חדש על המדף

פברואר 2024

אופרה אנטישמית? : בחינה מחודשת של אמנותו של ריכרד וגנר

אופרה אנטישמית? : בחינה מחודשת של אמנותו של ריכרד וגנר

עירד עתיר
ריכרד וגנר (1813-1883), אשר השפיע על אין-ספור מלחינים בני דורו ובני הדורות הבאים, עורר פולמוסים וויכוחים רבים בישראל ובעולם. ישראלים רבים מקשרים את שמו עם רעיונות הנאציזם, אף על פי שמת שנים אחדות לפני לידתו של היטלר. למעשה, כבר בגרמניה הנאצית עצמה הוטל חרם על חלק מיצירתו של וגנר. האם וגנר היה לאומן גרמני אנטישמי וגזען? האם יצירותיו מנותקות מכתביו העיוניים ומדעותיו? ספרו פורץ הדרך והחדשני של עירד עתיר מציע פרשנות חדשה ושונה ליצירותיו של וגנר; הוא מציג תמונה אמביוולנטית של וגנר האדם והאמן כלאומן גרמני ומבקר ארסי של העם הגרמני ושל תכונות האופי הגרמני, לצד ביקורתו ביחס ליהודים ויהדות. וגנר מוצג כמי שהבחין בין גרמנים "חיוביים" לגרמנים "שליליים", באותה מידה שהבחין בין סוגים שונים של יהודים – "חיוביים" ו"שליליים". יצירתו מבטאת את תפיסתו בדבר פיוס דתי-אמנותי: הן הנצרות והן היהדות ייעלמו לטובת סדר עולמי חדש שיאחד הכול תחת חסות מגינה אחת.
וגנר היה מוקף ביהודים בחייו – נוסף על קשרים אישיים וקשרי עבודה הוא הושפע מהם כהוגי דעות, ככותבי טקסטים, כמלחינים וכמבצעים. למעשה, הוא שאף להיטמעות מוחלטת ולאיחוד בין שני העמים, היהודי והגרמני. וגנר הוא חריף ובוטה, אבל גם אינדיווידואל ייחודי, הן בדעותיו והן ביצירתו האמנותית. בערוב ימיו כתב וגנר על היהודים: "אילו כתבתי עוד פעם על היהודים הייתי אומר שאין לטעון נגדם דבר, אלא שהם ניגשו אלינו, הגרמנים, בטרם עת, כאשר לא היינו מחושלים דיינו כדי להבליע יסוד זה בקרבנו". -- מעטפת אחורית.

אופרה אנטישמית? : בחינה מחודשת של אמנותו של ריכרד וגנר

האמריקאית בלב ברלין הנאצית : סיפורה האמיתי של הצעירה שהקימה מחתרת התנגדות להיטלר

האמריקאית בלב ברלין הנאצית : סיפורה האמיתי של הצעירה שהקימה מחתרת התנגדות להיטלר

רבקה דונר

מילדרד הרנק, שנולדה וגדלה במילווקי, היתה בת 26 כאשר נרשמה לתוכנית דוקטורט בגרמניה והיתה עדה לעלייתה המטאורית של המפלגה הנאצית. ב־1932 החלה לערוך בדירתה מפגשים חשאיים עם קבוצה קטנה של פעילים פוליטיים. הקבוצה התרחבה ועד 1940 היתה לארגון המחתרת הגדול ביותר בברלין. הרנק גייסה למחתרת גרמנים ממעמד הפועלים, עזרה ליהודים להימלט מגרמניה, תכננה פעולות חבלה, ושיתפה פעולה בכתיבת עלונים שגינו את היטלר וקראו להפיכה. חברי המחתרת שלה נעו ברחבי ברלין בחסות החשכה וחילקו עלונים בתיבות דואר, בשירותים ציבוריים ובתאי טלפון. כשנורו היריות הראשונות של מלחמת העולם השנייה, היא נהפכה למרגלת והעבירה ידיעות מודיעיניות רבות ערך לבעלות הברית. ערב הימלטותה לשוודיה נתפסה בידי הגסטפו. הרכב של חמישה שופטים בבית משפט נאצי גזר עליה שש שנות מאסר במחנה עבודה, אבל היטלר ביטל את ההחלטה ופקד להוציאה להורג. ב־16 בפברואר 1943 היא נכפתה לגיליוטינה וראשה נערף. היסטוריונים מציינים את מילדרד הרנק כאמריקאית היחידה בהנהגת המחתרת הגרמנית, אבל סיפורה יוצא הדופן נותר כמעט לא נודע עד כה. הסופרת, רבֶּקה דונר, הנינה של אחותה של הרנק, הסתמכה על תחקיר ארכיוני מקיף שערכה בגרמניה, ברוסיה, באנגליה ובארצות הברית, וכן על מסמכים שחשפה בארכיון המשפחתי כדי לטוות את הסיפור האמיתי והמפתיע, ומיזגה בהצלחה מרכיבים ביוגרפיים עם מותחן פוליטי וסיפור בלשי. השילוב המבריק של מכתבים, קטעי יומן, פתקאות שהוברחו מהכלא בגרמניה, עדויות ניצולים ומסמכי מודיעין הניבו סיפור גבורה, והקימו לתחייה את האישה שהפגינה אומץ מוסרי נדיר אך נותרה חידה וכמעט נמחקה מדפי ההיסטוריה. -- מעטפת אחורית.

האמריקאית בלב ברלין הנאצית : סיפורה האמיתי של הצעירה שהקימה מחתרת התנגדות להיטלר

פילוסופיה של הטכנולוגיה : אתגרי המדע בעידן ההייטק

פילוסופיה של הטכנולוגיה : אתגרי המדע בעידן ההייטק

 יחיאל גלבוע

מראשית דרכו יוחס המדע לתיאוריה ונתפס כרציונלי, ואילו הטכנולוגיה נתפסה כיישום מדעי. בתפיסת הידע הייתה היררכיה: הידע המדעי שויך לתיאוריה, ששויכה לפילוסופיה - ידע טהור ונשגב, לעומת הידע הטכנולוגי שזוהה עם העשייה. ואולם בעשורים האחרונים תמונת מצב זו משתנה בקצב מואץ: הטכנולוגיה מהווה מרכיב משמעותי גדל בכל אחד מתחומי חיינו; העיסוק בה מקיף את מרבית האנושות - כמפתחים וכמשתמשים - ויישומיה הולכים ומתרבים. הפילוסופיה של הטכנולוגיה, המתארת ומבקרת את הטכנולוגיה, עודנה בראשית דרכה. מאמצע המאה ה-20 התחילו פילוסופים להתעניין בה בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית המואצת שנבעה בעיקר ממלחמות העולם והמלחמה הקרה. כיום, השפעתה של הטכנולוגיה ניכרת בכל המישורים ותקציביה גדולים לאין ערוך מתקציבי המדע. יתרה מזאת, כיום חלק גדול מהמדע הוא מדע יישומי שנגזר מהדרישות הטכנולוגיות והתקציבים הטכנולוגיים, כך שהסדר הישן שלפיו הטכנולוגיה נגזרת מהמדע הוחלף בסדר חדש שלפיו המדע נדחף על ידי הטכנולוגיה. עם תחילת התהוותה של הפילוסופיה של הטכנולוגיה כדיסציפלינה נפרדת היא התמקדה בהשפעותיה על האדם, החברה והתרבות, והשאלות האפיסטמולוגיות והמתודיות ביחס לטכנולוגיה נחקרו אך מעט. הפילוסופים התייחסו לטכנולוגיה כנתון מובן מאליו, כקופסה שחורה; הם לא ניתחו את תוכנה, מהותה ואופן התהוותה. אולם הטכנלוגיה היא דיסציפלינה אוטונומית, מרחב שונה ונפרד שכולל ידע עשיר ומעניין יותר מהיישום המדעי גרידא. העניין הגדל בטכנולוגיה כיום מוביל לניתוח פילוסופי של הבסיס הפיסטמולוגי של הידע ההנדסי ולמחקר של הפיתוח המעשי.
בהיבט החברתי, הדיון בתהליכי הבקרה והשליטה בטכנולוגיה נמצא עדיין בתחילת דרכו ואינו זוכה למלוא תשומת הלב הנדרשת. ראייה אינטר-דיסציפלינרית של הטכנולוגיה, שכוללת את ההיבטים הפיזיקליים, הניהוליים, הסוציולוגיים והפילוסופיים, תאפשר מתן מענה "נכון" יותר לבעיות ההנדסיות שעל הפרק; היא תאפשר תהליכים מבוקרים יותר של ההתפתחות הטכנולוגית לתועלת החברה וצמצום הפגיעה בה, ובעיקר קידום פתרונות לסכנות ההולכות וגדלות שמציבה הטכנולוגיה בפני המין האנושי. - מעטפת אחורית.

פילוסופיה של הטכנולוגיה : אתגרי המדע בעידן ההייטק

התופרות מאושוויץ : סיפורן האמיתי של הנשים שתפרו כדי לשרוד

התופרות מאושוויץ : סיפורן האמיתי של הנשים שתפרו כדי לשרוד

לוסי אדלינגטון

עשרים וחמש אסירות צעירות במחנה הריכוז אושוויץ־בירקנאו - רובן נשים ונערות יהודיות - נבחרו לעצב ולתפור בגדים אופנתיים לנשים מהעילית הנאצית בסלון אופנה שהוקם במחנה. הן קיוו שהעבודה תציל אותן מתאי הגז. את הקמת סלון האופנה - שכונה סטודיו חייטות העילית - יזמה הדוויג הס, אשתו של מפקד מחנה אושוויץ. לקוחות הסלון היו רעיותיהם של אנשי אס־אס ושומרות במחנה. התופרות שעבדו בו יצרו בגדים אלגנטיים באיכות גבוהה שלבשו באירועים חברתיים נשות אס־אס באושוויץ ורעיותיהם של בכירים נאצים בברלין. התופרות מאושוויץ מבוסס על מקורות מגוונים - בהם ראיונות עם התופרת האחרונה שנותרה בחיים בעת כתיבת הספר - ומתחקה אחר גורלן של הנשים האמיצות שעבדו בסלון האופנה של אושוויץ. הודות לקשרי משפחה וידידות הן לא רק שרדו אלא גם השתתפו בפעילות המחתרתית במחנה. ההיסטוריונית לוסי אדלינגטון מגוללת את חוויותיהן יוצאות הדופן של התופרות וחושפת את מדיניות הגזל והניצול של הנאצים: את החמדנות, האכזריות ואת הצביעות של הרייך השלישי, ומציעה נקודת ראות חדשה על פרק כמעט בלתי מוכר בהיסטוריה של מלחמת העולם השנייה והשואה. -- מעטפת אחורית.

התופרות מאושוויץ : סיפורן האמיתי של הנשים שתפרו כדי לשרוד

 לחבק את הכאוס : להוביל שינוי במציאות מורכבת

לחבק את הכאוס : להוביל שינוי במציאות מורכבת

יובל דרור

מנהלים רבים מתלבטים בבחירת הפעולה הנכונה מול מציאות שהיא לפעמים כמעט כאוטית, מכיוון שמציאות של "על סף הכאוס" היא לאחרונה מרחב הפעולה של ארגונים רבים. כדי לצמוח במציאות מורכבת, לא-וודאית, מעורפלת ומשתנה במהירות, ארגונים מחפשים דרכי פעולה חדשות כדי לבסס יתרון תחרותי. אלא שקשה למצוא דרכים חדשות אם לא משנים את פרספקטיבות ההסתכלות, את המודלים המנטליים ואת השפה שמשתמשים בה, אם לא מקבלים שמציאות שקרובה לכאוס היא איתנו כדי להישאר. ובכן, מה אפשר לעשות כאשר לא יודעים מה לעשות? כיצד אפשר לפעול כאשר בחירת הפעולה הנכונה איננה בהישג התודעה? כיצד מאפיינים את האתגר כאשר האתגר קשה לאפיון?
לחבק את הכאוס של יובל דרור מציע שפה חדשה – מושגים חדשים המאפשרים לראות ולהבין אחרת את האפשרויות לפעולה. בספר זה נעשה מאמץ לגשר ולחבר בין "גישת המערכות הפתוחות" – השפה הנלמדת בבתי הספר למנהל עסקים – ל"גישת הכאוס והמורכבות", השפה המחדשת של העולם הארגוני. המטפורה המארגנת של הספר היא "שפך הנהר" – המקום שבו זרימת המים משנה כיוון בין גאות ושפל, ולכן מחייבת את מי שחי בו לפתח יכולות פעולה גם כאשר המים מתוקים וגם כאשר הם מלוחים.לחבק את הכאוס מיועד למי ששואף להסתגל למציאות שבה היכולת לשרוד ולצמוח במצבים כאוטיים חשובה באותה מידה כמו החתירה להסדרה. מנהלים, אנשי מטה בארגונים ויועצים לפיתוח ארגוני יכולים להפיק מספר זה רעיונות ביחס לאופן שבו ניתן לנוע בין סדר לכאוס מבלי להקפיא את הארגון מצד אחד ומבלי להידרדר לאנרכיה מצד שני. -- מעטפת אחורית.

