, היסטורית ובינלאומית. - כריכה אחורית

הבחירות בישראל 2021-2019

האם הקומץ משביע את הארי? : ההתנהלות הכלכלית של משקי הבית החרדיים

האם הקומץ משביע את הארי? : ההתנהלות הכלכלית של משקי הבית החרדיים

עמית לוונטל, גבריאל גורדון, גלעד מלאך

בשנים האחרונות מחקר עשיר עוסק בתעסוקת חרדים, אך רק מחקרים ספורים עוסקים בשאלת האיתנות הפיננסית של משקי הבית החרדיים ובנקודת המבט החרדית בכל הנוגע לעוני ולפרנסה. האם מצבם הפיננסי של משקי הבית החרדיים השתפר בעקבות העלייה בשיעורי התעסוקה, או שמא הוא הידרדר בשל העלייה ביוקר הדיור והמחיה? האם הקורונה פגעה באיתנות של משקי הבית החרדיים, או שאלו התגברו עליה בדומה למרבית המשק הישראלי? כיצד קואליציה ללא חרדים משפיעה כלכלית על משקי הבית החרדיים? גיל הנישואים הצעיר בחברה החרדית מביא לכך שהחלטות הקשורות בכניסה להכשרה מקצועית ולתעסוקה מתקבלות כחלק מההתנהלות הכלכלית של משק הבית כולו. מחקר זה בוחן אפוא את התמורות שחלו באיתנות הפיננסית של משקי הבית החרדיים ואינו מתמקד בהכרח בגברים החרדים או בנשים החרדיות. ממצאי המחקר מראים בין השאר כי ישנה עלייה ברמת החיים של משקי הבית החרדיים הנובעת בעיקר מגידול בהכנסות מתעסוקה. עם זאת, המחקר מראה שהפער השלילי בין הכנסות להוצאות שראינו בעבר עודנו קיים ומתריע כי פער זה אינו בר קיימא. בסיומו של המחקר מוצגים צעדי המדיניות שנקטה הממשלה היוצאת (הממשלה ה-36) וכן המלצות המשלבות בין תמריצים לבין סנקציות לשיפור מצבם של משקי הבית החרדיים. -- כריכה אחורית.

האם הקומץ משביע את הארי? : ההתנהלות הכלכלית של משקי הבית החרדיים

גשר לעתיד : שנת מעבר כאמצעי למוביליות כלכלית-חברתית של צעירות וצעירים מהחברה הערבית בישראל

גשר לעתיד : שנת מעבר כאמצעי למוביליות כלכלית-חברתית של צעירות וצעירים מהחברה הערבית בישראל

 נסרין חדאד חאג' יחיא, מרב שביב, אריק רודניצקי, ארן זינר
מהם האתגרים הייחודיים של הצעירים והצעירות הערבים בישראל? לאן הם נוטים
לפנות עם השלמת לימודיהם התיכוניים? מהם החסמים העיקריים להשתלבותם
בלימודים במוסדות להשכלה גבוהה, בהכשרה מקצועית ובתעסוקה? וכמה מהם
אינם מתגברים על החסמים האלה ונותרים "חסרי מעש"?
"שנת מעבר" היא פרק זמן של הפסקה בין הלימודים בתיכון לבין המשך "החיים
האמיתיים" )לימודים או עבודה(, שתוכנו אמור לתרום לעתידם של הצעירים.
בעשור האחרון פותחו מגוון תוכניות שנת מעבר עבור צעירות וצעירים ערבים,
שנועדו לסייע להם לרכוש את הכישורים והמיומנויות הדרושים למפגש עם החברה
הישראלית ולהשתלבות איכותית בכלכלה. מדוע אפוא רק צעירים ערבים מעטים
משתתפים בתוכניות האלה?
מחקר זה, ראשון מסוגו וחסר תקדים בהיקפו ובעומקו, מציע תשובות לשאלות
מפתח אלו. הוא סוקר את מגוון התוכניות המוצעות היום ומביא המלצות מדיניות
לפיתוח תוכניות שנת מעבר שיקדמו שוויון הזדמנויות, יניעו שינויים בקהילות
ויתרמו לבניית חברה משותפת טובה יותר בישראל.
ד"ר נסרין חדאד חאג'–יחיא היא שותפה בקרן פורטלנד. בעת כתיבת המחקר
הייתה ראשת התוכנית "החברה הערבית בישראל" במכון הישראלי לדמוקרטיה.
עוסקת בפיתוח כלכלי של האוכלוסייה הערבית בישראל ובשילובה במערכת
ההשכלה הגבוהה ובשוק העבודה.
מרב שביב היא יועצת אסטרטגית לגופים ציבוריים בנושאים כלכליים־חברתיים,
לשעבר עמיתת מחקר במוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית ובבית ספר
קנדי לממשל באוניברסיטת הרווארד. הייתה סמנכ"לית לענייני תכנון ותקצוב
במועצה להשכלה גבוהה והובילה את תחום עבודה ורווחה באגף התקציבים במשרד האוצר.

