דבר דיקן הסטודנטים

בטקס הבוגרים שנערך במאי 2017, עלה לבמה יצחק שמש וברך בשם המסיימים. יצחק, סטודנט חרדי שהתחיל את לימודיו באוניברסיטה ללא ידע בסיסי במתמטיקה ובאנגלית וסיים בהצלחה אקדמית ומקצועית מרשימה, ציטט בנאומו דברים בשם רבי ישראל מסלנט, משפט שליווה אותו במהלך התואר: "העולם אומרים, 'אם אין יכולים לעבור חוזרים לאחור', ואנחנו אומרים, "אם אין יכולים לעבור מוכרחים לעבור".

בעיני, המשפט הזה הוא תמצית החזון, הייחוד והשיטה של האוניברסיטה הפתוחה. הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה הם פורצי דרך: לפעמים מדובר בתלמידת כיתה ט' שמתוך תשוקה לידע רוצה להשלים תואר במדעי החיים כשהחברים בכיתה עוד לומדים על פוטוסינתיזה; לפעמים מדובר בסטודנט שלא הצליח להשלים בגרויות ואולי אף נזרק מבית-הספר, אבל יודע שהוא מסוגל אם רק יקבל את הכלים הנכונים ואת ההזדמנות המתאימה; לפעמים מדובר ביזמת היי-טק, וגם אם לשלושה או ארבעה, שאף פעם לא היה לה זמן ללימודים ומשלימה רק בגיל 40 את התואר שתמיד חלמה עליו ולפעמים מדובר בסבא בן 70 שאהבת הידע מחזירה אותו שוב ושוב לספסל הלימודים, וגם להתמודדות עם הגשת מטלות במערכת הממוחשבת.

גאווה גדולה עבורי היא להיות דיקן הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה. המאמץ ולבסוף ההצלחה האקדמית היא כולה שלכם, הסטודנטיות והסטודנטים, אך יחד עם דיקנט הסטודנטים כולו - אנו מתחייבים לעמוד כאן לצדכם, לעזרתכם ולמענכם לאורך כל דרככם האקדמית.

אז מה בעצם עושה דיקנט הסטודנטים?

דיקנט הסטודנטים אחראי למעטפת התמיכה לסטודנטים ומטרתו היא לשפר ככל האפשר את חויית הלימודים באוניברסיטה הפתוחה ולהוציא אל הפועל את חזון האוניברסיטה לקידום שוויון הזדמנויות לרכישת השכלה אקדמית אוניברסיטאית. בדיקנט הסטודנטים פועלים למעלה מ-20 חברי צוות -  מסורים, מקצועיים ורגישים.

במסגרת דיקנט הסטודנטים אנו מציעים סיוע כלכלי לסטודנטים (באמצעות מערכת מלגות פנימיות וחיצונית), שירותי השמה וחיפוש עבודה לסטודנטים ולבוגרים (מדור אופג'וב), מערך סיוע, תמיכה ואבחון לסטודנטים עם לקויות למידה (באמצעות היחידה לסטודנטים עם לקויות למידה), מערך סיוע ותמיכה לסטודנטים עם מוגבלות (באמצעות מדור הנגישות), פעילות ספורט לסטודנטים, הרכבים מוזיקליים קוליים וכליים, סיוע לסטודנטים המשרתים במילואים, סיוע והתאמות לסטודנטיות בהריון ולסטודנטים הורים, פעילות מעורבות חברתית והתנדבות ועוד. אנו מקדמים שירותים חיצוניים לטובת הסטודנטים: שירותי טיפול פסיכולוגי במחירים מוזלים, שירותי הכוון תעסוקתי וייעוץ קריירה, הטבות בתחבורה הציבורית, סדנאות שונות ושירותי תוכנות חינמיות לשימוש הסטודנטים.

בנוסף, דיקנט הסטודנטים מפעיל תוכניות לסיוע ולליווי סטודנטים בעלי מאפיינים ייחודים: סטודנטים יוצאי אתיופיה, אמהות יחידניות המגיעות מרקע של מצוקה כלכלית (יחד עם קרן קציר), ספורטאים מצטיינים מהסגל האולימפי והפראלימפי. כמו כן, בשיתוף עם יחידות אחרות באוניברסיטה הפתוחה, דיקנט הסטודנטים מסייע לסטודנטים בוגרי המערכת החרדית, סטודנטים מהחברה הערבית ועוד. נדבך נוסף וחשוב בפעילות דיקנט הסטודנטים הוא הקשר, התמיכה והסיוע לאגודת הסטודנטיות והסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה.

אך מעבר לכל אלה, התכלית של פעילותי כדיקן הסטודנטים היא לסייע לכל אחד ואחת מכם לצלוח את לימודיו בהצלחה ובהנאה.

צוות דיקנט הסטודנטים מציע לכם, הסטודנטים, את ידנו המושטת – אם יש לכם רעיון או יוזמה, קושי או משבר, בקשה או משאלה – אנחנו הכתובת לכך. שלחו לנו דוא"ל או בואו לפגישה ואנו מבטיחים להיות קשובים, רגישים ופתוחים. יחד נוכל לפתור בעיות, לצלוח משברים ולהגשים חלומות.

בכבוד רב,

ד"ר מושיק לביא, דיקן הסטודנטים