חדש על המדף

ספטמבר 2023

תיאטרון לקהל צעיר : ‏מ‏חקר, יצירה ושיח

תיאטרון לקהל צעיר : ‏מ‏חקר, יצירה ושיח

​שפרה שינמן, סמדר מור, נפתלי שם טוב

הספר תיאטרון לקהל צעיר: מחקר, יצירה ושיח מציע חידוש רעיוני ואיכותי בחקר תיאטרון לקהל צעיר. מכונסים בו מאמרים פרי עטם של שמונה-עשר חוקרים, יוצרים, מורים ומתווי מדיניות שחברו בפעם הראשונה להוצאת אסופת מאמרים בעברית, שבה הם נותנים ביטוי למחקר עיוני ואמפירי, לעדות אישית, למעשי יצירה ולהתוויית מדיניות. הקורא ימצא פרקים העוסקים בנושאים הקשורים לתיאטרון לקהל צעיר כגון תיאטרון רדיקלי לילדים, ילדים יוצרים משמעות בעת צפייה בהצגה, היסטוריה מזרחית בהצגות לילדים, מוטיבים מקראיים וגבולות התיאטרון לילדים, ילדות ישראלית בתיאטרון, מסעות פנטסטיים והגירה, ייצוג השואה בתיאטרון לקהל צעיר, רב-לשוניות כפרפורמנס, מתבגרים במגמות תיאטרון, דרכי הוראה והפקות, יוצרים מספרים ומתלבטים, מורכבות ומדיניות מוסדית בעבר ובהווה.
השילוב בין הכתיבה המחקרית לבין הכתיבה המסאית-רפלקטיבית הוא חלק מחזון הכותבים ששמו להם למטרה לפתח דיאלוג מפרה בין חוקרים ומבקרים לבין אנשי יצירה והוראה. הספר בהיר, קריא ומתאים לקהילות של מורי תיאטרון, מחזאים, במאים, שחקנים, מעצבים ושוחרי תיאטרון. חוקרי תיאטרון ימצאו בו עניין מיוחד משום שהוא מהווה מסמך חשוב ומעניין המשקף את המחקר הנערך בארץ בתחום זה. -- מעטפת אחורית.

תיאטרון לקהל צעיר : ‏מ‏חקר, יצירה ושיח

בקרון החתום : פרשת חייו, נדודיו ומותו של המשורר דוד פוגל

בקרון החתום : פרשת חייו, נדודיו ומותו של המשורר דוד פוגל

 דן לאור

"קשה ונפתלת הייתה דרך חייו של המשורר דוד פוגל: בצעירותו הסתכן וחצה את גבול רוסיה הצארית ואוסטרו־הונגריה כדי להגיע לעיר הבירה וינה, שאותה בחר לאמץ כביתו. בשלב מאוחר יותר נטש את וינה והגיע לפריז, ואז גמלה בליבו ההחלטה לעלות לארץ ישראל. הניסיון לא עלה יפה, והוא חזר לאירופה – תחילה לברלין, אחרי כן לפריז. בימי מלחמת העולם השנייה נלכד פוגל בידי הגסטאפו בעיר קטנה בצרפת, הועבר למחנה דראנסי שליד פריז, ומשם נשלח למותו במחנה ההשמדה אושוויץ. פוגל סבל תדיר מחוסר פרנסה עד כדי עוני ממש, ממחלות שפקדו אותו ואת משפחתו, מהיעדר הכרה מספקת בהישגיו כסופר וגם מרדיפה בשל היותו "נתין זר". זה היה הרקע לכליאתו במחנות ריכוז הן בידי האוסטרים והן בידי הצרפתים.
‏ס‏פר זה מגולל את סיפור חייו של דוד פוגל, ובתוך כך מפגיש אותנו עם יצירותיו המופלאות, בשירה ובפרוזה – ובכללן לפני השער האפל, חיי נישואים, לעבר הדממה ורומן וינאי. כמה מן היצירות האלה פורסמו בחייו, ואחרות – רק לאחר מותו, ובהן פוגל מתגלה כסופר חדשן ופורץ דרך, שהשכיל להוליך את שפת השירה העברית ואת הסיפור העברי בנתיבים שלא נודעו קודם לכן. מי שהיטיב להבחין בשיעור קומתו של פוגל ובייחודו הספרותי היה המשורר נתן זך, שבמאמר מכונן שפרסם על אודותיו בשנת 1954 חילץ אותו מן השכחה והתניע תהליך ששינה את מעמדו מסופר שולי יחסית בספרות העברית שבין המלחמות לדמות מרכזית, מרתקת ומתסיסה בסצנה הספרותית העכשווית. " -- מעטפת אחורית.

בקרון החתום : פרשת חייו, נדודיו ומותו של המשורר דוד פוגל

 אני-הוא : האמפתיה בהיסטוריה בחברה ובתרבות

אני-הוא : האמפתיה בהיסטוריה בחברה ובתרבות

גלית נגה-בנאי, עמוס גולדברג, אריאל כנפו-נעם ולילך שגיב

יש הסבורים כי עולמנו חסר מידה רבה יותר של אמפתיה, הבנה והשתתפות ברגשות הזולת ורצון לדאוג לרווחתו, ויש הטוענים שהאמפתיה היא דווקא יועצת רעה בקבלת החלטות. יש מי ששמים, דגש על אמפתיה בפרשנות של אמנות או סִפרות, וחשים שהיא נחוצה בכל מחקר היסטורי, בעוד שאחרים מאמינים שהיא מטה את דעתו של ההיסטוריון. כך או כך, לאמפתיה תפקיד מרכזי בחוויה האנושית, במערכות יחסים ובתרבות. האמפתיה היא השתתפות ברגשות הזולת ורצון לדאוג לרווחתו. האמפתיה מאפשרת לשאול שאלות חדשות בקשר ליחסים בין יחידים וקבוצות, בין תחומים שונים כמו אמנות והיסטוריה, בין ההיסטוריון למושא מחקרו ובין היצירה למי שנחשף אליה. ספר זה הוא תוצאה של מפגש ייחודי ובלתי-אמצעי בין חוקרים וחוקרות במדעי הרוח והחברה, שנמשך שלוש שנים במרכז סכוליון הפועל במסגרת בית הספר ע"ש ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל ללימודים מתקדמים במדעי הרוח באוניברסיטה העברית. המאמרים הנכללים בו יוצאים מגישות-מחקר שונות והם עוסקים בהיבטים חברתיים שונים שהאמפתיה זוכה בהם לביטוי. כולם יחד מצביעים על רוחב היריעה של הפעילות האמפתית בספרות ובאמנות הוויזואלית, בתחומי ההיסטוריה והפסיכולוגיה ובהקשרים הבין-אישיים. -- אתר המו"ל.

