סטודנטים הולנדים וישראלים לומדים יחד יהדות
האוניבריסטה הפתוחה בשיתוף מכון שכטר ליהדות יארחו סטודנטים למדעי היהדות מאוניברסיטת אמסטרדם שבהולנד לשבוע לימודים בנושא "מחלוקת והתפצלות ביהדות בראי ההיסטוריה"Schism and Debate in Judaism through the Ages) ). התכנית תתקיים במתכונת בית ספר חורף (Winter School), והיא המשך של יוזמה של המחלקה לעברית ומדעי היהדות באוניברסיטת אמסטרדם, אשר התקיימה בפעם הראשונה באמסטרדם בשנה שעברה. ישתתפו בה שנים עשר תלמידי תואר שני ודוקטורנטים מן החוג למדעי היהדות והעברית באוניברסיטת אמסטרדם, ותלמידים מן האוניברסיטה הפתוחה ומבית המדרש לרבנים ע"ש שכטר.

התכנית תחל ה-14 בינואר 2018 ותתקיים על פני חמישה ימים, כאשר בכל יום יוקדש חציו הראשון להרצאות במכון שכטר ובקמפוס הירושלמי של האוניברסיטה הפתוחה, וחציו השני לסיורים באתרים מרכזיים בירושלים, ביניהם במוזיאון ישראל, בעיר העתיקה, ובשכונות הראשונות שנבנו בירושלים החדשה. השבוע יסתיים בסיור יומי לאזור ים המלח שיכלול ביקור בקומראן ובבית הכנסת העתיק בעין גדי.
היוזמה להבאת קבוצת הסטודנטים ההולנדים היא פרי שיתוף פעולה בין פרופסור אירנה זויפ, ראש החוג למדעי היהדות והעברית באוניברסיטת אמסטרדם שבהולנד, ד"ר פינחס מנדל, מרצה בכיר למדרש ואגדה במכון שכטר למדעי היהדות בירושלים ופרופסור אבריאל בר-לבב, ראש תחום מדעי היהדות באוניברסיטה הפתוחה.
המשלחת מחו"ל כוללת יהודים ונוצרים אשר נושאי מחקרם עוסקים בקבלה ומיסטיקה יהודית, בהיסטוריה של יהודי הולנד, ביהדות אמריקה, ובהיסטוריה אינטלקטואלית יהודית עם דגש על המאה הי"ט. ילווה אותם ד"ר יניב חג'בי, ישראלי המשמש מרצה לעברית, ארמית ומדעי היהדות באוניברסיטת אמסטרדם ואליו יצטרפו ד"ר רזיאן פונטיין, ד"ר ברט ולט וד"ר אלסנדרו גראצי. אוניברסיטת אמסטרדם היא מוסד גדול וותיק שנוסד במאה ה-17 ולה דירוג אוניברסיטאי גבוה שמציב אותה בין חמש עשרה האוניברסיטאות המובילות באירופה.
המפגש בין התלמידים למדעי היהדות מאירופה עם עמיתים וחוקרים בארץ יביא לחילופי ידע בשני הכיוונים; בפרט, תינתן הזדמנות לתלמידים האירופיים ללמוד בתחומים בהם מתמחים החוקרים בארץ. "התלמידים המגיעים מחו"ל יכולים ללמוד מחוקרים שמתמחים בנושאים שאינם נפוצים במפה האקדמית האירופאית. הם יכירו מקרוב את המקורות למחלוקות עתיקות ומודרניות כאחת, ביניהן התפצלותה של הדת הנוצרית מן היהדות, המתחים בבית המדרש הקדום, המחלוקת בין תנועת החסידים ומתנגדיה, והעימותים בירושלים בין היישוב הישן ובין תנועות העלייה. ירושלים היא המקום ללמוד נושאים אלה".
השיעורים במכון שכטר יכללו את הרצאתה של ד"ר עינת רמון, מרצה בכירה למחשבת ישראל, שתפתח את התכנית בבוקר יום ראשון, 14 בינואר, והיא תעסוק בהתפלגות היהדות לזרמים השונים מזמן תקופת ההשכלה ואילך. הרצאתו של ד"ר ארי אקרמן, דיקן ומרצה בכיר למחשבת ישראל, תעסוק בחילוקי הדעות והמחלוקות באמונה ששררו בימי הביניים במשנתו של הרמב"ם ויהודה הלוי, ושיש להם השפעה על המשך ההבנה של דת ופילוסופיה עד היום. ד"ר פינחס מנדל וד"ר תמר קדרי, מרצים בכירים למדרש ואגדה, ידריכו לימוד בטקסטים העוסקים בבית המדרש הקדום בתקופת חז"ל ובמסורות על מחלוקת וחילוקי דעות ששררו בו. השיעורים באוניברסיטה הפתוחה יכללו את הרצאתו של ד"ר גדי שגיב על תנועת החסידים ומתנגדיה במאות הי"ח–י"ט, ושל ד"ר מיכאל פייגנבלט אשר יעסוק במתח בין אימננטיות וטרנסנדנטליות במחשבה היהודית המודרנית.