לחבק את הכאוס : להוביל שינוי במציאות מורכבת

נהג התקדם : מנהיגות ויוזמה בשדה הקרב ובעסקים

נהג התקדם : מנהיגות ויוזמה בשדה הקרב ובעסקים

חיים דנון

"בבת אחת נגלה לעינינו המראה שחיפשנו. במלוא רוחב העין התגלו מחפורות ובהן או לצדן מאות טנקים ונגמ”שים סוריים. תותחינו החלו להמטיר אש, להשמיד טנקים. לאחר זמן קצר ברק דיווח לי, ’נשארו לי רק תשעה פגזים.’ שני טנקים שהתחמושת שלהם אזלה ניצבו לבדם נגד מאות טנקים ונגמ”שים סוריים, וגם מול פלא שהתרחש בדיוק באותו הרגע." 'נהג התקדם' הוא סיפורו של חיים דנון, כמג”ד בלב הקרבות של מלחמת יום כיפור בגולן, כשכישלון או הצלחת חטיבתו לאחוז במחנה נפח יקבעו את גורל המערכה בצפון. בזמן שלמעלה מ־1,000 טנקים פלשו לרמת הגולן בתחילת המלחמה, עמדו מולם פחות מ־200 טנקים ישראליים. דנון היה מאותם מעטים ששינו את גורלה של המדינה כולה – התגלמות הקצין הישראלי המעז, מאלתר ומוצא דרך לניצחון בממלכת אי־הוודאות וכנגד כל הסיכויים. מתוך ימי הקרב והשנים בצבא, לקח דנון את ניסיונו אל תוך עולם העסקים והתקדם מתפקיד זוטר בחברת הציוד ההנדסי קומסקו ועד להיותו בעל השליטה. זהו ספר על המשמעות העמוקה ביותר של מנהיגות, נטילת יוזמה, ניצול הזדמנויות ורוח לחימה.
חיים דנון הוא איש עסקים, בעלים ויו”ר של חברת קומסקו. הוא נולד וגדל בתל אביב ולמד בבית הספר הריאלי במסגרת הפנימייה הצבאית בחיפה. דנון התגייס לשריון, היה למפקד פלוגה וממקימי גדוד 53 בחטיבה 7 בסיני. הוא נמנה עם מקימי יחידת הניסויים בטנקי הצ’יפטיין בישראל. במהלך מלחמת ששת הימים שירת כסגן מפקד פלוגה בכיבוש נבי סמואל, תל אל־פול ורמאללה, ובמלחמת יום הכיפורים נלחם כמג”ד בחטיבה 679 בקרבות הבלימה בנפח, סינדיאנה ורמת’ניה ברמת הגולן ובהבקעה לתוך סוריה בחאן ארנבה, תל שער, תל קורין, כפר נאסג’ ואל-עדס במובלעת הסורית.. ב־1982 מונה לסגן מפקד חטיבה 679, תפקיד אותו מילא עד 1995. דנון משמש יו”ר עמותת חטיבה 679. -- מעטפת אחורית.

נהג התקדם : מנהיגות ויוזמה בשדה הקרב ובעסקים

הרוקחת האבודה

הרוקחת האבודה

שרה פנר

קרוליין לא הייתה אמורה להיות בלונדון לבדה. נסיעות חגיגיות לכבוד יום נישואים אמורות להיות אירוע לשניים, אבל עקב גילוי מטלטל היא מגיעה לבדה, המומה וכואבת, לעיר שתמיד חלמה עליה. בניסיון להסיח את דעתה קרוליין מצטרפת לסיור חיפוש אוצרות ליד נהר התמזה ומוצאת בקבוקון ישן של רוקחים ועליו חריטה מסתורית.יותר ממאתיים שנה לפני כן, בירכתי סמטה חשוכה בלונדון, ממתינה נלה בחנות הרוקחים הנסתרת שלה ללקוחה חדשה. בעברה הייתה נלה מרפאה מכובדת, אבל כיום משמש אותה הידע שצברה למטרה אחרת: היא מוכרת לנשים במצוקה רעלים שישמשו אותן לרצוח את הגברים האכזריים בחייהן. אבל הלקוחה החדשה שלה שונה: היא ילדה בת שתים־עשרה, ובין השתיים מתפתחת חברות בלתי צפויה שמחוללת רצף אירועים העתיד לסכן את עולמה של נלה ולחשוף את הנשים הרבות שעזרה להן. בלונדון של ימינו קרוליין יוצאת לחקור את מקורו של הבקבוק ומבינה שמצאה קצה חוט לתעלומה שרדפה את לונדון מאתיים שנה קודם לכן. ככל שהיא מוסיפה לחקור מתנגשים חייה של קרוליין עם חייהן של נלה ושל בת חסותה הצעירה ברצף אירועים בלתי צפוי ועוצר נשימה.הרוקחת האבודה הוא רומן היסטורי מותח ומרתק. הוא הפך לרב־מכר מייד עם צאתו לאור, נמכר לתרגום ליותר מ־30 שפות וזכויות ההסרטה שלו נמכרו ל'פוקס'. -- מעטפת אחורית.

הרוקחת האבודה

שיעורים בכימיה

שיעורים בכימיה

בוני גרמוס

בפעם הראשונה שאליזבת זוט פגשה את קלווין אוונס, הוא כינה אותה בטעות "מזכירה" וגירש אותה מהמעבדה שלו. בפעם השנייה שנפגשו, הוא הקיא עליה. כך לא צומח סיפור אהבה שגרתי, אבל מצד שני – דבר בחייה של אליזבת זוט לא היה שגרתי: כימאית פורצת דרך בארצות הברית של שנות השישים, יפהפיה, סרבנית חתונות ועכשיו - גם בהיריון. אבל אז, כמעט ברגע אחד, אליזבת מאבדת את כל עולמה. את האהוב שלה, את הקריירה שלה, את עתידה. היא לא אשמה בדבר, זו התקופה. אבל לאליזבת זוט אין שום כוונה להניח לעולם שלה להתמוטט. היא יוצאת לקרב. זה מתחיל בקטן. זוט מקבלת הצעה להנחות תוכנית בישול בערוץ טלוויזיה נידח. זו השפלה, אין ספק. היא אמנם מבשלת נהדר אבל היא כימאית, לא עקרת בית, אלא שעד מהרה מתברר לצופים שמדובר בהרבה יותר מעוד תוכנית בישול. זו תוכנית על החיים, על יחסי כוח, על תחושת ערך עצמי. התוכנית הופכת ללהיט, וזוט? היא הופכת לכוכבת כמעט נגד רצונה. ודווקא אז, היא מוכנה לוותר שוב על הכל, לטובת הדבר האחד שהיא מאמינה בו.שיעורים בכימיה הוא ספר שנון וחכם, מענג ומלא חיים. זהו ספרה הראשון של הפרסומאית בוני גרמוס, שעורר עניין עצום בעולם, נמכר לתרגום לארבעים מדינות שונות, זכה לביקורות משבחות וזינק מייד עם צאתו לאור לראש רשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס. -- מעטפת אחורית.

שיעורים בכימיה

אחרית דבר : צוואות יהודיות מהאימפריה העות'מאנית

אחרית דבר : צוואות יהודיות מהאימפריה העות'מאנית

 ירון בן-נאה

הצוואה שאדם מכין לקראת מותו אינה אוצרת בתוכה רק את בקשותיו האחרונות. היא גם מביעה את ערכיו, רצונותיו וחששותיו: דאגה למשפחתו, היחסים בין בני המשפחה, חלוקת נכסיו, הורשת ספריו, קביעת סדרי הלוויה, הקבורה וההנצחה שלו, והענקת כספים להקדש או לצדקה ועוד. הצוואה משקפת אפוא את ערכיו של היחיד ואת העניינים שהטרידו אותו משחש שימיו ספורים. יתר על כן, הצוואות חושפות את קולה החי של תקופה ושל קהילה – ערכים דתיים וחברתיים, מנטליות והווי חיים, אמונות ורגשות, ויחסים ודרכי התנהגות במשפחה ובקהילה. הצוואות משלבות בין הרשמי לאישי והן מקור היסטורי רב-ערך לניתוח חיי היהודים, דוברי לאדינו וערבית-יהודית, גברים ונשים, במקומות מושבותיהם. אחרית דבר: צוואות יהודיות מהאימפריה העות'מאנית כולל למעלה משש מאות צוואות של יהודים ויהודיות מרחבי האימפריה העות'מאנית, והוא אוסף ראשון מסוגו. המקורות נאספו מן הספרות התורנית הנדפסת, מכתבי יד ומספרות המחקר. המבוא הנרחב דן בנושאים העולים מן הצוואות, כגון תולדות היהודים באימפריה העות'מאנית, משפט עברי, קבלה ומחשבה, גנאלוגיה, המשפחה, אמונות ודעות, שכול ומוות ותרבות חומרית.‏ -- מעטפת אחורית

אחרית דבר : צוואות יהודיות מהאימפריה העות'מאנית

מילונאות עברית : ‏מ‏ילונים ומילים

מילונאות עברית : ‏מ‏ילונים ומילים

אהרן ממן

באסופה זו נכללו מאמרים שתכליתם לפתוח צוהר לשאלות בולטות בתולדות המילונאות העברית מראשיתה, למן פרסום 'האגרון' לרב סעדיה גאון בתחילת המאה העשירית, דרך עיצומם של ימי הרנסנס, ועד מילוני ימינו. נסקרים כאן היבטים חשובים ברסאלה לר' יהודה אבן קורייש, במחברת מנחם בן סרוק, בכִּתאבּ אלְחאוי לרב האיי גאון (בבל 939–1038), בג'אמִע אלְאַלְפאט' לדוד בן אברהם אלפסי, ב'ענק' לרבי משה אבן עזרא בביאורו של אלעזר בן חלפון, ועוד. כמו כן מוצגת באסופה מהדורה מתוקנת של שריד מגלוסר קדום ליהושע ולשופטים בצרפתית עתיקה, שכיוצא בו שימש את רש"י ללעזים ששיקע בפירושיו. פרקים אחדים עוסקים בסוגיות תמטיות, כגון טיבו של החלק המילוני בחיבור הדקדוק אַלמֻשְתַמִל של אבו אלפרג' הרון, מעמדה של לשון חז"ל בעיני חכמי הלשון בימי הביניים, שימושה במילונים למקרא, היחס בין הגלוסר לבין הפירוש ובינו לבין המילון, התפתחות המילונאות המדעית והעממית, טיב המסירה של מילים מסוימות מן המקורות, המאמצים לבאר מילים נדירות במקרא על פי מקבילות בארמית או בערבית, שאלת הלגיטימיות להיזקק לחומר חיצוני לצורך ביאור הלשון העברית, מילים שנתפרשו כהרכב או כנוטריקון, ועוד. -- מעטפת אחורית.