אני-הוא : האמפתיה בהיסטוריה בחברה ובתרבות

נחלת הכלל : השיכון החברתי והציבורי בישראל, 1945-1967

נחלת הכלל : השיכון החברתי והציבורי בישראל, 1945-1967

דן פרייס

התכנון והבנייה של השיכון החברתי והציבורי הם מפעלים חסרי תקדים בהיקפם ובין החשובים שיזמו גורמים בתנועה הציונית מאז חודשה ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. השיכון הציבורי שנבנה בשנים 1967-1945 הוא מאגר הדירות הגדול ביותר בארץ, המונה כמיליון וחצי יחידות דיור, והוא משמש השראה לדורות של אדריכלים. הספר נחלת הכלל: השיכון החברתי והציבורי בישראל, 1967-1945 חושף את שורשיו האידאולוגיים של מפעל הבנייה החלוצי הזה ומתאר כיצד חתרה האדריכלות המודרנית בארץ ישראל לממש דרכו את ערכי היסוד של הציונות הסוציאליסטית: שיוויון חברתי, צדק חלוקתי, בעלות ציבורית על הקרקע ובניית חברה חדשה.באמצעות ניתוח ביקורתי של הנרטיב ההיסטורי, האידאולוגי והאדריכלי שרווח עד שלהי שנות השישים, חושף אדריכל ד"ר דן פרייס את האתגרים שהציבה השונות התרבותית בבניית זהות ישראלית מאחדת ומנתח את דרכי הפעולה שנקטו אדריכלים, מתכננים ופקידי ממשלה כדי ליישם את חזונם. הספר מציע דיון מקורי במורשת התרבות האדריכלית בישראל ומזקק את ההישגים התכנוניים ואת הערכים החברתיים הייחודיים הגלומים בה. -- מעטפת אחורית.

נחלת הכלל : השיכון החברתי והציבורי בישראל, 1945-1967

בדרך מהח'אן : מיתוסים ומציאות במושבה חדרה

בדרך מהח'אן : מיתוסים ומציאות במושבה חדרה

אוריה פורמן

ספר זה עוסק במיתוס היסוד של המושבה חדרה ובמפגש של ראשוני המושבה עם מיתוסים לאומיים ציוניים אחרים: עם יהושע חנקין, רוכש אדמותיה ומי שכונה "גואל האדמות", עם אנשי "השומר" שהוזמנו לקחת על עצמם את כיבוש השמירה, עם התנפלות ערבית המונית בעת מאורעות תרפ"א (1921), עם סיפורו של מורה אגדי אחד, שגילם את ייחודה של מערכת החינוך בשנותה-20, ועוד. ברקע המפגשים הללו עמדה המציאות היומיומית, ה"אפורה", זו שיכולה הייתה לערער את המיתוס, משום שהיא העלתה אל פני השטח לא מעט חולשות אנוש, את האינדיבידואליזם של האיכר הבודד, את הסכסוכים הפנימיים, את האכזבות מגורמים חיצוניים (ברונים נדיבים, מוסדות היישוב, מתנחלים שנשארו בגולה ולא באו להתיישב, וכיו"ב). אלה לא היו מקור לגאווה, להתלכדות ולגיבוש אגדת ההתיישבות. עם זאת, המציאות האפורה היא אותה מציאות בה התחוללה תנופת מאמציה של התנועה הציונית לזרמיה, ובדיעבד גם למציאות הזו היה חלק בצמיחת המיתוס משום האתגרים שהציבה והקושי להתמודד עמם.
המציאות האפורה היא זו שעומדת במוקד המחקר שלפנינו. הטיפול בה לא נועד כדי לנפץ את המיתוס או דווקא לשמרו ולהופכו לרלוונטי לימינו. הוא נועד לתרום להשלמת הידע וההבנה ההיסטורית של אירועי התקופה, וכך לתרום תרומה צנועה לחקר המושבה הארץ-ישראלית באשר היא, לחקר המושבה חדרה ולחקר המעשה הציוני בכללותו. -- מעטפת אחורית.

בדרך מהח'אן : מיתוסים ומציאות במושבה חדרה

קרובים נעשו רחוקים : זיקנה וזקנים בספרות חז"ל

קרובים נעשו רחוקים : זיקנה וזקנים בספרות חז"ל

 מירה בלברג, חיים וייס

קרובים נעשו רחוקים בוחן את ייצוגיה הספרותיים של הזיקנה בספרות חז"ל, ומתמקד בעיקר בפערים ובמתחים שבין דימויים אידיליים של זיקנה מחד גיסא לבין המציאויות המורכבות (הגופניות, הנפשיות והחברתיות) של הזיקנה מאידך גיסא. ביצירותיהם השונות של חז"ל ניתן אמנם למצוא אי-אלו קביעות נחרצות על תכונות האופי וסוגי העיסוקים והפעילויות המאפיינים זיקנה "טובה", על הכבוד והיראה שבהם יש לנהוג בזקנים ועל יחסים הרמוניים בין בני דורות שונים, אך בה בעת ספרות זו משופעת בסיפורים ובאנקדוטות המשרטטים את דיוקנה של הזיקנה באופן רגיש ודק אבחנה הרבה יותר. קריאה בסיפורים ובאנקדוטות אלו חושפת, לצד התקווה התמידית לזיקנה ברוכה ובלתי מורגשת, גם את שלל הפחדים והחרדות הכרוכים בתהליך ההזדקנות: מאובדן הכוח הפיזי והמיני ועד אובדן הזיכרון וחדות המחשבה, מדחיקה לשוליים בתוך קהילת לומדי התורה ועד ההפיכה לעול על בני משפחה צעירים יותר. הספר מבקש להראות כי ספרות חז"ל בכלל והתלמוד הבבלי בפרט מתמודדים עם חוויית הזיקנה באופן מורכב ונועז, וכי דיוניהם בנושא מהדהדים לא רק בתוך ההקשר הרחב יותר של ספרויות העולם העתיקות אלא גם עד ימינו. - מעטפת אחורית.