גשר לעתיד : שנת מעבר כאמצעי למוביליות כלכלית-חברתית של צעירות וצעירים מהחברה הערבית בישראל

לשון החוק ושפת הילדים : משפט וחברה בעיתונות הילדים בעשור הראשון למדינת ישראל

לשון החוק ושפת הילדים : משפט וחברה בעיתונות הילדים בעשור הראשון למדינת ישראל

טליה דיסקין 

העשור הראשון למדינת ישראל, וברקעו המעבר משלטון המנדט לריבונות מדינית, היה תקופה מכוננת בעיצוב יחסי הגומלין שבין המשפט ובין החברה, הפוליטיקה, הכלכלה והתרבות בני הזמן. בשנים אלה נקבעו הסדרים משפטיים חשובים, בהם ארעיים ואחרים שנותרו על כנם ועיצבו את דיוקנה של החברה בארץ בעשורים הבאים. הקמת מדינה היא פרויקט ל’גדולים’. שידוד מערכות כמו זה שנעשה בישראל הצעירה – כינון שלוש רשויות השלטון, קליטת מאות אלפי העולים, הפעלת המנגנונים להתמודדות עם קשיי הכלכלה, החברה והביטחון שפקדו אז את ישראל, והחתירה לגיבוש זהותה של המדינה – כל אלה היו נחלת דור המבוגרים. אבל, לצדם, התקיימה באותה העת גם תרבות הילדים, ולעיתוני הילדים היה חלק משמעותי בה. הספר לשון החוק ושפת הילדים מתאר את דמותה המתהווה של החברה הישראלית-יהודית באמצעות תגובתם של עיתוני הילדים המרכזיים שנדפסו בארץ למציאות המשפטית-חברתית באותה התקופה. המחברת פורשת בספר יריעה רחבה של המארג התרבותי שבתוכו צמח דור הילדים הראשון שגדל במדינת ישראל, מתחקה אחר הדרכים הגלויות והסמויות שהעיתונים הנחילו בהן לקוראיהם ערכי משפט וחברה, ועומדת על האופנים שהם עיצבו בהם את יחסם למשפט, בכלל, ולשלטון החוק, בפרט. - כריכה אחורית.

לשון החוק ושפת הילדים : משפט וחברה בעיתונות הילדים בעשור הראשון למדינת ישראל

מוביליות בין־דורית בישראל : האם הפערים מצטמצמים מדור לדור?

מוביליות בין־דורית בישראל : האם הפערים מצטמצמים מדור לדור?

