פרופ' גתית קוה

מילות מפתח: שפה וזקנה; שליפת מילים; נוירופסיכולוגיה; פסיכו-בלשנות; דמנציה; מחלת אלצהיימר

פרופ' גתית קוה היא נוירופסיכולוגית מהמחלקה לחינוך ולפסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה. מחקריה מתמקדים באופן שבו יכולות מילוליות משתנות לאורך החיים, מילדות ועד זיקנה, באנשים בריאים ובאנשים עם מחלות מוחיות, ובייחוד במחלת אלצהיימר. היא פיתחה מבחנים שבודקים שליפת מילים, אוצר מילים, זיכרון ויכולות חשבוניות, ובחנה אילו ביצועים נחשבים תקינים בכל גיל. מחקרים אלה הצביעו על התחומים שבהם חל שיפור ככל שאנשים מזדקנים, כגון אוצר המילים ויכולת האיות. הכלים שפיתחה פרופ' קוה משמשים קלינאיות וקלינאים רבים באבחון של הפרעות בתקשורת, לקויות למידה, דמנציה ופגיעות מוחיות כתוצאה מחבלות ראש ושבץ, ועבודתה מחברת בין האקדמיה לבין השדה הנוירופסיכולוגי-שיקומי בישראל. היא פרסמה ארבעה ספרים בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה: "נוירופסיכולוגיה קוגניטיבית" (2008); "פסיכולוגיה של הזדקנות וזיקנה" (2014); "להבין דיסלקסיה"(2019) ו"ימים יגידו: פסיכולוגיה של הזדקנות" (2022). מחקריה זכו למימון של הקרן הלאומית למדע (ISF), המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות, והמדען הראשי במשרד הבריאות. פרופ' קוה היא חברה במועצת האוניברסיטה הפתוחה, ראש המחלקה לחינוך ולפסיכולוגיה ויו"ר ועדת האתיקה של האוניברסיטה הפתוחה. בעבר היא הייתה חברה בוועד המנהל של האוניברסיטה הפתוחה ושימשה כיועצת להוגנות מגדרית.

חוקרות נוספות