קרובים נעשו רחוקים : זיקנה וזקנים בספרות חז"ל

מפסיכואנליזה לתרבות-אנליזה : טיפול רגיש תרבות במטופלים מתרבויות מסורתיות

מפסיכואנליזה לתרבות-אנליזה : טיפול רגיש תרבות במטופלים מתרבויות מסורתיות

מרואן דוירי

פסיכולוגים, יועצים ומטפלים באומנות ובשיטות אחרות, המטפלים ברוח התאוריות האינדיבידואליסטיות המערביות, חווים לעיתים קשיים בטיפול, כאשר מטופליהם מגיעים מרקע תרבותי קולקטיבי או מסורתי כמו מזרחים, ערבים, חרדים, אתיופים וקבוצות אתניות אחרות. הספר מפסיכואנליזה לתרבות-אנליזה: טיפול רגיש תרבות למטופלים מתרבויות מסורתיות חושף את מגבלותיהן של שיטות הטיפול המבוססות על התאוריות המערביות, ומזהיר מפני שימוש בהן ללא התחשבות בתרבות הקולקטיבית והמסורתית של המטופלים. עיקר הסכנה בגישות האלה הוא שהן חושפות תכנים מודחקים שלרוב אסורים בתרבות, ומעודדות מימוש עצמי בתרבות המעודדת צייתנות והסתגלות לקולקטיב על חשבון העצמי.
הספר שלפניכם מציע ראייה חדשה ורגישת תרבות להתפתחות הפסיכולוגית של האדם, למבנה אישיותו, לדרכי ההערכה הפסיכולוגית ולהפרעות הנפשיות. מוצע בו מודל המעודד את המטפלים בגישות המערביות לאמץ רגישות לתרבות הקולקטיבית, ומוצעת גם ה"תרבות-אנליזה", שיטה שפיתח המחבר כשיטת טיפול המגמישה ומרככת את מערכת הערכים של המטופל על מנת לאפשר שינוי ולסלול את הדרך לטיפול פסיכודינמי או אחר. גם הטיפול המטפורי מוצע כדרך טיפולמעמיקה הנזהרת מחשיפה ישירה של תכנים מודחקים. מודל ההתערבות רגיש התרבות, התרבות-אנליזה והטיפול המטפורי עוקפים את ההתנגדות הפנימית של המטופלים וחוסכים עימותים מיותרים עם המשפחה ועם החברה. הספר מדגים את יישום דרכי ההתערבות האלה על חמישה מקרים מתרבויות קולקטיביות ומסורתיות שונות בישראל. -- מעטפת אחורית.

מפסיכואנליזה לתרבות-אנליזה : טיפול רגיש תרבות במטופלים מתרבויות מסורתיות

העולם על פי פלקוביץ' : זיכרונות של תעשיין יהודי ממפנה המאות עד להקמת מדינת ישראל

העולם על פי פלקוביץ' : זיכרונות של תעשיין יהודי ממפנה המאות עד להקמת מדינת ישראל

אמה זהר וגדעון ראובני

"באביב 1933 הגיע שמואל פלקוביץ' לחופי ארץ ישראל מלווה באשתו ושתיים מבנותיו. הוא השתקע בתל אביב והמשיך בייצור וילונות תחרה במפעלו שנשאר בעיר קאליש, תוך הקמה של מפעל דומה בבני ברק. את זיכרונותיו מחייו בפולין התחיל להעלות על הכתב לפני פרוץ מלחמת העולם - מזכירותיו הקלידו את מה שהכתיב להן על מכונת הכתיבה במשרדו במפעל. שני עותקים של כתב היד נמצאו בעליית הגג של נכדו, יוסף קומם, שזכה להכירו בחייו. פלקוביץ', יליד שנת 1881, ניהל עסקים ענפים בתחומי הטקסטיל. פרסום זיכרונותיו, בליווי סוף דבר שכתב נכדו, פותח צוהר לא רק לחיים מלאי התהפוכות של משפחת פלקוביץ' ברמה האישית והעסקית, אלא גם חושף את חיי היומיום של המעמד הבינוני־גבוה של יהודי פולין, שכבה חברתית שלרוב נעלמת מהמחקר ההיסטורי של התקופה. " -- מאתר ההוצאה.

העולם על פי פלקוביץ' : זיכרונות של תעשיין יהודי ממפנה המאות עד להקמת מדינת ישראל

סוגיות ודילמות בהוראה בהקשר רב-תרבותי : אינטרנציונליזציה, אינטגרציה וחינוך להכרת האחר

סוגיות ודילמות בהוראה בהקשר רב-תרבותי : אינטרנציונליזציה, אינטגרציה וחינוך להכרת האחר

מרי גוטמן ודבורה קורט 

עם השנים מעמיק השיח על חשיבותם של מרחבים משותפים בחברות מרובות תרבויות מתוך תפיסה כי מרחבים אלה יעודדו סובלנות, הקשבה ואמפתיה בין קבוצות. בישראל חזון זה לא עמד במבחן המציאות לאורך ההיסטוריה, והקושי לחלוק מרחבים משותפים אף החריף בעיתות של משברים בריאותיים, פוליטיים וביטחוניים. דוגמאות לכך בלטו בתקופות של לחימה ברצועת עזה, אז התלקחו ברחובות ישראל מהומות גזעניות שהחריפו אף יותר בערים המשותפות. מאורעות נוספים שנחרטו בזיכרון הקולקטיבי הישראלי מזוהים כמחלוקת בין "ישראל הראשונה" ל"ישראל השנייה" ומייצגים את המתח הפוליטי בחברה, שבשנים האחרונות בא לידי ביטוי בהפגנות ובמאבקים שגרמו לפילוג העם. מאורעות אלה מהדהדים ללא הרף, מחלחלים למערכת החינוך ומשפיעים על הדינמיקה הן בכיתות הן בחדרי מורים.
במוקד הספר סוגיות ודילמות בהוראה בהקשר רב-תרבותי: אינטרנציונליזציה, אינטגרציה וחינוך להכרת האחר עומדים מכשירי מורים שלאורך שנות פועלם נדרשים לנווט באופן אופטימלי במציאות מורכבת זו, ואשר נושאים על כתפיהם אחריות להעביר יכולת זו למורי העתיד. על מכשירי המורים לשמש דוגמה אישית לחינוך מיטבי לרב-תרבותיות בכיתות, למנהיגות חינוכית קשובה ומכילה, לרצון אמיתי ואותנטי להכיר את האחר ולאיזון נכון בין תפיסת האזרחות – זו הכלל- עולמית וזו המקומית. ספר זה דן במכלול דילמות וסוגיות המנוהלות על ידי מכשירי מורים בדרך להשגת מטרות אלה, באמצעות מחקרים אמפיריים שערכו מכשירי מורים ומורות מעשרה מרחבים משותפים במוסדות להכשרת מורים ברחבי הארץ. -- מעטפת אחורית.