גבריאל גורדון, קרנית פלוג, רועי קנת פורטל 

העשור הראשון למדינת ישראל, וברקעו המעבר מיישוב למדינה, היה תקופה מכוננת מבחינת יחסי הגומלין שבין המשפט לחברה, הפוליטיקה, הכלכלה והתרבות. בשנים אלה נקבעו הסדרים חשובים, בהם כאלה שהיו זמניים ואחרים שנותרו על כנם ועיצבו את דיוקנה של החברה בארץ בעשורים הבאים.
הקמת מדינה היא פרויקט ל’גדולים’. שידוד מערכות ארגוני ותדמיתי כמו זה שנעשה בישראל הצעירה – כינון שלוש רשויות השלטון, קליטת מאות אלפי העולים, הקמת המנגנונים להתמודדות עם הקשיים הכלכליים, החברתיים והביטחוניים שפקדו אז את החברה בישראל, והחתירה לגיבוש זהותה של המדינה – כל אלה היו נחלת דור המבוגרים. אבל, לצדם, התקיימה באותה העת גם תרבות הילדים, ולעיתוני הילדים היה חלק משמעותי בה.
הספר לשון החוק ושפת הילדים מתאר את דמותה המתהווה של החברה היהודית=ישראלית באמצעות תגובתם של עיתוני הילדים המרכזיים שנדפסו אז בארץ למציאות המשפטית=חברתית  של התקופה, מבעד לעדשותיהם הייחודיות. הספר מתמקד בעיתוני הילדים המרכזיים בעשור הראשון לקיומה של מדינת ישראל: ‘דבר לילדים’, ‘משמר לילדים’, ‘הצופה לילדים’ ו’הארץ שלנו’. עיתונים אלה, שנבדלו זה מזה בהטיותיהם האידיאולוגיות, המגזריות והפוליטיות, היו אחד ממוקדי תרבות הילדים בישראל, חלק חשוב בשגרת הפנאי שלהם. הם ביקשו להנעים את זמנם של הילדים, וגם היו סוכני אקטואליה בולטים וראו עצמם כמי שתפקידם לחנך את ילדי התקופה.
המחברת פורשת בספר יריעה רחבה של המארג התרבותי שבתוכו צמח דור הילדים הראשון שגדל במדינת ישראל, מתחקה אחר הדרכים הגלויות והסמויות שבהן הנחילו העיתונים לקוראיהם ערכי משפט וחברה, ועומדת על האופנים שבהם עיצבו את יחסם למשפט, בכלל, ולשלטון החוק, בפרט.
הספר מראה שעיתוני הילדים היתוו דרכי חשיבה, נתיבים לפעולה ואף כיווני רגש שהיה להם קשר לעולם המשפט. בד בבד, התמונה המורכבת המצטיירת מניתוח העיתונים מוסיפה אל משיכות המכחול הגדולות, המתארות את שנות החמישים כתקופה שבה התקבע אתוס אזרחי ‘מבוית’ וצייתני, קווים דקיקים, עדינים, כמעט בלתי נראים, שמקשרים בינן ובין תקופות שקדמו להן. לנוכח אלה ובמבט לאחור, דומה כי העשור הראשון למדינה היה גם הוא פרק זמן של ילדות; אלה היו שנים של התחלות, של ניסויים וטעִיות, וגם של מחלות ילדות, שבמובנים מסוימים הטביעו את חותמן לדורות.
ד”ר טליה דיסקין עוסקת במחקר ובהוראה של הממשקים בין תחומי הידע של המשפט, ההיסטוריה, החינוך והילדות. ספר זה מבוסס על עבודת דוקטור שכתבה במרכז צבי מיתר ללימודי משפט מתקדמים באוניברסיטת תל אביב, וזכתה בפרס בן הלפרן בעבור הדיסרטציה המצטיינת מטעם האגודה הבינלאומית ללימודי ישראל (Association for Israel Studies), 2017.

מוביליות בין־דורית בישראל : האם הפערים מצטמצמים מדור לדור?

שני ילדים בשדה : הרהורים על תיאטרון וחיים

שני ילדים בשדה : הרהורים על תיאטרון וחיים

מיכאל גורביץ

קשה למצוא בתחום יצירתי כלשהו אדם שהוא גם אמן יוצר מקורי ופורץ דרך וגם הוגה-פרשן מעמיק, הבקי בהיקפים הרחבים של התרבות כולה. כזה הוא מיכאל גורביץ – המחזאי של "אושר", "צל חולף", "מילה של אהבה" ו"אהובת הדרקון" (מתוך יותר משמונה-עשר מחזות), שהעמידו תפיסות חדשות, מקומיות ומאתגרות ביותר על אודות התנהלות של מחזה בתוך הוויה ישראלית עכשווית. גורביץ מעצב במחזותיו ובדרך בימויו שפה תיאטרונית מקומית חדשה. הוא במאי בלתי נשכח של קלאסיקות כ"בגדי המלך" של נסים אלוני, "החיים הם חלום" של קלדרון דה לה ברקה, "חלום ליל קיץ" השייקספירי, "הדוד וניה" של צ'כוב או "מלחמה על הבית" על פי אריסטופנס (בעיבוד אילן חצור). תובנותיו התיאטרוניות רקומות בשייכות עמוקה מאין כמותה להתרחשות הישראלית העכשווית ביותר בלי שום קריצה סנסציונית. התיאטרון שלו הוא "צל חולף" במלוא מובן המילה משום שהוא רקום מעבודה חד-פעמית עם שחקנים מסוימים, ברגעים מסוימים בחייהם, ובחייה של המדינה ברגע מסוים, ומשום כך הוא עמוק בדרך הייחודית לתיאטרון בלבד, כי הוא חי רק כשהוא משוחק בפועל, ואז הוא נוקב ובלתי נשכח. -- אתר מאגנס
גורביץ נולד בתל אביב (1951) וגדל בה ונשם ולמד את התיאטרון המקומי והעולמי כל חייו, אבל עיקר כוחו הוא במעמקי הנגיעות הנפשיות, הכרוכות בילדותו, בהוריו ובאישיותו הייחודית. מקומיותו איננה שייכות פטריוטית אלא קשב עז ליחידים, לזרמים תת-קרקעיים של זיכרון. בשני ילדים בשדה - הרהורים על תיאטרון וחיים מצליח גורביץ לזקק מתוך ניסיונו העשיר שורה של תובנות צלולות על הזיקה בין תפיסות ואבחנות תיאטרוניות לבין ההקשרים שמתוכם צמחו, המצטרפים ל"פרקי-תורה-תיאטרונית" עדינה ומיוחדת במינה, שגם היא רקומה באיכות "הצל החולף" הסגולית להשקפת עולמו.

