חדש על המדף

מאי 2025

 האסלאם האחר : דמוקרטיה, פמיניזם ושלום - מבחר כתבים

האסלאם האחר : דמוקרטיה, פמיניזם ושלום - מבחר כתבים

מחמוד מוחמד טה

האסלאם האחר מציע תרגום לעברית של קטעים נבחרים מכתביו של המלומד הסודני מחמוד מוחמד טה (יליד 1909), אחד הקולות המקוריים והשנויים ביותר במחלוקת בהגות האסלאמית של המאה ה-20. הוא הוצא להורג בעוון כפירה באסלאם ב-18 לינואר 1985, תאריך שנקבע לאחר מותו כיום זכויות האדם הערבי. גרעין ההלכה המוסלמית הוא הדינים הנכללים בפרשות הקוראן מתקופת אל-מדינה (632-622). בניגוד לכך, הרעיון המארגן בהגותו של טה הוא שפרשות אל-מדינה מהוות את "המסר הראשון של האסלאם", מסר בעל אופי זמני שהותאם לצורכיהם של ראשוני המוסלמים ולרמת תפיסתם הדתית הנמוכה. מסר זה היה לוחמני ביחס לכופרים ולא מוסלמים, ופטרוני ולא שוויוני בהיבט הפנים-חברתי. דווקא הפרשות המוקדמות יותר מתקופת מכה (622-610) מהוות לשיטתו את "המסר השני של האסלאם", המסר האותנטי והאידיאלי שלו, שהוא דמוקרטי, שוויוני מבחינה חברתית ומגדרית ושוחר שלום. מסר זה הוא אוניברסלי, והוא מוסיף לתרבות המערבית הכושלת מבחינה מוסרית את הממד הרוחני החסר בה, ממד המבוסס בין השאר על הדרך המיסטית באסלאם. חוקרים מסוימים טוענים שמחשבתו של טה קיצונית ולפיכך בעלת השפעה זניחה; אחרים סבורים שהפרויקט שלו מהווה את הדרך היחידה לסגל את החברות האסלאמיות לאמות המידה המודרניות של חוקתיות, זכויות אדם ושוויון זכויות מלא לכלל. חוקרים אלה מקווים שרעיונותיו של טה יתוו את הדרך עבור הדור המוסלמי הצעיר לצאת מהדרך חסרת המוצא שאליה הוביל אותם האסלאם הפוליטי, על מנת להתקדם אל נתיבים חדשים המותאמים לזמן המודרני. מבחר זה מכתביו של טה פונה לקוראים המתעניינים במחשבה אסלאמית רפורמיסטית, בתהליכי דמוקרטיזציה בעולם המוסלמי, בסוציאליזם אסלאמי, ביחסי המגדר בחברות אסלאמיות ובתהליכי שלום בין ישראל לשכנותיה. -- מעטפת אחורית.

האסלאם האחר : דמוקרטיה, פמיניזם ושלום - מבחר כתבים

 הגות מדינית אנטי-פוליטית : התיאוקרטיה כיסוד להומניזם בהגות היהודית

הגות מדינית אנטי-פוליטית : התיאוקרטיה כיסוד להומניזם בהגות היהודית

מנחם רצון

ספרו של מנחם רצון מציג תמונה מקיפה של ההגות המדינית היהודית לאורך הדורות. זו הגות שמשתרעת על מגוון עצום של חיבורים שנכתבו במשך אלפי שנים, מהמקרא, דרך ספרות חז"ל וספרות ימי הביניים, ועד לספרות היהודית בעת החדשה. בתוך כך נבחנות השאלות האם יש בכלל הגות מדינית יהודית, ואם כן, מהם תכניה? מניתוח הכתבים המרכזיים בתקופות השונות מצטיירת תמונה פרדוקסלית שלפיה ישנה הגות מדינית יהודית, אולם היא אנטי-פוליטית במהותה. זו עמדה חדשנית לעומת מחקרים אחרים, אשר לכל היותר טענו שישנה דואליות ביחס של ההוגים היהודיים לאורך הדורות ביחס לפוליטיקה והמדינה. מנחם רצון מצביע על העמדה האנטי-פוליטית בהגות היהודית, הן במישור האידיאליסטי והן במישור הריאלי. מבחינה אידיאלית, כל ההוגים היהודיים רואים בתיאוקרטיה הישירה, מלכות אלוהים עלי אדמות, את האידיאל שאליו יש לחתור. הדבר נקשר לתפיסת האל ביהדות כמנהיג פוליטי, כמלך, מחוקק, שופט, מצביא וכיו"ב, ולכן רק הוא ראוי להיקרא "מלך". הדבר מתבטא בחיי היום יום של היהודי המאמין שממליך את האל בכל ברכה, ומכריז קבל עם ועולם: "אבינו מלכנו, אין לנו מלך אלא אתה". תפיסה אידיאליסטית זו מקרינה בצורה ברורה על היחס למדינה ולשלטון במישור הריאלי, כך שאפילו הוגים שמצביעים על צורך במדינה ושלטון, מגבילים אותם מאוד. מתוך כך ניתן לראות שהאידיאל התיאוקרטי האנטי-מדיני מהווה גם יסוד לתפיסות הומניסטיות אוניברסליות הרואות את כל בני האדם שווים, כמו גם לקדושת חירות האדם עד כדי אנרכיזם. בתוך כך הספר מצביע על קשר ישיר בין ההגות היהודית בעת העתיקה ובימי הביניים לבין ההגות היהודית המודרנית, ובכלל זה ההגות הציונית; הוא מראה כיצד השאיפה לגאולה מוסרית אוניברסלית ולתיקון עולם עוברת כחוט השני לאורך ההיסטוריה היהודית כ"ציר הזהות" של העם היהודי." -- מעטפת אחורית.