סוגיות ודילמות בהוראה בהקשר רב-תרבותי : אינטרנציונליזציה, אינטגרציה וחינוך להכרת האחר

Gender in history : global perspectives

Gender in history : global perspectives

Merry E. Wiesner-Hanks

"The title of this book would have made little sense to me when I chose to be a history major nearly five decades ago. I might perhaps have thought it an analysis of linguistic developments, as gender was something I considered (and bemoaned) largely when learning German nouns. The women's movement changed that, as it changed so much else. The feminist movement that began in the 1960s - often termed the "second wave" to set it apart from the "first wave" of feminism that began in the nineteenth century - included a wide range of political beliefs, with various groups working for a broad spectrum of goals, one of which was to understand more about the lives of women in the past. This paralleled a similar rise of interest in women's history that accompanied the first wave of feminism.
Women's and Gender History Advocates of women's rights in the present, myself included, looked at what we had been taught about the past - as well as what we had been taught about literature, psychology, religion, biology, and most other disciplines - and realized we were only hearing half the story. Most of the studies we read or heard described the male experience - "man the artist," "man the hunter," "man and his environment" - though they often portrayed it as universal. We began to investigate the lives of women in the past, asserting that any investigation of past power relationships had to include discussion of patriarchy, that predominant social system in which men have more power and access to resources than women of the same group, and in which some men are privileged over other men and some women over other women".-- Provided by publisher.

Gender in history : global perspectives

מה נספר לטף? : עיון בספרות שואה לגיל הרך

מה נספר לטף? : עיון בספרות שואה לגיל הרך

 יעקבה סצ'רדוטי 
הזיכרון הקולקטיבי אינו עגלה תמימה המובילה את מטען העבר "האותנטי" אל ההווה, אלא נושא למאבק מתמיד בין כוחות חברתיים שונים, שלהם היסטוריה משל עצמם. גם שיח השואה בישראל עבר במהלך העשורים האחרונים גלגולים אחדים ששיקפו את יחסי הגומלין המורכבים בין "שתיקה" לדיבור ואת המתחים השונים בין זיכרונות פרטיים לזיכרון הקולקטיבי. בספר חלוצי זה - מה נספר לטף – בוחנת יעקבה סצ'רדוטי כיצד התפתחה ספרות השואה לגיל הרך לאור השאלות החוזרות ונשנות בנושא זה לאורך השנים: האם נכון לחשוף ילדים לאירועי העבר המזוויעים הללו? ואם כן, כיצד ניתן לתאר את "הבלתי ניתן לתיאור"? את השאלות הללו בוחן הספר בעזרת תיאור עשיר של יותר משלושים ספרי ילדים על השואה שהתפרסמו מאז תחילת שנות התשעים. באמצעות בחינה זו מנסה סצ'רדוטי לחשוף את הטכניקות הספרותיות והפואטיות – הטקסטואליות וגם החזותיות – שבאמצעותן ניסו סופרות וסופרים לילדים לעקוף את הקשיים הכרוכים במסירה של חוויות השואה לגיל הרך. -- אתר המו"ל.

מה נספר לטף? : עיון בספרות שואה לגיל הרך

סבב הולך הרוח : מרחבים תרבותיים בעולמו של החיד"א

סבב הולך הרוח : מרחבים תרבותיים בעולמו של החיד"א

עודד כהן
ס‏ֹבֵב הוֹלֵךְ הָרוּחַ בוחן את עולמו התרבותי של הרב חיים יוסף דוד אזולאי – החיד"א (1806-1724). דמותו התרבותית והאינטלקטואלית של החיד"א, בן ירושלים, אשר העביר שנים רבות מחייו בנדודים בצפון אפריקה ובאירופה עד שהשתקע בליוורנו שבאיטליה, נבחנת בספר זה באמצעות כמה מחיבוריו הרבים המייצגים סוגות שונות. מתוך חיבוריו של החיד"א עולים מאפייני דמותו. נדונים כאן ביטויי דימויו העצמי, יחסו לחֲבָרוֹת ולתרבויות שונות ולגופי ידע שונים המושפעים מהמרחבים התרבותיים שחצה במסעותיו. כן מיוחד כאן דיון נרחב במקומו של החיד"א בתולדות הספר העברי לאור הבנתו את עולם הספר והדפוס ולנוכח כתיבתו, השוברת את מסגרותיו של הקנון ויוצאת מגבולותיהם של מרחבים מקומיים.
העיון בכתבי החיד"א על סוגותיהם השונות מעלה כי יש בדמותו הן מן העולם הישן, המסורתי, שאל תוכו הוא נולד ושבו עוצבה אישיותו, והן מן העולם המודרני שנתגלה לו במסעותיו ואשר עורר את התעניינותו והשפעותיו עליו ניכרות יפה בכתביו. דמותו המיוחדת של החיד"א מאפשרת אפוא את בחינת השפעת החדש בתוך הסביבה המסורתית באופן המקיים את שתי ההוויות האלה זו לצד זו והיוצר את דמותו של תלמיד חכם שידיו רב לו בעולם הרוח ובעולם המעשה שעל סף העת החדשה. -- ‏א‏תר המו"ל.

סבב הולך הרוח : מרחבים תרבותיים בעולמו של החיד"א

מחלקות הדת : אספקת שירותי דת על ידי הרשויות המקומיות

מחלקות הדת : אספקת שירותי דת על ידי הרשויות המקומיות

אריאל פינקלשטיין, אילה גולדברג
מאז הקמתה מספקת מדינת ישראל שירותי דת יהודיים, והמודל המקובל והמוכר לכך הוא אספקה באמצעות מועצה דתית — גוף מקומי עצמאי ונפרד מהרשות המקומית, המספק שירותים בנושאים של כשרות, שחיטה, מקוואות, נישואין, קבורה, רבנות, עירובין, תמיכות ותרבות תורנית. ואולם אף שהשר לשירותי דת רשאי להורות על הקמת מועצה דתית בתחומה של רשות מקומית, אין חובה חוקית לכך. וכך, ב־42 רשויות שרוב תושביהן יהודים לא ניתנה הוראה כזאת של השר, ובמרביתן מחלקת דת ברשות המקומית היא המספקת לתושבים היהודים את שירותי הדת. מחקר זה סוקר את מודל מחלקת הדת מבחינה משפטית ותקציבית ואת המציאות בשטח ובוחן אם ובאיזה אופן הוא יכול לשמש חלופה למודל המועצה הדתית.