מילונאות עברית : ‏מ‏ילונים ומילים

זהויות במפגש : יהודים באמריקה במבחן הזמן

זהויות במפגש : יהודים באמריקה במבחן הזמן

 יונתן ד' סרנה

"מהי יהדות ארצות הברית? מה יהודי בה ומה אמריקני? האם היהודים הם ׳בני בית׳ בארצות הברית או זרים המתארחים בה? איך להיות יהודים ואמריקנים בעת ובעונה אחת? במה השפיע ארצות הברית על היהודים ובמה השפיעו היהודים על תרבותה של ארצות הברית? זהויות במפגש: יהודים באמריקה במבחן הזמן מברר שאלות אלה, במאמרים שפרסם פרופ' יונתן ד' סרנה, מבכירי ההיסטוריונים של יהדות אמריקה, במהלך ארבעים שנה, ורבים מהם הפכו נכסי צאן ברזל במחקר. חמישה עשר פרקי הספר נחלקים לארבעה שערים. הראשון עוסק בניסיון היהודי ליצור סינתזה בין היהודיוּת לאמריקניות ולייסד יהדות חדשה ודמוקרטית. החלק השני מתאר את הניסיונות להפוך את אמריקה למרכז של תרבות, מחקר ויצירה יהודית. בחלקו השלישי דן הספר ביחסים בין מיעוט לרוב, במאבק במיסיון ובניסיון לשנות את הדימוי של 'היהודי המיתי' ל'יהודי האמיתי'. חלקו הרביעי והאחרון של הספר בוחן את היחסים המורכבים בין נוצרים ליהודים בארצות הברית. זהויות במפגש מתאר את תולדות היהודים באמריקה למן השנים הראשונות שלאחר המהפכה האמריקנית ועד ימינו ובוחן את הדרכים הרבות שבהן פעלו היהודים ביחסי גומלין עם סביבתם: פעמים שאלו ממנה, פעמים התנגדו לה, אבל מעולם לא התעלמו ממנה". -- מעטפת אחורית.

זהויות במפגש : יהודים באמריקה במבחן הזמן

 אימפריה : עלייתו וגוויעתו של הסדר העולמי הבריטי

אימפריה : עלייתו וגוויעתו של הסדר העולמי הבריטי

ניל פרגוסון 

"השאלה איננה אם האימפריאליזם הבריטי היה ללא רבב. ודאי שהיו בו כתמים. השאלה היא אם הייתה יכולה להיות דרך פחות עקובה מדם אל המודרנה". בימי גדולתה של האימפריה הבריטית היא שלטה בכרבע מאוכלוסיית העולם, השתרעה על פני כרבע משטחו היבשתי של כדור הארץ, ושלטה בכל ימיו כמעט. היא הייתה האימפריה הגדולה ביותר אי פעם. השאלה איך הגיעה קבוצת איים גשומים מול חופה הצפון-מערבי של אירופה להגמוניה עולמית היא שאלת יסוד לא רק בהיסטוריה הבריטית אלא בתולדות העולם כולו. זו השאלה העיקרית שהספר הזה מבקש לענות עליה. אימפריה מאת ניל פרגוסון מגולל את סיפורה של האימפריה הבריטית בהדרה ובעליבותה. הוא מראה איך כנופיית שודדי ים ומחפשי זהב זרעה את זרעי ההתפשטות הבריטית; איך התגלגלה האימפריה בכוחם של המיסיון והמסחר, המקרה והמקלע; ואיך, בתערובת מסחררת של ברכה וקללה, מחדלים ויוזמות, תרמה האימפריה הבריטית יותר מכל גורם אחר בהיסטוריה להעמדת העולם על נתיב הסחר החופשי, השלטון התקין והקדמה. -- מעטפת אחורית.

אימפריה : עלייתו וגוויעתו של הסדר העולמי הבריטי

צמח - מה הוא יודע? : עולם החושים המפתיע של הצמחים

צמח - מה הוא יודע? : עולם החושים המפתיע של הצמחים

דניאל חיימוביץ

לאחר עדכון יסודי משורש ועד עלה, המהדורה המעודכנת של רב המכר פורץ הדרך צמח - מה הוא יודע? מציעה גילויים חדשים ומרעישים לכל מי ששכנינו הירוקים והפרחוניים קרובים ללבו. מתברר שצמחים כן יכולים לשמוע – וגם לטעום! הביולוג הנודע דניאל חיימוביץ מרענן את המהדורה המקורית של ספרו ומציג מבט מסקרן על עולם החושים העשיר של הצמחים והאופן שבו הם חווים את העולם, מהצבעים שהם רואים, לוחות הזמנים שהם מקיימים, הזיכרונות שלהם לטווח קצר וארוך, חוש הטעם המפותח שלהם, כיצד מוזיקה וצלילים משפיעים עליהם ואף מתייחס לשאלה המרתקת, האם יש לצמחים תודעה? צמח - מה הוא יודע? מציג דיווח נדיר מבפנים על טיבם של החיים מנקודת מבטם של הדשא שאנו דורכים עליו, הפרח שאנו מרחרחים והעץ שאנו מטפסים עליו, ומעניק לנו תפיסה רחבה יותר של מקומם, תפקידם בטבע והדמיון המפתיע בינם לבין בני האדם. -- מעטפת אחורית.

צמח - מה הוא יודע? : עולם החושים המפתיע של הצמחים

 מקדשו של האדם המיואש : הפילוסופיה של לב שסטוב והתרבות העברית

מקדשו של האדם המיואש : הפילוסופיה של לב שסטוב והתרבות העברית

לי ברטוב

'מקדשו של האדם המיואש' עוסק בהגותו של הפילוסוף היהודי-רוסי לב שסטוב (1938-1866) ובהשפעתה על התרבות העברית בראשית המאה העשרים. שסטוב נמנה עם הפילוסופים המקוריים ביותר שצמחו באירופה בעת ההיא. מחשבתו הביאה עימה דבר חדש. היא הייתה בעת ובעונה אחת מבודדת אך משפיעה, מאיימת אך נחוצה. זו פילוסופיה שהצליחה להשפיע על רבים לשנות לא רק את האופן שיש לשאול שאלות פילוסופיות, אלא גם את הגישה לפילוסופיה עצמה. שסטוב, שפעל תחילה ברוסיה ואחר כך בצרפת, מילא תפקיד חשוב בהתפתחות מחשבת האבסורד האירופית והמפנה הפוסט סטרוקטורלי שחל בה (מתלמידיו: ז'יל דלז, ז'ורז' בטאיי ואלבר קאמי). 'מקדשו של האדם המיואש' הוא המחקר הראשון המציע תמונה רחבה של הפילוסופיה של שסטוב והשפעתה על מגמות מרכזיות בצמיחתה של הספרות העברית הצעירה.
השער הראשון של הספר עניינו בפרשנות לסוגיות מרכזיות בפילוסופיה של שסטוב. נידונה כאן 'הפילוסופיה של הטרגדיה', שנולדה מתוך התמודדות עם דוסטוייבסקי וניטשה וסללה את הדרך ליצירת פילוסופיה של תלישות. בדיון נבחנת הגותו של שסטוב אל מול 'מחפשי האלוהים' הרוסים, ומוצעת ביקורת לפרשנותו של אלבר קאמי אליו. שלא כמקובל לראות בשסטוב הוגה דתי, מוצגת כאן תמונה חדשה של הוגה שביקש לערער את המושגים המודרניים של דת וחילון וליצור זרם רעיוני מסוג אחר. השער השני יוחד לחשיפת זיקתה של התרבות העברית הצעירה למחשבתו של שסטוב, והדברים אמורים בייחוד ביוסף חיים ברנר, אורי ניסן גנסין והלל צייטלין. מוצגת כאן חשיבותו המכרעת של שסטוב להבנת צמיחתה של הספרות העברית ולאימוצן של מגמות מודרניות וחתרניות בכתיבה. מחשבתו של שסטוב קורעת צוהר חדש להבנת הממד הקיומי שהעסיק את דמויות מפתח אלה ולהבנת היחס המורכב לחילון ולדת ביצירתם. -- מעטפת אחורית.

מקדשו של האדם המיואש : הפילוסופיה של לב שסטוב והתרבות העברית

שיווק דיגיטלי : Converted : מעברה השני של כל עסקה נמצאים אנשים אמיתיים Converted ילמד אתכם כיצד לכבוש את ליבם

שיווק דיגיטלי : Converted : מעברה השני של כל עסקה נמצאים אנשים אמיתיים Converted ילמד אתכם כיצד לכבוש את ליבם

ניל הוין 

כשהמותגים הגדולים בעולם רוצים לחדד את אסטרטגיית השיווק הדיגיטלי שלהם, הם מתקשרים לניל הוין – אסטרטג המדידה הראשי בגוגל ועמית בכיר בבית הספר וורטון למנהל עסקים באוניברסיטת פנסילבניה. בספרו הראשון מציע הוין כללים פשוטים ומבוססי מחקר למציאת הלקוחות הכי טובים ולפיתוח מערכות יחסים לאורך זמן. תחת הלחץ לספק תוצאות מהירות ומול התחרות האימתנית בשוק, אנשי שיווק רבים ממשיכים להשתמש בשלל שיטות לא בדוקות של שיווק דיגיטלי, המכלות שעות רבות של עבודה ואינספור ניסויים, ואינן ממצות את הפוטנציאל הגלום במאגרי הנתונים. ובסופו של דבר, אנשי השיווק האלה רואים את המתחרים שלהם מזנקים קדימה ועוקפים אותם. אבל מה יקרה אם תבנו עסק על בסיס טיפוח מערכות יחסים ארוכות טווח עם הלקוחות שלכם ותשתמשו בנתונים כדי להבין מי הם, מה הם צריכים, ואיפה אפשר למצוא עוד לקוחות כמוהם? זה אפשרי. אתם תשאירו את המתחרים שלכם מאחור עם כל הנתונים והחשיבה שלהם לטווח קצר. בספר הזה תלמדו כיצד: • להבין מהו ערכה האמיתי של כל מערכת יחסים • לנהל שיחה עמוקה ומתמשכת עם הלקוחות הכי טובים שלכם • לשאול את השאלות הנכונות כדי לחזות את צורכי הלקוחות • למצוא עוד לקוחות מצוינים. -- מעטפת אחורית.

שיווק דיגיטלי : Converted : מעברה השני של כל עסקה נמצאים אנשים אמיתיים Converted ילמד אתכם כיצד לכבוש את ליבם

פסיכואנליזה של הרוע

פסיכואנליזה של הרוע

מרית גורן

"ספרה של מרית גורן הוא ספר מרתק וטורד מנוחה העוסק באחת המובלעות החסרות החשובות ביותר בשיח הפסיכואנליטי: הרוע. זהו ספר בעל השלכות חשובות לא רק ביחס לשיח התיאורטי אלא גם ביחס לשיח הקליני הנוטה, כבבואה של השיח התיאורטי החסר, לשמוט מתוכו את הדיון ברוע ולאפשר כתוצאה מכך כשלים קריטיים בטיפול בו. במובן זה הוא בגדר קריאת חובה לכל מטפל.ת, ולא פחות מכך לכל אדם". פרופ' דנה אמיר, פסיכואנליטיקאית, אוניברסיטת חיפה. -- מעטפת אחורית.
"ספרה המטלטל והעמוק של מרית גורן, "פסיכואנליזה של הרוע", הוא חקירה חודרת ונכוחה בפני מציאות הרוע בנבכי נפשו של האדם. ההתבוננות הנוקבת ויוצאת הדופן הזאת אינה רק פרק חשוב לניתוח יחסה של המסורת הפסיכואנליטית לשאלת הרוע, היא גם תרומה חשובה ומקורית של המחברת, אשר צומחת מתוך ניסיונה הטיפולי להבנת אחת השאלות הקשות ביותר של החיים האנושיים ופשרם". פרופ' משה הלברטל, החוג לפילוסופיה, האוניברסיטה העברית. - מעטפת אחורית.

פסיכואנליזה של הרוע

לשון וסגנון בזמר העברי

לשון וסגנון בזמר העברי

יעל רשף
היצירה של שירי עם בעברית תפסה מקום מרכזי במאמציהם של יוצרי התרבות העברית המתחדשת ליצור מערכת תרבותית מלאה שתאפשר לחברי הקהילה הלשונית הצעירה לנהל את כל חיי התרבות שלהם בעברית בלא שיזדקקו לפנות לשפות אחרות. מאמצים אלה נחלו הצלחה רבה, ובמשך שנים תפסה מסורת הזמר העברי מקום מרכזי בתרבות המקומית. ההיכרות המעמיקה עם מסורת זו הייתה חלק בלתי נפרד מהחיים בארץ ישראל במהלך תקופת היישוב והעשורים הראשונים למדינה. אף על פי שלאחר מכן ירד הזמר העברי מגדולתו והפך לסוגה שולית במערכת המוזיקה הפופולרית, ההיכרות עמו נותרה עד ימינו מרכיב חשוב בזהות הישראלית. עניינו של ספר זה הוא תיאור דרכי העיצוב הלשוני והסגנוני של הזמר בתחום התמליל בתקופה המכוננת בעיצוב התרבות הישראלית קודם להקמת המדינה ובראשית ימיה. יוצרי הזמר שאפו להעניק לו צביון ייחודי, מקומי, שישקף את חווית החיים בארץ ישראל, ייתן ביטוי לאידיאולוגיה השלטת ויסייע להפצת ידע העברית בקרב קהל היעד. פעולתם של המלחינים לעיצוב הסגנון המוזיקלי הייחודי המזוהה עם מסורת הזמר תוארה במחקרים רבים, וספרה של יעל רשף מציג לראשונה בצורה מפורטת את תולדות הזמר העברי מבחינת עיצוב סגנונם הייחודי של התמלילים. פרקי הספר סוקרים את תהליכי ההתגבשות של הזמר כסוגה נבדלת במסגרת לשון התרבות; הם דנים במפורט במאפייניה העיקריים של המסורת הלשונית שנוצרה בו וסוקרים את יחסיה של מסורת ייחודית זו עם סוגות ספרותיות אחרות ועם העברית המדוברת כפי ששימשה את קהל היעד בחיי היום יום, החל בראשית צמיחתה של מסורת זו בתקופת העליות הראשונות ועד לדעיכתה ההדרגתית ודחיקתה לשוליים בשלהי שנות ה-60 של המאה ה-20. -- מעטפת אחורית.