הגות מדינית אנטי-פוליטית : התיאוקרטיה כיסוד להומניזם בהגות היהודית

 מנהיגות וניהול בשירותי הרווחה בישראל : תיאוריה, מחקר ופרקטיקה

מנהיגות וניהול בשירותי הרווחה בישראל : תיאוריה, מחקר ופרקטיקה

הלל שמיד, יקותיאל צבע

"ספרם של פרופ' הלל שמיד ופרופ' יקותיאל צבע מקיף את עולמות הרווחה בישראל. מדובר במומחים בעלי שם בתחומם אשר זכיתי להכיר עוד בכהונתי כשר הרווחה והשירותים החברתיים. הספר מעניק כלים הגותיים ומעשיים לנשות ואנשי מקצועות הרווחה אשר האדם והקהילה הם בנפשם, ונותן משנה תוקף לתפקידם כסוכני שינוי חברתי". יצחק (בוז'י) הרצוג, נשיא המדינה
"ספר זה מהווה שילוב של מחקר אמפירי וניסיון מעשי; הוא מציע כלים פרקטיים וחדשניים למנהלים בשירותי הרווחה. איכותו ותוכנו תורמים לשיפור הניהול והמנהיגות בשירותי הרווחה. תרומתו למקצועיות תחום זה היא עדות לחשיבותו לכל העוסקים במלאכת הקודש של שירותי הרווחה. תודה והערכה מיוחדת למחברים, פרופ' הלל שמיד ופרופ' יקותיאל צבע, על השילוב המוצלח של ספרא וסייפא". ינון אהרוני, מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי
"פרופ' הלל שמיד ופרופ' יקותיאל צבע מגישים לקורא ספר שמטפל בנושאי ניהול שירותי רווחה באופן מקיף, מקצועי ופורץ דרך. השילוב בין התיאוריה והפרקטיקה וניסיונם העשיר ביישום של תיאוריות בשטח תורם לאיכות הספר העוסק בסוגיות קריטיות לניהול שירותי רווחה. הספר מצייד את הקוראים עם ידע חיוני וכלים מעשיים לשיפור כישוריהם, ואין ספק שיוביל לשיפור השירותים. הספר משרת חוקרים ואנשי אקדמיה, מקבלי החלטות וקובעי מדיניות". פרופ' פייסל עזאיזה, נשיא מכללת סכנין -- מעטפת אחורית.

מנהיגות וניהול בשירותי הרווחה בישראל : תיאוריה, מחקר ופרקטיקה

 המכתב של סלומאה

המכתב של סלומאה

רם בן שלום

מכתב שנכתב בעיצומה של השמדת קהילות גליציה באביב 1943 בידי סלומאה אוכס לבית לופט, שנמצא בעזבונו של גנרל בוורמאכט והתגלגל לתערוכה בברלין העכשווית, הופך בידיו של ההיסטוריון רם בן-שלום לסיפור תיעודי רחב יריעה. המכתב של סלומאה, בכתב ידה, מתאר לא רק את זוועות הטבח וההשמדה אלא נוגע בעמקי העלבון והחורבן שחשו היהודים הכורעים מול היורים בהם. בלשון צלולה ורבת כוח הוא מצליח להיות צעקה אדירה הרבה יותר מקולה של 'יהודייה אלמונית' – כפי שכונתה בפרסומים הגרמניים הראשונים של המכתב. זהו קול של איתן-טבע שהושתק; משהו החזק משירה ומקינה, גם אם הוא עתיד להיזכר בוודאי לצד הקינות היהודיות הגדולות מימי הביניים ולצד 'על השחיטה' של ביאליק.
רם בן-שלום, היסטוריון של יהדות ימי הביניים במקצועו, גילה כי המכתב הזה אינו אלא מכתבה של דודתו למשפחתה לפני הירצחה, וכי המכתב היה שמור במגירת שולחנו של אביו בביתו שבתל אביב. מכאן צמח מסע חיפוש מסועף, בעל ממדים מפתיעים בגודלם: חיפוש אחר רשת הזיקות המשפחתיות המקיפות את המכתב, אחר מהלך גורלה של משפחתו ושל קהילות פולין וגליציה לפני מלחמת העולם השנייה ובמהלך השואה ואחריה. מעבר לכך יורד המחבר לחקר רשת הידיעות שאפפה את מהלכי המלחמה וההשמדה בגליציה וגם לתולדות התיעוד הגרמני, מהלכי ההשכחה והזיכרון, דברי סופרים, עיתונאים ואמנים, המצטברים כאן לתמונה בעלת ממדים אפיים מובהקים
בן-שלום עוסק בין השאר בחפצים שמילאו את בית הוריו, לצד הדיבורים, הספרים ומכלול אורח חיי משפחה ישראלית בדור הזה, ומוצא את הקורים העזים הטוויים בין הדורות, השתיקות והזיכרונות המבעיתים. הוא מוצא את הזרמים המקשרים בין חודשים של מחבוא בתוך בור (אביו שמואל בן-שלום, שרד כך בחורף שלאחר הירצחה של סלומאה והשמדת הגטו בטרנופול, כפוף ושחוח, מתחת לצריף ששימש מוסך לגרמנים) לבין צורות דיבור ושתיקה של המשפחה ששרדה. בדרך הזאת, ביד אמן, אורג בן-שלום סיפור שהוא בה בעת פואטיקה של חיים, ביקורת תרבות וניתוח עדין מאין כמותו של מעמקי העצמיות של היהדות הישראלית. -- אתר המו"ל.