מחלקות הדת : אספקת שירותי דת על ידי הרשויות המקומיות

מדינת לאום במאה העשרים ואחת

מדינת לאום במאה העשרים ואחת

ידידיה צ' שטרן, שוקי פרידמן, ישי (ג'סי) פרס
מדינת לאום שבה הלאומיות אינה זהה לאזרחות איננה תופעה חריגה בנוף העולמי. אולם התנאים הייחודיים של ישראל, מדינת הלאום היהודית, הופכים אותה למעבדה לבחינת האתגרים הניצבים לפני מדינת הלאום המודרנית והשאלות המרחפות מעל תופעת הלאומיות בכללה. האם הלאומיות היא תופעה חדשה או עתיקה? כיצד מיישבת מדינת לאום דמוקרטית את המתח בין מרכיבי זהותה הייחודיים לבין ערכים אוניברסליים? כיצד מתייחסת מדינת לאום בעלת רוב אתני מוצק למיעוט גדול החי בתוכה? וכן הלאה, שאלות של הגירה, דת ולאום, לאומיות בתנאי סכסוך ועוד.בשנים 2016–2018 נערכה במכון הישראלי לדמוקרטיה סדנת לימוד בין־תחומית, שבה השתתפו חוקרים וחוקרות מובילים ממגוון תחומים, לצד אנשי מעשה, פוליטיקאים ואישי ציבור. הסדנה עסקה בלאומיות כתופעה תאורטית וקונקרטית - בשורשיה האינטלקטואליים של הלאומיות, בלימוד משווה של דגמי לאומיות ובביקורת על הלאומיות. חלק ניכר מהדיונים בסדנה הוקדשו לעיסוק בהתהוותה של הלאומיות היהודית המודרנית, בדרכי הביטוי שלה במדינת ישראל, ובהשלכותיה על אופייה של מדינת ישראל ומדיניותה.במדינת ישראל נוצרה במרוצת השנים תשתית רחבה של עיסוק באתגרים המאפיינים מדינת לאום יהודית שהיא גם מדינה דמוקרטית־ליברלית. משתתפי הסדנה ביקשו להוסיף נדבך על תשתית זו, והכרך שלפניכם מציג כמה מפירות הסדנה". - המעטפת האחורית.

מדינת לאום במאה העשרים ואחת

פרקטלים : כשמתמטיקה פוגשת מדע, טבע ואומנות

פרקטלים : כשמתמטיקה פוגשת מדע, טבע ואומנות

ליאורה נוטוב, עטרה שריקי, לובה ויסוצ'אנסקי
ברוכים הבאים לעולמם המרתק של הפרקטלים – תופעה מתמטית שהילכה קסם על רבים, ובכללם שלוש המחברות של ספר זה. הספר מציע מסע בעולם הפרקטלים שיפגיש את הקוראים עם ביטוייהם המגוונים במחוזות המדע, הטבע והאומנות ויאפשר להתוודע לתכונותיהם, למאפייניהם ולפוטנציאל הגלום בחקירתם. המסע יסתיים בהגדרת הפרקטל, אותו יצור מסעיר ויפהפה שכשם שהוא מציית לחוק, כך הוא בלתי נשלט. לא פחות חשוב מכך, הצעידה בשבילי הגיאומטריה הפרקטלית תוביל לראיית המתמטיקה כתחום ידע שאינו רק מעניין, מאתגר ורב חשיבות, אלא גם מהנה.מחברות הספר השכילו לפרוש את רוחב היריעה של תורת הפרקטלים בצורה בהירה ומושכת, תוך מתן הזדמנות "לטבול את הידיים" בהכנת פרקטלים למיניהם ולהתרשם באופן בלתי אמצעי מיופיים מכאן וממורכבותם הרבה מכאן. עולם עשיר של מושגים לא שגרתיים, עתירי יישומים ושימושים מפתיעים, מתגלה בהדרגה תוך כדי קריאה ועיון בדברים. אי-אפשר שלא להתפעל לא רק מהפרקטלים ומהמתמטיקאים הרבים שתרמו לפיתוח התורה המדהימה, אלא גם ואולי בעיקר מההשקעה העצומה באיסוף הפרטים הרבים ובארגונם ברצף לוגי אשר מקל מאוד לעקוב אחריהם. -- ‏ כריכה אחורית

פרקטלים : כשמתמטיקה פוגשת מדע, טבע ואומנות

מלכוד המצוינות : המעגל הזדוני שתוקע את ההצלחה שלך ואיך להיחלץ ממנו

מלכוד המצוינות : המעגל הזדוני שתוקע את ההצלחה שלך ואיך להיחלץ ממנו

חגי שלו
"האם אתם מרגישים שאינכם טובים מספיק? האם הפרפקציוניזם והריצוי מנהלים אתכם? האם לרוב אינכם בטוחים שיש לכם יכולות או כישורים מספיקים על מנת להצליח? מתהלכים בעולם תקועים, אפופי תחושת החמצה והיעדר מימוש עצמי בתחומי חיים שונים, תוהים אם אי פעם תוכלו לחוות את ההצלחות בהן אתם חושקים? אם עניתם בחיוב אפילו על חלק מהשאלות, נראה שגם אתם שבויים ב'מִלכּוד המצוינות'. 'מִלכּוד המצוינות' הוא מעגל שוטה, מעגל זדוני או מעגל קסמים, המורכב מסדרת אמונות, פרדיגמות והרגלים שליליים עוקבים, המזינים אלה את אלה בדרך שלילית מתעצמת וגוברת, ללא מוצא לכאורה. מדובר בתבנית התנהלות שלילית, שחוזרת על עצמה ופוגעת בביטחון העצמי, בדימוי העצמי ובערך העצמי. אינכם לבד! קרוב לארבעים אחוז מהאנשים בעולם שבויים במעגל קסמים שלילי מתעצם והולך זה. בספר שלפניכם חושף חגי שלו מעגל זדוני נסתר זה, ומעניק לקוראיו כלים שיסייעו להם להשתחרר ממנו.בשנת 2005, מצא עצמו שלו מתוסכל מחייו וחיפש דרך חדשה. הוא עזב משרה נחשקת ובטוחה כסמנכ"ל כספים בחברת הייטק, עם שכר גבוה בצידה ונתקע במִלכּוד המצוינות ללא מוצא. בתהליך שינוי קריירה, הוא חקר את התבנית שלו, פענח אותה ומצא את הדרך להשתחרר ממנה. כעת, שלו מזמין אתכם לוותר על בילוי של שנים על ספת הפסיכולוג, לקרוא את הספר ולגלות כיצד להשתחרר ממלכוד המצוינות שלכם, שלב אחר שלב. הספר מעניק לקוראיו כלים לפיתוח חוסן מנטלי וביטחון עצמי. אכן, אלה הם המרכיבים החיוניים ביותר להצלחה, בין אם מדובר במנהלי ארגונים, בבעלי עסקים או במי שמבקשים לבנות קריירה משגשגת. שכן, כפי שמעידים המחקרים, האנשים המצליחים בעולם אינם בהכרח הנבונים והכישרוניים ביותר, אלא האנשים בעלי הביטחון העצמי והדימוי העצמי המנצח. גם מי שהקדישו שנים ללימוד ולהתפתחות אישית וצברו כלים רבים לשינוי, ירוויחו ממשנתו הפרקטית של שלו, בדרכם לחולל שינוי אפקטיבי ובר-קיימא בחייהם". -- מהמעטפת האחורית.