לשון וסגנון בזמר העברי

הרפתקאות מולייר בשפת הקודש : ‏מאה שנות תרגום לעברית בחמש מערכות, קטעי ביניים ובלט

הרפתקאות מולייר בשפת הקודש : ‏מאה שנות תרגום לעברית בחמש מערכות, קטעי ביניים ובלט

 ניר רצ'קובסקי

בר מאה שנים מוצגות הקומדיות של מולייר על במות עבריות, עד שקל לשכוח שהמילים שאנחנו קוראים ושומעים אינן באמת של מולייר, אלא של מתרגמיו: נתן אלתרמן, אברהם שלונסקי, שאול טשרניחובסקי, לאה גולדברג, אהוד מנור, נסים אלוני, יהושע סובול, אלי ביז'אווי ועוד. גדולי הספרות, השירה והתיאטרון העבריים תרגמו את מולייר שוב ושוב, כל אחד באופן שונה, ולעיתים גם מקורי ומפתיע. הרפתקאות מולייר בשפת הקודש הוא מסע מרתק אל התווך שמחבר, אך גם מפריד, בינינו לבין היצירה בלשונות זרות: התרגום. הספר מיועד לכל מי שרוצה להתוודע לדרכים שבהן יצירה ספרותית ותיאטרונית מועברת משפה לשפה, מתקופה לתקופה, מתרבות לתרבות. כמו מחזה אופייני שלמולייר, אף הוא בנוי מחמש מערכות. כל מערכה בוחנת את קורפוס התרגומים מזווית אחרת שלתורת התרגום, מסבירה בבהירות מונחי יסוד תיאורטיים, מציעה מונחים חדשים ומאתגרת את הדעות המקובלות במחקר. כיצד מתרגמים מונחים ייחודיים לתרבותם ולתקופתם? איך משתנות מוסכמות התרגום מתקופה לתקופה? ובאיזו מידה משפיעים התרגומים הקודמים על המאוחרים?
בין מערכה למערכה בספר מפרידים קטעי ביניים המתמקדים בדוגמאות ספציפיות כמו הפזמון שהוסיף שלונסקי לטרטיף, מסיה דה לה סוש שהפך אצל ביז'אווי למסיה דה לה ניידי, הלטינית שאלתרמן תרגם לארמית, ואפילו גלגוליו העבריים של "אוף!" קטן אחד שנושא על כתפיו משמעות דרמטית גדולה. -- מעטפת אחורית.

הרפתקאות מולייר בשפת הקודש : ‏מאה שנות תרגום לעברית בחמש מערכות, קטעי ביניים ובלט

 כל כתבי יוסף מונדי

כל כתבי יוסף מונדי

זהבה כספי מורן פרי

יוסף מונדי (1994-1935) היה סופר, פובליציסט, מחשובי המחזאים של דור המדינה ובמאי ישראלי אנטי-ממסדי מובהק. מונדי החל ליצור משנות ה-60 המוקדמות עד למותו הטרגי מהתקף לב על מדרגות תיאטרון "לה מאמא" בניו יורק ב-5 במאי 1994, בזמן החזרות להצגה "מיסטריה אמריקאית", והוא בן 59 בלבד. הספר הנוכחי הוא השלישי והאחרון במהדורה ביקורתית ומוערת של כל כתבי יוסף מונדי. כרך א' ראה אור בשנת 2018 והוקדש למחזותיו המוקדמים, רובם ברוח תיאטרון האבסורד; כרך ב' ראה אור בשנת 2022 וכלל את מחזותיו הפוליטיים, והכרך הנוכחי מוקדש למחזותיו המאוחרים, ולראשונה גם לכתיבתו בפרוזה. בכרך זה נוכחים יסודות ביוגרפיים גלויים יותר מאשר בקודמיו, ובה-בעת גם ריבוי ושכלול של היבטים תיאטרוניים ומטא-תיאטרוניים. בין המחזות המפורסמים בכרך זה: "סוגרים את הלילה", "לילות פרנקפורט העליזים" ו"מיסטריה אמריקאית"; ובפרוזה: "יומן נוכחות" ו"השיבה לשום מקום".
כמו שאר הכרכים, גם כרך זה הוא פרי עבודה ארכיונית של איסוף מכלול החומרים הנוגעים לכתיבתו ולהפקותיו; מיון ותיארוך של המחזות והשוואת נוסחים. כרכי מונדי לא רק משרטטים פורטרט ביוגרפי ויצירתי של המחזאי, הסופר והבמאי יוסף מונדי, אלא גם משקפים דיוקן היסטורי של יוצרי דור המדינה וראשיתו של המודרניזם בדרמה ובתיאטרון בישראל. -- מעטפת אחורית.

כל כתבי יוסף מונדי

איכה? : מגילת איכה של הנפש

איכה? : מגילת איכה של הנפש

חגי לונדין

האם האבל על חורבן בית המקדש יכול להיות רלוונטי לימינו? דומה שבמאה העשרים־ואחת, במדינת ישראל החופשית והעשירה, הכאב על אובדן בתי המקדש לפני אלפי שנים נתפס כמעורפל ולא רלוונטי. אם לפני כחמש מאות שנה מצאו היהודים בפסוקי המגילה הד לרדיפות שהיו מנת חלקם בגלות, ואם לפני כחמישים שנה שיקפו הפסוקים את מצוקותיו הכלכליות והדתיות של העידן המודרני, הרי שכיום נדרשים אנו לזהות במגילה את כאביו של אדם בן־זמננו. הוא נהנה משפע חיצוני ובחיי דתיות נוחים – אך עולה בו מעת לעת תחושה פנימית של ריקנות שאינה נותנת לו מנוחה. בביאור זה של מגילת איכה וקינותיה מקבלות המילים משמעות חדשה. התופעות התרבותיות של העידן הנוכחי – בדידות, עצב, ניכור וחוסר שייכות – מהדהדות מן המילים העתיקות כמו נלקחו מכותרות החדשות של הבוקר. מכל פסוק ופסוק עולה זעקת כאב גדולה – בן אדם, אַיֶּכָּה? בתוככי השפע, הטכנולוגיה והבידור – האם אתה מוצא בחייך משמעות וקדושה? הספר שלפניכם מתאר באופן נוקב את מכאובי התרבות העכשווית שאנו חיים בתוכה. דווקא על ידי ההכרה בכשלים, משרטטות המגילה וקינותיה את דרך התיקון: "השיבנו ה' אליך ונשובה חדש ימינו כקדם". -- מעטפת אחורית.

איכה? : מגילת איכה של הנפש

נפש האדם בסוציאליזם

נפש האדם בסוציאליזם

אוסקר ויילד

אוסקר ויילד (1854–1900) מוכר בתור מחזאי ומשורר בעל עט מושחז ששם ללעג ולקלס את ערכיה הוויקטוריאניים של בריטניה. כמו כן, העמדתו לדין והשלכתו אל הכלא לשנתיים בגלל נטייתו המינית הפכו את ויילד לאחד הסמלים של הקהילה הגאה במערב, בייחוד באירלנד מולדתו ובבריטניה. עם זאת, פן ידוע פחות באישיותו של ויילד הוא היותו סוציאליסט שראה בעיני רוחו חברה אחרת לחלוטין. איזה מין סוציאליסט היה ויילד? כך כותב יפתח גולדמן באחרית דבר למסה של ויילד המתפרסמת כאן: "הסוציאליזם חותר להגשמת אינדיווידואליזם חדש, מאושר, מתענג, אוהב יופי ויוצר יופי. קביעה זו של ויילד מציגה ערעור רדיקלי על הקפיטליזם וגם על כל שיטה סוציאליסטית המדכאת את חירות היחידים או מזניחה את טיפוחם השָׁלם בשם מטרות חברתיות אחרות, שהן לכאורה נעלות יותר או דחופות יותר. הסוציאליזם הוא, או מן הראוי שיהיה, פרויקט של שמחה. תובנה זו היא אולי התרומה החשובה ביותר של המסה הזאת לסוציאליזם.מרקס ציווה עלינו להכריז מלחמה "על כל התנאים שבהם האדם הוא יצור מושפל, מדוכא, מוזנח ובזוי". ויילד מוסיף על כך: מלחמה למען האינדיווידואל החופשי לאהוב, ליצור ולשמוח. מלחמה למען השמחה. והקשה מכול: מלחמה מתוך שמחה." --‏ מעטפת אחורית.

נפש האדם בסוציאליזם

 יבגני אוניגין : רומן בחרוזים

יבגני אוניגין : רומן בחרוזים

אלכסנדר פושקין 

צירת המופת יבגני אונייגין, שנכתבה בשנים 1831-1823, נחשבת לרומן הרוסי הראשון. עם צאת הרומן לאור, כדי להסביר את הפופולריות יוצאת הדופן שלו, כינה אותו אחד המבקרים: ”האנציקלופדיה של החיים הרוסיים”. היש עוד אנציקלופדיה כה אקטואלית גם בחלוף מאתיים שנה? המחבר מוביל את הקורא בין נשפי החברה הגבוהה, התיאטראות והארמונות בפטרבורג ובמוסקבה לבין האחוזות ובתי האיכרים הפשוטים בכפרים, ומציג בפניו סיפור אהבה גדול מהחיים על רקע רוסיה של ראשית המאה ה-19. כתיבתו אירונית ומלאת רגש, משעשעת וקודרת, ונעה בווירטואוזיות בין הפשוט והיומיומי לבין הפיוטי והנשגב. -- מעטפת אחורית.

יבגני אוניגין : רומן בחרוזים

חכמה לשלמה : מבטים אנתרופולגיים על תמורות בתרבות הישראלית : מבחר מאמרים מאת שלמה דשן

חכמה לשלמה : מבטים אנתרופולגיים על תמורות בתרבות הישראלית : מבחר מאמרים מאת שלמה דשן

ד"ר גדי נסים, פרופ' משה שוקד, פרופ' ניסן רובין, פרופ' נסים ליאון, ד"ר רחל ורצברגר, עזרי דשן 

אסופת המאמרים חכמה לשלמה מציגה מבחר מאמרים פרי עטו של פרופ' שלמה דשן ז"ל. גם ממרחק השנים מחקריו האנתרופולוגיים של דשן מחזיקים ערך רב עבור תחומי מחקר ועיון נוספים, כמו תולדות ישראל ויהדות זמננו, לימודי ישראל ומדינת ישראל וחקר מוגבלויות. מחקריו של דשן התבססו על אתנוגרפיה דקדקנית במרחבים שונים ובתחומים מגוונים: מעיר פיתוח בצפון הנגב, עבור בקהילות מסורתיות של יהודי מדינות המזרח בארץ ובתפוצות ועד לחיי היומיום של עיוורים. מקצת המאמרים נכתבו לפני ארבעה וחמישה עשורים על חוויות חיים שכמעט אינן קיימות עוד בצורתן המקורית. עם זאת, אופי השדות, בחירת המקרים והשקדנות באיסוף הפרטים והפרשנות המקורית – כל אלה הופכים את האסופה הנוכחית למקבץ שניתן לחלץ ממנו תמונות ותובנות חשובות גם לימינו: הכמיהה לזהות חברתית עוטפת, שאלת הזיקה של מהגרים למסורת האתנית, ייחודן של הדתיות ואמונות היסוד תחת תנאים של הגירה לאומית, הקשר ההדוק בין דת לפוליטיקה ועוד. כמו כן, יצירתו המחקרית של שלמה דשן מספקת רקע מאיר עיניים להבנת טיבם של ויכוחים ציבוריים ופוליטיים בישראל אף כיום. מאמרי הספר משובצים בחמישה שערים – כל אחד מהם מציג היבט במחקריו של דשן. בפתחו של כל שער מופיעה הקדמה קצרה הסוקרת ומעריכה את תרומתו של דשן לנושא ומציגה בקצרה את המאמרים המופיעים בו. פעילותו המחקרית והאינטלקטואלית של דשן ענפה ורחבה מאוד; לאסופת מאמרים זו נבחרו וכונסו מקצת מכתביו. -- מעטפת אחורית.