המכתב של סלומאה

 מערך המילואים בצה"ל : ביטחון לאומי, צבא העם, שליחות, הוגנות

מערך המילואים בצה"ל : ביטחון לאומי, צבא העם, שליחות, הוגנות

אופיר קבילו

מערך המילואים בישראל נוסד עם קום המדינה; ייחודו בכך שהוא נמצא בתווך שבין צה"ל, החברה הישראלית והמדינה. מערך המילואים הוא נדבך מרכזי בתפיסת הביטחון של ישראל ובהיותו של צה"ל צבא העם. במלחמת "חרבות ברזל" גויס מערך המילואים במלוא עוצמתו ומיצב מחדש את חשיבותו ונחיצותו עבור מדינת ישראל וצה"ל; מלחמה זו ערערה את הפרדיגמה שלפיה "מערך המילואים שוקע". ספר זה נכתב על בסיס מחקר מהשנים 2015-2021, שנים מאתגרות למערך המילואים מבחינת הגדרת מערכת הציפיות ממנו, וכנגזרת מכך נשאלה השאלה בדבר מידת נחיצותו בשדה הקרב. ספרו של אופיר קבילו מאפשר הסתכלות ייחודית על שתי סוגיות מרכזיות: התפתחות מערך המילואים וחקיקת חוק המילואים משנת 2008 והשפעתו על צה"ל; הסתכלות על השפעתן של קבוצות אינטרס על צה"ל ובחינת ההשפעות של אותן קבוצות אינטרס על מערך המילואים. פרקי הספר מתמקדים בין השאר בנושאים הבאים: התפתחות צבא ההמונים ומערכי מילואים בעולם; התפתחות מערך המילואים מהקמת המדינה עד שנת 2021 ובחינת מקומו של מערך המילואים בתפיסת הביטחון של מדינת ישראל; התפתחות חוק המילואים המהווה "קו פרשת המים" מבחינת התפתחות תהליכי החקיקה, וככזה מאפשר להבין את ההשפעה של גורמים חיצוניים על תהליכים במערך המילואים. -- מעטפת אחורית.

מערך המילואים בצה"ל : ביטחון לאומי, צבא העם, שליחות, הוגנות

 אמנות בעברית : מבחר מאוסף האוניברסיטה העברית, 2025-1925

אמנות בעברית : מבחר מאוסף האוניברסיטה העברית, 2025-1925

מיכל מור

"הקמפוסים של האוניברסיטה העברית אינם רק מבנים ומדשאות. הם מוזיאון ענקי, שבו קירות הם ציורים, פסלים הם סיפורים, וכל יצירת אמנות מזמינה את הצופה בה לשיחה. האמנות באוניברסיטה העברית נוכחת לא רק פיזית, אלא גם ברוח. אמנות בעברית מציג כשמונים יצירות אמנות נבחרות מתוך אלפי היצירות המוצגות באוניברסיטה העברית – במדשאות ובחללים סגורים – מיצירות מוכרות של הנרי מור ויגאל תומרקין ועד פנינים נחבאות של מרינה אברמוביץ' וסיגלית לנדאו. הספר הוא הזמנה לצאת למסע בזמן ולגלות את הסיפורים שמאחורי כל יצירה, את האמנים שיצרו אותן ואת האופן שבו האמנות עיצבה את פני האוניברסיטה. אמנות בעברית יצר דו-שיח בין יצירות האמנות המוצגות באוניברסיטה לבין הסגל האקדמי, הסטודנטים והעובדים שלה. בהשראת רעיון "היציאה לשוח" של אפלטון הוזמנו אנשי האוניברסיטה לבחור יצירה אחת שמדברת אל לבם ולכתוב עליה. כל יצירה המוצגת בספר זה מלווה בהתבוננות כזאת, ונוסף לכך, בדברי הסבר מאת עורכת הספר ואוצרת האמנות באוניברסיטה, ד"ר מיכל מור." -- כריכה אחורית.

אמנות בעברית : מבחר מאוסף האוניברסיטה העברית, 2025-1925

 סביבת לימודים מתחדשת : פרויקטים חינוכיים להעצמת אנשי חינוך

סביבת לימודים מתחדשת : פרויקטים חינוכיים להעצמת אנשי חינוך

עלית אולשטיין, אילה ברקוביץ, גלי פלטי
סביבת לימודים מתחדשת מאגד 14 מאמרים המתארים מגוון תוכניות התערבות חינוכיות ברמות גיל שונות על מנת להציע סביבת למידה מתחדשת, משתנה ומהדהדת שינויים חברתיים וגישות עדכניות במחקר החינוכי. מטרת הספר לתאר ולהדגים פרויקטים חינוכיים השוברים ומשנים מסגרות קיימות. ההנחה העומדת בבסיסו של הספר היא שלסביבה החינוכית השפעה חשובה על דרך ההוראה והלמידה. המוטיבציה לשינוי ולהתחדשות היא להציע לכל לומד, בעיקר לאוכלוסיות מוחלשות, הזדמנות שווה לקחת חלק בתהליך הלמידה. בין אם מדובר בילדים בעיירת פיתוח בישראל או בילדים עולים ממוצא אתיופי בתהליך השילוב שלהם בגן או בבית הספר, או בילדים אבוריג'ינים באוסטרליה - כל אלה אוכלוסיות מוחלשות בהקשרים שונים אשר ראויים להתאמה, הרחבה והתחדשות הסביבה הלימודית. יחד עם התיאור של הפרויקטים השונים, הספר מציע מערך עקרונות אשר על פיו יוכלו מורים ומורות לעתיד בתהליכי הכשרה שונים לרכוש מידע מבוסס ניסיון על פיתוח תוכניות והפעלתן. עורכות הספר סבורות שהתוכניות המוצגות בספר יכולות לשמש מעין קרש קפיצה לתוכניות חינוכיות שיפותחו בעתיד. מאמרי הספר פותחו במכון לחקר הטיפוח בחינוך, בבית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית. -- מעטפת אחורית.

סביבת לימודים מתחדשת : פרויקטים חינוכיים להעצמת אנשי חינוך

 על הארץ ועל המזון : אתיקה יהודית בעולם מודרני ובמדינה ריבונית

על הארץ ועל המזון : אתיקה יהודית בעולם מודרני ובמדינה ריבונית

אריאל פיקאר
הגישה המסורתית למקורות היהודיים אינה מצליחה לתת מענה מספק לשאלות הגדולות של עולמנו מפני שהם נוצרו בעולם קדם־מודרני ובהעדר ריבונות ועצמאות יהודית. הספר מציע גישה חדשה לאתגרי ההווה מתוך דיאלוג ביקורתי עם המסורת היהודית המשמשת מקור השראה ובסיס לחידוש פניה של ההלכה.הספר דן בשאלות מוסריות ומעשיות הכרוכות בייצור המזון וצריכתו, בשאלות של עבודה וצדק חברתי וכלכלי, ביחסי דת ומדינה וחירות הפרט במדינה יהודית ודמוקרטית, ביחס לפליטים ומהגרי העבודה, במתח בין הרשות המבצעת והמחוקקת למערכת המשפט, ובשאלות של פיקוח נפש במרחב הציבורי. הספר מציע רעיונות למימוש מעשי המיוסדות על השקפה דתית־פילוסופית שעוצבה בספרו הקודם של אריאל פיקאר, בלשון בני אדם: יסודות להתחדשות יהודית־ישראלית (כרמל, 2019) -- מעטפת אחורית.