מלכוד המצוינות : המעגל הזדוני שתוקע את ההצלחה שלך ואיך להיחלץ ממנו

אדרבה : תיקון אישי ותיקון עולם לאור פרשות התורה

אדרבה : תיקון אישי ותיקון עולם לאור פרשות התורה

רונן לוביץ
אדרב"ה – אוסף דרשות רונן בפרשות התורה אוגד בו מבחר מאמרים המנסים לדלות מבארה של תורה רעיונות ותובנות הרלוונטיים להלכי הרוח ולהוויית החיים של זמננו, מתוך התמקדות בכמה תחומים עיקריים: אתגרי התחום האישי: בדידות, עומס יתר, קשיים בניהול הזמן, עודף בחירה, רף ציפיות גבוה, הארכת תוחלת החיים וכדומה; עבודת המידות: נתינה, ענווה, ריסון, אכפתיות, עין טובה, הכרת תודה, התרחקות ממחלוקת, שליטה בכעסים ועוד; סוגיות חברתיות, כגון חירות האדם וזכויותיו, יחס כלפי האחר, יחסי גברים ונשים ועוד; ערכים ודילמות מוסר דוגמת המתחים שבין קנאות למתינות, בין נקמה לפיוס, בין פרישות לפריצות, בין טהרנות לטהרה, בין מוסר טבעי למוסר התורה וכדומה. הביטוי "אדרבה" במשמעות של ההפך הוא שם ההולם מאמרים רבים בספר המציעים לימוד של פרשיות המקרא מזווית שונה מהמקובל, ומאירים אותן באור חדש המדבר לליבו של בן המאה העשרים ואחת. המחבר השכיל לפרוס רעיונות עמוקים בסגנון קולח וקולע לצד שילוב סיפורים קצרים ופתגמים. המושג "אַדְּרַבָּה" מתכתב גם עם תפילתו של רבי אלימלך מליז’נסק המבטאת שאיפה לתיקון עצמי וחברתי כמרכיבים מרכזיים בעבודת ה’, והשתוקקות לכך "שֶׁנִּרְאֶה כָּל אֶחָד מַעֲלַת חֲבֵרֵינוּ וְלא חֶסְרוֹנָם, וְשֶׁנְּדַבֵּר כָּל אֶחָד אֶת חֲבֵרוֹ בַּדֶּרֶךְ הַיָּשָׁר וְהָרָצוּי", בתקווה "שֶׁיְּהֵא הַכֹּל נַחַת רוּחַ אֵלֶיךָ". - כריכה אחורית.

אדרבה : תיקון אישי ותיקון עולם לאור פרשות התורה

התנועה הרפורמית בישראל : מבטים על זהות ועל קהילה

התנועה הרפורמית בישראל : מבטים על זהות ועל קהילה

אלעזר בן לולו, עופר שיף
בין החברה הישראלית לתנועה הרפורמית מתקיים שיח ושיג מתמשך על גבולות, על זהות, על קהילה ועל מקום. מדוע? באיזה אופן מנהיגיה וחבריה מתמודדים עם החברה הישראלית? מיהו קהל היעד הישיר והעקיף של התנועה? כיצד היא נתפסת בעיני קבוצות שונות בציבור הישראלי? אילו סדקים, מתחים ומאבקי כוח בחברה הישראלית חושפים המחקרים המכונסים בספר זה? באסופה זו מוצעת בחינה היסטורית, סוציולוגית ותאולוגית של התנועה הרפורמית בישראל, התעמקות במבט הישראלי על התנועה והתבוננות בשלל נקודות המפגש של התנועה עם החברה בישראל. - כריכה אחורית.

התנועה הרפורמית בישראל : מבטים על זהות ועל קהילה

פרקי מועד באגדת הירושלמי

פרקי מועד באגדת הירושלמי

יפה זלכה
בחיבור זה נלקטו אגדות ומדרשים מן התלמוד הירושלמי העוסקים בחגי ישראל. החיבור מבקש לעמוד על עיצובם הספרותי ועל התשתית הרעיונית ביסודם ועל היחס בינם לבין מקבילותיהם בתלמוד הבבלי ובמדרש, תוך עיון בפרשני הירושלמי הקלאסיים ובספרות המחקר. מגמת החיבור היא לפתוח פתח לייחודה הרעיוני של מחשבת התלמוד הירושלמי, מעין זה המתרקם בין השיטין של המדרשים והאגדות שנלקטו בו.

פרקי מועד באגדת הירושלמי

פותח סידור : מסע בעולמם של סידורי ארץ ישראל בעת החדשה

פותח סידור : מסע בעולמם של סידורי ארץ ישראל בעת החדשה

ראובן גפני 
פותח סידור, המבוסס על פרויקט-רשת שבועי אישי של המחבר, הינו מסע בעולמם של סידורי התפילה הארץ-ישראליים בעת החדשה: מסידורים ראשונים שהודפסו בארץ, בשלהי המאה התשע עשרה, ועד לסידורי המאה העשרים ואחת ומאפייניהם הייחודיים. הספר פותח בסקירה היסטורית על התפתחותם ומשמעותם החברתית והתרבותית של סידורי ארץ ישראל בתקופה האמורה, ובמרכזו כשבעים סקירות קצרות, שבהן מתוארים סיפוריהם וייחודם של הסידורים השונים. הסידורים מוצגים בנימה אישית, תוך התייחסות לדמויותיהם של העורכים ושל המדפיסים; לעיצובם התוכני והגרפי של הסידורים; לנסיבות הזמן והמקום שבו נוצרו; ולמגוון סוגיות נוספות של תכנים, מבנה, קהלי יעד, וכמובן גם אידיאולוגיה ופוליטיקה. פרקי הספר ערוכים סביב תשעה מקבצים, המאפשרים להעמיק בהכרת התופעות הנדונות, ולהשוות בין קבוצות שונות של סידורים: סידורי היישוב הישן והציבור החרדי; סידורים ספרדיים ומזרחיים; סידורים תימניים אחדים; סידורים בעלי זהות לאומית מוצהרת; סידורים שמקורם בחו"ל ושהועלו ארצה בנסיבות ייחודיות; סידורים המשקפים את סיפוריהם של האישים העומדים מאחוריהם; סידורי נשים ונערות; סידורי תלמידים בבתי הספר; וסידורים המיועדים לקבוצות אוכלוסייה שמחוץ לחברה הדתית. - כריכה אחורית.