חכמה לשלמה : מבטים אנתרופולגיים על תמורות בתרבות הישראלית : מבחר מאמרים מאת שלמה דשן

המטבח האנגלי של מיס אלייזה

המטבח האנגלי של מיס אלייזה

אנאבל אבס

זה קורה ברגע אחד ואלייזה אקטון נותרת המומה: אביה יורד מנכסיו, מוכרז כפושט רגל ונעלם בן לילה. אלייזה ואמה נותרות חסרות כול. זוהי אנגליה של תחילת המאה ה-19, עולם של אדונים ומשרתים, ועל השתיים להיפרד מחייהן הקודמים, הנוחים כל כך. הן מפטרות את כל המשרתים ומתחילות מחדש במקום שבו לא יודעים עליהן דבר ונאלצות לצאת לעבוד. אלה ימים קשים, אבל לאלייזה יש אומץ. היא תפתח אכסניה קטנה, והיא עצמה תיכנס למטבח ותבשל לאורחים. אמה של אלייזה מתחלחלת, אבל אלייזה מתעקשת, וכך החיים מתחילים מחדש.אלייזה שוכרת לעזרה את אן קירבי, נערה ענייה וחסרת ניסיון. יחד הן מתחילות לבשל, נשאבות בקסמיו של המטבח, חולמות ומערבבות, ממציאות וטועמות, מתקרבות ולומדות זו על זו, וגם על נחישות ורגישות ואהבה. וכשמבשילה השעה, אלייזה כותבת ספר מתכונים שכמותו לא נכתב מעולם, וסיפור חדש ומסעיר מתחיל.המטבח האנגלי של מיס אלייזה מבוסס על סיפורה האמיתי של אלייזה אקטון, הכותבת המודרנית הראשונה של ספרי הבישול. לא פחות מכך, זהו רומן נהדר על חברות נשית, על המאבק לעצמאות ועל העונג הפלאי, הנשגב, שמביאה עמה ארוחה נפלאה. -- מעטפת אחורית.

המטבח האנגלי של מיס אלייזה

האינתיפאדה של טרום-המדינה, 1939-1936

האינתיפאדה של טרום-המדינה, 1939-1936

רחל הרט

‏"‏מאורעות 1939-1936 היו נדבך מרכזי בשרשרת האירועים שהתחוללו בפלשתינה-ארץ ישראל, אשר שיאם במלחמת 1948 והשלכותיהם מתגלגלות עד עצם היום הזה. ספרה של רחל הרט מתמקד ביפו-תל אביב, תוך כדי כך שהוא עוקב מקרוב אחר קצב התמורות באותה תקופה ומנתח באופן שיטתי את התפתחות הנרטיב של היישוב העברי סביבם. הספר מבוסס על מעקב שיטתי אחר העיתונות העברית לגווניה השונים, ובכך ייחודו. ספרה של הרט מזמן לקוראיו מסע מרתק אל נבכי היישוב היהודי ויחסי הגומלין שהתקיימו בינו לבין היישוב הערבי". פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז דיין ללימודי המזה"ת, אוניברסיטת תל אביב -- מהמעטפת האחורית.

האינתיפאדה של טרום-המדינה, 1939-1936

סוקרטס מחפש עבודה : נסיון החיים והמוות בפילוסופיה

סוקרטס מחפש עבודה : נסיון החיים והמוות בפילוסופיה

 ישראל שורק

פילוסופיה במיטבה נצחית כמו העולם ויפה כמותו. היא רלוונטית לימי מלחמה ולימי שלום, להלכי רוח של אהבה ופיוס ולהלכי רוח של זעם וייאוש, לעשירים ולעניים, לנשים ולגברים, למאושרים ולאומללים, לבני תרבות המזרח ולבנות תרבות המערב. מנגד, יש הרואים בפילוסופיה תשקיף של תרבות ושל הלכי רוח אשר שוררים רק באותו זמן שבו נהגתה, נכתבה ונקראה. פילוסופים, גם אם הם מתריסים נגד זמנם, בכל זאת שייכים לזמנם ולא ייתכן אחרת. אלה אף אלה דברי אמת. ככה זה בדיאלקטיקה: שתי השקפות סותרות מתקיימות זו לצד זו, כמו בוויכוח עתיק היומין ביוון העתיקה שבו פרמנידס טען שהכול אחד ומה שהיה הוא שיהיה, וכנגדו טען הרקלייטוס שהכול זורם, הכול משתנה.
ספרו של ישראל שורק מבקש להשיב באופן מקורי על שאלות שחלקן עתיקות וחלקן ראשוניות: האם יש ערך לניסיון החיים? האם סלחנים חייבים להיות שכחנים? כיצד הפילוסופיה יכולה להועיל לנו? האם הדמוקרטיה "עשתה את שלה" והגיע הזמן להשקפת עולם חדשה? מדוע קשה לנו להיות חופשיים? האם בעולמנו האכזרי החמלה עודנה אפשרית? מדוע חשוב להתפעל מהזולת? מדוע כדאי לצאת למאבקים חסרי סיכוי? הכיצד ערכים אינם מתנגשים זה בזה? מדוע העצב עמוק מהשמחה? -- מעטפת אחורית.

סוקרטס מחפש עבודה : נסיון החיים והמוות בפילוסופיה

המלחמה והעתיד

המלחמה והעתיד

תומאס מאן 

תומאס מאן, חתן פרס נובל לספרות לשנת 1929, חש על בשרו את שבריריותו של צֶלם אלוהים אל מול נביאי שקר ומחרחרי מלחמות כזב אסוניות. הוא למד בתוך עמו ומולדתו היקרים לו כמה קל להסיג את נפש האדם אל מחוזות הברבריות הרצחנית במסווה של לעג ותיעוב לאינטלקט כנחלת המעמד הבינוני. כי גם אם מוצדקת, לדבריו, ובלתי נמנעת הייתה הנסיגה מהרציונליות של המאות השמונה-עשרה והתשע-עשרה, הערכת יתר של תבונה לעולם לא תוליך לפורענות כמו זו שלה מסוגלת האי-רציונליות החוגגת כביכול יצר קדום וספונטני. אגדה עממית שיש לה מקום בשדה הפילוסופי והפסיכולוגי, עלולה להפוך לשקר רצחני בשדה הפוליטי. לכן "רעיון הדמוקרטיה, ההומניזם, השלום, כבוד האדם וחירותו" - "הפן הזה של הטבע האנושי הוא שנזקק לעזרתנו." ממגן הפטריוטיות הגרמנית היה מאן למגן ההומניזם האוניברסלי, כי הבין שללא חמלה בבסיס כל מחשבה ועשייה, בניית עולם טוב ומאושר יותר, כדבריו, לא תהיה אפשרית. נאומו זה ב-1943 יכול לשמש מעין מגדלור גם לנו כיום, ב-2023. -- ‏א‏תר המו"ל.

המלחמה והעתיד

פסיכואנליזה ופתולוגיה : פרויד והחשיבה המדעית

פסיכואנליזה ופתולוגיה : פרויד והחשיבה המדעית

ציפי בן עמי

בספרה פסיכואנליזה ופתולוגיה פורשת בפנינו ציפי בן עמי בצורה רב-ממדית את מקומה של הפסיכואנליזה בהיסטוריה ובפילוסופיה של המדע בתרבות המערב. מושג הפתולוגיה מייצג יותר מכול מופע ידע אוניברסלי ואל-זמני ביחס לאי-הסדירות בגוף האדם. הצבת המושג במרכז התיאוריה הפסיכואנליטית אפשרה לפרויד לדון בעקרונות הפילוסופיים שמנחים את החשיבה המדעית בזמנו כדי לקבוע את גבולות הרדוקציה של האדם לגופניות טהורה ולאובייקטיפיקציה שלו. ספרה של בן עמי מראה כיצד פרויד גיבש תפיסה מדעית מרובדת לחקר האדם, תפיסה הבוחנת את המציאות האנושית על היבטיה השונים, ומגולם בה ממד מופשט שתוחם את הממד החומרי כגבול המתגלה ללא הרף. ציפי בן עמי מציעה בספר זה סקירה של השינויים הרעיוניים ביחס לחקר האדם שחלו בתקופתו של פרויד - תקופת מפנה המאות - תוך הבלטת תרומתו של פרויד לתמורות אלו. היא מתארת את ההקשרים ההיסטוריים המגוונים ביחס לחשיבתו התיאורטית של פרויד ומראה שייצור הידע על האדם צמח והתפתח זה לצד זה מתוך מארג רב-גוני של התפתחויות טכנולוגיות, מחקר מדעי ורעיונות פילוסופיים. במרכז הספר עומד ניתוח מעמיק של המתודה של פרויד לחקר הפתולוגיה, אשר מיישמת את עקרונות החשיבה המדעית-פיזיקלית בתקופתו ביחס למדעי האדם. באופן הזה מוצגת השניות הטמונה בתפיסתו של פרויד את האדם לאורך כל כתיבתו, שניות אשר חותרת לגשר בין היבטים של האדם כאובייקט להיבטים של האדם כסובייקט. -- מעטפת אחורית.

פסיכואנליזה ופתולוגיה : פרויד והחשיבה המדעית

האלביתי והטכנולוגיה : בניסיון לחקות את מעשה הבריאה

האלביתי והטכנולוגיה : בניסיון לחקות את מעשה הבריאה

 יוחאי עתריה

ספר זה מבקש לתאר את המאפיינים המרכזיים של החיים בעידן הטכנולוגי תוך התמקדות באנדרואיד – רובוט דמוי אדם. מתוך ניתוח של יצירות מרכזיות בתרבות המערב (איש החול, פרנקנשטיין, בלייד ראנר ועוד), התעמקות בכתביהם של הוגים מרכזיים (דקארט, פרויד, היידגר ועוד) ומחקרים שונים שעוסקים במפגש עם רובוטים דמויי אדם ("עמק המוזרות") אנו למדים שהמפגש עם אנדרואידים מעורר חרדה קיומית: בשלב הראשון אנו טועים לחשוב שהאנדרואיד הוא אדם בשר ודם, בשלב שני אנחנו חושבים בטעות שאדם בשר ודם הוא אנדרואיד, ובשלב האחרון הספק מופנה פנימה ואנו תוהים אם אנחנו בני אדם או אנדרואידים – אוטומטונים נטולי רצון חופשי. התוצאה קטלנית: מי שנתקע בשלב הראשון מאבד את שפיותו, מי שנתקע בשלב השני הורג את הקרובים לו ביותר, ומי שנתקע בשלב השלישי מתאבד.האנדרואיד הוא הנורא והמופלא, המדהים והמחריד, הנשגב והמאיים – האנדרואיד הוא האלביתי. את אותו מתח אלביתי ניתן לאתר כבר בשורשי המחשבה היהודית – מ"ספר יצירה" ועד סיפור הגולם. אומנם האנדרואיד הוא אפשרות חדשה מבחינה הנדסית, אך אין בו דבר חדש מבחינה רעיונית: האנדרואיד מגלה שבלב המדע מפעמת אותה תשוקה שאפשר למצוא באלכימיה ובדת – ליצור רפליקה של האדם; שבלב הנאורות ישנה חרדה עמוקה שמא דווקא האדם המוּאר יהפוך לאוטמטון נטול כוח רצון – מי שהופך את הרע בנאלי; שההוויה הטכנולוגית אינה יכולה להשלים עם "האנושי מדי". האלביתי והטכנולוגיה מנסה אפוא להתחקות אחרי הפנטזיה, אחרי המופלא, אחרי האיום והנורא. -- מעטפת אחורית.

