ביזור ספונטני אדפטיבי: 

אוטונומיה מקומית במצב חירום - בחינת המצב הנוכחי בישראל

ד"ר אור קרסין, ד"ר בני פירסטד"ר שולה גולדן, ד"ר אחמד מטלק חג'אזי, ד"ר טל גולן, עו"ד נמרוד גבע

 אודות המחקר:

ביזור מדיניות חירום ואוטונומיה מקומית בישראל: לקחים מפרוץ מלחמת חרבות ברזל

מחקרים בינלאומיים רבים מצביעים על כך שביזור מדיניות ויישומה ברמה המקומית עשויים להוביל לניהול חירום יעיל, גמיש ומותאם יותר לצרכים הספציפיים של קהילות ויישובים. בעוד שישראל מאופיינת באופן מסורתי בשלטון מרכזי חזק וברמות נמוכות יחסית של אוטונומיה מקומית, מלחמת חרבות ברזל, שפרצה באוקטובר 2023, המחישה את החשיבות הקריטית של רשויות מקומיות עצמאיות בעת משבר חמור.

המחקר מתאר כיצד רשויות מקומיות בישראל גילו יוזמה ומעורבות חסרות תקדים במהלך המלחמה, כאשר השלטון המרכזי התקשה לספק מענה מיידי ואפקטיבי לכלל האתגרים שעלו מן השטח. רשויות אלו הרחיבו במהירות את תחומי אחריותן לתחומים חדשים, וביניהם תמיכה באוכלוסיות מוחלשות, ניהול מערכי סיוע ורווחה, ארגון קהילתי, דאגה למפונים ותפעול שוטף של מערכות חינוך וביטחון. דפוס פעולה זה הדגיש כיצד דווקא במצבי חירום, השלטון המקומי יכול להפגין יכולת גבוהה של הסתגלות, גמישות ואפקטיביות, המותאמת באופן מיטבי לצרכים המקומיים.

עם זאת, המחקר מדגיש כי יעילותן של הרשויות המקומיות תלויה במידה רבה בהיקף ובאופי האוטונומיה שניתנה להן על ידי השלטון המרכזי. בעוד שהניסיון בישראל מדגים כיצד נסיבות חריגות יכולות להוביל באופן ספונטני להרחבת האוטונומיה המקומית, הרי שבשגרה עדיין קיימים חסמים רבים המעכבים את היכולת של הרשויות המקומיות לתפקד באופן עצמאי ולפתח מנגנוני תגובה יעילים.

בהתבסס על ניתוח מושגי ומעשי של מקרי בוחן שונים, מציע המחקר מספר צעדים קונקרטיים להגדלת האוטונומיה המקומית ולשיפור מערכי התגובה למצבי חירום בעתיד. הצעדים כוללים חיזוק התיאום והשילוב בין שירותים שונים ברמה המקומית, הקמת מנגנונים חדשים לשיתוף פעולה עם השלטון המרכזי, ומתן גמישות תקציבית ותפעולית לרשויות כדי שיוכלו להתאים את עצמן במהירות למציאות משתנה.

המחקר קורא למקבלי ההחלטות בישראל ללמוד מלקחי מלחמת חרבות ברזל, ולפתח מדיניות ברורה שתאפשר אוטונומיה משמעותית יותר לרשויות המקומיות במטרה לחזק את החוסן הלאומי ולהבטיח תגובה יעילה למצבי חירום עתידיים.

 דו"ח המחקר