על הארץ ועל המזון : אתיקה יהודית בעולם מודרני ובמדינה ריבונית

 מילים ומילות : מסע מגדרי בעקבות ברית המילה בכתבי פרויד

מילים ומילות : מסע מגדרי בעקבות ברית המילה בכתבי פרויד

יעל פילובסקי בנקירר

ספרה של יעל פילובסקי בנקירר הוא חקירה פסיכואנליטית מרחיקת לכת ומעמיקה החושפת את הלקונות בכתיבתו של פרויד ביחס לנשי ולאימהי. מדובר בקריאה צמודה ומפתיעה בכתביו של פרויד הצוללת אל תוך נבכי הטקסט באמצעות הפריזמה הייחודית של ברית המילה. פרויד ממשיג את ברית המילה כ"מאובן מפתח" אשר באמצעותו ניתן להתחקות אחר קונפליקט לא מודע; עדות לדבר חי שהתאבן בבהלה, מפתח אל הממדים הקבורים בטקסט. הבנה זו של פרויד חושפת את ברית המילה כ"מאובן מפתח" המסמן הן את רגע היווצרות הזהות הגברית והן את רצח האם האינהרנטי לו, והיא משמשת בספר על מנת לחלץ מתוך הטקסטים והתאוריה הפסיכואנליטית של פרויד את הקונפליקט אל מול האחרות האימהית. דימוי ברית המילה, כסימבול לרגע שבו מתכוננת תרבות גברית מתוך היעדרה של האם, מותיר אחריו שובל של עדויות בטקסטים השונים, סדקים וחריצים, אשר ההתעכבות עליהם פותחת פתח לשאלות חדשות, מחברת את הטקסט לעושר האפשרויות הטמונות בו ומאפשרת להתבונן בממדים שונים הנסגרים מבעד למשקפיים האדיפליים. הניתוח התאורטי של פילובסקי בנקירר מעוגן בין השאר בהמשגותיהם של הוגים כמו קריסטבה, איריגארי, לאקאן, דרידה, באטלר וג'סיקה בנג'מין, לצד מגוון תאוריות פמיניסטיות, פילוסופיות ופסיכואנליטיות עכשוויות. שימוש בתאוריות אלה לקריאה בטקסטים קאנוניים של פרויד מאיר וחושף את הלא־מודע הטקסטואלי, מפרק את הנרטיב המפורש ופותח אפשרויות פסיכואנליטיות חלופיות הגלומות במפגש עם הממד האימהי. -- מעטפת אחורית.

מילים ומילות : מסע מגדרי בעקבות ברית המילה בכתבי פרויד

 "... ספרו של אפרים ברק, הצלבנים עדיין כאן, מציע הבנה שונה להתפתחות הפונדמנטליזם האסלאמי. הוא מציג את צמיחתו ואת עקרונותיו על הרקע ההיסטורי והאינטלקטואלי של המזרח התיכון המודרני, כל זאת תוך כדי הדגשת העובדה שמחלוקת רעיונית ודתית עמוקה קיימת בינו ובין האסלאם האורתודוקסי."(גב הספר)

הצלבנים עדיין כאן : תולדות הפונדמנטליזם האסלאמי

אפרים ברק

"... ספרו של אפרים ברק, הצלבנים עדיין כאן, מציע הבנה שונה להתפתחות הפונדמנטליזם האסלאמי. הוא מציג את צמיחתו ואת עקרונותיו על הרקע ההיסטורי והאינטלקטואלי של המזרח התיכון המודרני, כל זאת תוך כדי הדגשת העובדה שמחלוקת רעיונית ודתית עמוקה קיימת בינו ובין האסלאם האורתודוקסי."(גב הספר)

הצלבנים עדיין כאן : תולדות הפונדמנטליזם האסלאמי

איחוד האמירויות הערביות : סיפורה הייחודי של פדרציה ערבית

איחוד האמירויות הערביות : סיפורה הייחודי של פדרציה ערבית

עוזי רבי

ספרו החדש של עוזי רבי מבקש להנגיש לקורא הישראלי את סיפורה יוצא הדופן של מדינת איחוד האמירויות הערביות. מדינה זו, אשר הדהימה את המזרח התיכון באוגוסט 2020 בהכרזה על הסכם נורמליזציה עם מדינת ישראל, נוסדה בשנת 1971 כפדרציה בת שבע אמירויות – אבו דאבי, דובאי, אל-שַארִקַה, עג'מאן, אום אל-קיווין, פוג'יירה וראס אל-ח'ימה. עוזי רבי מגולל את סיפורה של הפדרציה ונדרש לתהליך ההיסטורי שבו נדחקו שבטי מדבר לחופו של המפרץ ופיתחו מיומנות בתחומי הספנות, ציד הדגה וחקלאות מוגבלת למחייתם. לעת הנסיגה הבריטית מהמפרץ בראשית שנות ה-70 של המאה ה-20 התאחדו אותן אמירויות מכורח הנסיבות לכדי יצירת פדרציה. הישות המדינית החדשה נראתה בשעתו שברירית ומלאכותית עד כי מעטים העניקו לה סיכוי לשרוד, אולם בחלוף העשורים היא הזדקרה לעין כל והאפילה על חברותיה הערביות. איחוד האמירויות היא מדינה עתירת ניגודים שקודקודה הכלכלי, דובאי, הוא סמל לקדמה, שפע וחדשנות המתקיימים לצד מסורת ערבית-שבטית עתיקת יומין. תמונת הרקע של נשים קרייריסטיות ועצמאיות המנהלות את עצמן במבנה פטריארכלי שמרני, או של ביטחון אישי וסוציאלי לצד כללים נוקשים, כל אלה משמשים בערבוביה והם חלק מהפאזל האמאראתי. מהדיון המעמיק המוצע בספר ניתן להבין כיצד הפכה איחוד האמירויות הערביות למוקד אזורי חשוב בפיתוח מגמות הנושאות עמן תקווה למזרח תיכון אחר. -- מעטפת אחורית.