האלביתי והטכנולוגיה : בניסיון לחקות את מעשה הבריאה

מסע ומתן : הפילנתרופיה היהודית-אירופית וירושלים בזמן מלחמת קרים

מסע ומתן : הפילנתרופיה היהודית-אירופית וירושלים בזמן מלחמת קרים

 יוחאי בן-גדליה

שש משלחות פילנתרופיות בראשות אלברט כהן, משה מונטפיורי ולודוויג אוגוסט פרנקל, יצאו לירושלים באמצע שנות החמישים של המאה התשע-עשרה. קדמו להן כתיבה רבה בעיתונות היהודית ומגבית מוצלחת למען היישוב בארץ ישראל. מלחמת קרים (1856-1853), אחד מביטויי השיא למעורבות האירופית ב'שאלה המזרחית', קיבלה אצל הפילנתרופים היהודים ביטוי ייחודי, בדמות פעילות פילנתרופית בירושלים, שנתפסה כבירת המזרח היהודי. ספר זה בוחן לראשונה את העיסוק החריג בירושלים ובמזרח היהודי באותן שנים כתופעה היסטורית הראויה לדיון בפני עצמה. הספר מתמקד במפגש הכפול, של הפילנתרופיה היהודית עם היישוב, והמפגש בתוככי הפילנתרופיה היהודית בין נציגי אימפריות אירופיות מתחרות. המעבר מפעילות פילנתרופית בקרב המהגרים היהודים שגדשו את הקהילות החדשות במערב אירופה, לפילנתרופיית-חוץ, בירושלים, הציבה את הפילנתרופים אל מול 'אחר' יהודי, שהיה מצוי במרחב מדיני ותרבותי מרוחק. הספר בוחן את המפגש שבין הפילנתרופים ליישוב, ומתמקד ב'אימפריאליזם הרך', כפי שבא לידי ביטוי בפעילות הפילנתרופית, ובביטוי המדעי והספרותי שלו בדמות אוריינטליזם פנים-יהודי. בה בעת, הפילנתרופיה סייעה בביצור מעמדם של הפילנתרופים ככוח עולה במרוץ האימפריאלי בין ה'מעצמות' השונות במיקרוקוסמוס היהודי. המפגש בירושלים בין המעצמות הפילנתרופיות היהודיות, שייצגו אינטרסים ואתוסים אימפריאליים שונים, יצר זירה פוליטית יהודית חדשה, שסללה את הדרך לארגונים יהודיים בין-לאומיים ולראשיתה של פוליטיקה יהודית מודרנית. -- מעטפת אחורית.

מסע ומתן : הפילנתרופיה היהודית-אירופית וירושלים בזמן מלחמת קרים

הקליפה הדקה של כדור-הארץ : קריאה בפרוזה של דויד גרוסמן

הקליפה הדקה של כדור-הארץ : קריאה בפרוזה של דויד גרוסמן

גבריאל צורן

הקליפה הדקה של כדור־הארץ' מצייר דיוקן ייחודי של סופר ייחודי. למרות המרכזיוּת והפופולריוּת הבלתי־מעורערות של דויד גרוסמן בספרות העברית והעולמית, טרם נכתב עליו ספר מקיף, המתבונן במכלול יצירתו "מבפנים", ולא דרך מונוקל של אספקט אחד. ספרו של צורן בא אפוא למלא צורך מורגש. זהו ניסיון להתחקות שלב־שלב אחר צמיחת עולמו של גרוסמן ולהתבונן בַּמלֵאוּת הגועשת של פרטיו. בחדות ראייה וברגישות מופלאה לניואנסים מגלה קריאתו של צורן את התווים המשותפים לכל מה שגרוסמן כתב, את הזרימה בין היצירות, ואת הדהודיהן זו בזו. צורן מאתר בארבעת העשורים של כתיבתו של גרוסמן שלושה מרכזים עוקבים, השולחים שלוחות זה אל זה. בראשון הולך גרוסמן בגדולות ושואל שאלות היסטוריות ולאומיות (על השואה, על הכיבוש). אחריו באה הסתגרות בעולמו של הפרט, או בתאים של הזוגיות ושל המשפחה, והכתיבה מתמקדת ביחסי אדם עם גופו ועם זולתו. המרכז השלישי עומד בסימן הבשורה והאובדן, בנים מוקדשים בו למשימות לאומיות, רשויות שרירותיות מתערבות בחיי הפרט, והדמויות מתמודדות עם בשורות קשות ואסונות. בכל שנות כתיבתו מרתק את גרוסמן, לפי צורן, כוחה של המלה לתת משמעות לקיום ולהעניק חירות פנימית. החירות מושגת באמצעות האפשרות לתת ביטוי למצבך במילותיך שלך, תוך דחייה של כל ניסוח המוטל עליך מבחוץ. גיבורי הסיפורים חלקם בונים מתוך ייסורים סיפור קוהרנטי, ולוּ גם דמיוני ומופרך, כדי לזרות אור על אזור של צללים המאפיל את עולמם, וחלקם מתענים בניסיון לברוח מבשורות מוכתבות מראש ומסיפורים שנכפו עליהם. -- מעטפת אחורית.

הקליפה הדקה של כדור-הארץ : קריאה בפרוזה של דויד גרוסמן

חנה סנש : הכוכב שנפל בטרם עת

חנה סנש : הכוכב שנפל בטרם עת

שאול ובר

היריות שנורו ליד הכנסייה בבית הסוהר בבודפשט אמנם לא הצליחו להרוג את חנה סנש – והיא גססה שעות רבות עד שנלקחה לקבורה – אבל הצליחו ליצור להבה מיתולוגית שאנחנו חיים עמה עד היום. משאל רחוב שיעסוק בשאלה מי הייתה חנה סנש יעלה הסכמה כללית שהיא הייתה צנחנית גיבורה שהנאצים וההונגרים עינו אותה ולבסוף הוציאוה להורג. יהיו כאלה שיוסיפו את העובדה שהיא חיברה את השירים המיתולוגיים "אלי אלי שלא יגמר לעולם..." ואת השיר "אשרי הגפרור שנשרף והצית לבבות..." שמושרים בפי כול. ספר זה מראה את ה'חנה האחרת': אישה צעירה שהייתה עקשנית, אמיצה וחדורת מטרה ללא פשרות, וכן משוררת אידאליסטית בעלת נשמה יתרה, שהתמודדה עם בדידות ואתגרים נוספים שפקדו אותה במהלך חייה הקצרים שנחשפים כאן לראשונה. -- מעטפת אחורית.

חנה סנש : הכוכב שנפל בטרם עת

סוגות בספרות הפופולרית

סוגות בספרות הפופולרית

ארנת טורין ושי רודין

האם תחנות הנעורים שלך שזורות בחוויה של קריאת רומן רומנטי ושקיעה מתוקה לתוכו?האם השתאית מול חדות ההבחנה של בלשים ספרותיים והערצת את אומץ ליבם של מרגלים?האם בעיצומו של מסע קניות מופרך בחנת את עצמך בסגנון הדיבור הפנימי של בריג'ט ג'ונס?הספר סוגות בספרות הפופולרית מציע מסע מקיף, מעמיק ומרתק העובר דרך תחנות הספרות שרבים כל כך נהנים לקרוא: הרומן הרומנטי, הצ'יק ליט, ספרות הפנטזיה, ספרות המדע הבדיוני, ספרות הערפדים, הקומיקס, ספרות הבעיה, הספרות הבלשית וספרות הריגול. בכל אחד מהפרקים נבחנים הרקע החברתי, ההיסטורי והספרותי להיווצרות הסוגה, מאפייניה העיקריים, קווים טיפוסיים בהתפתחות העלילה ובעיצוב הדמויות והשפעות הסוגה על חיי הקוראים בהיבטים של תפיסות, של דימויים, של התנהגות ושל צרכנות.בסיומו של כל פרק נסקרת הסוגה הנדונה בשדה הספרות בישראל, דרך מופעיה המקומיים.הספר, שכל אחד מפרקיו נכתב על ידי חוקר המתמחה בסוגה המסוימת, מציע מפגש אקדמי עם מגוון סוגות בספרות הפופולרית ועם גיבורי התרבות שהצמיחה, ממר דארסי ועד וונדר וומן, מדרקולה ועד שרלוק הולמס. כשם שהספרות הזו פונה לכולם, כך גם הספר הנוכחי יוכל לעניין לא רק חוקרי ספרות, מדיה, קולנוע וסוציולוגיה של הספרות, אלא גם את הקהל הרחב -- מעטפת אחורית.

סוגות בספרות הפופולרית

לחשוב אסלאמית : בחינת השיח המוסלמי בן זמננו : הבנת שפה ותרבות כמפתח להכרת השכנים

לחשוב אסלאמית : בחינת השיח המוסלמי בן זמננו : הבנת שפה ותרבות כמפתח להכרת השכנים

שגיא פולקה

"בספרו פותח ד"ר שגיא פולקה לקורא הישראלי צוהר רחב ומרתק להבנת תפיסת העולם של הזרמים האידיאולוגיים והפוליטיים השונים בעולם האסלאמי במגוון רחב של תחומים החל ברעיון הג'האד, דרך המתחים בין הזרמים הסוני והשיעי וכלה ביחס לסוגיות מגדר ופמיניזם. הספר המשלב בין ניתוח מעמיק, פרספקטיבה היסטורית ועושר מדהים של מקורות, יהיה כלי עזר חיוני לכל מי שמבקש להכיר וללמוד את העולם המרתק של האסלאמיזם המודרני". - פרופ' מאיר ליטבק, מרכז אליאנס ללימודים איראניים, אוניברסיטת תל אביב.
"כחוקר הבקיא ברזי האסלאם, ד"ר שגיא פולקה מנגיש לקוראים תפיסות עולם דתיות-תרבותיות עדכניות של מדינות וארגוני טרור אסלאמיים קיצוניים. הספר מציג תובנות אודות התגבשותן של דרכי פעולה אסלאמיות-הלכתיות להצדקת המאבק נגד ישראל, ושופך אור על נושא מורכב זה. זהו ספר חשוב שיתרום הן לאנשי המודיעין והן לכל אזרח משכיל וסקרן, המעוניין להרחיב את ידיעותיו אודות שכנינו". - יורם כהן, ראש השב"ב בשנים 2011 – 2016.
"ספר זה ממלא חלל גדול בידע שלנו על הקבוצות והארגונים האסלאמיים השונים הפועלים היום באזורנו. שליטת המחבר ברזי השפה הערבית והתמצאותו העמוקה בדת האסלאם אפשרו לו להוציא ספר ייחודי, המתבסס במידה רבה על מקורות ראשוניים. הספר נחוץ לא רק לחוקרים או לאנשי המודיעין, כי אם לכל המתעניין בקורה באזור שבו אנו חיים". - פרופ' (אמריטוס) יצחק חסון, האוניברסיטה העברית בירושלים. - מעטפת אחורית.

לחשוב אסלאמית : בחינת השיח המוסלמי בן זמננו : הבנת שפה ותרבות כמפתח להכרת השכנים

קותי : סיפורו של סגן הרמטכ"ל אלוף יקותיאל אדם

קותי : סיפורו של סגן הרמטכ"ל אלוף יקותיאל אדם

יניב מגל

הוא יזם ודחף ל"מבצע אנטבה", ול"מבצע אופרה" (הפצצת הכור בעיראק). הוביל בראש חטיבתו את המהלך העיקרי בקרב אבו עגילה במלחמת ששת הימים, שלמעשה הכריע את המערכה בחזית הדרום. הוא השיא תרומה דרמטית להקמת הסיירות "שקד" ו"שלדג". בראייה עתידית יוצאת דופן קידם ושילב טכנולוגיות חדשניות בצה"ל בדור מפקדים שהתקשה להבין את התועלת שבהן (סימון מטרות בלייזר, מחשוב מערכות לחימה, טילים מונחים, שידורי וידיאו חיים מכטב"מים). ובכל אלה, לאחר ששככה ההמולה, בעוד חבריו לצמרת צה"ל והמדינה נהנו מליטופה הנעים של התקשורת, הוא חזר חרש לעבודתו כאילו העניין אינו נוגע לו, לא כתב ולא התראיין. קותי טרח ללא הרף על ביטחון המדינה, הרבה יותר מכפי שדאג שמעשיו ייזכרו.במהלך מלחמת לבנון הראשונה, נקלע קותי לקרב עם מחבלים שבמהלכו נהרג. הוא המפקד בדרגה הגבוהה ביותר בצה"ל שמת בקרב. מדוע התעקש להיכנס אל תוך לבנון אף שזמן קצר קודם לכן עדכן אותו ראש הממשלה בגין כי ימונה לראש המוסד? מה משך אותו דווקא למקום בו ארבו הורגיו?כדי להבין זאת צריך להכיר את האדם, את עומק מחשבתו ומהלכיו, ואת תהפוכות יחסיו עם האיש שלא נתן לדבר לעצור בעדו - אריק שרון - שנהפך לחבר קרוב בחיים האישיים ובקרבות, ושהשפיע על גורלו לטוב אך בעיקר לרע. -- מעטפת אחורית.