פותח סידור : מסע בעולמם של סידורי ארץ ישראל בעת החדשה

מתווה לאסדרת רשתות חברתיות בישראל

מתווה לאסדרת רשתות חברתיות בישראל

הילה שוורץ אלטשולר, אסף וינר, אייל זילברמן 
פלטפורמות התוכן הדיגיטליות, ובראשן הרשתות החברתיות, הפכו בשנים האחרונות לכלי משמעותי המעצב את המרקם החברתי והכלכלי בעולם כולו, וגם בישראל. על רקע מגמה זו החלו ברחבי העולם לחשוב מחדש על דרכי הפיקוח המדינתיות על הפלטפורמות האלה ועל דרכי אסדרתן כדי להתמודד עם הקשיים הנובעים מהמצב הנוכחי, ובראשם פערי מידע ומיקוח בין המשתמשים לפלטפורמות, היקף התוכן הבלתי חוקי או המזיק המופץ ברשת, והנזקים החברתיים־דמוקרטיים הנגזרים מפעילות הפלטפורמות. בישראל, כמו במרבית מדינות העולם, הפלטפורמות הדיגיטליות נהנות מחסינות מאחריות לנזקים או לפגיעות שנגרמו עקב תוכן שהועלה לפלטפורמה על ידי משתמשים עצמאים. במקורה נועדה חסינות זו לאפשר לפלטפורמות לפעול בלי שייחשפו לתביעות משפטיות בלתי נגמרות, אולם בעת האחרונה מתחלחלת ההבנה שבמתכונה הנוכחית חסינות זו מונעת תמרוץ של הפלטפורמות לפעול ליצירת מרחב רשת נקי ובטוח למשתמשים. לאור זאת, מדינות וגופים בין־לאומיים רבים מעצבים מחדש את היקף חסינות הפלטפורמות ומתנים חסינות זו בעמידה בתנאי סף מסוימים.

מתווה לאסדרת רשתות חברתיות בישראל

מצפון תיפתח הרעה? : אתגרים בדיני השימוש בכוח של המשפט הבינלאומי

מצפון תיפתח הרעה? : אתגרים בדיני השימוש בכוח של המשפט הבינלאומי

לירון א. ליבמן 

"כעשור ומחצה חלפו מאז מלחמת לבנון השנייה זרעה מוות והרס בישראל ובלבנון. אף שמאז לרוב השקט נשמר, המצב בגבולה הצפוני של ישראל נותר בלתי יציב. החלטת מועצת הביטחון 1701, שהייתה הבסיס לסיום המלחמה, יושמה באופן חלקי בלבד; חזבאללה לא פורק מנשקו, ולפי דיווחי מודיעין הארגון אף התעצם ; מלחמת האזרחים בסוריה החלישה את משטר אסד ושליטתו במדינה והעמיקה את דריסת הרגל בסוריה של איראן וחזבאללה. הסיכון של עימות נרחב בעקבות הסלמה של אירוע מקומי או החלטה מכוונת של חזבאללה או פטרוניו האיראנים הוא אפוא מציאותי.על רקע זה המחקר המובא לפניכם מתאר את אתגרי המשפט הבינלאומי שישראל עלולה להתמודד איתם בתרחישים של עימות עתידי בצפון, וכיצד ניתן להיערך להם מראש." -- מן המעטפת האחורית.

מצפון תיפתח הרעה? : אתגרים בדיני השימוש בכוח של המשפט הבינלאומי

 מערכת החינוך הערבית-בדואית בנגב בראייה מקומית : מציאות וצרכים

מערכת החינוך הערבית-בדואית בנגב בראייה מקומית : מציאות וצרכים

אסמעיל אבו סעד
מה יחסה של מערכת החינוך הישראלית למערכת החינוך הערבית־בדואית בנגב? מי למעשה שולט בה? אילו משאבים - תקציביים, אנושיים ופיזיים - מעמידה המדינה לרשותה? מי קובע את מטרות החינוך ואת תוכניות הלימודים? והעיקר - מדוע הישגי התלמידים הבדואים־ערבים בנגב, לאורך שנים, נמוכים מאוד בהשוואה לממוצע הארצי ולמגזרים אחרים בחברה הישראלית, לרבות המגזר הערבי? מחקר זה בוחן בעין ביקורתית את מערכת החינוך הערבית-בדואית בנגב ואת הגורמים המעכבים את התפתחותה. על בסיס ניתוח החסמים והאתגרים ועל סמך נתונים של משרד החינוך, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וגורמים אחרים, מוצעות במחקר גם המלצות אופרטיביות. המלצות אלו הן בבחינת פריצת דרך לסגירת הפערים בין מערכת החינוך הערבית למערכת החינוך העברית ולמימוש הפוטנציאל הטמון בהשכלה ובחינוך לקידום הקהילה הערבית־בדואית בנגב, להסתגלותה לסביבה החדשה והמשתנה ולהשתלבותה בחברה הישראלית ובשוק העבודה הישראלי.-- מן הכריכה האחורית