איחוד האמירויות הערביות : סיפורה הייחודי של פדרציה ערבית

פוגרום : קישינב ונפתולי ההיסטוריה

פוגרום : קישינב ונפתולי ההיסטוריה

סטיבן ג' זיפרשטיין 
הדיווחים על אירועי האלימות בקישינב באפריל 1903, בשלהי עידן הצאר ברוסיה, היו כה מטלטלים עד שאחד ההיסטוריונים יגדיר אותם לימים "לא פחות מאב טיפוס לשואה עצמה". בתוך שלושה ימים נרצחו 49 יהודים, 600 נאנסו או נפצעו ויותר מאלף בתים וחנויות נפגעו או נהרסו כליל. תיאור אירועי האלימות לפרטי פרטים בעיתונות המערבית, ובעיקר בעיתונות האמריקאית הסנסציונית, החריד את הדמיון של המונים בעולם, ועד מהרה הוגדרו האירועים "פוגרום". מקורה של המילה ברוסית, אך היא חדרה מאז אל העגה הבין־לאומית כביטוי לפרעות נגד יהודים משחר ההיסטוריה. קשה להפריז בהשפעת הדיווחים על הפוגרום על התפתחותה של התנועה הציונית. עם זאת, הם תרמו גם להפצה של "הפרוטוקולים של זקני ציון" בעולם מצד אחד, ומצד אחר ביטויי הזעזוע של יהודי ארצות הברית ממה שקרה הביאו גם להעלאת המודעות באמריקה ללינצ'ים שבוצעו נגד אפרו־אמריקאים ולצורך בהגנה על מיעוטים. ההיסטוריון הנודע סטיבן ג' זיפרשטיין אסף ראיות חדשות ברוסיה, בישראל ובאירופה, ובעזרתן הוא הצליח לשחזר את מה שבאמת קרה בקישינב וגם את הפעילות של חיים נחמן ביאליק, שנשלח לקישינב כדי לכתוב דו"ח על מה שאירע. אמנם ביאליק התוודע לעדויות על הגנה עצמית, אך הוא בחר להתעלם מהן ולכתוב בתגובה את השיר "עַל הַשְּׁחִיטָה"; השיר הדגיש את חוסר האונים של היהודים. לפנינו אפוא מסמך היסטורי מרתק שנקרא בנשימה עצורה ומספק לקורא מסקנות היסטוריות מקוריות על אירוע שמתברר כי הובן לא כהלכה ובהקשרים רבים תרם לעיצובה של המאה ה־20. הקריאה בספר לאחר 7 באוקטובר 2023 מעניקה לקורא הישראלי ממד היסטורי מצמרר וייחודי. -- מעטפת אחורית.

פוגרום : קישינב ונפתולי ההיסטוריה

 נאורות במצרים הקולוניאלית : מודרניות, לאומיות, קולוניאליזם ומגדר במשנתו של אחמד לוטפי אל-סיד

נאורות במצרים הקולוניאלית : מודרניות, לאומיות, קולוניאליזם ומגדר במשנתו של אחמד לוטפי אל-סיד

ישראל גרשוני

"אחמד לוטפי אל-סיד (1963-1872) הוא חוזה מדינת הלאום המצרית המודרנית. יצירתו האינטלקטואלית המקורית והעשירה הפכה לתשתית אידיאולוגית ופרקטית לגיבוש אוכלוסיית עמק הנילוס למדינת האומה המצרית לאחר מלחמת העולם הראשונה. לא ניתן להבין את התפתחות מצרים במאה ה-20 ללא להידרש להגותו המיוחדת והחד פעמית הזאת. ספרו החדש של ישראל גרשוני, נאורות במצרים הקולוניאלית, הוא המחקר הראשון בישראל, ובעולם האקדמי המערבי והערבי, המציע בחינה כוללת ושיטתית של ההגות של לוטפי אל-סיד כפי שעוצבה במיוחד בעשורים הראשונים של המאה ה-20 ביומון "אל-ג'רידה", אשר לוטפי אל-סיד הוציא לאור וערך. תוך כדי קריאה שיטתית, קפדנית ומקיפה של כל כתבי האינטלקטואל המצרי רב-ההשפעה הזה, גרשוני מראה עד כמה ההגות הזאת הייתה חלוצית ומהפכנית, מאתגרת ומפרקת את יסודות הסדר המסורתי ומעצבת תחתו את העולם הלאומי החדש של קהיליית תושבי ארץ הנילוס. משנתו הלאומית של לוטפי אל-סיד הייתה מבוססת על שאילה והטמעה מסיביות, אך יצירתיות ומתוחכמות, של רעיונות וערכי הנאורות האירופאית והתאמתם לסביבה המקומית, כל זאת תחת הלחצים הכבדים של כיבוש קולוניאלי מעיק ודורסני ומאבק נחוש שלוטפי אל-סיד היה ממנהיגיו לשחרור, לעצמאות ולריבונות לאומיים. גרשוני מדגיש את יכולת החיזוי הנדירה של לוטפי אל-סיד לראות את עתידה של מצרים כמדינת לאום מצרית ייחודית ועצמאית, ולתרחש את צמיחתה והתגבשותה של החברה המצרית כישות מודרנית השותפה למצעד הנאורות הגלובלי. השפעתו האינטלקטואלית חסרת התקדים של לוטפי אל-סיד ניכרה במיוחד בתקופה שהוגדרה כ"עידן הליברלי", או "עידן הניסוי הליברלי", של מצרים במחצית הראשונה של המאה ה-20; אולם, כפי שהספר מראה, עקבות הגותו ניכרו, ועודם ניכרים, היטב גם בעידנים המהפכניים והרפובליקנים שמצרים התנסתה ומתנסית בהם עד לימינו." 

נאורות במצרים הקולוניאלית : מודרניות, לאומיות, קולוניאליזם ומגדר במשנתו של אחמד לוטפי אל-סיד

 שרות בכיכרות : מרחב ודמוקרטיה בישראל

שרות בכיכרות : מרחב ודמוקרטיה בישראל

טולה עמיר

ב-1981 הציב הפסל ריצ׳רד סרה(2024-1938) את העבודה  Tilted Arc (קשת מוטה), חומה בגובה 3.7 מטר ובאורך 37 מטר עשויה לוחות מתכת קורטן, בכיכר הפדרלית שבמנהטן, ובזאת שינה את המבט על אמנות רחוב ועל מרחב ציבורי. שמונה שנים אחרי הקמתו, הוסר הפסל. המשתמשים במרחב טענו שהאמנות מחבלת בשימוש בו, ובית המשפט ציווה לפנותו. שאלת הבעלות על המרחב ועל הביטוי של הרעיון הדמוקרטי בו והשאלה כיצד מאפשר ואף מעודד השימוש במרחב את ביטויו של הרעיון הדמוקרטי המופשט הן שאלות מורכבות. המחאות הנרחבות שפרצו בעקבות ההפיכה המשפטית ומלחמת 7 באוקטובר מחייבות דיון מעמיק בשאלות אלה. ספר זה מציג כמה מבטים על הקשר בין דמוקרטיה ומרחב כפי שהוא בא לידי ביטוי בהפגנות, בשיבושים מרחביים, בדמיונות מרחביים, במרחב הקהילתי, במרחב העירוני, במרחב הפרטי ובמרחב הווירטואלי.  -- מעטפת אחורית.

שרות בכיכרות : מרחב ודמוקרטיה בישראל

 ספר שירותי אנוש : תיאוריה, מחקר ופעולה של תחום מתפתח

ספר שירותי אנוש : תיאוריה, מחקר ופעולה של תחום מתפתח

דלית שמחאי, אורנה בלומן, ציון ברנץ

שירותי אנוש הוא תחום ידע ייחודי שצומח בעשורים האחרונים באקדמיה והוא משקף שני שינויים משמעותיים. הראשון הוא המעבר הטכנולוגי-חברתי לכלכלה המבוססת על פעילות בענפי השירותים השונים (כפיננסים, בריאות, חינוך, רווחה, ביטחון, אירוח וכדומה), והשני הוא ירידה מתמשכת במענה הקהילתי לצרכים אנושיים והעברת הטיפול בהם לארגוני שירות. כאזרחים, כתושבים, כלקוחות וכמנהלים ועובדים אנו מוקפים במפגשי שירות מגוונים. ארגוני שירות והמפגש איתם הם כה מרכזיים בחיינו עד שקשה מאוד להפריד בין איכות השירותים לאיכות החיים, לסיכויי החיים ולתוחלת החיים של אנשים. תיאור קצר זה פורש בפנינו את העושר הכלול בתחום הידע של שירותי אנוש ומצביע על רב-תחומיות (אינטרדיסציפלינריות) כמאפיין מאתגר של שירותי אנוש. בשירותי אנוש משלבים תובנות, מושגים ממגוון תחומים שכנים כגון פסיכולוגיה, משפטים, סוציולוגיה, ניהול, אנתרופולוגיה, כלכלה, עבודה סוציאלית, תקשורת ועוד, במטרה לנסח תובנות המחוברות לעולם המעשה: לייזום, לארגון ולניהול מקצועיים של שירותים כדי שיענו באופן מיטבי לצרכים האנושיים. הפרקים הקצרים בספר מציגים את המושגים המרכזיים שרלוונטיים לעוסקים בשירותי אנוש. ביחד הם מציעים דיון תיאורטי-מחקרי בגובה העיניים, וגם מרכזים ידע מעשי רב ערך. הספר יתרום לסטודנטים לחוקרים, לאנשי הוראה ולאנשי המעשה – מנהלים ועובדים במגוון עולמות השירות. בעת הנוכחית, בעידן השירותים, הספר מסייע לכולנו לנווט במארג מורכב זה תוך הדגשה על שירותי אנוש בישראל. -- מן האתר של ההוצאה.

ספר שירותי אנוש : תיאוריה, מחקר ופעולה של תחום מתפתח

 תמונות ותובנות של מבקרים יקים בארץ-ישראל, 1937-1903

תמונות ותובנות של מבקרים יקים בארץ-ישראל, 1937-1903

עודד מיוחס

הרקע לעליית יקים לארץ-ישראל, קשיי הקליטה שלהם במולדת החדשה ותרומתם בכל תחומי החיים בארץ זכו להתייחסות נרחבת בספרות המחקר ובספרים אוטוביוגרפיים. לעומת זאת, ביקורי יקים בארץ-ישראל קודם לעלייתם בפועל היא תופעה בלתי מוכרת. ספר זה נועד אפוא למלא את החסר והוא מביא ממצאים ומסקנות של מחקר ראשון של תופעה זו. העדויות הכתובות והמצולמות, שעליהן מושתת מחקר זה, מספקות לקורא בן-זמננו הזדמנות להצטרף למסע מרתק בזמן לשליש הראשון של המאה העשרים בארץ-ישראל. בפני הקורא עתיד להתגלות מגוון מקיף מאוד הן של רשמים חזותיים והן של תובנות סוציולוגיות, כלכליות, תרבותיות ואידיאולוגיות, שהותירה הארץ בקרב מבקריה היקים. עדויותיהם מקיפות כל היבט של החיים בה: שאלות של מורשת תרבותית והיסטורית, העשייה הבראשיתית המתחוללת לנגד עיניהם בעיר העברית הראשונה ובהתיישבות הציונית, ההתמודדות של היישוב העברי המתחדש עם שאלות של שפה, דת וחינוך, ורשמים מהמורכבות המצויה בפסיפס האנושי בארץ. --‏ כריכה אחורית.