קותי : סיפורו של סגן הרמטכ"ל אלוף יקותיאל אדם

משה סנה: מנהיג המרי העברי

משה סנה: מנהיג המרי העברי

ניר מן

ד"ר משה סנה (1972 -1909) התמנה בהיותו בן 23 לראש ההסתדרות הציונית בפולין. בפרוץ מלחמת העולם השנייה התגייס כקצין בצבא פולין לבלימת הפלישה של גרמניה הנאצית, נִשבה בידי הצבא האדום ובדרך חתחתים הגיע במארס 1940 לארץ ישראל. עם בואו גוייס לפיקוד ההגנה, ובתוך שנה התמנה לראש המִפקדה הארצית של ההגנה, שהיה מעין שר הביטחון של היישוב העברי. סנה כונן את הפיקוד העליון של ההגנה ומינף את האסטרטגיה ההתקפית בהקמת הפלמ"ח, מיסוד הש"י, הרחבת הרכש וההתיישבות בספר. בתום מלחמת העולם הקים עם האצ"ל והלח"י את תנועת המרי העברי והנהיג את המאבק לפתיחת שערי הארץ בפני ניצולי השואה. עם מינויו לראש מחלקת ההעפלה בהנהלת הסוכנות היהודית הבקיע באביב 1947 את מסך הברזל להפלגת ספינות המעפילים מנמלי הים השחור, והניח את התשתית לִ עסקת הנשק שהכריעה את המערכה על ירושלים במלחמת הקוממיות. בדצמבר 1947 פרש סנה מהנהלת הסוכנות כשבחר באוריינטציה הסובייטית, ובסתיו 1954 הצטרף להנהגת מק"י. מורשת עשייתו במערכה לעצמאות ישראל מוזערה בהיסטוריוגרפיה ממניעים פוליטיים. במחקר זה נפרסת יריעת פועלו הביטחוני של ד"ר סנה בבניין כוח ההגנה, בהנהגת תנועת המרי העברי ובמפעל ההעפלה. -- מעטפת אחורית.

משה סנה: מנהיג המרי העברי

האם הציונות ביקשה להקים מדינת לאום? : הדמיון המדיני הציוני מפינסקר עד בן-גוריון (1948-1882)

האם הציונות ביקשה להקים מדינת לאום? : הדמיון המדיני הציוני מפינסקר עד בן-גוריון (1948-1882)

דימיטרי שומסקי

על פי התפישה המקובלת, המטרה הסופית של הציונות כתנועה לאומית פוליטית הייתה הקמתה של מדינת לאום. בספרו החדש על תולדות הדמיון המדיני הציוני מראשית רעיון הציונות המודרנית ועד להקמתה של מדינת ישראל, דימיטרי שומסקי קורא תיגר על תפיסה דטרמיניסטית באמצעות עיון בכתבים לא מוכרים מאת אבות הציונות ובבחינה מחדש של המקורות הידועים, שפורשו באורח מגמתי וא-היסטורי בספרות הקלאסית על הציונות. המחבר מגלה שמנהיגי הציונות שיוו לנגד עיניהם את מימוש ההגדרה העצמית היהודית בארץ ישראל דווקא במסגרת רב-לאומית. תחילה הם דמיינו מחוז אוטונומי באימפריה הרב-לאומית העות'מאנית, ולאחר מכן – בתקופת המנדט הבריטי – דמוקרטיה רב-לאומית. הספר מראה שהמודלים של מדינה יהודית, שאותם ביססו ופיתחו האבות המייסדים של מדינת ישראל, כללו בתוכם הכרה בקיום לאומי קולקטיבי של ערביי ארץ ישראל. דפוסים מדיניים כאלה לא היו נחלתן של דמויות שוליות בקרב הציונות (כגון אנשי "ברית שלום"), אלא אדרבה, הוצגו על ידי הציונים המרכזיים ביותר: יהודה לייב פינסקר, בנימין זאב הרצל, אחד העם, זאב ז'בוטינסקי ודוד בן-גוריון. הספר מתמקד בחמש הדמויות הללו ומציג אותן ואת השקפותיהן באופן חדשני, שנודעת לו השפעה על השיח הישראלי העכשווי. -- מעטפת אחורית.

האם הציונות ביקשה להקים מדינת לאום? : הדמיון המדיני הציוני מפינסקר עד בן-גוריון (1948-1882)

התל של תל אביב : סיפורו של תל קסילה שעל גדות הירקון

התל של תל אביב : סיפורו של תל קסילה שעל גדות הירקון

עמיחי מזר

"ספר זה מציג את התגליות הייחודיות בתל קסילה, הנמצא על גדתו הצפונית של הירקון, כיום בשטח מוזיאון ארץ-ישראל בתל אביב. לאתר יש מקום מיוחד בתולדות המחקר הארכיאולוגי של ארץ-ישראל – בהנהלתו של בנימין מזר נעשו בו החפירות הארכיאולוגיות הראשונות במדינת ישראל. התקופה החשובה בתולדות היישוב בתל קסילה היא תקופת הברזל א (המאה השתיים עשרה – האחת עשרה לפסה"נ), שאז נוסד יישוב במקום, ככל הנראה ביוזמה פלשתית. זו הייתה תקופת השיא בהתיישבות הפלשתית בפלשת, והיישוב בתל קסילה נועד כנראה לשמש יישוב נמל לסחר ימי לאורך חופי הים התיכון. במקום ישבה אוכלוסייה מעורבת, פלשתים לצד כנענים.
החיבור שלפנינו מתאר את הרקע להתיישבות הפלשתית בארץ, את המפגש של הפלשתים עם האוכלוסייה המקומית ואת אופייה של התרבות החומרית שנוצרה עקב מפגש זה. פרק עיקרי בספר מציג את העיר בתל קסילה במאה השתיים עשרה – האחת עשרה לפסה"נ, עיר שהיה בה מבחר יוצא דופן של בתי מגורים, בנייני מנהל ושלושה מקדשים שנמצאו זה מעל זה ובתוכם אוסף עשיר של כלי פולחן נדירים וייחודיים. כמו כן הספר דן במקורות ההשפעה ובקשרים התרבותיים הבאים לידי ביטוי בתגליות אלו, בצדדים אחרים של התרבות החומרית בתקופת הברזל א ובאירוע החורבן המרעיש של היישוב בסביבות שנת אלף לפסה"נ. פרק אחר דן בשיקום היישוב לאחר חורבנו. היישוב שוקם חלקית במאה העשירית-התשיעית לפסה"נ, בתקופת ראשית המלוכה בישראל, אך ספק אם אוכלס בישראלים. הפרקים שלאחר מכן עוסקים בשרידים משלהי תקופת הברזל ועד לתקופה הצלבנית. בכל אחת מהתקופות הללו התגלה ממצא ייחודי: בין השאר נחשפו בניין מנהל או בית אחוזה ובאר ריבועית מן התקופה הפרסית; מבנה שוק יוצא דופן מן התקופה הרומית המאוחרת; בית כנסת עם כתובת שומרונית מן התקופה הביזנטית; חאן מן התקופה המוסלמית הקדומה ושרידי תעשיית הסוכר מן התקופה הצלבנית". -- מעטפת אחורית.

התל של תל אביב : סיפורו של תל קסילה שעל גדות הירקון

רוקנרול ישראלי : 50 אלבומי רוק כחול לבן שעשו רעש!

רוקנרול ישראלי : 50 אלבומי רוק כחול לבן שעשו רעש!

חגי ברקת

יש רוקנרול בעברית! גבירותיי ורבותיי, קבלו אותו - רוקנרול ישראלי, שלנו, כחול-לבן! רוקנרול חצוף ופורץ דרך של אריק איינשטיין ושלום חנוך. רוקנרול וירטואוזי בניחוח חו"ל של תמוז. רוקנרול פּאנקי עם שחור בעיניים של הקליק. רוקנרול שמח וחסר מעצורים של משינה. רוקנרול מתריס ולא דופק חשבון של נושאי המגבעת. רוקנרול נשי, בועט וקורע לב של המכשפות. רוקנרול מהנשמה, סוער ופיוטי של אלג'יר. הספר שלפניכם מביא את המסע המפותל וחסר המנוחה של הרוק הישראלי מראשית דרכו בסוף שנות ה– 60 ועד ימינו, דרך סיפורם של 50 אלבומים גדולים, משפיעים ופורצי דרך, שחצבו את דרכם אל פנתאון המוזיקה והתרבות הישראלית. מהחלונות הגבוהים וכוורת, שיצאו לעולם מערש הלהקות הצבאיות והמציאו רוקנרול ישראלי חדש ותוסס, ועד מוניקה סקס ואיפה הילד, שנתנו בראש כחלק מגל להקות הרוק המגניבות של שנות ה- 90 ; מטרובדורים אשפי מילים כמו מאיר אריאל ואהוד בנאי ועד רוקריות מעולות כמו קורין אלאל ורונה קינן - כולן וכולם ועוד רבים אחרים נמצאים כאן בין הדפים ומזמינים אתכם לצלול פנימה ולהתענג. אז לכם נותר רק להוציא את הגיטרה מהבוידעם, להדביק ברז על המצח ולשאוג בקול ניחר: "לא רוצה עוד דיסקו, אני כבר לא יכול, תנו לי, תנו לי רוקנרול!"'. -- מעטפת אחורית.

רוקנרול ישראלי : 50 אלבומי רוק כחול לבן שעשו רעש!

ספר ירושלים 1948-1973

ספר ירושלים 1948-1973

ארנון גולן, ראובן גפני, אסף זלצר, אמנון רמון

הספר דן בסוגיות המרכזיות בתולדות ירושלים בתקופת העיר החצויה ובשש השנים הראשונות לאחר מלחמת ששת הימים: הקו העירוני - קו הגבול שחצה את העיר; תכנון והתפתחות המרחב העירוני: פוליטיקה ומדיניות ברמה המקומית והארצית והזיקות ההדדיות ביניהן; החברה הירושלמית על חלקיה וגווניה; דימויים, זיכרון ומציאות בתחומי החברה, הכלכלה, הקולנוע והספרות. 18 פרקי הספר יוצרים יחד תמונה רחבה, מגוונת ומורכבת של העיר והתקופה, בהתבסס על מחקר עדכני וחדש המגובה במקורות בני התקופה.

ספר ירושלים 1948-1973

 אין כמו פסיכיאטריה : זכרונות וסיפורים

אין כמו פסיכיאטריה : זכרונות וסיפורים

הלן שיינפלד

עד למאה ה־18 מחלות הנפש נתפסו לעיתים קרובות כ"דיבוק". מיותר לציין, לאור זאת, שאפשרויות הטיפול בהן היו זעומות עד לא קיימות. ב־1808, יוהן כריסטין רייל – רופא, פיזיולוג, אנטומאי ופסיכיאטר גרמני – טבע לראשונה את המושג פסיכיאטריה שמקורו בשתי מילים מן היוונית: psyche, (תודעה, נפש, נשמה) ו־iatreía (משמעות או מרפא). ככל שנודע יותר על תפקודם של המוח ומערכות העצבים החלו ההפרעות הנפשיות להיחשב כמצבים הדורשים טיפול מסודר ונכללו בתחום הרפואה, גם אם לא תמיד זכו להבנה מספקת ולסיווג מדויק. קטלוגן נע בין הכללתן במדע הנוירולוגיה ובין ההכרה בהן בתחום הפסיכיאטריה, העומד לעצמו. לאחרונה אנו עדים לשובה של מגמת החפיפה בין התחומים. מאמר שפורסם בספטמבר 2020 במגזין המוח נושא את השם: "רפואת המוח ורפואת הנפש – מטבע אחד, שני צדדים".-- מעטפת אחורית.

