ד"ר הגר הלל ז"ל 1953 – 2005

פרטים

ד"ר הגר הלל ז"ל נולדה בקיבוץ מעגן מיכאל, לתמימה ושלמה, לימים שר בממשלות ישראל ויו"ר הכנסת.

בילדותה התגוררה שנים מספר בגיניאה ובחוף השנהב שבאפריקה, שם כיהן אביה כשגריר, וניסיונה זה השפיע על עניינה המיוחד בארצות העולם השלישי ובלשון הצרפתית. בניו יורק, שגם בה חייתה שנים אחדות, למדה אנגלית על בוריה ונחשפה לשאלות הזהות של הקהילות היהודיות בפזורה. את התואר הראשון והשני סיימה בהצטיינות בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית בירושלים ואחר-כך השתלמה בערבית. את עבודת הדוקטור שלה, על העיתון "ישראל", עשתה בהנחייתו של פרופ' ישראל גרשוני, באוניברסיטת ת"א.

ד"ר הלל הייתה חלוצת המחקר על העיתונות היהודית בארצות ערב. ספרה העיקרי הוא "ישראל" בקהיר, עיתון ציוני במצרים הלאומית 1939-1920 (עם עובד, 2004), הדן בעיתון יהודי-ציוני שיצא לאור בקהיר במשך כעשרים שנה, בשלוש מהדורות: צרפתית, ערבית ועברית. היא חקרה גם את העיתון L'Avenir Illustre היהודי-מרוקני, בספרה (בשיתוף עם ירון צור) יהודי קזבלנקה: עיונים במודרניזציה של הנהגה יהודית בתפוצה קולוניאלית (האוניברסיטה הפתוחה, 1995). במשך כשמונה עשרה שנה עבדה באוניברסיטה הפתוחה בצוות שפיתח קורסים שונים ובראשם מבוא לתולדות היהודים בארצות האסלאם בתקופה המודרנית, 1914-1750.

הגר הייתה מופת לאחריות מדעית ומסירות לעבודה. הקרינה חום, אמפתיה ואנושיות והייתה בעלת יכולת בלתי נדלית להעניק מעצמה לזולת ולהקשיב לו. אהובה הייתה על כל מכיריה.

יהי זכרה ברוך

תקופת העסקה באו"פ: