ד"ר נורית מלניק

מילות מפתח: תחביר; קורפוסים; עברית; קוגניציה; בלשנות חישובית

ד"ר נורית מלניק היא בלשנית מהמחלקה לספרות, ללשון ולאמנויות באוניברסיטה הפתוחה. עבודתה המחקרית מתמקדת בתחביר, ובייחוד בתחביר העברי. היא מגשרת בין מחקר בלשני תיאורטי, בלשנות חישובית ובלשנות קורפוסים. מחקריה עוסקים במגוון נושאים: הנדסת דקדוקים דו-לשוניים (עברית וערבית), תבניות דקדוקיות וקשר בין צורה לפונקציה, התאם ואי-התאם דקדוקי בעברית, גמישות לקסיקלית ותחבירית בשימוש בביטויים "קפואים", והיבטים קוגניטיביים שעומדים בבסיס שינויים לשוניים. ד"ר מלניק שימשה כיו"ר הוועדה הקבועה של האגודה הבין-לאומית Head-driven Phrase Structure Grammar (HPSG) והיא חברה פעילה באגודה הישראלית לבלשנות תיאורטית (IATL). היא כתבה את הספר "שפה וקוגניציה" (2015, האוניברסיטה הפתוחה) העוסק ביחסי הגומלין בין הבלשנות התיאורטית למחקר הקוגניטיבי, ואת הקורס "על קווי התפר: ממשקים לשוניים" (2017, האוניברסיטה הפתוחה), הבוחן תופעות לשוניות המתרחשות בחיבור בין תחומי הלשון. היא הייתה שותפה בכתיבת הספר "חקר השפה: יסודות ויישומים" (2017, האוניברסיטה הפתוחה) ובפיתוח הקורס "מי מפחד ממספרים: מתמטיקה ותכנות למדעי הרוח". מחקריה זכו למימון של הקרן הלאומית למדע (ISF).

חוקרות נוספות