אין כמו פסיכיאטריה : זכרונות וסיפורים

"עת לעשות לה' הפרו תורתך" : מסורת ומשבר בהגותו של ר' משה בן מימון

"עת לעשות לה' הפרו תורתך" : מסורת ומשבר בהגותו של ר' משה בן מימון

עומר מיכאליס
בשני חיבוריו הנודעים – משנה תורה ומורה הנבוכים – מצהיר הרמב"ם בלשון חריפה על משבר שפקד שתי מסורות ידע: התערערותה של המסורת ההלכתית מזה ואובדנה של מסורת סתרי תורה מזה. הספר עת לעשות לה' הפרו תורתך הוא קריאה מחדש בהצהרותיו של הרמב"ם על המשבר והפיתוחים הנרטיביים שנקשרו בהן, או בלשון אחרת – שיח המשבר. עניינו של הספר הוא בבחינה מדוקדקת של שיח המשבר שעיצב הרמב"ם, תוך עיון בשורשיו הקדומים בקנון היהודי וכן במופעים מקבילים מן המרחב האסלאמי בן הזמן, בניסיון להשיב על השאלה: על שום מה נדרש הרמב"ם לשיח זה באופן כה בולט בכתביו? הספר עת לעשות לה' הפרו תורתך הוא קריאה מחדש בהצהרותיו של הרמב"ם על המשבר והפיתוחים הנרטיביים שנקשרו בהן, או בלשון אחרת – שיח המשבר. עניינו של הספר הוא בבחינה מדוקדקת של שיח המשבר שעיצב הרמב"ם, תוך עיון בשורשיו הקדומים בקנון היהודי וכן במופעים מקבילים מן המרחב האסלאמי בן הזמן, בניסיון להשיב על השאלה: על שום מה נדרש הרמב"ם לשיח זה באופן כה בולט בכתביו? העיון בשיח המשבר חושף את הדרך שבה הציב הרמב"ם את שני חיבוריו במצב מתוח מאוד. מחד גיסא הוא מצהיר בהם על דבקות במסורת ההלכתית ובמסורת סתרי תורה, תוך שהוא מעצב אותן בדיעבד. מאידך גיסא הוא קובע בהם במוצהר מהלך של שינוי עומק הכרחי שנועד להתמודד עם השבר שפקד את המסורות הללו, ובא לידי ביטוי בעצם כתיבת החיבורים. הן מורה הנבוכים הן משנה תורה, מראה מחבר ספר זה, הם חיבורים שמוצגת בהם שבירתה של המסורת ועיצובה מחדש כנאמנות לה בשעת החירום. -- מאתר המו"ל.

"עת לעשות לה' הפרו תורתך" : מסורת ומשבר בהגותו של ר' משה בן מימון

בטיחות מפני הרשעת חפים מפשע

בטיחות מפני הרשעת חפים מפשע

בועז סנג'רו
ס‏פר זה הוא המשך ישיר לספר הרשעת חפים מפשע בישראל ובעולם: גורמים ופתרונות (2014). בעוד שבספר הקודם נדרשה אנרגיה רבה להצגת הבעיה, שבאותה תקופה נטו לגמדה, הספר הנוכחי מפתח דרכים משוכללות להפיכת מערכת המשפט הפלילי לבטוחה יותר. אם הספר הקודם היה מעין "הרשעת חפים מפשע למתחילים" והתמקד בגורמים לתופעה, הספר הנוכחי הוא "בטיחות מפני הרשעת חפים מפשע למתקדמים" ומתמקד בפתרונות בטיחותיים. לקריאת הספר הנוכחי לא הכרחי להקדים ולקרוא את הראשון, ואף לא הכרחית השכלה משפטית; די בסקרנות בריאה. אין עוול גדול יותר שמדינה ליברלית גורמת באופן שיטתי לאזרחיה מהרשעת חפים מפשע. הספר מציע דרכים שיטתיות להפחתת השיעור המשמעותי הקיים של הרשעות השווא, הגורמות נזקים חמורים לאזרח (בעיקר הקלון ושלילת חירות) ולחברה (בעיקר אי-לכידת העבריין האמתי, ועלויות הליכי החקירה, המעצר, המשפט והמאסר המוטעים). הרשעת חף מפשע היא תאונה, ממש כמו התרסקות מטוס קרב. הספר מראה כיצד ניתן ליישם על מערכת המשפט הפלילי שיטות בטיחות מודרנית שפותחו בתחומי התעופה, החלל וההנדסה ושמשתדלים ליישמן גם בתחומי העבודה והרפואה. מלבד פיתוח תורת בטיחות ושיטות בטיחות כלליות למשפט הפלילי, הספר מתמקד בראיות המרכזיות (ההודאה, עדות הראייה, השוואת ד.נ.א. והשוואת טביעות אצבעות) ובפרוצדורות המרכזיות (חקירה משטרתית וניהול תביעה, עסקות הטיעון, וההליכים שלאחר ההרשעה) ומציע פתרונות בטיחותיים. -- אתר נבו.

בטיחות מפני הרשעת חפים מפשע

קורא בין השורות

קורא בין השורות

גדעון סטטמן

כיצד הפכה תפילת כל נדרי מ”מנהג שנדחה” מימי הגאונים לסמל המובהק לפתיחת יום הכיפורים? במה זכה גדליה בן אחיקם, פקיד ממונה של מלך בבל, שיום הירצחו ישפיע על הלוח העברי במשך 2,500 שנה? לאן נעלמו ילדיו של משה רבנו, שלא השתתפו במעמד הר סיני? מדוע הטילו חכמינו ספק בקדושתה של מגילת אסתר? בניסיון אמיץ להגיע לפתרון החידות הללו ורבות אחרות העולות מבין השורות של הטקסט המקראי, ספרות ההלכה ומקורות נוספים בהיסטוריה, מוליך ”קורא בין השורות” את הקורא בשילוב מרתק של קריאה מסורתית וחדשה במקורות מוכרים יותר ומוכרים פחות, מתקופות שונות. המחבר, גדעון סטטמן, הוא בוגר ישיבת ההסדר ”הר עציון” באלון שבות ובעל תארים בהיסטוריה ובארכיאולוגיה מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת בר אילן. השילוב הייחודי לסטטמן, של בקיאות במקורות ההלכתיים והאגדיים ועימותם עם עובדות היסטוריות וממצאים מתחום הארכיאולוגיה, מאפשר לו לשפוך אור חדש על עולם עתיק אך מורכב ודינמי מאין כמוהו, במבט עכשווי ורענן. -- כריכה אחורית.

קורא בין השורות

ילדים והוריהם : מחקר הלכתי-תרבותי

ילדים והוריהם : מחקר הלכתי-תרבותי

יעקב שפירא 
ה‏אם הילדים חייבים לזון את הוריהם? האם ניתן לכפותם לעשות כן? - אלו צעדים משפטיים רשאים הילדים לנקוט כנגד הוריהם? - מה דינה של תביעה משפטית שהגישו הורים נגד ילדיהם? נושאים אלה ונושאים נוספים רבים נידונים בספר המקיף ילדים והוריהם - מחקר הלכתי תרבותי. הספר מנתח את הסדרתם של יחסי ילדים-הורים במקורות ההלכה ומבקש לברר ולהגדיר את האינטרסים שעומדים ביסוד הלכות אלה ואף מתחקה אחר האמצעים החברתיים והדתיים אשר ננקטים לשם השגתם. זאת תוך נתינת הדעת להקשר התרבותי והנסיבות ההיסטוריות של מקורות הלכתיים שונים. -- אתר נבו.

ילדים והוריהם : מחקר הלכתי-תרבותי

שיחות מהמטבח : מבוא לטיפול בבישול

שיחות מהמטבח : מבוא לטיפול בבישול

אילת ברק נחום
מהו טיפול בבישול? מה הקשר בין טיפול ובישול? איך והאם אפשר לייצר מרחב טיפול במטבח? כל טיפול רגשי מספק סוג של הזנה, ועבור רבים המטבח והבישול מהווים מרחב טיפולי ואפיק של קשר. מתוך נקודת המבט הזו אוספת ד"ר אילת ברק נחום, אל תוך המטבח הטיפולי, תיאוריות ופרקטיקות טיפוליות, יחד עם חומרי גלם לאפייה, בישול ומאכל. במשך עשרים השנים האחרונות אילת ברק נחום ממשיגה, חוקרת ומלמדת את השילוב בין פעילות הבישול לבין העולם הרגשי ומעצבת ומפתחת דיסציפלינה טיפולית ייחודית – טיפול בבישול. ספר זה, כקדירת נזיד עשירה, בוחש בתוכו את התהליכים הטיפוליים המתרחשים במטבח, התשתית התיאורטית הרחבה והתובנות על אודות החיבור בין טיפול לבין בישול – בהיבט המחקרי, הטיפולי־קליני והפדגוגי. הספר מיועד למטפלים, לאנשי חינוך, להורים ולכל מי שמתעניין בקשר בין אוכל ונפש. --‏ כריכה אחורית.

שיחות מהמטבח : מבוא לטיפול בבישול

Armenian manuscripts of the David and Jemima Jeselsohn Collection

Armenian manuscripts of the David and Jemima Jeselsohn Collection

Christina Maranci, Michael E. Stone
Armenian Manuscripts of the David and Jemima Jeselsohn Collection is devoted to the five Armenian codices in the Jeselsohn collection in Zurich. Of great importance for Armenian studies and the history of art more generally, they represent various literary types, including biblical, hagiographic, homiletic, and liturgical texts. They also reflect an array of visual and artisanal traditions, connected to artistic centres in the Armenian Kingdom of Cilicia, Constantinople, and New Julfa, and span a period of over 300 years. A newly identified Sargis Picak manuscript is of exceptional importance for the study of medieval Armenian art, for its images, for Sargis’ colophons, and for a a hitherto unstudied ivory plaque of the Transfiguration. A Ritual of 1586 holds particular importance for scholars of the Armenian liturgy and its development in sixteenth-century Jerusalem. Also presented is a beautiful parchment leaf of the opening of the Gospel of John, studied and published previously by Michael and Nira Stone, and likely originating from a Bible produced in seventeenth-century New Julfa. Two Gospel Books complete this study: one from New Julfa, dated to 1695, and another likely produced in late seventeenth or early eighteenth-century Constantinople. -- The publisher's website.

Armenian manuscripts of the David and Jemima Jeselsohn Collection

The subversive seventies

The subversive seventies

Michael Hardt 
Progressive and revolutionary movements of the 70s, which took place across the globe, provide an inspiring and useful guide for contemporary radical political thought and action, even more than those of the 60s. The 60s were a crucial historical turning point and we can certainly learn from those movements, both the victorious and the vanquished, but, fundamentally, they marked the end of an era. The 1970s, in contrast, herald the beginning of our time. In response to the insurgencies of the 60s, new structures of power, many of which are now grouped under the name neoliberalism, were tested and institutionalized, and are essentially the same ones that rule over us today. The progressive and revolutionary struggles of the 70s, then, constituted an initial set of experiments for confronting our current conjuncture, a first test of the terrain. Feminist and gay liberation movements, worker and anticolonial struggles, antinuclear and antiracist projects, along with many others liberation efforts developed in the 70s offer us not only initial analyses of today's structures of economic and political domination, but also forms of critique and resistance most effective against them"-- Provided by publisher

The subversive seventies

Being there, being here : Palestinian writingsjavascript:; in the world

Being there, being here : Palestinian writings in the world

 Maurice Ebileeni
Arabic is unconditionally the national language of Palestinians, but for many it is no longer their mother-tongue. More than a century after the early waves of immigration to the Americas, and more than seven decades after the Nakba of 48, generations of Palestinians have grown up in a variety of different contexts within Israel-Palestine and the world at large. This ongoing scattered state has led to the proliferation of Palestinian culture as it is simultaneously growing in multiple directions, depending on geographical, political, and lingual contextualization. The Palestinian story no longer exists exclusively in Arabic. A new generation of Palestinian and Palestinian-descended writers and artists from both Latin and North America, Scandinavia, and Europe at large, as well as Israel-Palestine are bringing stories of their heritage and the Palestinian nation into a variety of languages such Spanish, Italian, English, Danish, and Hebrew—among so many other languages. Being There, Being Here is the product of an eight-year long journey in which Maurice Ebileeni explores how the Palestinian homeland is being imagined in multiple languages from a variety of positions both locally and globally. The book poses unsettling questions about this current situation and also looks to the future to speculate about how a Palestinian nation might still house the notion of home for an increasingly diverse Palestinian population.

Being there, being here : Palestinian writings in the world