תמונות ותובנות של מבקרים יקים בארץ-ישראל, 1937-1903

 יציבות, רוגע ואומץ : 25 דרכים בודהיסטיות להתמודדות עם רגעי משבר

יציבות, רוגע ואומץ : 25 דרכים בודהיסטיות להתמודדות עם רגעי משבר

קימברלי בראון 

"רבים מכירים כיום בכוחה של חוכמת הבודהיזם העתיקה לעזור לנו בחיי היומיום – להיות מודעים לרגע הנוכחי, להפגין קבלה וחמלה, וגם להתמודד עם רגעים קשים. כולנו עוברים רגעים כאלה: אובדן, מצבי משבר, או אפילו טרדות יומיומיות. ברגעים כאלה, אנחנו זקוקים לרוגע ולתחושת ודאות ויציבות. המדריך הנגיש והחשוב הזה, ששואב את השראתו מעקרונות הבודהיזם, מציע שלל כלים – מתרגולים מעשיים של מדיטציה ונשימה ועד עצות להתמודדות רגועה ולאהבה עצמית – שיעזרו לכל אחד מאתנו להישיר מבט אל הקושי ולגלות בתוכנו את האומץ והנחישות לצלוח אותו. הכתיבה הרגישה ומלאת החמלה, והסיפורים האמיתיים על אנשים שחוו משברים בחייהם, הופכים את יציבות, רוגע ואומץ לספר המנחם והמחזק שכולנו צריכים בתקופה הזאת ובכלל." -- מאתר עברית.

יציבות, רוגע ואומץ : 25 דרכים בודהיסטיות להתמודדות עם רגעי משבר

 יהודה משממה תקום : מבט ארכיאולוגי על ארץ יהודה בתקופה הרומית המאוחרת

יהודה משממה תקום : מבט ארכיאולוגי על ארץ יהודה בתקופה הרומית המאוחרת

איתן קליין
"ד"ר איתן קליין הוא מרצה ללימודי ארץ ישראל, ארכאולוגיה והיסטוריה במכללה האקדמית אשקלון ובמכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין, וכן משמש כסגן מנהל היחידה למניעת שוד עתיקות ברשות העתיקות. בשנים האחרונות הוא מנהל את פרויקט ההצלה הארכאולוגי הלאומי במערות מדבר יהודה, ומייצג את מדינת ישראל בפורומים בין־לאומיים שעוסקים בשמירה על נכסי מורשת תרבותית ובכנסים מדעיים. פרסם יותר ממאה מאמרים מדעיים בכתבי עת שונים בארץ ובעולם וערך שני ספרים אקדמיים. מחקריו עוסקים בהיסטוריה של ארץ ישראל בתקופות הקלאסיות, בגיאוגרפיה ההיסטורית של ארץ יהודה, בתרבות החומרית של התקופות הקלאסיות בארץ ישראל ובחקר חללים תת־קרקעיים. ספר זה שלפניכם מבוסס על עבודת הדוקטור שלו." -- מאתר אוניברסיטת אריאל.

יהודה משממה תקום : מבט ארכיאולוגי על ארץ יהודה בתקופה הרומית המאוחרת

 ‏הגנה מן הצדק

‏הגנה מן הצדק

ישגב נקדימון
ההגנה מן הצדק היא אחת מטענות ההגנה המהפכניות והמרתקות העומדות לפרט במשפט הפלילי והציבורי בישראל ובמדינות אחרות מעבר לים. על פיה, כאשר בית משפט הדן בעניין פלילי סבור כי הגשת כתב אישום כנגד נאשם או ניהול ההליך הפלילי כנגדו עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית, בית המשפט רשאי לבטל את כתב האישום כולו או חלקו, לתקן את כתב האישום, להקל בעונשו של הנאשם, לפסול ראיה שהושגה שלא כדין או לתת לנאשם סעד מתאים אחר. מאז קליטתה של ההגנה מן הצדק בהלכה הפסוקה בשנת 1996, וביתר שאת מאז עיגונה בספר החוקים בשנת 2007, ההגנה מן הצדק הועלתה על ידי נאשמים וסנגורים באלפי משפטים פליליים. הטענה אף התקבלה לא אחת על ידי בתי המשפט תוך מתן סעדים שונים הנובעים ממנה. ספרו של עו"ד ד"ר ישגב נקדימון הינו הספר הראשון שהתפרסם בישראל והוקדש כולו להגנה מן הצדק. המהדורה הראשונה של הספר משנת 2003 והמהדורה השנייה שלו משנת 2009 צוטטו במאות פסקי דין והחלטות שעסקו בנושא בבית המשפט העליון, בתי המשפט המחוזיים, בתי משפט השלום, בתי הדין לעבודה, בתי הדין הצבאיים וערכאות נוספות, וחלק נכבד מההצעות שהועלו על ידי המחבר במהדורות הקודמות של הספר אומצו בפסיקת בתי המשפט.
עתה מתפרסמת המהדורה השלישית והמעודכנת של הספר, אשר כוללת הצגה וניתוח של השינויים שחלו במצב המשפטי הנוגע להגנה מן הצדק מאז קליטתה בישראל, וכן פרשנות מוצעת של המחבר להגנה מן הצדק החקוקה, אשר לשיטתו הרחיבה את הפתח לקבלתה של הטענה מעבר לגדרים שנקבעו לה בעבר. עוד כוללת המהדורה החדשה פרשנות מוצעת של המחבר לכללים הראויים ליישומה של ההגנה מן הצדק בנסיבות עובדתיות משתנות ובמסגרות דיוניות וראייתיות רלוונטיות. הספר מחולק לשלושה שערים ובהם 26 פרקים: השער הראשון בוחן את מהותה של הדוקטרינה. הוא מנתח את הבסיס העיוני שלה, מציג את קטגוריות הערכים, העקרונות והאינטרסים המתמודדים ביניהם במסגרתה, ומציע שלושה מודלים תאורטיים להסברתה. בשער זה מנותח תהליך ההתפתחות של הדוקטרינה בהלכה הפסוקה ומובאת פרשנות מוצעת של המחבר להגנה מן הצדק החקוקה. השער השני דן במגוון הנסיבות העובדתיות, אשר בהן טענת ההגנה מן הצדק התבררה ונדונה בישראל ומחוצה לה, תוך הצגה וניתוח של פסקי דין רבים שניתנו על ידי בתי המשפט בנושא זה בארץ ובעולם, כמו גם פירוט של הצעות המחבר ליישום הראוי של ההגנה מן הצדק בנסיבות עובדתיות שונות. השער השלישי עוסק בסוגיות דיוניות וראייתיות, הכרוכות בדיון בטענה בבית המשפט.
בהקדמה למהדורה השלישית כותב המומחה למשפט פלילי, פרופ' קנת מן, כי "ניתן לומר ללא כל ספק כי ספר זה, עוד לפני שהוספו לו התוספות עם פרסומה של מהדורה שלישית זו, השפיע השפעה ניכרת הן על בתי המשפט הן על בית המחוקקים כאשר שתי הרשויות פעלו להגדיר טוב יותר את הדוקטרינה של ההגנה מן הצדק ועיגנו אותה ביסודות של המשפט הישראלי". פרופ' מן מוסיף, "כי בספר זה ישנו טיעון משכנע כי המבחן החדש בתיקון החוק מרחיב את תחולתה של ההגנה מן הצדק, ובכך יש לראות את שהתרחש בהגדרת תחולתה של ההגנה מן הצדק בשנים האחרונות כשינוי מהותי במשפט הישראלי, שכן החקיקה החדשה חיזקה את מקומם של עקרונות ההגינות בהליכים הפליליים". -- אתר נבו

