בית ספר אביב הבין לאומי במדעי היהדות
סטודנטים וסטודנטיות מהתוכנית לתואר שני בהיסטוריה ומרצים ומרצות מהאוניברסיטה הפתוחה, מאוניברסיטת אמסטרדם, מהמועצה העליונה למחקר מדעי (CSIC) במדריד, מאוניברסיטת קומפלוטנסה במדריד ומקינגז קולג' בלונדון, השתתפו בשבוע שעבר בבית ספר אביב הבינלאומי במדעי היהדות שהתקיים בספרד.

זהו קורס בינלאומי שמתקיים זו הפעם החמישית. הנושא השנה היה "בית, גלות ושייכות: ספרד ומעבר לה". מהאוניברסיטה הפתוחה לימדו בקורס פרופ' אבריאל בר-לבב, פרופ' אופיר מינץ-מנור, דיקאן הלימודים האקדמיים, ופרופ' גדי שגיב, ראש המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות. הסטודנטים שמעו שיעורים, ביקרו באתרים יהודיים בטולדו, ובחנו כתבי יד עבריים מימי הביניים בספריות חשובות בספרד, בהדרכת פרופ' חוויאר קסטניו מ-CSIC.

ערב הפתיחה החגיגי התקיים במוזיאון היהודי בבית הכנסת אל טרנסיטו, ברובע היהודי בעיר העתיקה של טולדו. בית הכנסת נבנה בשנת 1357 על ידי  שמואל בן מאיר הלוי אבולעפיה, שהיה איש כספים ונדבן יהודי בקסטיליה במאה ה-14. בערב זכו הסטודנטים לשמוע הרצאה מרתקת על ההיסטוריה של הממשל העצמי היהודי בספרד ובתפוצות מפי פרופ' מוריס קריגל מבית הספר ללימודים גבוהים במדעי החברה בפריז (EHESC), מבכירי ההיסטוריונים של עם ישראל בעולם.

מלבד השיעורים והסיורים, הסטודנטים גם שמחו להיפגש עם סטודנטים ומרצים למדעי היהדות מרחבי אירופה.