מערכת החינוך הערבית-בדואית בנגב בראייה מקומית : מציאות וצרכים

לאומי או אזרחי? הפוליטיקה של השירות הלאומי-אזרחי בישראל

לאומי או אזרחי? הפוליטיקה של השירות הלאומי-אזרחי בישראל

איטה ביק
בכל מדינה דמוקרטית מוענקות לאזרחים זכויות אזרחיות שוות, אך האם מוטלותעליהם גם חובות אזרחיות שוות? האם יש לחייב כל אזרח צעיר בישראל, הן מקבוצת הרוב והן מקבוצות המיעוט, לשרת את המדינה בשירות צבאי או אזרחי בשם עקרון השוויון, ללא קשר לאמונותיהם של האזרחים או ליחסיהם עם המדינה ומוסדותיה? והאם נדרשת המדינה לדאוג לכך שכל צעיר שקיבל פטור משירות בצה"ל יוכל לשרת במסגרת אזרחית אלטרנטיבית – כחובה אזרחית או בהתנדבות?* השירות הלאומי בישראל החל בשנת 1971 כתוכנית התנדבותית לבנות דתיות בלבד, אך משנת 2000 והלאה הורחב השירות בהדרגה והוקמו תוכניות שירות אזרחיות ייחודיות גם לצעירים ולצעירות שנדחו מסיבות שונות משירות בצה"ל, לחרדים ולערבים.
ספר פורץ דרך זה מציג את הפוליטיקה שמאחורי המאבקים והדיונים על השירות הלאומי־אזרחי בישראל משנות הקמת המדינה ועד ימינו. המחקר מבוסס על עיון בדיוני הכנסת, בפסיקות בג"ץ ובפעילות הנמרצת של מפלגות ושל ארגונים בחברה האזרחית, ומתמקד בשלושה אתוסים של אזרחות – רפובליקני, ליברלי וקהילתני – שאפיינו את השיח הפוליטי במדינת ישראל לאורך השנים, ועיצבו את הדיון על השירות הלאומי־אזרחי. אחת ממסקנות הספר היא, שיש להמשיך ולהרחיב את המסלול ההתנדבותי של השירות הלאומי־אזרחי, מתוך הנחה קהילתנית ששירות של צעירים וצעירות ממגזרים שונים למען החברה – יעצים אותם כאזרחים, יתרום לחיזוק קהילותיהם, ובד בבד גם יגרום למדינה להיות איתנה וטובה יותר.

לאומי או אזרחי? הפוליטיקה של השירות הלאומי-אזרחי בישראל

התמורות במשימות ובמיומנויות הנדרשות מהעובדים בישראל

התמורות במשימות ובמיומנויות הנדרשות מהעובדים בישראל

גבריאל גורדון, זק הירש, יותם מרגלית
בפברואר 2017 התניע המכון הישראלי לדמוקרטיה צוות עבודה רחב שנקרא, בעת הקמתו, "צוות שוק העבודה העתידי". הרקע להקמת הצוות היה הצורך בהיערכות לאתגרים הצפויים בשוק העבודה, לנוכח תהליכים ומגמות רב־שנתיים בשוק העבודה בעולם, שאותם צפו הגופים הבינלאומיים המובילים (אוטומציה, עבודה מרחוק, מעבר תכוף בין עבודות ועוד), לצד מגמות דמוגרפיות ייחודיות לישראל. הצוות ריכז את כל השחקנים הרלוונטיים – לרבות נציגי ממשלה, אנשי אקדמיה ומחקר, נציגי המגזר העסקי, נציגי העובדים, נציגי המכללות וההשכלה הגבוהה ועמותות הפועלות בתחום – לדיון במצב שוק העבודה (לרשימת חברי הצוות המלאה – ראו עמוד 8). פעילות הצוות, אשר נמשכת זו השנה השישית, מתמקדת בגיבוש המלצות מדיניות המבוססות על מחקר יישומי וכן על ניסיונם העשיר של חברי הצוות. הפעילות כוללת מדי שנה סדרת מפגשי חשיבה, המלווים במחקרי עומק, סקרים והשוואות בינלאומיות שעורכים חוקרי המרכז לממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה (לרשימת המחקרים המלאה – ראו עמוד 88). הצוות שם לעצמו למטרה לגבש תוכנית אסטרטגית מקיפה להיערכות לאתגרי שוק העבודה העתידי, על בסיס כל עבודת המחקר שנעשית במכון במסגרת הליווי של פעילות הצוות

התמורות במשימות ובמיומנויות הנדרשות מהעובדים בישראל

הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה : מקרה מבחן לפיקוח הכנסת על הממשלה

הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה : מקרה מבחן לפיקוח הכנסת על הממשלה

חן פרידברג, אביטל פרידמן 
במחקר זה ביקשנו לבחון את דפוסי הפעילות של שתי הוועדות המיוחדות שהוקמו בעקבות משבר הקורונה, ומתוך כך ללמוד על הסוגיה הרחבה יותר של פיקוח פרלמנטרי בשעת חירום, ולהמליץ המלצות בנידון. ראוי להדגיש כי המחקר אינו עוסק בסוגיות עקרוניות הנוגעות להכרזה על מצב חירום, להתקנת תקנות לשעת חירום ולפיקוח עליהן, או למנגנוני הפיקוח בוועדות הקבועות ובמליאה בעת חירום.

הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה : מקרה מבחן לפיקוח הכנסת על הממשלה

פתהוללה גולן ותנועתו : החידה הבלתי פתורה

פתהוללה גולן ותנועתו : החידה הבלתי פתורה

אפרת אביב
ספר זה הוא מחקר מעמיק וחדשני על תנועתו של איש הדת והפילוסוף הטורקי פתהוללה גולן, על האידיאולוגיה שלה ועל דרכה הדתית והפוליטית. התנועה, שראשיתה בשנות השבעים, נודעה בעולם בשל הפצת פרשנות "מתונה" לאסלאם באמצעות דיאלוג בין-דתי ובתוך ייסוד מערכת חינוכית ענפה בטורקיה ומחוצה לה. פעילותה אתגרה את החוגים הדתיים והפוליטיים בטורקיה ואילצה אותם להתמודד עם שאלות הקשורות במתח שבין מזרח ומערב, דת ומדינה ומדע ודת. עם התרחבות התנועה והתגברות השפעתה בטורקיה ומחוצה לה התגלעו עימותים מורכבים בינה לבין מנהיג טורקיה רג'ב טאיפ ארדואן ומפלגת "הצדק והפיתוח", אשר שיאם היה בניסיון ההפיכה ב-2016. הספר מנסה לעמוד על מהותו של פתהוללה גולן ומניעיו, ולהציג את הדמויות שעמדו מאחורי ניסיון ההפיכה.
פתהוללה גולן – החידה הבלתי פתורה הוא ניתוח מאוזן של נקודת מבטו התיאולוגית של גולן, של מבנה התנועה, פעילותה החינוכית והכלכלית ותפקידה בפיתוח רעיון הדיאלוג. הספר מציג את הצדדים וההיבטים הרבים של התנועה, שהיחס אליה עבר מהפך: מתנועה שאומצה בחום לגוף שהוכרז כארגון טרור. בכך היא מבטאת את הטלטלות ביחס לתנועות דתיות אחרות בטורקיה ומספרת למעשה את סיפורה של טורקיה כולה. -- ‏א‏תר המו"ל.

פתהוללה גולן ותנועתו : החידה הבלתי פתורה