‏הגנה מן הצדק

שנים  ארוכות אני מחכה להזדמנות להנגיש את הדין האמריקאי עבור עורכי דין ישראלים. בחיבורי זה אני מתמקד בדיני נזיקין. החדשות הטובות הן שכל עורך דין ישראלי שעוסק בתחום הנזיקין ירגיש מיד 'בבית'.  תוך כמה דקות הוא יבין שהמשותף הוא רב הרבה יותר מאשר המפריד. כך למשל באלמנטים הנדרשים להוכחת תביעת רשלנות קלאסית. יחד עם זאת צריך להיזהר. כי כמו בניווט, מספיקה פניה אחת שגויה, והמנווטים יכולים להגיע למקום מוטעה. כך גם במקרה של הדין האמריקאי. המושגים מוכרים והרבה מהטכניקות דומות. יחד עם זאת לעיתים יש עקרון אחד שונה אשר תגרום לתוצאה להשתנות לחלוטין. למשל בנושא נזק נפשי בעוולות Intentional Infliction of Emotional Distress  אשר בתרגום לעברית 'גרימת  מצוקה רגשית מכוונת'. או למשל באפשרות לקבל פיצוי רק על נזק נפשי." --  מן ההקדמה.

הדין בארצות הברית

א‏רי וולק 
שנים  ארוכות אני מחכה להזדמנות להנגיש את הדין האמריקאי עבור עורכי דין ישראלים. בחיבורי זה אני מתמקד בדיני נזיקין. החדשות הטובות הן שכל עורך דין ישראלי שעוסק בתחום הנזיקין ירגיש מיד 'בבית'.  תוך כמה דקות הוא יבין שהמשותף הוא רב הרבה יותר מאשר המפריד. כך למשל באלמנטים הנדרשים להוכחת תביעת רשלנות קלאסית. יחד עם זאת צריך להיזהר. כי כמו בניווט, מספיקה פניה אחת שגויה, והמנווטים יכולים להגיע למקום מוטעה. כך גם במקרה של הדין האמריקאי. המושגים מוכרים והרבה מהטכניקות דומות. יחד עם זאת לעיתים יש עקרון אחד שונה אשר תגרום לתוצאה להשתנות לחלוטין. למשל בנושא נזק נפשי בעוולות Intentional Infliction of Emotional Distress  אשר בתרגום לעברית 'גרימת  מצוקה רגשית מכוונת'. או למשל באפשרות לקבל פיצוי רק על נזק נפשי." --  מן ההקדמה.

הדין בארצות הברית

בכוח המחשבה : כך הציפיות שלנו משפיעות על חיינו

בכוח המחשבה : כך הציפיות שלנו משפיעות על חיינו

 דייויד רובסון 
מחשבות פלאיות ו"זימונים" אמנם לא יגרמו לנו להתעשר בן-לילה, או להחלים ממחלה קשה. אך מתברר שהיכולת של המוח לשנות את המציאות הסובייקטיבית סביבנו היא גדול מששיערנו. דייויד רובסון, עיתונאי מדע ותיק ועטור-פרסים, צולל בספר המרתק הזה אל מה שהוא מכנה "אפקט הציפיות", כלומר האופן שבו ההנחות שלנו לגבי עצמנו - היכולות, המראה החיצוני, אפילו אורח החיים שלנו - משנות גם את הדברים שנדמים לנו מחוץ לשליטתנו. הוא מביא שלל דוגמאות ממחקרים בתחום מדעי המוח וההתנהגות, המראים, בין השאר, כי: - אנשים בעלי גישה חיובית יותר להזדקנות יחיו יותר. - עיכול בריא והפחתה במשקל תלויים לא רק באוכל שאנו אוכלים, אלא גם במידע שקיבלנו עליו. - ככל שמשדרים לתלמידים שהם חכמים או יצירתיים יותר, ציוניהם במבחנים עולים. בנוסף, הוא מציע כלים מעשיים שיעזרו לנו להשתמש בכוח המחשבה כדי להיות יעילים, בריאים ומאושרים יותר. -- כריכה אחורית.

בכוח המחשבה : כך הציפיות שלנו משפיעות על חיינו