שני ילדים בשדה : הרהורים על תיאטרון וחיים

חדוות האנוכיות איך להציב גבולות בחיים

חדוות האנוכיות איך להציב גבולות בחיים

 מישל אולמן 

האם אתם מסכימים להגיע לאירועים רק כדי לשמח אחרים? האם אנשים מתארים אתכם כ"נחמדים מדי"? האם אתם מוצאים את עצמכם לעתים קרובות תשושים רגשית וגופנית? אם כן, הגיע הזמן להכיר את הצד המעשי של האהבה העצמית, וללמוד להציב גבולות כדרך חיים. אתם לא אשמים, כמובן. מגיל צעיר מלמדים אותנו להציב את צרכי הזולת לפני הצרכים שלנו. כתוצאה מכך, לעתים קרובות לא נשארים לנו זמן ואנרגיה לדברים החשובים באמת: לטיפול בעצמנו, לבירור מי אנחנו ובעיקר - מה אנחנו באמת רוצים. חדוות האנוכיות מאת המאמנת והמרצה מישל אלמן הוא מדריך מעשי להצבת גבולות. הספר מכיל תרגילים פשוטים ליישום, שילמדו אתכם לדרוש ולקבל את המגיע לכם, לסלק מחייכם מערכות יחסים רעילות ובעיקר לאהוב את עצמכם באמת (וגם אנשים אחרים). - כריכה אחורית.

חדוות האנוכיות איך להציב גבולות בחיים

הרפורמה בסדר הדין האזרחי : מורה נבוכים

הרפורמה בסדר הדין האזרחי : מורה נבוכים

יששכר רוזן צבי
לפני כשנתיים נכנסו לתוקף תקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018 ("התקנות החדשות"). התקנות החדשות עשו רפורמה מקיפה באופן שבו מתנהלים הליכים אזרחיים בישראל. הן השמיטו הסדרים רבים שהיו קבועים בתקנות הישנות, הוסיפו מנגנונים דיוניים חדשים, כגון הדיון המקדמי ורשימת הבקשות, ושינו מנגנונים אחרים, לעתים באופן עמוק. המהדורה הראשונה של הספר נכתבה עוד לפני כניסת הרפורמה לתוקף בניסיון לצפות כיצד יפרשו בתי המשפט את התקנות החדשות. בחלוף שנתיים מיום כניסת התקנות החדשות, ולאור פרשנות בתי המשפט את התקנות החדשות, אפשר להעריך טוב יותר את השפעת הרפורמה. המהדורה השנייה של הספר הרפורמה בסדר הדין האזרחי: מורה נבוכים, מהווה קורפוס שלם וכוללני המפרש את תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, תוך עמידה על ההבדלים בינם לבין התקנות הישנות. הספר עוסק לא רק בהסדרים הדיוניים שבהם הרפורמה חוללה שינוי, אלא גם באלה שמתקין התקנות הותיר ללא שינוי. על מנת שהספר אכן יהווה קורפוס דיוני שלם, מהדורה שנייה ומורחבת זו כוללת לא רק נושאים המוסדרים בתקנות סדר הדין האזרחי, אלא גם שתי סוגיות דיוניות חשובות נוספות, אשר אף ספר בתחום הפרוצדורה האזרחית אינו שלם בלעדיהם: הסמכות העניינית ומעשה בית דין. סדר הדין האזרחי הוא "כלי העבודה" הבסיסי של שופטים ועורכי דין העוסקים בליטיגציה אזרחית, ועל כן הבנה ראויה שלו ושימוש נכון בו הם בעלי חשיבות עליונה, לא רק לתפקוד מערכת השפיטה, אלא גם לשמירה על הזכויות הדיוניות והמהותיות של המתדיינים. -- אתר נבו.

הרפורמה בסדר הדין האזרחי : מורה נבוכים